Duitsland: de nieuwe anti-Euro-partij

Screenshot_29

Ondersteuners (v.l.n.r.): Bernd Lucke, Hans-Olaf Henkel, Stefan Homburg, Joachim Starbatty

Critici van de euro reddingspolitiek bereiden volgens informatie van de “Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitung” de oprichting van een partij met de naam “Alternatief voor Duitsland” voor. Ze moet in september al meedoen aan de parlementsverkiezingen.

In Duitsland bereiden critici van de euro reddingspolitiek de oprichting van een partij met de naam “alternatief voor Duitsland” voor. Ze moet in september al meedoen aan de parlementsverkiezingen, maar uiterlijk aan de Europese verkiezingen in juni 2014. Oprichters zijn de econoom Bernd Lucke, de publicist en voormalige redacteur van de Frankfurter Allgemeine Zeitung Konrad Adam en Alexander Gauland, die onder de voormalige minister-president van de Duitse deelstaat Hessen Walter Wallmann (CDU) chef van de Hessische staatskanselarij was.

Het personeel van de initiatiefnemers en de ondersteuners spreekt ervoor dat zij kansen in het burgerlijke milieu hebben. Tot de ondersteuners behoren bovenmatig veel liberale en conservatieve professoren, die leerstoelen bezetten of bezet hebben in economie. Onder hen bevinden zich bekendere namen zoals Stefan homburg en Charles Blankart. Zij doceren in Hannover en Berlijn openbare financiën. Daarbij komen nog Joachim Starbatty, Wilhelm Hankel, Karl Albrecht Schachtschneider en Dieter Spethmann, die gezamenlijk al een klacht hadden ingediend bij het Duitse constitutionele hof tegen de Griekenland-hulp. De bekendste naam op de lijst met ondersteuners is die van de voormalige president van de Duitse Industriekamer Hans-Olaf Henkel, die al met meerdere partijoprichtingen in verband werd gebracht.

De belangrijkste initiatiefnemer Bernd Lucke, professor macro-economie in Hamburg, was 33 jaar lang lid van de CDU, voordat hij in december 2011 vanwege de euro-reddingspolitiek de partij verliet. De econoom had met een “plenum van economen” geprobeerd invloed te krijgen op de politiek. Er werden 328 professoren lid van het internetplenum, dat zich met grote meerderheid tegen een verlenging van de EU-reddingsparaplu uitsprak. “De aanbeveling liet echter geen sporen achter”, zei Lucke. De regering bleek resistent tegen advies te zijn.

De nieuwe partij richt zich tegen de euroredders, bekent zich echter onbeperkt tot de vreedzame vereniging van Europa. Bovendien wil men uit alle macht extremisten weren en is voorstander van de liberaal-democratische fundamentele orde van de Bondsrepubliek Duitsland. De publicist Konrad Adam wordt volgens eigen zeggen gemotiveerd door de zorg om de democratie in Duitsland. De Europese verenigingspolitiek, zoals die door alle in het Duitse parlement vertegenwoordigde partijen bedreven of goedgekeurd zou worden, zou wel eens de eerste principiële vraag kunnen zijn waarbij een in het volk wijdverbreide stemming geen resonantie meer vindt in het parlement.

Oprichtingsvergadering in april

“Anders dan in de ruzie om de noodwetten, de verdragen met landen van het Oostblok en als laatste nog de hereniging botsen bezwaren en vrees op een coalitie van alle partijen, die discussieert over het tempo en de omvang van de hulpmaatregelen, maar die het eens is over de koers”, beklaagt Adam. Samen met zijn medestrijders klaagt de publicist over de rechtsbreuken: “Nadat de criteria van Maastricht jarenlang werden misacht, werden ze letterlijk in één nacht buiten werking gesteld.”

Ondersteuner Stefan homburg heeft intussen gezworen om nooit meer op een partij te stemmen, die gestemd heeft voor de reddingsparaplu ESM. Tot nu toe hadden alle partijen in het parlement – behalve Die Linke – zijn stem gekregen. Hij vindt niet alleen de euro-reddingspolitiek fout. Dat zou voor hem echter niet de doorslag hebben gegeven om een nieuwe partij te ondersteunen. Hij is boos over de “rechtsbreuken”: de schending van de criteria van Maastricht en de No Bailout clausule. Hij zou met het idee zijn groot geworden “dat staatkundigheid boven gerechtigheid en in ieder geval boven opportunisme staat”, zei Homburg tegen deze krant.

