Afwending van de shia in Iran. “Een tsunami van atheïsme”

Screenshot_50

Ayatollah Ali Khamenei

Irans deugdenwachters slaan alarm: terwijl in de Arabische landen de islam privé zowel als politiek aan betekenis wint, lopen uitgerekend in de Islamitische Republiek Iran de moskeeën leeg. Vooral de jongere generatie vlucht in sektes of christelijke geloofsgemeenschappen, zoals Ali Sadrzadeh bericht.

“Echo”(“Baztab”) heet de op dit moment meest gelezen en geciteerde nieuwssite in Iran. Tot zijn opkomst heeft zowel de naderende verkiezingsstrijd om het presidentschap als de beschermende hand van Mohsen Rezai bijgedragen, die graag de opvolger wil worden van Mahmoud Ahmadinejad.

De machtige man achter “Baztab” en voormalig commandeur van de Revolutionaire Gardes geeft zichzelf weliswaar weinig kansen bij de verkiezingen, maar hij wil het, net als enkele jaren geleden, nog een keer proberen. Alsof de website zijn naam eer wil aandoen, reflecteert “Baztab”als wekenlang als een echo bijna alle thema´s in deze verkiezingsstrijd.

Bovendien wordt er op de website verrassend open en kritisch over veel problemen uit het dagelijks leven bericht. Daarbij worden zelfs veel grenzen overschreden en vele taboethema´s aangesproken. Ondanks hield het medium zich bezig met het taboethema “Atheïsme in de Islamitische Republiek”.

Als een tsunami zou het atheïsme, het bijgeloof en het geloof in sektes Irans jeugd gegrepen en meegesleurd hebben. De reden voor dit “beschamende fenomeen” zou het misbruik van de religie door de regering zijn, aldus “Baztab”.

De korte bijdrage leest als een mengeling van analyse, commentaar en waarschuwing tegelijk. Maar belangrijker en interessanter dan de tekst zelf zijn de talrijke commentaren, waarin enkele lezers hun waarnemingen van de dagelijkse verachting van de religie beschrijven, velen ook hun redenen voor de afwending van de jeugd van de islam opsommen of enkelen zich zelfs bekennen tot goddeloosheid.

Lege moskeeën

Dit “fenomeen”, dat door de redactie van “Baztab” “beschamend” wordt genoemd, is voor een deel van de oppositie heel begrijpelijk. Bovendien openbaart de discussie een opmerkelijke discrepantie tussen Iran en alle andere islamitische landen: terwijl in de Arabische landen de islam zowel privé als politiek aan betekenis wint, lopen uitgerekend in de Islamitische Republiek Iran de moskeeën leeg.

Op hun spirituele zoektocht naar de zin van het leven wenden vele mensen zich tot het christendom, de Derwisjordes of de psychosektes. Voor de veiligheidsautoriteiten is echter de strijd tegen aanhangers van die bekentenissen, die de theologische basis van de Islamitische Republiek betwijfelen, existentieel en gecompliceerd tegelijk.

Met andere woorden: enerzijds moeten religieuze minderheden weliswaar getolereerd worden, anderzijds moet tegen religieuze “bedenkelijkheid” ten strijde worden getrokken, want per slot van rekening zou het daarbij niet meer om een of andere religieuze overtuiging gaan, maar om de bedreiging van de nationale veiligheid. En iedere keer wanneer een of andere buitenlandse organisatie of regering tegen de vervolging van de religieuze minderheden in Iran protesteert, herhaalt Mohammed-Javad Laridjani, de voorzitter van de Iraanse mensenrechtencommissie: “Niemand wordt in Iran vanwege zijn geloof vervolgd.”

Psychosekte hoog aangeschreven

Laridjani´s zin van de zogenaamde godsdienstvrijheid in de Islamitische Republiek hoorde men de laatste tijd vaker, toen in de stad Shahrud ion het noordoosten van het land elf huisvrouwen vanwege hun lidmaatschap van de sekte “Interuniversele mystiek” werden gearresteerd.

De vrouwen hadden iedere week een zes uur durende les georganiseerd. De lerares van de cursus, een juriste, zou daarvoor zelfs speciaal uit de 700 kilometer verwijderde stad Isfahan gekomen zijn. De vrouwen zouden zich niet alleen met de “obscure mystiek”, maar ook met een schadelijke psychotherapie, de zogenaamde “Meta-therapie” hebben beziggehouden, meldde het persbureau “Fars” op 20 december 2012.

Screenshot_51

Mohsen Rezai

Voor de ene is de “Interuniversele mystiek” een poging tot vereniging met de wereld en het hervinden van de innerlijke rust. Voor de religie- en moraalwachters is zij echter een vervalste mystiek, een subversieve en gevaarlijke stroming die de jeugd zou manipuleren en de islam zou ondermijnen.

