Corruptie: 120 miljard euro uit EU-middelen verdwijnt in duistere kanalen

Screenshot_14

Tot een vierde deel van de publieke gelden voor opdrachten in de EU gaat verloren aan corruptie. Vooral in Roemenië, Bulgarije en Tsjechië worden illegaal openbare gelden verduisterd. De actuele crisis begunstigt deze ontwikkelingen.   

Naast de verspilling van EU-middelen is ook de corruptie in de 27 lidstaten nog steeds een groot probleem. Ongeveer 120 miljard euro gaan door corruptie in de EU-landen verloren, aldus de EU-commissaris voor Binnenlandse Zaken, Cecilia Malmström. Onderzoek wijst erop dat er tot 25% van de waarde van openbare opdrachten zo verdwijnen, zei Malmström dinsdag in Göteborg. Gezien het feit dat openbare opdrachten in de EU ongeveer 15% van het totale budget van de Europese Unie uitmaken is dat een zeer groot deel. In de loop van het jaar wordt het anticorruptie rapport van de EU verwacht.

Uit een rapport van het in Berlijn gevestigde Transparency International (TI) voor 2012 blijkt dat vooral Bulgarije, Tsjechië, Italië, Roemenië en Slowakije de grootste corruptie bij openbare opdrachten laten zien. Weliswaar bestaan er dienovereenkomstige wettelijke EU-voorschriften voor openbare opdrachten, maar de complexiteit van de wetten en hoge administratieve kosten bieden volgens TI een extra stimulans om naar gaten in de wet te zoeken. Zo gaan bijvoorbeeld in Tsjechië drie van de vijf managers van kleinere ondernemingen er van uit dat zij naar omkoping en smeergeldbetalingen moeten grijpen om überhaupt een openbare opdracht te krijgen.

Het is opvallend dat uitgerekend na de EU-toetreding de corruptiebestrijding in de landen zelfs eerder afneemt dan toeneemt. Maar ook de actuele crisis speelt hier een rol. “Het verband tussen de corruptie en de crisis in de landen kan niet langer genegeerd worden”, citeert de EU-Observer Transparency International. In Griekenland, Italië, Portugal en Spanje zou de verantwoordelijkheid in de publieke sector duidelijk zijn afgenomen.

Screenshot_15

Bron:

http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2013/03/07/eu-mittel-120-milliarden-euro-verschwinden-durch-korruption/

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Criminaliteit, EU, Graaien. Bookmark de permalink .

12 reacties op Corruptie: 120 miljard euro uit EU-middelen verdwijnt in duistere kanalen

 1. guusvelraeds zegt:

  Ongeveer 120 miljard euro gaan door corruptie in de EU-landen verloren,

  Dit wordt zonder schaamrood op het gezicht meegedeeld. Benieuwd of dit “”echte nieuws”” en “”belangrijke nieuws”” in het NON journaal op prime time gebracht gaat worden.

  Like

  • Jade zegt:

   Natuurlijk niet, dit soort nieuws wordt verzwegen…
   Men wil vooral niet dat Jan Pielo ontwaakt.
   Stel je voor, al die hooivorken, brrrr…

   Like

 2. Marcel zegt:

  Sja guus, iedereen weet het. Dit is niet eens een onthulling, het is al veel langer bekend. Het komt door het vermeende belang van het goede doel. Problemen bij de uitvoering mogen de uitvoering zelf niet in de weg staan.
  Soortgelijke dingen uit de eerste hand meegemaakt. Het gebeurt nog net niet openlijk. En je kunt nog zo integer zijn, de corruptie vind jou. Elk mens heeft zijn prijs. Ook controleurs en agenten.

  Like

 3. Tom Hendrix zegt:

  Ziehier de zegeningen van de o zo prachtige-KOTS- EUSSR. En geloof maar niet dat onze NOORD-KOREAANSE NOS daar ook maar 1 kritisch geluid over zal laten horen!

  Like

 4. Petrossa zegt:

  Valt me nog mee, had veel meer verwacht. Dus dit rapport zal wel het topje van de ijsberg zijn.

  Like

 5. Piet Klont zegt:

  Tsjechië hè…
  Verklaar u nader heer Bron, en doe het snel!
  I.v.m. mijn restitutie aangaande gestorte bedragen voor POPNED!

  Like

 6. Piet Klont zegt:

  En niet te vergeten: Al die kratten Bavaria!!

  Like

 7. Piet Klont zegt:

  Wanneer Cecilia Malmström het heeft over 25% denk ik niet dat wij moeten schrikken wanner dit uitkomt op een percentage van 40 of meer.
  De EU wil tenslotte groeien, nietwaar?

  Like

 8. petra555 zegt:

  Beste Hr. Piet Klont, zoals het er nu uitziet zal de EU niet Exploderen, maar eerder IMPLODEREN
  als alles doorgaat op deze manier.
  Eerlijk gezegd, ben ik ziek van wat deze lieden in Brussel allemaal uitvogelen.

  Like

 9. Pingback: Britse commissie: EU is een gigantisch systeem van bedrog | E.J. Bron

 10. Pieter Nokkio zegt:

  Brussel en Straatsburg, niet te vergeten. Maar heb niet de illusie dat het weldoorvoede perpetuum-mobile ‘parlement’ dat deze verhuispoppenkast maandelijks maakt omwille van de Fransen, dit soort zwendel zal doorbreken. Want dan zijn ze hun goedbetaalde ‘baantje’ in die beide EU- steden kwijt. Om nog maar niet te spreken van de master-fraudeurs en volksverlakkerij Barosso en Van Rompuy. Gek hè, als ik die namen tik, voel ik me onpasselijk worden. Vergeef me, o gij machtige EU… Beest uit de Babylonische afgrond…

  Like

 11. Pingback: EU weigert kritisch bericht over corruptie | E.J. Bron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s