Eurozone voor grote crash – De 10 grootste euro leugens

Screenshot_9‘Crisis niet bijna voorbij, maar pas begonnen’

Frank Doll, redacteur van het Duitse Geld & Börse, schrijft op Wirtschafts Woche dat de eurozone tussen een recessie en een depressie pendelt en dat de gezamenlijke schuldenlast niet langer houdbaar is. ‘Het uiteenspatten van een gigantische kredietbel wordt almaar onvermijdelijker.’ Tevens de 10 grootste leugens en gebroken beloften over de euro van politici in binnen- en buitenland op een rijtje.

‘De waarheid is maar moeilijk te verdragen,’ stelt Doll. Politici geven hun kiezers in zijn ogen daarom een ‘homeopathische’ -dus sterk verdunde- dosis van de waarheid en maken daarbij gebruik van allerlei eufemismen, zoals: ‘de crisis is weliswaar nog niet voorbij, maar we hebben belangrijke stappen richting de oplossing gezet.’ Of: ‘Het einde van de crisis is in zicht.’ Vooral rond verkiezingen worden de burgers met dit soort uitspraken doelbewust in slaap gesust en gehouden.

‘Crisis is pas begonnen’

Volgens Doll is de crisis niet ‘bijna voorbij’, maar pas begonnen. Voor deze ontnuchterende constatering volstaat een korte blik op de Europese schuldenontwikkeling. Sinds de invoering van de euro zijn de schulden in de eurozone verdrievoudigd – en dat in slechts iets meer dan één decennium tijd. Zonder deze massale nieuwe kredieten zou de economische groei in de eurozone nog bleker zijn uitgevallen.

De Europese economieën zijn anno 2013 meer van nieuwe kredieten -en dus nog hogere schulden- afhankelijk dan ooit tevoren. Zonder nieuwe kredieten kan er echter geen economische groei worden gecreëerd. En geen economische groei leidt onvermijdelijk tot een nieuwe kredietcrisis.

ECB machteloos

Na een jaarlijkse groei van 8% tot 10% tussen 2006 en 2009 is de economische groei sinds het begin van de financiële crisis in 2008 -met uitzondering van een korte opleving dankzij het LTRO programma van de ECB- gedaald naar bijna nul. De meeste eurozone landen, waaronder Nederland, bevinden zich in een recessie. De ECB staat machteloos, want ondanks de 0%-rentepolitiek kunnen burgers en bedrijven geen nieuwe kredieten meer opnemen omdat de schuldenlast te hoog is geworden.

Bovendien vloeit het nieuwe geld van de ECB rechtstreeks naar de economisch inefficiënte financiering van de staten, waardoor er een zeepbel op de kapitaalmarkten is ontstaan. De beurzen en financiële markten verwijderen zich op deze wijze steeds verder van de echte economie, waarmee het risico voor het financiële systeem van de eurozone automatisch groter wordt.

Veel economieën van de eurozone balanceren dan ook tussen een recessie en een depressie, wat gezien de recordschulden het uiteenspatten van deze gigantische kredietzeepbel garandeert. De schulden in Europa zijn zó hoog dat zelfs de aankondiging van de ECB onbegrensd staatsobligaties te gaan opkopen als niets meer dan doorzichtige bluf werkt. Vanwege het gevaar dat er hierdoor een uit de hand lopende valutacrisis ontstaat is de handelingsvrijheid van de ECB namelijk aan zekere grenzen gebonden.

‘Financiële supernova’

Bill Gross, oprichter van ’s werelds grootste beleggingsfonds Pimco, waarschuwde onlangs voor een ‘financiële supernova’ (zie dit artikel) als de kredietzeepbel uiteenspat en het hele financiële systeem wordt opgeblazen. De $ 2 miljard die Pimco beheert dreigt in een door de Amerikaanse Federal Reserve gecreëerd ‘zwart gat’ te verdwijnen. De eurozone staat er zelfs nóg beroerder voor, want in een van krediet afhankelijke wereldeconomie drukken de schulden nergens zo zwaar op de economische groei als in Europa.

