Klimaatsucces nul: emissiehandel kostte Europeanen 300 miljard dollar

Screenshot_1

De handel met CO2-emissiecertificaten in de EU loopt ten einde. Het project was een miljarden kostende flop van de EU. Wegens de extreme prijsdaling van de CO2-certificaten kunnen er geen investeringen gefinancierd worden. De Europese belastingbetalers betalen ook voor dit debacle.

De handel met CO2-certificaten in de EU zou de stroomklanten zonder enig effect op het klimaat ongeveer 300 miljard dollar hebben gekost, zei UBS al in het jaar 2011. Maar nu is het bijna afgelopen met het project, bericht Euractiv. Want omdat het project geen successen kon aantonen, zouden steeds meer EU-lidstaten hun eigen weg gaan.

Een stemming dinsdag in het Europees Parlement over de voortzetting van het project staat op losse schroeven. En zelfs als het parlement een voortzetting zou besluiten, zouden de prijzen van de emissiecertificaten de komende jaren niet naar de noodzakelijke € 40,- per ton stijgen m investeringen in CO2-arme energieën te kunnen financieren (meer hier). Op dit moment ligt de prijs bij € 4,-

Dit is een tegenvaller voor de regeringen, die zich tot 2020 hebben verbonden aan milieudoelen. Om deze te behalen zouden ze zogenaamde groene energieën moeten subsidiëren. Meerdere EU-lidstaten hebben al eigen energiebelastingen ingevoerd, die in ieder geval gedeeltelijk het CO2-verbruik insluiten, waaronder ook Duitsland.

Milieuactivisten zeggen dat de huidige regelingen structureel te ontduiken zijn, bericht EUObserver. Dit zou het voor de ondernemingen en regeringen mogelijk maken om CO2-certificaten bijvoorbeeld in Afrika te kopen. Met deze certificaten kunnen de ondernemingen dan thuis meer CO2 uitstoten.

De president van het Bundesverband Deutsche Industrie (BDI), Ulrich Grillo, echter zegt dat de emissiehandel zou functioneren. “De ondernemingen hebben enorm veel geïnvesteerd om hun uitstoot te verminderen. Ze hebben dus minder certificaten nodig”, zei hij tegen de Deutschlandfunk. Een andere reden voor de enorme prijsdaling bij de certificaten zou de achteruitgang van de economie zijn.

De Europese commissie stelde in 2012 voor om tijdelijk het overaanbod aan CO2-certificaten te reduceren om de prijzen weer omhoog te krijgen. Maar het voorstel mislukte aan het verzet van Duitsland en Polen. Vooral het van kolen afhankelijke Polen was strikt tegen de nieuwe marktingreep.

De Duitse regering streeft eigenlijk ook naar hogere prijzen voor de certificaten om daarmee investeringen te kunnen financieren. Maar bondskanselier Angela Merkel kan hogere stroomkosten in de verkiezingsstrijd niet gebruiken. De kiezers zijn al ontevreden genoeg over de enorme prijsstijging van brandstoffen en stookolie (meer hier).

Screenshot_3

Bron:

http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2013/02/18/emissions-handel-kostet-europaeer-300-milliarden-dollar-ohne-jeden-effekt-aufs-klima/

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EU, Graaien, klimaat. Bookmark de permalink .

4 reacties op Klimaatsucces nul: emissiehandel kostte Europeanen 300 miljard dollar

 1. Martha N zegt:

  Had iemand iets anders verwacht?
  Interessant om te lezen.
  Alleen zonde en jammer van die miljarden.

  Like

 2. luckybee zegt:

  Co2 emmisie wordt niet door ons mensen veroorzaakt, maar door de Zonnen vlekken, die zonnen stormen veroorzaken. en daar door climaat veranderingen.Dat weten ze al eeuwen lang.Ook al hebben wij toen nog geen raketten, die ons naar de maan kan vliegen.

  Like

 3. Richard zegt:

  Met 300 miljard eruo kan je een flinke crisis betalen!

  Like

 4. Jan zegt:

  @Richard zegt:
  20 februari 2013 om 17:59

  En inmiddels is het weer gaan vriezen zodat de Friezen aan de Elfstedentocht denken.
  Vreemd, nou ja, niet, is dat links volk nog steeds niet op de gedachte is gekomen dat klimaten (ook) lokaal veranderen en dat een paar graden kouder zoals bijv. in Noorwegen het groeiseizoen van gewassen benadeelt en dus aanzienlijk meer moet worden uitgegeven voor groente en fruit, stookkosten, de kosten van levensonderhoud aanmerkelijk stijgen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s