De “Interuniversele mystiek” is een mengeling van de zoektocht naar de zin van het bestaan en psychotherapie. Naast een uitleg van de wereld biedt de sekte ook een soort therapie aan, die in het Perzisch (Farsi) “Faradarmani”, d.w.z. meta-therapie genoemd wordt.

Zij vond voor het eerst vijf jaar geleden weerklank onder studenten en binnen de stedelijke middenklasse, breidde zich echter snel uit over het hele land, zoals het jongste geval uit de provinciestad Shahrud bewijst. Het credo van de sekteleden: alles in de wereld zou een bewustzijn bezitten en energie uitstralen. Het zou zaak zijn de negatieve energie af te wenden, aldus de oprichter van de sekte, Mohammed, Ali Taheri, die inmiddels tot zeven jaar gevangenisstraf en 70 zweepslagen werd veroordeeld.

Net zoals bij Rumi en andere grootmeesters van de Iraanse mystiek staat ook bij de “Interuniverselen” de eenheid van het zijn in het middelpunt. Derhalve zou alles uiteindelijk een verschijning van God zijn. Toen de sekte met zijn activiteiten begon, kon hij zelfs rekenen op de welwillendheid van de autoriteiten, want hij beriep zich op de islam en op de traditionele mystiek van Iran.

De aanhangers konden in meerdere boeken hun geloofsleer uitleggen, ze mochten seminaries op universiteiten houden. Zelfs in het buitenland wierf men voor de leer, bijvoorbeeld in Armenië, in Turkije of in Zuid-Korea. De oprichter van de sekte Mohammed Ali Taheri reisde naar talrijke landen en pochte erop twee eredoctoraten van buitenlandse universiteiten te bezitten. Zelfs de staatstelevisie waardeerde zijn betrokkenheid.

Maar dat is  al lang verleden tijd. Sinds de herverkiezing van Ahmadinejad drie en een half jaar geleden staat blijkbaar de “uitgebreide strijd” tegen “iedere vorm van valse mystiek” op de agenda – geleid door de hoogste religieuze en politieke autoriteiten van het land. Het “Seminarium tot het zuiver houden van de geest”  aan de theologische hogeschool Ghom schat het aantal “Interuniverselen” op ongeveer 300.000.

Te laag geschat en onderschat, zeggen de webmasters van de talrijke internetsites die zich geheel wijden aan de strijd tegen de “valse mystiek”. De “Interuniverselen” schijnen geen onschuldige mystieke kring meer te zijn, maar op een gevaarlijke stroming lijken, bijna een kleine massabeweging, die de fundamenten van de Islamitische Republiek betwijfelt.

Einde van de tijd van het ontzien

De officiële campagne tegen de “valse mystiek” werd meer dan twee jaar geleden door ayatollah Khamenei persoonlijk naar zich toe getrokken. De revolutieleider verbleef in oktober 2010 een week lang in de heilige stad Ghom, waar hij een ontmoeting had met meerdere grootayatollahs.

Op de laatste dag van zijn bezoek verkondigde hij in een kernbetoog voor theologiestudenten: “De verbreiding van de losbandigheid, het propageren van de valse mystiek en van de zogenaamde huiskerken zijn pogingen van de zionisten en andere vijanden om de islam te bestrijden.”

Nauwelijks had de machtigste man van het land het centrum van de sjiietische geleerdheid verlaten of de ene na de andere ayatollah vaardigde een fatwa tegen de “valse mystiek” uit. De verbreiding van zijn leer zou apostasie en misdaad betekenen.

Maar ondanks de onderdrukking neemt tot nu toe het aantal mensen toe dat zijn heil in sektes of bij andere religieuze minderheden zoekt. Het aantal nieuwe christenen dat zich organiseert in ondergrondse kerken zou de afgelopen jaren opvallend toegenomen zijn. De evangelische organisatie “Open Doors” beweert op haar internetsite dat het aantal christenen in Iran van ongeveer 300.000 naar 460.000 gestegen zou zijn.

Deze cijfers zijn weliswaar niet te bewijzen, maar de trend om zich tot een ander geloof dan de islam te bekennen, is onmiskenbaar. De door de staat gepropageerde versie van de islam zou de meeste Iraniërs van hun religie vervreemd hebben, betreurt de vooraanstaande theoloog Mohsen Kadivar. De zoektocht naar een spirituele uitweg zou nooit ophouden en daarom zouden veel mensen geloven hun heil in het christendom, in het boeddhisme of in sektes te kunnen vinden.

Screenshot_52

Mohsen Kadivar

Bron:

http://de.qantara.de/Ein-Tsunami-des-Atheismus/20624c22743i1p/index.html

Auteur: Ali Sadrzadeh

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Iran, Islam, Mensenrechten, Religie. Bookmark de permalink .