Een eerste test heeft “Alternatief voor Duitsland” al gewaagd. Bij de verkiezingen in de deelstaat Niedersachsen ondersteunde ze de Freie Wähler. Dat leverde echter niets op, zei Lucke. Nu wil men zelf een partij worden met een oprichtingsvergadering in april.

Een eerste bijeenkomst is ook al gepland: op 11 maart om 19.30 uur in de stadshal Oberursel met de titel: “Opdat Europa niet mislukt aan de euro”. Er kunnen 250 tot 400 mensen in de zaal. Dat ligt eraan hoe je de stoelen neerzet.

Bron:

http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/europas-schuldenkrise/alternative-fuer-deutschland-die-neue-anti-euro-partei-12100436.html

Auteur: Winand von Petersdorff

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Duitsland, EU, Eurocrisis, Europeanisering, EUSSR. Bookmark de permalink .

19 reacties op Duitsland: de nieuwe anti-Euro-partij

 1. bobzelf zegt:

  Nou daar zijn dan in ieder geval OOK mensen MET HERSENS EINDELIJK wakker
  geworden , nou met de winst van Nigel in Engeland , en onze Geert , + de geweldige rellen in griekenland, en italie dat binnen 6 maanden HELEMAAL FAILLIET IS , EN WAARVAN DE SCHULD ZO GROOT IS , DAT DAT LAND ZELFS DOOR DE ECB niet te redden is , en http://www.burgerforumeu.nl op 34.846 staat , mag ik wel zeggen , dat IK hier voor deze zaterdag EEN HEEL LEKKER EN GOED GEVOEL AAN OVER HEB GEHOUDEN !!!

  Jullie gaan mij toch niet vertellen , dat 135 regeringsfiguren geen van allen dit gezien hebben !!!!!!!!!!!!!! TOCH ???????????????
  DE BOEL STAAT OP OMFLIKKEREN , HET AFREKENEN KAN BEGINNEN !!
  pak de pek en de veren , en voor WIR HABEN ES NICHT GEWUSST !!!

  IS HET VEEL TE LAAT !!!!!!!!!!!!!!!!!

  Like

 2. Nu NEDERLAND nog! Of hebben de professoren en economen hier, zoals Amerikanen zeggen: “a lack if BALLS” ?

  Like

 3. correctie: “a lack of BALLS”

  Like

  • Jade zegt:

   Bobzelf, onze 135 regeringsfiguren weten “èèèècht” helemaal van niets…
   Glazig heb ik ook al gekeken…
   Advies: Regel een Escape.

   Like

  • Mia Brassé zegt:

   ik hoop dat dit allemaal wat uithaalt,maar ik ben bang van niet,omdat ik dacht dat de immigranten ook mogen stemmen??? en die zijn in de meerderheid denk ik

   Like

 4. Makropoelos zegt:

  Bedankt Bobzelf!! Duidelijker kan niemand het zeggen. Nu Nederland nog en we kunnen schoon schip gaan maken.

  EN DAAR VOOR IS HET DE HOOGSTE TIJD. ELKE DAG KOMEN ER NIEUWE VERORDENINGEN UIT BRUSSEL. ZE KRIJGEN HET NAMELIJK BENAUWD.

  NIET VERGETEN BURGERS!!!! SAMEN ZIJN WE STERK !!!!

  Like

 5. luckybee zegt:

  Hoe zo dat? hebben wij niet Wilders die ons al jaren voor de islam heeft gewaarschuwd?De werkelijke baas van de EU is niet van Rompoy maar Daniel Cohn Bendit.Nog steeds; voor al bij vrouwen heeft hij een grote aanhang.

  Like

 6. Tom Hendrix zegt:

  Inderdaad, nu Nederland nog. Dit zijn hoopvolle tendenzen, zeker omdat er mensen met naam in de nieuwe anti- Europa partij participeren.

  Like

 7. Theodoor zegt:

  Het is nog niet te laat, het is nooit te laat.
  Voor Nederland geldt zoveel mogelijk op de PVV stemmen, hoe groter die partij wordt hoe meer invloed.