De 10 grootste euro leugens

De vele leugens en gebroken beloften van de afgelopen jaren onderstrepen dat krampachtige positivisme van onze politieke en financiële leiders de komende crash niet kunnen verhinderen en eerder zullen versnellen, omdat men nog steeds weigert te erkennen dat de euro niet de oplossing, maar de wortel van alle problemen is:

1. ‘De reddingspakketten worden beëindigd. Dat hebben wij duidelijk afgesproken.’

De Duitse minister van Financiën en ook zijn toenmalige Nederlandse collega De Jager verzekerden in 2010 dat de reddingspakketten slechts tijdelijk zouden zijn en wij ‘iedere cent’ van ons hulpgeld zouden terugkrijgen. Inmiddels is het ‘tijdelijke’ EFSF reddingsscherm vervangen door het vele malen duurdere permanente ESM noodfonds.

2. ‘Wij zullen iedere cent terugbetalen. Duitsland en Europa krijgen hun geld met hogere rente terug.’

De Griekse ex-premier Papandreou beweerde in maart 2011 dat zijn land geen permanente financiële steun nodig zou hebben en alle ‘leningen’ zou terugbetalen. Slechts een paar maanden later hadden de Grieken echter een schuldenkwijtschelding en nóg een reddingspakket nodig. Premier Mark Rutte gaf vorig jaar toe dat hij zijn verkiezingsbelofte over Griekenland -‘het uitstel (van het terugdringen van de Griekse schuld) mag niets kosten’- had gebroken. Griekenland ontving van de Nederlandse belastingbetaler al € 17,7 miljard – vrijwel precies het bedrag wat de komende jaren in eigen land bezuinigd wordt.

3. ‘Ik ben er vast van overtuigd dat Griekenland nooit aanspraak op deze hulp zal hoeven maken, omdat het Griekse hervormingsprogramma zeer geloofwaardig is,’

aldus de voormalige voorzitter van de eurogroep Jean-Claude Juncker in maart 2010. Het tegendeel bleek juist het geval; Griekenland hield zich tot nu toe aan vrijwel niet één afspraak, reden waarom het IMF inmiddels dreigt zijn bijdrage stop te zetten.

4. ‘Wij kunnen de rente niet zogezegd kunstmatig naar beneden rekenen,’

zei de Duitse bondskanselier Merkel in maart 2011. Dat was echter precies wat er wel gebeurde door het massaal opkopen van de staatsobligaties van de schuldenlanden door de ECB. Critici wezen erop dat deze directe vorm van staatsfinanciering door een centrale bank verboden is.

5. ‘Spanje zal zijn begrotingstekort norm van 4,4% halen,’

beloofde de Spaanse premier Mariano Rajoy. Inmiddels weten we dat het tekort over 2012 minstens 6,4% bedroeg, ruim dubbel zoveel als toegestaan. Bovendien kreeg de failliete bankensector van het land in juli zo’n € 100 miljard steun van Europa.

6. ‘Italië is geen risicoland.’

ECB-chef Mario Draghi hield in februari 2011 vol dat zijn thuisland stabiel was en geen zorgenkindje zou worden. De rentedruk op Italië is echter zo hoog geworden dat Draghi zijn landgenoot premier Mario Monti moest bijspringen met het aankopen van Italiaanse schuldpapieren. Gisteren berichtten we dat multinational Daimler-Benz inmiddels serieus rekening houdt met een uittreding van Italië uit de eurozone.

7. ‘Het beeld dat wij in Europa een liquiditeitsprobleem hebben is compleet verkeerd.’

Draghi’s voorganger Jean-Claude Trichet was met deze bizarre opmerking zo mogelijk nóg verder van de realiteit verwijderd, want zowel de lidstaten als de banken hadden en hebben een groot gebrek aan liquide middelen en moeten fors bezuinigen.

8. ‘Duitsland kan zijn veto gebruiken als aan de voorwaarden voor de hulp (aan Griekenland) niet wordt voldaan. En daar zullen wij gebruik van maken.’

Als grootste netto betalers bedongen de Duitsers een vetorecht, maar toen bleek dat Griekenland de afspraken van het eerste reddingspakket niet nakwam en een tweede pakket nodig had, waarvan de afspraken óók niet werden nagekomen, weigerde Merkel van dit vetorecht gebruik te maken.

