Iran op de Balkan: geschiedenis en vooruitblik

Screenshot_6

Terwijl de mogelijkheid van een aanval op de Iraanse atoominstallaties nog steeds op de loer ligt aan de strategische horizon – ondanks de bezweringen van de Amerikanen dat sancties het regime van de moellahs verzwakken – doen onder veiligheidsanalisten steeds meer speculaties de ronde over zijdelingse schade die zo´n actie zou kunnen veroorzaken.

Vooral een scenario dat een tegenaanval door Iran of een van zijn geallieerden omvat, veroorzaakt hoofdpijn. Zoals een aanval door Hezbollah op doelen die buiten het Midden-Oosten liggen.

Screenshot_5Wanneer dus een Hezbollah-terrorist in juli zes Israëlische toeristen in het Bulgaarse Boergas vermoordt, dan bevestigt dit dat de Balkan een potentieel terreurfront in dat toekomstige conflict vormt.

De laatste hectische diplomatieke activiteiten bevestigen de mate van bezorgdheid van de Westerse regeringen over de mogelijkheid dat pro-Iraanse radicaalislamitische fracties in Zuidoost-Europa serieuze problemen voor Westerse belangen kunnen vormen wanneer Israël of Amerika Teheran aanvalt.

In augustus waarschuwden de Amerikaanse en Britse ambassadeur in Sarajevo Bosnische officials om hun contacten met Iran te verbreken en een andere hoge vertegenwoordiger in Bosnië refereerde er openlijk aan dat de toekomst van Bosnië bij de EU en niet bij Iran zou liggen.

In oktober had het nieuwsblad “Slobodna Bosna” onthuld dat er alleen al in de eerste helft van 2012 visa waren verstrekt aan tweehonderd Iraanse “zakenmensen” om Bosnië binnen te kunnen komen, samen met een niet nader genoemde Iraanse diplomaat, die door medewerkers van de Israëlische geheime dienst in Thailand, Georgië en India werd opgespoord – allemaal plaatsen waarop vorig jaar Israëlische burgers werden aangevallen.

Screenshot_7

 

Boek “Islamic Terrorism and the Balkans” door Shaul Shay

Bron:

http://europenews.dk/de/node/64872

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Bosnië-Herzegovina, Iran, Islamisering, Islamitisch fundamentalisme, Terrorisme. Bookmark de permalink .

2 reacties op Iran op de Balkan: geschiedenis en vooruitblik

  1. Seculiere zegt:

    Men spreekt al over Islamitisch Turkije en Seculier Iran.
    De Turken willen als de Iraniers leven en de Iraniers willen als de Turken leven
    http://nl.danielpipes.org/9145/islamistische-turkije-seculiere-iran

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s