EU: Erdoğans uitlatingen betreffende zionisme niet acceptabel

Screenshot_27

Erdogan op de VN-bijeenkomst in Wenen

Late reactie: de EU heeft de uitlatingen van Recep Tayyip Erdoğan veroordeeld. De Turkse regeringschef had het zionisme een “misdaad tegen de menselijkheid” genoemd. De zaak zorgt ook in Berlijn voor diplomatieke ontstemming.

“Niet behulpzaam en onacceptabel”, noemde de speciale afgezant van de EU voor het vredesproces in het Midden-Oosten, Andread Reinicke, de uitlatingen van Erdoğan tegenover de Israëlische krant “Jerusalem Post”. De Turkse minister-president had vorige week woensdag op een vergadering van de VN in Wenen het zionisme als “misdaad tegen de menselijkheid” op gelijke hoogte gesteld met antisemitisme en fascisme.

Terwijl de VN, de VS en Duitsland evenals andere landen deze woorden veroordeelden, hield de EU zich tot nu toe in om hierover haar standpunt te geven en oogstte daarmee kritiek. Onder andere de NGO “UN-Watch” eiste een reactie van de toppolitici van de EU.

Ondanks het nu gegeven standpunt zal de Israëlische president Shimon Peres de zaak tot onderwerp van gesprek maken wanneer hij deze week een ontmoeting heeft met leidende politici van de EU, vermoedt de “Jerusalem Post”.

Diplomatieke ontstemming in Berlijn

De ophef waarvoor de zaak zorgt, was dinsdag zichtbaar in Berlijn: uit protest tegen de uitlatingen van Erdoğan zegde de Israëlische ambassadeur in Duitsland, Yakov Hadas-Handelsman, een bijeenkomst met de plaatsvervangende regeringschef van Turkije, Bülent Arinc, af. Bij de ontmoeting in het Duitse parlement op uitnodiging van het “Inter Dialoog Instituut” zou de dialoog tussen de religies het onderwerp zijn.

Tegenover de in Berlijn verschijnende krant “Tagesspiegel” zei Hadas-Handelsman dat hij tot deze stap zou hebben besloten toen het duidelijk was dat Erdoğan zijn woorden niet zou terugnemen. “Waarover zouden we in Berlijn hebben moeten praten? De voorwaarden voor een constructief gesprek waren gewoon niet aanwezig.”

Bron:

http://tinyurl.com/b4wx2g6

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in antizionisme, EU, Israël, Turkije, Verenigde Naties. Bookmark de permalink .

12 reacties op EU: Erdoğans uitlatingen betreffende zionisme niet acceptabel

 1. Robbert zegt:

  Eventjes wat ontstemming en daarna gaan de onderhandelingen voor toetreding tot de EU vrolijk verder…..

  Like

 2. louis-portugal zegt:

  Erdogan wordt telkens extremer.
  Hij probbeert uit tot hoever hij kan gaan.
  De islamisering van Turkije gaat in sneltreinvaart verder.
  Eindelijk krijgt hij enig tegengas en hopelijk beginnen de mensen in Brussel en Berlijn in zien wat voor vlees ze in de kuip hebben hoewel ik er niet echt in geloof.

  Like

 3. Tom Hendrix zegt:

  Wat zullen de Turken nog eens terug gaan verlangen naar ATATÜRK, de enige TURK waar ik diep respect voor kan hebben. Hij had een SPUUGHEKEL aan de ISLAM!

  Like

 4. wim van rooy zegt:

  De speciale afgezant van de EU heet Andreas Reinicke. Nooit van gehoord, zegt u. Klopt, Dit soort diplomaten reist de wereld af, kletst her en ginder en gaat dan eens lekker eten. Problem solved.

  Like

 5. dgneree zegt:

  wordt de islamitische aap uit de mouw nu zichtbaar?

  Like

 6. G.Deckzeijl zegt:

  Onacceptabel, dat gezeik van Erdogan over zionisme? Is dat echt het enige wat A.Reinicke door z’n strot kon krijgen? Erdogan is een OPRUIER, Erdogan is geen haar beter dan al die andere islamitische opruiers(zie mijn comment> draad HISTORIE), Erdogan is geen politicus maar een uitgekookte, doortrapte volksmenner waar Hitler nog voor geapplaudiseerd zou hebben als hij nog geleefd had. Erdogan en consorten zijn levensgevaarlijk zoals de islam levensgevaarlijk is.
  Dat rottende kadaver dat talloze breinen vergiftigt kunnen we in deze wereld missen als kiespijn!
  http://tinyurl.com/7zl4y95

  Like

 7. oogenhand zegt:

  Erdogan kan zich beter zorgen maken over de Koerden. Het is overigens tekenend dat de EU minder anti-Israel wordt.

  Like

 8. M.A.L. Sion zegt:

  Ik herinner me discussies op de TV waarin jonge Turkse deelnemers heftig vasthielden aan de ontkenning dat er een genocide op de Armeniërs had plaatsgevonden. Het is te begrijpen dat het pijnlijk is om geconfronteerd te worden met de misdaden van hun voorouders. De bewijzen stapelen zich echter op. Gelet op de houding van de hypocriet Erdogan is niet te verwachten dat de Turken binnen afzienbare tijd alsnog toe zullen geven. Ook hun keiharde acties ten opzichte van de Koerden tonen wat voor vlees we in de kuip hebben.
  Turkije en de Turken, een land en een volk dat we moeten bezien met deze genocide in het achterhoofd. Geen toekomstig lid van de EU en de handelsassociatie die we met hen hebben is eigenlijk al een stap te ver.

