Hamas draait elk pleziertje in Gaza de nek om

Screenshot_18

Gaza Beach

(Door: Mel Frykberg, Het Parool, 18 februari 2013)

Hamas heeft in de voorbije weken de ruimte voor burgerrechten in Gaza weer wat kleiner gemaakt. Zo werden enkele journalisten gearresteerd en kregen studentes een strikte islamitische kledingcode opgelegd. Ook de Palestijnse versie van American Idol werd afgevoerd.

“Hamas voert in Gaza geleidelijk een islamisering van de samenleving door, wat indruist tegen zijn eerdere beloften”, verklaart Samir Awad van de Universiteit van Bir Zeit nabij Ramallah. “De meeste mensen in Gaza zijn daar tegen. De inwoners zijn al vrij conservatief en ze hebben Hamas niet nodig om hun geloof te dicteren.”

Vooral vrouwen vormen de kop-van-jut. De Al Aqsa Universiteit maakte bekend dat studentes zich van top tot teen in traditionele klederdracht moeten hullen. Sommige van hen waren woedend en noemden de nieuwe voorschriften in strijd met hun vrijheid. Ze menen dat studentes al sober genoeg gekleed gaan, maar dat sommigen een broek en lange overjas verkiezen boven een boerka of hidjab.

Waterpijp roken

In het verleden heeft Hamas al verboden dat vrouwen op een motorfiets achterop zitten, waterpijp roken of dat mannen in een vrouwenkapsalon werken. “Hamas heeft ook gemengde feesten en gemengde activiteiten in de ban gegooid, maar bepaalde beperkingen worden specifiek aan vrouwen opgelegd en niet aan mannen”, meent Awad.

De kledingcode heeft het water tussen Hamas en Fatah, de partij verwant aan de Palestijnse Autoriteit, verder uitgediept. De minister van Hoger Onderwijs, Ali Jarbawi van de Palestijnse Autoriteit, noemt de beslissing van Hamas illegaal en zegt dat ze niet ingevoerd kan worden. Hij schreef hierover een officiële brief aan de voorzitter van Al Aqsa. Faiq al-Naouk, adviseur van de Al Aqsa Universiteit, antwoordde dat de omstreden beslissing slechts geleidelijk zou worden geïmplementeerd: eerst rekenen ze op de goede wil van studentes, pas later wordt het verplicht.

 New Star

Er waren nog meer incidenten in de voorbije weken. New Star, de Palestijnse versie van de talentenshow American Idol, werd geweerd van het scherm omdat Hamas oordeelde dat het programma ‘onfatsoenlijk’ is en schade toebrengt aan de conservatieve interpretatie van de islam. “Dit gaat veel verder dan Hamas dat elk pleziertje in Gaza de nek omdraait. Ze leggen de vrijheid van alle inwoners aan banden volgens hun eigen grillen”, zegt producer Alaa Al Abed, die pas op het laatste moment op de hoogte werd gebracht van het verbod.

Tienermeisjes en vrouwen zingen bijna nooit in het openbaar in Gaza, terwijl mannen worden aangemoedigd om te zingen over de glorie van de islam en de strijd tegen Israël.

Censuur

Ook journalisten kampen met censuur in de Gazastrook. Hamas heeft enkele Palestijnse journalisten gearresteerd op verdenking van ‘verdachte activiteiten’. Het Palestijnse Centrum voor Mensenrechten heeft een lijst verspreid van mensen die actief zijn in de media en die volgens hen gearresteerd en veroordeeld werden in een gecoördineerde campagne.

Functionarissen van Hamas ontkennen dat. Volgens het Ministerie van Binnenlandse Zaken hadden ze duidelijk overtredingen begaan en dat zelf ook toegegeven. De woordvoerder voegde eraan toe dat deze mensen helemaal geen journalisten waren. “Diegenen die als journalist werkten, gebruiken die functie als een dekmantel voor verdachte activiteiten”, zo klonk het.

Bron:

http://tinyurl.com/ayh6vus

Likoed

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Gazastrook, Hamas, Islamitisch fundamentalisme. Bookmark de permalink .

8 reacties op Hamas draait elk pleziertje in Gaza de nek om

 1. jowitteroos zegt:

  Niet alleen hamas draait alle pleziertjes ( laten we het LEVEN noemen) de das om, dat doet Islam ook en die vrouwonvriendelijke doeken om hun lijf ( de tent en het verlengde van de islam vlag namelijk Hoofddoek) overal in de wereld. Ze wonencerdomme bij mij in de wijk!!!!

  Like

 2. Tom Hendrix zegt:

  En wij hebben massaal deze ACHTERLIJKEN opgedrongen gekregen. Bedankt PEE VEE DEE AA maar niet echt!

  Like

 3. Ik heb ze onder, boven en naast me wonen. En ik woon in een mooie flat. Krijg geen huursubsidie en heb geen Haathok (moskee) in de buurt. Wel kerken. Ik ben bezig met een tweede website voor mezelf. Er komen zo’n veertig anti-islam schilderijen van me op die site. Met Statements (beschrijvingen) in het Engels. De maker van mijn eerste website, zo’n jaar of vijftien geleden, was Links en voor de islam. De maker van mijn tweede site is Rechts en geeft ook weleens een reactie op dit blog. De maker van mijn eerste site vroeg er een paar honderd gulden voor. De maker van mijn tweede site doet het gratis. De bedoeling van mijn anti-islam site is een paar gevoelige klappen uitdelen aan moslims en moslimvrienden wereldwijd!

  Like

  • Urbanus zegt:

   ik ben benieuwd naar de url als het zover is.

   Like

   • @Urbanus: Ik heb net vernomen dat ik geen tweede website krijg maar dat mijn eerste website geheel vervangen gaat worden door de nieuwe site met veertig anti-islam schilderijen (o.a. cartoons van ‘profeet’ Mohammed) met Engelse toelichtingen. Maar dat kan nog wel een aantal weekjes duren. De oude site heet nu http://www.jackterrible.com en precies zo heet straks mijn nieuwe site met veertig anti-islam schilderijen. Als mijn nieuwe site klaar is geef ik het wel door aan E.J. Bron!

    Like

 4. maria zegt:

  Ja met Hamas is het elke dag carnaval! Maar volgens Anja Meulenbelt (die destijds een feministe was) is de de Islam juist heel mooi! Als je dit niet snapt kun je bij Anja een spoedcursus “Islam voor beginners” volgen. Helemaal begeleid door niemand minder dan Abdulwahid van Bommel, die de heidense Ayaan en Theo dood wenste. Daar word je pas echt wijzer van…

  Like

 5. luckybee zegt:

  Gazza is niet mijn vacantie land; dus het is mij worst wat Hamas doet.

  Like

 6. Jan zegt:

  Geen marathon in Gaza, afgelast door UNWRA. Hamas wilde niet dat vrouwen zouden meedoen. Waarschijnlijk bang dat soepjurk verslagen wordt door burka
  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4352458,00.html

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s