EU wil toetreding Kroatië om Duitsland te verzwakken

Screenshot_17

Angela Merkel dient in de EU slechts één stem van velen te hebben. Achter de coulissen werkt de EU er aan om de invloed van Duitsland terug te dringen

Duitsland zal door de door de EU geforceerde toetreding van Kroatië  zetels in het Europees Parlement kwijtraken. Het machtsverlies van Europa´s grootste nettobetaler komt Brussel gelegen. Wetten kunnen zo gemakkelijker tegen de wil van Duitsland worden aangenomen.

De toetreding van Kroatië leidt tot een stijging van het aantal afgevaardigden in het Europees Parlement. Kroatië heeft recht op 12 zetels. Om het vastgestelde aantal afgevaardigden in het parlement echter niet te overschrijden, moeten de lidstaten hun aantal afgevaardigden reduceren. Duitsland dient meer afgevaardigden naar huis te sturen dan alle anderen.

Bij de komende verkiezingen van het Europees Parlement in de zomer van 2014 zullen er volgens het Verdrag van Lissabon 751 zetels te vergeven zijn, inclusief die van de president. Gezien de toetreding van Kroatië in 2013 betekent dit echter een verlies van zetels voor enkele EU-lidstaten zoals Duitsland bij de verkiezing van het Europees Parlement. Want Kroatië zou na toetreding tot de EU recht hebben op 12 zetels met eigen afgevaardigden.

Op dit moment bestaat het Europees Parlement inclusief de president uit 754 afgevaardigden. Met een bijzonderheid: Duitsland levert 99 afgevaardigden voor het parlement, zoals oorspronkelijk in het Verdrag van Nice vastgelegd. Volgens het Verdrag van Lissabon, dat het Verdrag van Nice verving, zijn er sinds 2009 echter nog slechts maximaal 96 zetels voor een land beschikbaar. De vertraging bij de ondertekening van het Verdrag van Lissabon had tot gevolg dat Duitsland 99 afgevaardigden voor het parlement koos. Dus drie afgevaardigden meer dan op dit moment de bedoeling is. En op grond van de toetreding van Kroatië stijgt het aantal afgevaardigden vanaf juli 2013 tot 766 – vastgelegd in het Verdrag van Lissabon.

Daarom hebben de leden van de commissie voor constitutionele vragen in het EU-parlement nu met 21 tegen 0 stemmen en één onthouding ingestemd met een ontwerp ter vermindering van het aantal parlementszetels, aldus EUObserver. Volgens het ontwerp zullen enkele landen in het parlement zetels moeten afstaan. Terwijl 12 landen ieder één zetel moeten afstaan, moet Duitsland van 3 zetels afzien om te voldoen aan de bovengrens van 96 zetels voor een land. Het ontwerp zal nu worden voorgelegd aan de Europese staats- en regeringschefs, die het unaniem moeten goedkeuren. Daarna gaat het ontwerp naar het EU-parlement om er in zijn geheel over te beslissen.

Dit actuele ontwerp is echter niet zonder politieke reikwijdte. Zo was er bijvoorbeeld bij de beslissing in de commissie of Zweden of Oostenrijk een zetel moest afstaan slechts een krappe meerderheid van 10 tegen 9 stemmen voor Zweden als slachtoffer. Vermoedelijk zal er ook kritiek van Duitse zijde komen. Weliswaar zou Duitsland slechts die zetels kwijtraken die zij volgens het Verdrag van Lissabon helemaal niet meer mag hebben, maar gezien de toenemende uitbreiding naar het oosten van de EU, ook bijvoorbeeld met het oog op een spoedig toetreden van IJsland, versplintert het parlement zienderogen, wat tot moeilijke besluitvorming zal leiden. Helamaal afgezien van het feit dat het verlies van drie zetels voor Duitsland met deze dreigende versplintering ook een duidelijk verlies aan invloed voor het land in het EU-parlement vormt. Zo bekritiseerde bijvoorbeeld het Duitse constitutionele hof dat het systeem door meer vertegenwoordigers uit kleine landen van de EU een democratisch tekort zou creëren, aldus de EUObserver.

