De Italianen zeggen “basta” tegen Europa

Screenshot_36

Uiteindelijk werd het heel spannend. Daarbij hadden Berlijn en Brussel zo graag een stabiele regering onder Bersani gewild. Maar dat wilden de kiezers niet – en beloonden Berlusconi en Grillo.

Na de Italiaanse verkiezingen zijn er duidelijke winnaars, maar geen duidelijke regering. De winnaars heten Silvio Berlusconi en Beppe Grillo, die met een verkiezingsprogramma tegen het bezuinigingspakket van Europa gescoord hebben.

De verliezers heten Piet Luigi Bersai en Mario Monti, die Berlijn en Brussel een stabiele meerderheid hadden toegewenst. Kort gezegd zou je de Italiaanse verkiezingen als volgt kunnen duiden: het is een “basta” richting het Europese buitenland en de internationale kapitaalmarkt.

De middenlinks partijen rondom Bersani, die torenhoog favoriet waren, krijgen in het huis van afgevaardigden 29,55% van de stemmen. Onmiddellijk daarna volgt de middenrechts alliantie van de voormalige regeringschef Silvio Berlusconi met 29,18%. Volgens het Italiaanse kiesrecht krijgt de winnende lijst automatisch de absolute meerderheid in het parlement. De beweging van de voormalige EU-commissaris Mario Monti krijgt ongeveer 10% van de stemmen.

In de Senaat echter kon geen van de grote bondgenootschappen de absolute meerderheid behalen, wat het land in feite onregeerbaar zou maken. Volgens het Ministerie van Binnenlandse Zaken kreeg links 113 zetels en Berlusconi´s middenrechts alliantie 116 zetels. Beppe Grillo´s beweging kwam op 54 zetels en Monti´s verkiezingsbondgenootschap op 18 zetels in het parlement. Voor Bersani is dit zelfs met Monti erbij niet voldoende voor een meerderheid. In de Senaat wordt de verdeling van de zetels beslist naar de desbetreffende meerderheid in de verschillende regio´s, waardoor er afwijkingen kunnen bestaan tussen het aantal zetels en het aantal gewonnen stemmen.

Screenshot_35

Grillo

Grillo, de rijzende ster

Dat er tussen de beide blokken een patstelling bestaat, ligt aan de pas in 2009 opgerichte Grillo-beweging “Movomento5S”. Zij is de rijzende ster van de verkiezingen en heeft zelfs de meest roekeloze verwachtingen overtroffen. Men had hem ongeveer 20% toevertrouwd, nu zijn het duidelijk meer geworden.

Met ongeveer 26% is zij de sterkste individuele partij in het parlement. In de Senaat komt ze op ongeveer 25% van de stemmen. “Movimento5S” is vanuit het niets de op twee na sterkte politieke kracht van Italië geworden. Het is een uniek succes in de Italiaanse politiek sinds de Tweede Wereldoorlog.

Het is een verkiezingsresultaat dat Italië op het eerste gezicht onregeerbaar doet schijnen. De eerste waarnemers hebben het al over nieuwe verkiezingen. “als de resultaten zo zijn, is het onvermijdelijk om naar de stembussen terug te keren”, zei Stefano Fassina, woordvoerder economische zaken van de sociaaldemocraten.

Ferruccio de Bortoli, uitgever van het dagblad “Corriera della Serra” is tegen nieuwe verkiezingen. Hij eist dat de uitslag geaccepteerd wordt en wijst op de verantwoordelijkheid van de partijen, in de eerste plaats van de Grillo-beweging. “Vanaf vandaag zijn ze vertegenwoordigers van de Italianen”, zegt de Bortoli. Er zou niemand van tevoren veroordeeld mogen worden. Er zouden ook grote coalities mogelijk zijn. “Ze zouden van korte duur kunnen zijn en dringend noodzakelijke hervormingen kunnen aanpakken zoals een kiesrechthervorming.”

Oorvijg voor Monti´s bezuinigingskoers

Een beslissende hervormingskoers zou dringend noodzakelijk zijn. De zwaktes van het land zijn geen geheim: Italië groeit al meer dan tien jaar lang niet, de schuldenlast is met bijna 130% van het BNP hoog. Het land raakt concurrentievermogen kwijt, vooral tegenover Duitsland. De buitenlandse investeringen zijn, gemeten aan de grootte van het land, veel te gering.

Het technocratenkabinet rondom Monti probeerde anderhalf jaar de zaak te hervormen. Maar na een overtuigende pensioenhervorming mislukte de hervorming van de arbeidsmarkt. De bezuinigingen bij het openbaar bestuur door de “Spending Review” waren te aarzelend. Er werd helemaal niet met privatiseringen begonnen. Integendeel: de invloed van de staatsbank Cassa Deposito en Prestiti neemt gestaag toe.