9. ‘Deze munt zal een grote toekomst hebben,’

voorspelde de Duitse ex-kanselier Helmut Kohl, één van de vaders van de euro, in 2001. Ondanks de huidige hoge koers verloor de euro de afgelopen jaren juist aan waarde tegenover zowel de dollar als de valuta van Zwitserland en Zweden, landen die de euro niet wilden invoeren. De president van de Bundesbank, Jens Weidmann, verklaarde afgelopen week dat de euro ‘zwaar overgewaardeerd’ is.

10. ‘De euro is een beschermingsschild tegen de crisis.’

José Manuel Barroso, president van de Europese Commissie, draaide de zaak in februari 2010 precies om. De euro is volgens een groot aantal onafhankelijke financiële analisten juist één van de belangrijkste oorzaken van de crisis en zorgt er bovendien voor dat deze nooit meer opgelost kan worden.

 (1) Wirtschafts Woche

Bron:

http://xandernieuws.punt.nl/content/2013/02/Eurozone-voor-grote-crash–De-10-grootste-euro-leugens

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Eurocrisis. Bookmark de permalink .

5 reacties op Eurozone voor grote crash – De 10 grootste euro leugens

 1. Makropoelos zegt:

  Mijn vraag is steeds weer! Wie zitten er achter deze knoeierijen en wie heeft hier belang bij dat Europa in een gapend gat stort? De z.g.n Elite van de Bilderberg Groep? Die het zelfde nastreven dan de nazi`s ooit deden, namelijk een “Nieuwe Wereld Orde. waar zij het voor het zeggen zouden hebben.
  Ik heb zo mijn gedachten. Maar ik zou het graag van mensen horen die het hun vak is naspeuringen te doen.

  Groet.

  Like

 2. De Ekster zegt:

  De euro was vanaf het begin gedoemd te mislukken. Iedereen die toen anders beweerde was een grote gore leugenaar, danwel een naieve stommeling. Veel knappe koppen hebben ons vooraf op de gevaren gewezen en ook was het duidelijk dat alle Eu-landen sjoemelden met de cijfers om maar mee te mogen doen met dat fijne projekt. Helaas zijn de meeste mensen, zoals gewoonlijk, er weer eens ingestonken. Alle, werkelijk alle leugens die politici vertellen nemen ze voor waar aan, tot op de dag van vandaag. Met dat soort kiezers wordt het natuurlijk nooit wat met dit land en zullen we vergeefs wachten op verandering.

  Like

 3. koloth zegt:

  Ik kan maar één ding denken: Satan himself.
  Een youtoube film gezien hoe ze het weer willen beinvloeden dmv. chemtrials enz. tonnen met radioactied gif en aluminium worden er gesproeid samen met haarp installatie, allemaal voor geld.
  De hele wereld wordt vergiftigd en belazerd.
  Deze mensen staan onder invloed van de Duivel zelf in kan er geen andere verklaring voor verzinnen

  Like

 4. louis-portugal zegt:

  Helemaal eens met kop en artikel.
  De crash is de enige manier om van die onzalige €uro af te komen en hoe langer het duurt hoe groter de consequenties erna.

  Like

 5. Tom Hendrix zegt:

  Alle tien de punten zijn 100% correct! Ik ben het ook eens met @koloth, dat SATAN de grote aanjager is van het hele EUSSR gebeuren! Het is een grote schande, dat wij in nederland, wat zelf al een staatsschuld heeft van ca. 400 miljard euro, garant staan voor 17,7 miljard euro. Dit is niet meer gezond, we hebben nu al per hoofd van de bevolking een schuld van ca. 28.0000 euro, daar komt dus 17,7 miljard bij. Wel typisch dat dit hetzelfde bedrag is, dat MARX RUTTE met zijn boevenbende wenst op te leggen aan de bevolking. En dat is geen kwestie van bezuinigingen, MAAR VAN LASTENVERZWARINGEN. Gloeiende, de bouw ligt al op haar gat, en de middenstand op apegapen. Fijn hé die EUSSR en de EURO (KOTS).

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s