De zetelverdeling in het parlement volgt in grote lijnen het principe van de zogenaamde degressieve proportionaliteit. Zo krijgen grotere landen in het EU-parlement weliswaar meer zetels, maar de kleinere landen hebben eigenlijk meer afgevaardigden per inwoner. Terwijl bijvoorbeeld Malta over 6 zetels beschikt, heeft Duitsland 99. Gemeten aan het bevolkingsaantal vertegenwoordigd een Duitse afgevaardigde in het parlement echter 833.000 Duitse inwoners en een afgevaardigde van Malta 67.000. Volgens de EUObserver willen de afgevaardigden van het parlement zich echter niet op een zeer strikte omzetting van de zetelverdeling volgens de degressieve proportionaliteit inlaten. Dan namelijk zouden Frankrijk (+4), Groot-Brittannië (+3) en Spanje (+3) eigenlijk meer zetels moeten krijgen dan tot nu toe. Zodat er van uitgegaan kan worden dat met het oog op de verdere uitbreiding naar het oosten het ontwerp van de parlementaire commissie op mogelijk verzet bij de staats- en regeringschefs zal stuiten.

Screenshot_19

Europees Parlement

Bron:

http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2013/02/21/eu-will-kroatien-beitritt-um-deutschland-zu-schwaechen/

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EU, EUSSR. Bookmark de permalink .

6 reacties op EU wil toetreding Kroatië om Duitsland te verzwakken

 1. luckybee zegt:

  Wij kunnen veel beter de Serviers binnen laten, dan heeft Rotterdam een ononderbroken toegang tot de Zwarte zee;als de Turken de Bosporus voor ons zullen sluiten.

  Like

 2. petra555 zegt:

  Brussel wil IEDEREEN voor zich laten dansen. Als het nu eens Omgekeerd was, zou dat niet EERLIJKER zijn???

  Like

 3. bobzelf zegt:

  Och , als brussel / de eu , de croatische regering om kan kopen om toe te treden tot het gedrocht in Brussel voor slecht 350 miljoen Euro van onze belastingcenten natuurlijk , en alleen Nigel farage reageert , dan maken 3 zetels meer of minder toch niet uit ????

  Effe serieus , hoelang kan zo’n schuldenunie , dan wel zo’n kaartenhuis nou nog blijven staan ??
  De schuldenberg is zo hoog , met frankrijk , italie en spanje , dat eigenlijk griekenland helemaal niks voorstelt !!
  maar Spanje heeft binnenkort 500/600 miljard nodig , luister maar naar Nigel , en dan is de E.C.B . klaar met spitten , dus hoppa op naar mijn ouwe gulden , en dan gewoon weer voor de gein natuurlijk 1 van die bilderbergers er op zetten natuurlijk !!

  Met op de zijkant , wir haben es nicht gewusst !!
  of
  God zij met ons, MAAR NIET LANG MEER !!

  Like

 4. oogenhand zegt:

  De Kroaten hadden tijdens de Tweede Wereldoorlog een zeer opvallende Anti-Semitische regel. Kroatische vrouwen mochten geen relaties met Joodse mannen, andersom wèl.
  Als het Westen, of althans Europa, volledig afhankelijk zou zijn van Islamitische olie, zou alles een stuk erger zijn. Het is dus duidelijk dat Bilderberg geheimen heeft, die ze gebruikt om ons te beschermen.

  Like

 5. bobzelf zegt:

  Laatste tijd een beetje veel naar INDIANA JONES zitten kijken figuur ???

  Like

 6. Tom Hendrix zegt:

  O ja, en dan te weten dat we mede dankzij de EUSSR en de EURO inmiddels een werkloosheid hebben van 7,5 % volgens http://www.elsevier.nl en wat gebeurt er, nog meer ARMLASTIGE LANDEN erbij. En dan te weten, dat gloeiende nakende MARX RUTTE toegezegd heeft om 17,7 miljard te storten- van ons belastinggeld uiteraard- aan de clinic clowns te Brussel! Ondertussen ligt de bouw in Nederland op apegapen, zit de huizenmarkt op slot, is er geen geld meer voor de ZORG in ons land, gaat de middenstand ook naar de verdommenis, kunnen veel mensen hun hypotheek niet meer aflossen, en raken 1000 den nederlanders hun baan kwijt etc,etc. Maar het RODE KABINET RUTTE SAMSAM vind dat helemaal niet erg hoor!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s