Screenshot_33

Monti

De Italianen verzetten zich ertegen dat de koers van Monti wordt voortgezet. Ze ergeren zich aan de belastingverhogingen en bezuinigingen bij de staat. Ze maken Monti medeverantwoordelijk voor de recessie en de hoge werkloosheid. Monti´s boodschap dat alleen pijnlijke bezuinigingen op den duur verbetering brengen, kwam bij de kiezers niet aan.

De economieprofessor beschouwde de 10% van de stemmen toch als positief. “Enkelen hadden nog een beter resultaat verwacht. Ik ben echter tevreden”, zei Monti. “Het is ons in 50 dagen gelukt meer dan 3 miljoen kiezers voor ons te winnen.”

De partners in het bondgenootschap van Monti werden afgestraft. Gianfranco Fini van de partij Futuro e Libertà per l´Italia en Pierferdinando Casini van de UDC, die ieder minder dan 2% van de stemmen kregen en dus niet in het parlement komen.

De “cavaliere” slaat terug

In plaats daarvan bleef een groot deel van de Italianen trouw aan Berlusconi. De 76-jarige, die in november 2011 moest aftreden met het oog op de zich toespitsende schuldencrisis, had geen last van het schandaal rondom zijn party´s of van de veroordeling tot vier jaar gevangenisstraf in eerste zitting.

De “cavaliere” die al door iedereen was afgeschreven, begon in januari en februari aan een verbazingwekkende inhaaljacht. Hij ging tekeer tegen Duitsland en tegen de onroerend goed belasting Imu. Hij beloofde de reeds in 2012 betaalde bedragen terug te betalen. Vier miljard euro, cash aan het loket. Wat klinkt als een onrealistische belofte, kwam goed aan bij de kiezers. Dat betekent: ook na bijna 20 jaar hebben veel Italianen nog niet genoeg van Berlusconi.

Niet alleen het buitenland onderschat Berlusconi voortdurend, maar ook de Italiaanse sociaaldemocraten. In 1994 waande de middenlinks kandidaat Achille Occhetto zich al de zekere winnaar en werd uiteindelijk door Berlusconi bedwongen. In 2013 is dat hetzelfde. De voorsprong van Bersani gold als niet in te halen, uiteindelijk werd hij toen toch weer ingehaald. “De sociaaldemocraten zijn op hun lauweren gaan rusten”, zegt Ezio Mauro, chef-redacteur van het dagblad “Repubblica”.

Screenshot_32

Bersani

Het teleurstellende resultaat heeft mede te maken met de persoon Bersani. Hij is niet zo charismatisch als zijn uitdager bij de voorverkiezingen, Matteo Renzi. Na de knallende oorvijg zullen de stemmen naar de 38-jarige burgemeester van Florence luider worden. Renzi zou in tegenstelling tot Bersani vermoedelijk ook meer stemmen uit het middenrechts kamp hebben gekregen. Het is heel goed mogelijk dat de sociaaldemocraten de kaart Renzi spelen.

Veel hangt af van de politieke clown

Hoe het met Italië verder gaat, hangt nu grotendeels af van “Movimento5S”. De onervaren politieke clowns rondom de 64-jarige komiek Beppe Grillo bepalen het politieke lot van het land.

In veel regio´s, bijvoorbeeld in Sicilië, is “Movimento” de sterkste partij. Tot nu toe is het een “antibeweging”. Ze vecht tegen de verspilling van belastinggeld en de vriendjespolitiek van de gevestigde partijen.

Dat “Movimento” zo populair is, heeft veel te maken met de schandalen die de laatste tijd aan het licht kwamen. Bij het wapenconcern Finmeccanica trad de bestuursvoorzitter af, het gaat om omkoping. De zaak van de olie- en gasleverancier Saipem gaat zeer vermoedelijk om hetzelfde, ook hier trad de bestuursvoorzitter af.

Bij de oudste bank ter wereld, Monte dei Paschi, loopt een onderzoek tegen voormalige bestuurders. De kredietinstelling uit Siena heeft na een veel te dure overname en riskante afgeleide zaken staatshulp ter hoogt van bijna 4 miljard dollar nodig. Dat alles speelt Grillo in de kaart.

Grillo: “Anderen op hun donder geven”

Maar de vraag is waarvoor “Movimento” staat en of de beweging bereid is met andere partijen over coalities te praten. De eerste commentaren van Grillo op de verkiezingsdag zijn weinig constructief:

“We doen niet aan flirten. Wij zijn de grootste partij. Dat hebben we in drie jaar en drie maanden bereikt”, deelt Grillo op zijn internetsite mee.

Hij zou zich niet bezighouden met coalitievragen, maar met de zetelverdeling in het parlement. “We zullen zien waar ze ons in het parlement willen onderbrengen. Hopelijk achterin, zodat we alle anderen op hun donder kunnen geven.”