  Like

 9. Ruud Beijer zegt:

  Geachte lezers,mijn dochter is bij haar Turkse vriendinnen geweest in Istanboel.Een van de eerste dingen die zij te horen kreeg was,dat deze meiden zich steeds ongemakkelijker gingen voelen als vrouw.Zij voelen de druk om een hoofddoek te dragen die alsmaar erger wordt.En dan zijn er nog steeds van die idioten in mijn Nederland die zeggen dat een hoofddoek vrijwillig gedragen wordt.
  Helaas zijn die dwazen aan de macht.

  Like

 10. Jan zegt:

  Erogans Reich “zal de wereld veiligheid en welvaart brengen en deze komt in de plaats van de Europese Unie die door Turkije als vijandig wordt gezien en waarin geleefd wordt volgens ‘islamitisch morele waarden”
  http://tinyurl.com/ahsrlwx
  Das Reich: http://www.turkislambirligi.org/index.php

  In een toespraak in Sarajevo in oktober 2009 zei Davutoğlu: “Net als in de 16e eeuw toen de Ottomaanse Balkan opkwam, zullen wij in de toekomst de Balkan, de Kaukasus en het Midden Oosten samen met Turkije tot centrum maken van de wereldpolitiek. Dat is het doel van de Turkse buitenlandse politiek en die zullen wij bereiken.”
  http://famagusta-gazette.com/comment-turkey-and-the-new-world-order-p17139-69.htm

  Toespraak van Ahmet Davutoglu in Sarajevo 2009:
  Onze geschiedenis, ons lot en onze toekomst zijn hetzelfde …

  Voor ons, het is een verhaal van leven en dood! [De Bosnië-kwestie] Het is zo belangrijk! De territoriale integriteit van Bosnië en Herzegovina voor ons is net zo belangrijk als de territoriale integriteit van Turkije.

  Net als in de 16e eeuw, toen de opkomst van het Ottomaanse Balkan plaatsvond als het centrum van de wereldpolitiek, zullen wij de Balkan, de Kaukasus en het Midden-Oosten, met Turkije steeds het centrum van de wereldpolitiek in de toekomst. Dit is het doel van het Turkse buitenlands beleid, en we zullen dit te bereiken.
  http://tinyurl.com/b7tz38r
  (http://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=35961)

  Like

 11. Aegolius cs zegt:

  Turkse premier: Geen ruimte voor Israël
  ANKARA – De Turkse premier Erdogan omschreef vorige week het zionisme als een „misdaad tegen de menselijkheid.” Na kritiek vanuit Israël, de Verenigde Staten en andere landen zwijgt de premier nu. En dat kan. Arabische media nemen het voor hem op.
  De tv-zender Al-Jazeera publiceerde op zijn website een commentaar van Khalid Amayreh, een bekende Palestijnse journalist. Onder de kop ”Erdogan heeft gelijk” schreef hij dat Erdogan „slechts vaststelt wat in de hele Arabische wereld als vanzelfsprekend geldt.”
  „Zionisme”, zo vervolgde Amayreh, „is niet alleen vergelijkbaar, maar ook veel erger dan fascisme. Het is de grootste daad van roof en leugen sinds Adam en Eva.” „Hoe anders kun je ze noemen”, vroeg hij retorisch, „deze bende zionistische Joden, die uit Oost-Europa kwamen om zich met geweld en terreur een land toe te eigenen dat nooit van hen was geweest? Deze criminele invallers kwamen om de geboren en getogen Arabieren af te slachten, christenen en moslims, om een racistische Joodse staat te stichten.”
  Vervolgens noemde Amayreh de Joden in één adem met blanke kolonisten, waarbij de blanke man een moordenaar is. „De Joden wilden en willen met de Palestijnen datgene doen wat de blanke man de oorspronkelijke bevolking van Amerika en Australië aandeed. De blanke kolonisten doodden miljoenen oorspronkelijke Amerikanen. En precies zo hebben zionisten talloze Palestijnen vermoord en de rest verdreven.”
  „Het zionisme is zowel in theorie als in de praktijk te afschrikwekkend en vernielzuchtig om in woorden te vatten. Het is zo door en door slecht. In de geschiedenis van de mensheid is nooit iets slechters gevonden. Het is een vermenging van „etnische zuivering, volkerenmoord, racisme, bedelen, barbarij en fanatisme”, schrijft de Palestijnse commentator. En dan trekt hij een vergelijking tussen Israëls politiek ten aanzien van de Westoever en de Lebensraumpolitiek van Hitler en besluit hij: „De staat Israël was vanaf zijn stichting door en door slecht.”
  Wil de mensheid betere dagen beleven, dan is er in de ogen van de Turkse premier en in die van de Arabieren maar één remedie: de Joodse staat moet verdwijnen.
  In nazi-Duitsland dacht men precies eender.
  http://www.refdag.nl/nieuws/buitenland/turkse_premier_geen_ruimte_voor_israel_1_721227?localLinksEnabled=false
  Bron: Reformatorisch Dagblad

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s