Netanyahu : Iran nadert de nucleaire ‘rode lijn’

Screenshot_24

Israëls minister-president Benjamin Netanyahu zegt dat Iran nog steeds uranium verrijkt en “door haar tijd heen is”

De Israëlische minister-president benadrukt militaire dreiging van Iran en zegt dat diplomatie heeft gefaald om Iran van haar nucleaire ambities af te houden.De Israëlische minister-president Binyamin Netanyahu heeft gezegd dat diplomatie tot dusver heeft gefaald om Iran af te houden van nastreving van haar nucleaire programma en waarschuwde dat ze dichtbij het overschrijden van een cruciale “rode lijn” is.

Iran verrijkt meer en meer uranium, het installeert steeds snellere centrifuges en is “door haar tijd heen” voor diplomatieke maatregelen om de Islamitische Republiek van haar nucleaire ambities af te houden, zo verklaarde Netanyahu maandag.

“We moeten dit nucleaire verrijkingsprogramma stoppen voordat het te laat is”, waarschuwde hij in een toespraak via satelliet vanuit zijn kantoor in Israël voor het Amerikaans-Israëlische  Comité voor Publieke Zaken (AIPAC), de grootste pro-Israël lobby in de US.

De Israëlische minister-president waarschuwde dat leiders in Teheran hadden gekozen om “alleen met hun tanden te knarsen” door de straf van internationale sancties en jagen verder hun nucleaire plannen na, wat er ook van komen mag.

“Ze heeft nog de rode lijn die ik trok bij de Verenigde Naties afgelopen september niet overschreden”, zei Netanyahu, refererend aan het punt waarop Israël gelooft dat Iran de mogelijkheid heeft een nucleair wapen te kunnen bouwen.

“Maar Iran komt dichter bij die rode lijn en manoeuvreert zichzelf in de positie om die lijn zeer snel te overschrijden als ze dat eenmaal heeft besloten”.

“En ik moet u vertellen“, voegde hij er aan toe, “uit de grond van mijn hart en de helderheid van mijn brein dat woorden alleen Iran niet zullen stoppen”.

“Diplomatie heeft niet gewerkt”, zei hij, benadrukkend dat Irans leiders “onderhandelingen inclusief de meest recente hebben gebruikt om tijd te rekken voor het doorvoeren van haar nucleaire programma”.

Alleen sancties zullen Iran niet stoppen, zei Netanyahu. Ze moeten “gekoppeld zijn aan een duidelijke en geloofwaardige militaire dreiging als de sancties en diplomatie falen.”

Geen bluf

Ondertussen zei tijdens dezelfde conferentie de Amerikaanse vicepresident Joe Biden dat president Barack Obama ‘niet bluft’ over Amerika’s vastbeslotenheid om Iran van een nucleair wapen af te houden.

“De president van de Verenigde Staten kan niet bluffen en bluft niet”, vertelde hij de AIPAC in een toespraak.

“Wij zijn niet op zoek naar oorlog. We staan klaar om vreedzaam te onderhandelen. Maar alle opties inclusief militaire kracht liggen op tafel”, zei Biden.

“Terwijl de mogelijkheid vervliegt, geloven we dat er nog steeds tijd en ruimte (voor diplomatie) is”, voegde hij er aan toe.

Biden zei dat een nucleaire bom in Iraanse handen een “existentiële dreiging” zou zijn,  gevaar op zou leveren voor Amerikaanse geallieerden in het Midden-Oosten en de wereld zou destabiliseren.

“We hebben een strategische verbintenis. Laat me duidelijk maken wat deze verbintenis is: dit is te voorkomen dat Iran een nucleair wapen bemachtigt, punt”, zei hij tegen een luid applaudisserende AIPAC, dat met 13.000 mensen deze week vergaderde in Washington.

Westerse officials zeiden dat Iran nog niets gedaan heeft om hun zorgen over haar nucleaire aspiraties weg te nemen.

De Verenigde Staten, China, Frankrijk, Rusland, Groot-Brittannië en Duitsland boden een bescheiden verlichting van de economische sancties aan in ruil voor het beteugelen van Irans meest gevoelige nucleaire activiteiten, maar maakten duidelijk dat er niet direct een doorbraak met dit aanbod werd verwacht.