Screenshot_34

Berlusconi

Bron:

http://www.welt.de/politik/ausland/article113905414/Die-Italiener-sagen-Basta-zu-Europa.html

Auteur: Tobias Bayer

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EU, Italië. Bookmark de permalink .

10 reacties op De Italianen zeggen “basta” tegen Europa

  1. wim van rooy zegt:

    Dat Bersani in de feiten pro EU is, zegt veel over het linkse denken, dat nu aan de kant staat van een dictatoriaal en neoliberaal Europa, twee zaken die op het eerste gezicht moeilijk te combineren zijn, maar die er bij de technocraten als vaseline in gaan.

    Like

  2. Tom Hendrix zegt:

    Zo en nu zullen we horen uit het KREMLIN BRUSSEL dat de verkiezingen over moeten worden gedaan. Ik hoop dat ITALIË de LAPZWANSEN in BRUSSEL de MIDDELVINGER geven! Alleen ben ik zeer benieuwd wat Beppe Grillo gaat doen, blijft hij EUROKRITISCH of gaat hij door de knieën voor de CLINIC CLOWNS BAROSSO, VERHOFSTAD, en de KAPO SCHULTZ.

    Like

  3. Jean zegt:

    Een Europa kan goed zijn maar niet “dat” Europa wat we nu hebben, waar een bende van ± 55.000 klaplopers decadent kunnen parasiteren op de Europeanen, die dromen van een “dictatuur”.
    Geef ons het Europa van een tiental jaren geleden waar 6 landen samen onderlinge afspraken maakten hoe de problemen aan te pakken en dat zonder die zwaar drukkende dictatuur die er momenteel van uit gaat, waar nooit verkozen reetlikkers doen wat hun opgedragen wordt door het kapitaal en sektes als de loge en Bilderberg en zich geen bal aantrekken van de wil van de Europeaan.
    Laten we heel snel “dat” huidig Europa afschrijven, in heel Europa is er verzet tegen, en laten we snel terug met 6 tot max. 10 landen verder werken aan een Welvarend Europa, een veilig Europa en een leefbaar Europa want momenteel stikken we onder die massa allochtonen die enkel ellende en geweld gebracht hebben dat ze in het hoofd gedramd gekregen hebben via een boekske vol haat en geweld.
    Daar hebben onze ouders en grootouders hun leven niet voor gegeven om ons nu door despoten nog erger dan Hitler & co te laten terroriseren en ons te brengen tot armoede.
    Het misdadig parasitisme moet stoppen, niemand kan ons verplichten vreemdelingen te onderhouden, als die vreemdelingen niet kunnen voorzien in eigen onderhoud of een crimineel verleden hebben of illegaal zijn dan horen die hier niet thuis, punt. Ze massaal terug sturen naar land van herkomst is de oplossing. Momenteel brengt vanRAMPuy liever miljarden euro’s van ons belastingsgeld naar die landen i.p.v. de mensen die wij hier liever kwijt dan rijk zijn en zeker die met die barbaarse gewelddadige bezetenheid in het hoofd.
    Europa is een seculier continent en blijft een seculier continent, nooit zullen wij ons laten terroriseren door religieuze fanatici van welke sekte ze ook mogen komen.

    Like

  4. Tom Hendrix zegt:

    @Jean 20.15. uur. Ook ik zeg vol overtuiging: Goed gesproken Jean! Zo is het, hoe eerder de EUSSR bende oplazert hoe beter!

    Like

  5. louis-portugal zegt:

    Jammer dat ze in Brussel een beetje hardhorend zijn.

    Like

  6. Tom Hendrix zegt:

    @Louis-portugal 23.47. uur. Een beetje beste Louis, ze zijn sodedju stokdoof daarzo!

    Like

  7. Tom Hendrix zegt:

    Gloeiende nakende nog aan toe, lees net bij http://www.powned.nl dat de TWEE ROVERS en GLUPOOS MARX RUTTE en SAMSAM Kameraad 1, besloten hebben volgende jaar extra BELASTINGEN te gaan innen, onder het MOM van BEZUINIGINGEN. Klootzakken dat zijn GEEN BEZUINIGINGEN, maar LASTENVERZWARINGEN. Wanneer trekken we nu massaal op naar Den Haag met “PEK EN VEREN”.

    Like

  8. henk schroemges zegt:

    Jean:2015: Volledig mee eens.
    Alleen moet dit nog doordringen in die d ‘himmie hoofdjes van de meeste Nederlanders.
    Links heeft Berlusconi en Grillo altijd en nog steeds als clowns beoordeeld. Overigens ook in alle andere landen van de EU werd zo gedacht en denkt links nog. Heerlijk dat die politiek correcte vazallen van die potverteerders en parasieten in Brussel eindelijk eens de echte wind van voren krijgen en dat wordt alleen maar erger i.c. beter. Doorgaan zo!

    Like

Plaats een reactie