De Eurofiel in tijden van crisis

Screenshot_12

(Door: Ewald Engelen)

De minister van Buitenlandse Zaken is een slimme man. Afgelopen zondag zat hij bij Buitenhof om zijn zojuist naar de kamer gestuurde Staat van Europa toe te lichten. De boodschap: het kabinet maakt zich zorgen over het gebrek aan democratische steun, beseft dat we nu meer betalen voor de Euro dan er aan verdienen, vindt ook dat Van Rompuy te voortvarend afstevent op een begrotingsunie en hoopt dat hij een grotere gevoeligheid voor electorale wensen en angsten ontwikkelt dan hij tot nog toe aan de dag heeft gelegd.

En daarmee is de angel uit het prille Nederlandse debat over de toekomst van Europa. Ga maar na: de steen des aanstoots voor zowel de Raad van State als de initiatiefnemers achter het Burgerforum was nou juist de aanstaande overdracht van begrotingsbevoegdheden naar Brussel via de begrotingscontracten uit Van Rompuy’s Naar een echte EMU van december vorig jaar. En de reden om daar over te struikelen was zowel voor de Raad van State als voor Baudet cum suis het ontbreken van democratische medezeggenschap van de Nederlandse kiezer. De Raad van State sprak in dit verband zelfs over ‘democratische vervreemding’. Voor Baudet cum suis kwamen daar groeiende ergernis over de drogreden uit het Eurofiele kampdat de Euro cruciaal is voor onze welvaart nog eens bij.

Screenshot_9Het kabinet blijkt het met al die punten eens. We gaan te snel. Dit is democratisch ondoordacht. En wij betalen om Griekenland, Portugal en Ierland in de Euro te houden en het is de vraag of dat geld ooit nog terug komt. Zelfs de term ‘democratische vervreemding’ werd door Timmermans bij Buitenhof gebruikt. En daarmee is de noodzaak voor een referendum komen te vervallen.

Of toch niet? Er is namelijk iets vreemds aan de hand met dat optreden van Timmermans bij Buitenhof. Van zijn instemming met de Raad van State en Burgerforum is in Bruggen slaan in Europa geen spoor te vinden. Ja, er wordt stilgestaan bij het democratisch tekort van Europa en ja, er wordt meerdere keren verwezen naar de Raad van State. Maar dat Van Rompuy te snel gaat, dat er zorgelijke stappen richting federalisering aanstaande zijn, dat Nederland zeggenschap verliest over haar eigen begroting, dat de Euro ons momenteel meer kost dan oplevert – de lezer zoekt er vergeefs naar. Sterker nog: Timmermans´ Staat van Europa ademt dezelfde geest van bagatellisering die al anderhalf jaar over de Nederlandse politiek vaardig is en die alle federaliseringsbewegingen binnen de EMU af doet als alleen voor anderen (Griekenland, Portugal, Ierland) of als formalisering van wat allang staande praktijk is en dus niets is om je zorgen te maken.

Screenshot_6Wat volgens de Raad van State als bestaande tekorten moeten worden gezien, schuift Timmermans naar de verre toekomst en dus als iets waar wij later nog maar eens naar moeten kijken. De nota doet namelijk net of de begrotingscoördinatie die in Brussel bekend staat als het Europese semester zich nog in de fase van vrijheid, blijheid bevindt. Dat is al lang niet meer zo. Olli Rehn heeft niet voor niets begin deze maand een Europese semester officier naar Den Haag gestuurd die toezicht moet houden op het Nederlandse begrotingsbeleid. En dan krijg je dus zinnen in de Staat van Europa als: ‘Het kabinet deelt niet de visie van de Raad van State dat er sprake is van een verschuiving in de nationale begrotingsprocedures van het najaar naar het voorjaar.’

Het kabinet deelt evenmin de visie dat er met Van Rompuys ‘begrotingscontracten’ iets fundamenteel verandert in de soevereiniteit van de Nederlandse staat. Zoals Timmermans schrijft: ‘Indien Nederland op enig moment zou overgaan tot het opstellen van een contract spreekt het voor zich dat dit eerst aan het parlement wordt voorgelegd.’ Dit is ofwel grandioze naïviteit ofwel pure kwaadwillendheid. De Raad van State concludeert namelijk precies het tegenovergestelde: het is niet mogelijk om geen begrotingscontract met Brussel te sluiten en zodra het contract gesloten is, beperkt de rol van het parlement zich tot toezicht achteraf in plaats van medezeggenschap vooraf.

Over die schaduwzijden van de Euro is in de Staat van Europa evenmin iets te vinden. Het document begint met de obligate mededeling dat de EUbelangrijk is voor onze welvaart. Verwijzend naar een raming van het CPB wordt een bedrag van 1500-2200 euro per jaar per Nederlander genoemd. Over de kosten of baten van de Euro wordt echter met geen woord gerept. En toch – zo schrijft Timmermans – ‘geldt voor het kabinet als uitgangspunt dat de gemeenschappelijke munt van wezenlijk belang is voor de Nederlandse economie en dus in de voorzienbare toekomst onze topprioriteit’. Maar geen getal, noch argument: geloofsartikel.

Wie de Timmermans van Buitenhof legt naast die van de Staat van Europabegint een vermoeden te krijgen van het nieuwe gezicht van de Eurofiel in tijden van crisis: een sluier van invoelende Euroscepsis die machiavellistische Realpolitiek en technocratische dwingelandij moet verhullen. Alles ter meerdere eer en glorie van de ‘vervolmaking van de EMU’.

Screenshot_11

Bron:

https://www.burgerforum-eu.nl/de-eurofiel-in-tijden-van-crisis/

Auteur: Ewald Engelen

(Gepubliceerd in NRC Handelsblad op 19 februari 2013)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in democratie, EU, Nederland. Bookmark de permalink .