Bron:

http://www.aljazeera.com/news/americas/2013/03/20133418645203350.html

Vertaald uit het Engels door:

Marcel

(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Iran, Israël, Verenigde Staten, Westen. Bookmark de permalink .

8 reacties op Netanyahu : Iran nadert de nucleaire ‘rode lijn’

 1. Jade zegt:

  Zachte heelmeesters maken stinkende wonden, en zelfs
  de meest naïeve geest begrijpt dat diplomatie hier totaal niet helpt…
  Iran heeft de rode draad al mijlenver overschreden en het is mij
  dan ook een volkomen raadsel waarom men niet meteen in actie komt.
  Als Iran binnenkort daadwerkelijk beschikking heeft over een kernwapen,
  en de bijbehorende rakettechnologie, is dit een gevaar voor de complete mensheid.
  Zij zullen dit wapen meteen gaan inzetten, omdat ze hopen op de komst van de mahdi.
  Zo simpel is het, en zo simpel zijn zij…

  Like

 2. Tom Hendrix zegt:

  Goed artikel Marcel. En laat ons maar niet wachten op de muzelman Obama in “Het Witte Huis”, deze renegaat en verrader vertrouw ik voor geen meter. Shalom Israel, sla erop als het zijn moet!

  Like

 3. guusvelraeds zegt:

  In welke tijd ook, verleden, heden en toekomst. Islamistisch geweld liet zich niet en laat zich niet stoppen door vredes besprekingen, diplomatie, sancties of wat ook. Islamistisch geweld zal alleen stoppen door tegengeweld. De tijd zal ons dit opnieuw leren. Een geweld verheerlijkende ideologie als de islam lacht je in het gezicht uit en ziet elk overleg op welk niveau ook als een vorm van zwakte. Overigens met wie moet je overleg hebben? Wie kan spreken voor de hele islam? Niemand toch! Dat is juist de ellende. Nergens als binnen de islam is de verdeeldheid zo groot en als het erop aankomt neigen ze allemaal naar geweld want het werd hun met de paplepel ingegoten. Wordt tijd dat de naar “”terreur neigende”” islam een volle dreun in haar snuffel krijgt en laat het dan in een dreun zijn die nog 500 jaar nagalmt. De wereld zal hoe dan ook verlost moeten worden van deze anti sociale gewelddadig achterwaarts hollende mondiaal verspreide psychische aandoening. De vrijheid van godsdienst zou niet rechtsgeldig moeten zijn voor de islam omdat zij de vrijheid die ze voor zichzelf opeist anderen ontzegt. Als het nationaal socialisme verboden is hoeveel temeer moet dan de islam verboden worden als ideologie die open in haar handboek de onderwerping en vernietiging van alle niet moslims open en bloot propageert.

  Like

 4. G.Deckzeijl zegt:

  Ik voorspel dat dit jaar de beslissing valt. Ik voorspel dat Israël meneer Ahmadinejad en zijn fundamentalistische kliek van kinder-executeurs tot de orde zal roepen.

  Like

 5. G.Deckzeijl zegt:

  Update van 21:59
  Wellicht hoeft de IAF niet in actie te komen. Dikke kans dat heel iets anders het Iraanse imperialisme en oorlogshitserij tot stilstand brengt..!!!
  http://www.barenakedislam.com/2013/03/06/ginormous-rats-a-second-plague-arrives-just-in-time-for-passover/

  Like

 6. @Gerrit; ik hoop van ganse harte dat je voorspelling uitkomt!

  Like

 7. henk schroemges zegt:

  Praten helpt echt niet, dat wordt gezien als angst en een zwakheid van hun tegenstander. Wat wel helpt is ontzagwekkend groot en inslaand geweld en daar zit ik nog steeds op te wachten. Het wordt nu toch echt de hoogste tijd voor Israel om dit op te starten. Als Iran is omgetoverd in een rokende en stinkende puinhoop, zullen alle andere hyena’s rondom Israel angstig in hun holen wegkruipen en zich continue blijven bevuilen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s