Hongarije staat Hakenkruis en Sovjetster toe

bc19bdc5d2

Het constitutionele hof in het Hongaarse Esztergom

In Hongarije is zowel het dragen van de Sovjetster als van het Hakenkruis weer toegestaan. Het constitutionele hof hief een sinds 1994 geldend verbod op dat “symbolen van willekeurheerschappij” slechts toestond in verband met onderwijs, kunst en informatie. Daaronder vielen naast het Hakenkruis ook de Sovjetster en het pijlkruis, het symbool van de Hongaarse fascisten.

De reden is volgens de Oostenrijkse krant “Standard” de klacht van een Hongaarse communistenleider, die voor het recht om de Sovjetster voor zijn beweging te mogen gebruiken tot aan het Europese Hof voor de Mensenrechten ging. Attila Vajnai, voorzitter van de communistische Munkaspart, was vanwege het tonen van de Sovjetster meerdere malen tot een geldboete veroordeeld.

Screenshot_26

Aanstoot alleen aan verbod op Sovjetster

In een standpuntbepaling achtte het gerechtshof daarna het Hongaarse verbod als “willekeurig” en gericht tegen de vrijheid van meningsuiting. De Rode Ster zou ook door de internationale arbeidersbeweging en andere legale organisaties gebruikt worden, argumenteerde het gerechtshof. Deze meervoudige betekenis zou hem onderscheiden van symbolen van het nationaalsocialisme. De klager zou het ook niet gaan om een “naziachtige” politiek of de verachting van slachtoffers van totalitaire regimes.

Als verrassende reactie schafte het Hongaarse constitutionele hof het verbod nu helemaal af. Men verwacht dat de regering nu een nieuwe verbiedende wet zal aannemen, die minder algemeen opgesteld is.

Screenshot_27

Bron:

http://www.jungefreiheit.de/Single-News-Display-mit-Komm.154+M5c8d313ad26.0.html

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Communisme, Hongarije, nationaalsocialisme. Bookmark de permalink .

8 reacties op Hongarije staat Hakenkruis en Sovjetster toe

 1. bobzelf zegt:

  Misschien dat een shirtsponsor voor brussel er iets in ziet ??
  en dan voor de zeg maar reserve elftallen zoal de nederlandse 2e kamer

  slechts 135 shirts , met de aanvoeders band voor pechthold , u weet wel

  dictatuur ’66 , voorstanders van het referendum , maar nu effe niet, want het vorige

  is niet zo goed bevallen

  Like

 2. Tom Hendrix zegt:

  Gaat goed zo overal in Europa, maar niet echt. Het ANTISEMITISME neemt toe, en de ISLAM wordt geen strobreed in de weg gelegd. Heel luguber wat zich hier afspeelt!

  Like

  • oogenhand zegt:

   Ik denk, dat als de islam geen strobreed in de weg gelegd zou worden, alles nog veel erger zou zijn. Het is alleen de gewone bevolking die onder de islam lijdt, de elite is veilig. Geloof niet de oliesprookjes. Noorwegen heeft eigen olie, maar is toch knettergek. De elite heeft allang alternatieven voor olie.

   Like

 3. Turul zegt:

  ik denk dat wij in dit verband wel moeten beseffen dat de rode ster voor de gemiddelde Hongaar een andere betekenis heeft dan de gemiddelde Nederlander of die grapjassen van het het Europese Hof voor de Mensenrechten in Brussel.

  De Hongaarse bevolking zag deze rode ster overal als symbool van het (door de sovjets opgelegde) communistische bewind, die 40 jaar een communistisch schrikbewind gevoerd hebben.
  Als men zich verdiept naar het enorme verlies aan (miljoenen) mensenlevens en tereur onder het communistische bewind in die landen, dan begrijpt men, dat voor de Oost en Midden Europeaan dit symbool net zo aanstoot gevend is, als het hakenkruis voor de joodse bevolking.

  Deze uitspraak en motivering van het Europese hof, geeft voor mij alleen maar duidelijk weer, wie en wat er in Brussel zit.

  Dat Hongarije nu beiden (tijdelijk) heeft afschaft heeft te maken met het rechtsgelijkheidsbeginsel en niet met antisemitisme.

  Like

  • oogenhand zegt:

   Ik begrijp je maar veel mensen zien iedere vergelijking met de holocaust als relativering en dus antisemitisme. Daarom worden de slachtoffers van het communisme onder tafel geveegd.

   Like

   • Turul zegt:

    dat is waar dat veel mensen die vergelijking als relativering zien, maar het word toch wel tijd dat de vele slachtoffers van het communisme ook serieus genomen wordenin het “Westen” en het erkennen van genocide van andere volkeren doet voor mij niets af aan het lijden van velen onder het nazi regime.

    Like

 4. Pingback: HONGARIJE STAAT HAKENKRUIS EN SOVJETSTER TOE « Nieuws van deze tijd…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s