13 reacties op De Eurofiel in tijden van crisis

 1. bobzelf zegt:

  Dus is de man een liegende landverrader en kan zo in het rijtje :
  Balkenende , Pinokkio , die volgevreten de Jager , Zalm , tevens oplichter van de nederlandse bevolking , Samsam die met die complete hersenbeschadiging
  maar goed hij kan er bij op de lijst , als er eerdaags een feestje is op het Maliveld !

  Like

 2. Martien Pennings zegt:

  Ha!
  Wat een prachtzin!
  ” ( . . .) het nieuwe gezicht van de Eurofiel in tijden van crisis: een sluier van invoelende Euroscepsis die machiavellistische Realpolitiek en technocratische dwingelandij moet verhullen.”

  Like

 3. Europa wordt geregeerd door een zooitje incapabele ondeskundige ‘Nitwits’ met 1 doel voor ogen: ‘Eigen gewin ten koste van de vernietiging van Europa!’ Ondersteund door een volk dat constant lijdzaam blijft afwachten en toezien, hoe zij en hun nageslacht door de economische en maatschappelijke tsunami worden verzwolgen!

  Like

 4. Wachteres zegt:

  Timmermans is de grootste smiecht in de Nederlandse politiek. Hij gebruikt zijn intelligentie op een criminele manier in de politiek.

  Het ‘klootjesvolk’ even geruststellen; “wij zijn nog bij de tijd, we weten waar jullie mee zitten”..

  En ondertussen is hij de grootste Eurofiel op het Westelijk halfrond en zal hij er alles aan doen dom Europa ‘tot een goed einde’ te brengen.

  Voor hem geldt in het bijzonder:

  “Hij kan beter met een molensteen om zijn nek in zee gegooid worden…”

  dan dat hij zijn volk de vernieling in jaagt.

  Like

 5. “Als een volk zich niet met de politiek wil bemoeien, zal de politiek zich met hen bemoeien!”

  Like

 6. koddebeier zegt:

  Beste Timmermans, je moet toch wel vreselijk dom en kortzichtig zijn als je zulke lege praatjes verkoopt als jij, waarschijnlijk verslijt iedereen als boerenl*l , echter begint het volk langzaam te ontwaken en ziet nu in dat de EU een bodemloze put is. Jullie (de regering) naaien de eigen bevolking en buiten het uit ter meerdere glorie van de Europese Unie. Maar bij ons is de maat VOL, we zijn alle graaiers ZAT……..EU, ‘onze” regering, Gemeenten, Waterschappen, Provincie,de Banken, Verzekeringen, enz enz.
  Moraal van dit verhaal ROT OP, met je Europa, je kabinet etc.

  Like

 7. Tom Hendrix zegt:

  Ook voor mij is de maat meer dan vol! Sodedju, juist de Pee Vee Dee Aa, van deze smiecht Timmermans, is mede schuldig aan het feit, dat het ESM Verdrag er door is gejast, in Juni vorig jaar, waardoor onze schatkist feitelijk en juridisch al overgedragen is aan de EUSSR, met de opper clowns BAROSSO,van ROMPUY, en VERHOFSTAD. Wat is die TIMMERMANS toch een achterbakse man! Bah!

  Like

 8. Niek Verheyen zegt:

  Timmermans pleegt in feite wat in de islam bekend staat als taqiyya. Het liegen of het voorwenden van valse voorstellingen in het belang van de islam; in Timmermans geval die van zijn eigen religie, de heilige almachtige EU. Net als voorman Rutte is hij blijkbaar in staat tot het bedonderen en bedriegen van zijn landgenoten ter meerdere eer en glorie van genoemde EU. Nog erger, hij werkt met volle kracht mee aan de verdere, definitieve, overdracht van het budget-recht, voor zover dit in feite natuurlijk al niet gebeurd is. Hetgeen bij grondwet verboden is. Waar de man in feite dus mee bezig is is puur landverraad. Dit is echter een begrip wat in het vocabulaire van deze socialist en internationalist natuurlijk niet meer voorkomt.

  Like

 9. Tom Hendrix zegt:

  @Niek Verheyen 22.22. uur, op 23/2. Inderdaad LANDVERRAAD, zoals genoemd in ik dacht artikel 93 van het Wetboek van Strafrecht. O ja, het is ook een LEUGEN dat we NIET uit de EU zouden kunnen, dat KAN WEL, namelijk artikel 50 van het VERDRAG van MAASTRICHT, geeft hiertoe de mogelijkheid. Niet dat dat een makkelijke weg is om te gaan, maar het kan dus wel, in tegenstelling tot dat wat de EUROFIELEN zeggen! Verder eens met uw reactie.

  Like

 10. daiyu-ninja zegt:

  Kom kom mensen, niet zo streng zijn voor Timmermans.
  Laten we hem straks eerlijk berechten en hem het voordeel van de twijfel geven.
  Wat gaan we doen?
  We binden Timmermans een aantal keien om zijn middel en gooien hem te water.
  Blijft hij drijven dan is hij onschuldig. Zinkt hij, dan is hij zo schuldig als wat.

  Like

 11. Frikschoten geeft de perfecte definitie van dit soort ‘politici’: “Dat regeringen vol met wereldvreemde mentaal verdwaalden met een twijfelachtig IQ zitten moge alom bekend zijn. Je weet van te voren al dat ze als losgeslagen projectielen tegen elkaar gaan opbieden in steeds grotesker wordend geraaskal vanaf de kansel. Zet honderdvijftig van zulke ouwehoeren in een zaal en het enige verschil met een gesloten psychiatrische afdeling is dat deze lieden er nog mee in de krant komen ook!”

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s