19 reacties op Afwending van de shia in Iran. “Een tsunami van atheïsme”

 1. hans-e-pans zegt:

  Er zal binnen afzienbare tijd door onbekenden wel een slachtpartij onder christenen worden aangericht .

  Like

 2. Tom Hendrix zegt:

  Interessant artikel van de auteur Ali Sadrzadeh. Het sprookje, dat de ayatollah’s de mensen voorhield, dat men vrijheid van godsdienst had in Iran is hiermee weerlegd. Iedere andersdenkende is in deze islamofascistische republiek potentioneel een ketter in de ogen van de machthebbers.

  Like

 3. ronald zegt:

  460.000 christenen op 80.000.000 Iraniers.
  Waar praten we over.

  Maar ik dank ejbron voor de vertaling.
  Respect !

  Like

 4. luckybee zegt:

  De Iraniers zijn niet vergeten dat Persie door de islam veroverd wordt.en ze dwingen moslims te worden.

  Like

 5. dwz zegt:

  Tuurlijk is alles wat anders is dan de Islam losbandigheid en werk van de zionisten.Maar als je positief in het leven wilt staan zou je dan bij de Islam uitkomen??

  Like

 6. Linsky zegt:

  Israël weer onder vuur!

  Like

 7. Jean zegt:

  Een onderontwikkelde die tot die waanzin gedwongen is geweest vanaf zijn geboorte, die in de loop de jaren een bepaalde ontwikkeling opdoet neemt dadelijk afstand van dergelijke barbarij.
  Wie kan er nu leven met het stenigen van vrouwen? Met wetten komende van een fictief wezen (op papier geschreven door perverselingen)? Met dictatuur komende van pedofielen, met martelen, verminken van kinderen, met gedwongen zelfmoordacties? Als vrouw te moeten rondlopen in een zwarte tent omdat ze ‘bezit’ zijn van perverse maniakken….
  Enkel onderontwikkelden.

  Like

 8. Linsky zegt:

  Nigel Farage heeft Hitler aan de telefoon!

  Nigel Farage berispt voor het bekritiseren van nieuwe EU

  Like

 9. Henk.V zegt:

  Ik zie de ontwikkelingen in Iran met grote interesse en zorg tegemoet.
  Het is verstandig om hierbij te bedenken dat de Perzen of Iraniërs niet een samengeraapt stelletje woestijnbarbaren zijn, maar voor het overgrote deel afstammelingen van een zeer oude, hoogontwikkelde cultuur, waarin het streven naar een redelijke, pragmatische benadering van problemen een opvallend kenmerk was!
  Dat men in het land de eigen taal,Farsi, heeft kunnen bewaren geeft twee dingen aan; het gebied werd door de islam onder de voet gelopen, maar gelijktijdig bleef de ziel van het land redelijk intact! En dus ook de behoefte aan redelijk gedrag.
  Taalbehoud is een heel belangrijk signaal voor ieder land dat zich staande wil houden!
  De drang tot proportionaliteit is het land dus nooit helemaal kwijt geraakt.
  Onder de Shah was Iran zelfs een behoorlijk westers gericht land, dat goede betrekkingen onderhield met de westerse mogendheden EN met Israël!
  De effecten van de geslaagde machtsgreep van Khomeini, waren door de westerse wereld , niet volledig voorzien,omdat men, na de verdrijving van Reza Pavlevi, wel had verwacht dat de liefde voor de vrije wereld zou afnemen, maar de ogenschijnlijk gelukte terugval naar een geloof- en denkwereld van bijna veertien eeuwen terug had eigenlijk niemand echt voor mogelijk gehouden.
  Daarbij werd op de bevolking een ongekende intimidatiemethode losgelaten, vooral met behulp van fanatieke jongeren die in de Revolutionaire Garde opzettelijk de vrije hand werd gegeven.
  Deze ”bewakers van de revolutie’ ‘kregen het voor elkaar dat veel Iraanse vrouwen en meisjes voor het eerst in ”passende kledij” over straat gingen.
  Het verzet tegen deze absurde poging om het land terug te voeren naar voor middeleeuwse toestanden kwam al jaren geleden op gang, maar oogde te zwak en ondoeltreffend.
  Maar dat er nu van hogerhand wordt toegegeven dat men de greep op de jeugd verliest is op zich buitengewoon bemoedigend.
  Ik ben er dan ook niet zeker van dat de mallotige fundamentalistische leiders in het binnenland de geest weer in de fles krijgen, want onderdrukking van een ontwakend volk kan nooit onbepaalde doorgaan.
  Maar, eerlijk gezegd vrees ik een heel gevaarlijke ”oplossing” voor de Ayatollahs: een vlucht naar voren, richting Israël, die voor afleiding van de problemen zal gaan zorgen en het land kan verenigen.
  Bovendien speelt in de warrige, godsdienstig gefixeerde hoofden, vol van haat tegen Israël, een bepaald griezelige gedachte een belangrijke rol.
  Zoals bekend zijn er in de Iraanse top mensen die werkelijk geloven, dat men de eindtijd zelf naderbij kan brengen, vol van geweld, dood, verderf en chaos, Op die manier, is de theorie, kan men de komst van de Mahdi, de islamitische messias bespoedigen.Die zal de heerschappij van de islam over de hele wereld vestigen.
  In dit scenario kijkt men niet op wat slachtoffers meer of minder en dan gebruik ik zeer eufemistische taal. Voor de uitroeiing van Israël en het Jodendom deinzen deze waanzinnigen werkelijk niet terug.
  Men mag dus in dit geval de regelmatig uitgesproken intentie tot vernietiging en holocaust NOOIT afdoen als een woordenspel!!
  Dit wil men echt in Teheran en men ZAL het absoluut doen ook, zodra men denkt dat men over genoeg militaire kracht beschikt om het voornemen succesvol uit te voeren.
  En bij dat prettige vooruitzicht kunnen de Iraanse geestelijken nog langer in het zadel zitten.

