Kerk in Eritrea bloedt

Screenshot_49

Stemmen uit de katholieke kerk in Eritrea, die om veiligheidsredenen anoniem moeten blijven, hebben tegenover de internationale katholieke hulporganisatie “Kerk in Nood” geklaagd dat de kerk in Eritrea personeel zou bloeden door de gedwongen militaire dienst. Het werk van de kerk in de parochies en in de priesteropleiding zou steeds moeilijker worden, omdat geschikt personeel in het leger zou worden vastgehouden. De militaire diensttijd zou niet beperkt zijn qua tijd, zodat deze vaak vele jaren zou duren. Het oorlogsgevaar zou van de kant van de regering worden overdreven, wat als voorwendsel zou dienen om militair dienstplichtigen niet te laten gaan. Veel van hen zouden al 16 jaar in het leger zitten.

Screenshot_48Over het algemeen zou de militaire dienst er toe leiden dat er in het land een gebrek aan gekwalificeerde arbeidskrachten zou bestaan. Daar zou nog bijkomen dat veel mensen Eritrea verlaten. Zodoende zou het land waardevol potentieel kwijtraken. “Ook jongeren, die in Eritrea blijven, zijn in hun geest al in het buitenland”, wordt er in katholieke kringen gezegd. De volgende mentaliteit zou wijdverbreid zijn: “Wie blijft, is dom.” Er zouden al een miljoen mensen uit Eritrea in het buitenland leven. Op dit moment wonen er in het Noordoost-Afrikaanse land 5,2 miljoen mensen. Uit kerkelijke kringen wordt ook kritiek geuit op het feit dat de communistische regering “zelfs priesters met wapens wil uitrusten”. Alle inwoners van Eritrea – ook vrouwen – zouden worden gedwongen een wapen te bezitten. De regering zou “een atmosfeer van permanente oorlogsdreiging creëren om de mensen volgzaam te houden”. De kerk zou bovendien geen liefdadigheidswerk mogen doen. “De regering wil dat we ons tot de kerk en de sacristie beperken”.

47,3% van de bevolking van Eritrea is christen. De meesten van hen orthodox. Katholieken vormen slechts een kleine minderheid van 4%. Moslims maken bijna de helft van de bevolking uit. Het land, dat in 1993 na een 30-jarige onafhankelijkheidsoorlog weer onafhankelijk van Ethiopië werd, wordt communistisch geregeerd. Volgens informatie van “Kerk in Nood” is de kerk echter ondanks grote moeilijkheden zeer actief op het gebied van geestelijke verzorging en liefdadigheid.

Screenshot_46

Bron:

http://kath.net/detail.php?id=39121

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Afrika, Christendom. Bookmark de permalink .

2 reacties op Kerk in Eritrea bloedt

  1. wim van rooy zegt:

    Ander nieuws uit de regio: in Djibouti wordt de oorspronkelijk inheemse bevolking manu militari gearabiseerd. Niemand in het Westen kijkt daarvan op omdat men uit is op de grondstoffen in dat gebied. Heet zijn vaak Canadese mijnbouwbedrijven die er actief zijn. Buitenlandse Zaken in België is niet geïnteresseerd om diepbruine democratische mensen uit Djibouti, die terecht de arabisering aanklagen, te ontvangen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s