  Like

 8. oogenhand zegt:

  De beste manier om een oplossing voor de financiële problemen te vinden is het inlijven van Saoedi-Arabië en Qatar en/of hen dwingen over de balk te komen. “Islamofobie” wordt veroorzaakt door economische problemen. Alleen riante ontwikkelingssamenwerking kan de oorzaken wegnemen. Economisch is Europa een ruïne, militair zijn we echter een stuk sterker. De islamitische wereld vernietigt zichzelf in de Syrische burgeroorlog, en Saoedi-Arabië en Qatar worden bedreigd door Iran. Een overdreven anti-Iraanse houding schaadt de belangen van Europa.

  Like

 9. louis-portugal zegt:

  Ik hoop dat het hun lukt.

  Like

 10. SCHELFHOUT zegt:

  vOOR DE vLAMINGEN /STEM vLAAMS bELANG

  Like

 11. Jan zegt:

  De partij wil ook afschaffing van de Euro en terugkeer van een eigen nationale munt. Alternatief is een kleine monetaire unie.
  Verder richten zij zich op de gigantische bureaucratie van de EU, die dient te verdwijnen en hiervoor in de plaats dienen nationale organisaties te komen.
  http://www.welt.de/politik/deutschland/article114077990/Alternative-fuer-Deutschland-will-Euro-abschaffen.html

  Like

 12. Robbert zegt:

  Uiteraard is het goed dat er steeds meer tegenstand komt tegen de euro maar waarom opnieuw het wiel uitvinden. Er zijn al in Duitsland al voldoende kritische politieke partijen die laten weten niets in die idiote munt te zien. Ik zou deze zeer verstandige heren vriendelijk willen verzoeken zich bij Pro Deutschland aan te sluiten.

  Like

 13. R.Kroonenberg zegt:

  .
  Gaat tóch het ongelofelijke wonder nog gebeuren
  kiezen zélfs “zwaarderwegenden” nog eieren voor hun geld
  gaat d’Intelligentia eindelijk aan de noodrem trekken

  wordt dan wat werd gefluisterd eindelijk hardop vermeld
  zijn er tóch moedigen tussen vele laffe leugenbekken
  die zo vilein aan dit “ Europa” hebben mee-gesjoemeld ?

  krijgt ook de Pers dan minder blinde vlekken en
  raken we als Samenleving tóch nog uitgeboemeld, dus
  begint wat rot is…weer zoals het hoort..gewoon te meuren ?

  de droomnaam “Alternatieve Nederlandse Volkspartij” kwam al voorbij
  van zoiets word je toch weer diep van binnen blij ?

  maar….onder ons gezegd en liever niet gezwegen
  voor mij blijft Geert met PVV het zwaarste wegen !

  .
  Jasterke
  .

  Like

  • Wachteres zegt:

   Hoi Jasterke, leuk om op de site van Bron een gedicht van je te lezen.

   Je gedichten zitten nog altijd ‘goed in elkaar’: Scherp en bondig.

   Alles oké?

   Like

 14. bobzelf zegt:

  NEE GLOEIENDE, GLOEIENDE , er wordt zeker niet !!!!!!!!!!!!! gezwegen !!!
  We kunnen straks , een standbeeld voor Geert Wilders oprichten , de enige in
  deze labbekak , schijtlijsters , zakkenvullers , ss aanhangers en bilderberg figuren REGERING ,
  MET EEN GOEIE MENING, MET EEN RUGGENGRAAT , MET HET BESTE PROGRAMMA ,
  Deze kanjer moet met zijn partij GEWOON DE GROOTSTE WORDEN , en daar gaan wij hem dus allemaal heel hard mee helpen !!!!!!!!!!!!!!!!

  Dus blijf allemaal stoken, en vvders wakker slaan , net zo lang tot ZE die ene hersencel
  aanzetten !!!

  En !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! tatatatatatatatatatatata http://www.burgerforumeu.nl NOG

  SLECHTS 288 TE GAAN VOOR DE 40.000 , TATATATATATATATATATATATAAAAAAA

  Like

 15. Jan zegt:

  Enquete: Würden Sie eine Anti-Euro-Partei wählen?
  Stand tot nu toe 94% zegt ja, 6% nee
  http://www.focus.de/politik/deutschland/wuerden-sie-eine-anti-euro-partei-waehlen_void_636.html

  Like

 16. Tom Hendrix zegt:

  @Jan 18.06. uur. Ik heel zeker wel. Laat maar komen de val van PINOKKIO RUTTE!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s