  Het is maar goed dat Israël volledig op de hoogte is van de stand van zaken in het ayatollaanse gesticht en in geval van nood doeltreffende maatregelen zal nemen.

  Like

 10. G.Deckzeijl zegt:

  Brekend nieuws! Als je de islam aanvaardt, dan zie je het licht…*
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/21330184/__Uitnodiging_Wilders_voor__s_werelds_grootste_haatsekte___.html
  (zie links bovenin het beeldscherm: safafimedia.nl , gooi die bende plat met een Ddos-aanval)
  *schokkend: deze mensen zullen nooit meer het verschil tussen licht en duisternis zien.
  http://tinyurl.com/a6tx2w4
  http://tinyurl.com/als6ns7
  Alle moslimfundamentalistische vrouwenHATERS de wereld uit, te beginnen in ons land.

  Like

 11. G.Deckzeijl zegt:

  Correctie: het moet salafimedia.nl zijn

  Like

 12. Anneke zegt:

  Goed nieuws…dit las ‘k afgelopen november al in The Jerusalem Post!!! Tevens vindt er een ware Opwekking plaats richting Yeshua…onze Here Jezus. Geloof maar dat de Babylonische freaks heel nerveus aan het worden zijn!!! Hùn pratzpraat is binnenkort totaal waardenloos en dit voelen ze ‘aan hun water’. “Hun levensbron is aan het uitdrogen; letterlijk”!!! Thank You Lord…Toda ABBA!!! De drie wereldreligie’s ondergaan in een sneltreinvaart een gelijke ervaring…verliezen hun geloofwaardigheid èn de politici en hun kompanen verliezen óók mondiaal hun waardigheid. “Dit is een héél bijzonder gebeuren; olv. Gods Hand…HaleluYah”!!!

  Like

 13. Jan zegt:

  En dus laten de mullah’s boeddhadeeltjes in beslag nemen:

  Iran confiscates Buddha statues in crackdown on ‘cultural invasion’
  http://www.guardian.co.uk/world/2013/feb/17/iran-confiscates-buddha-statues

  Like

 14. Tom Hendrix zegt:

  @Henk V 15.03. uur. Ook ik denk Henk, dat de WAANZINNIGE SOEPJURKEN in Teheran in staat zijn Israel aan te vallen, samen met die CLOWN ACHMEDINEWAT, inderdaad de vlucht naar voren, om af te wenden van de problemen in eigen huis, te weten de ISLAMOFASCISTISCHE REPUBLIEK IRAN! Laten we hopen dat de vrije jonge geesten in Iran, een kans krijgen, zodat we van de SOEPJURKEN/HAATBAARDEN afraken!

  Like

 15. Robbert zegt:

  Met het stukje eens behalve deze zin: Deze cijfers zijn weliswaar niet te bewijzen, maar de trend om zich tot een ander geloof dan de islam te bekennen, is onmiskenbaar.
  De islam doet zich dan wel vóór als een geloof/religie maar is dat totaal niet.

  Like

 16. oogenhand zegt:

  Reblogged this on oogenhand and commented:
  Zolang moslims op het standpunt staan dat Christendom moreel superieur is aan Atheïsme en/of Heidendom, moeten ze de andere wang toekeren als ze aangevallen worden. Waar ligt de grens tussen Atheisme en Heidendom? Waar ligt de grens tussen Atheisme en Satanisme? Waar ligt de grens tussen Satanisme en een Monotheisme met stuitende morele waarden? Dat zijn vragen die zelden gesteld worden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s