De despoten van de wereld nemen afscheid van Chávez

Screenshot_71

Het Venezolaanse volk neemt met veel tranen afscheid van de dode Hugo Chávez. De stroom aanhangers, die hem nog één keer wil zien, neemt niet af. Ook de despoten van de wereld zijn gekomen.

De scholen zijn gesloten, het werk ligt stil, en heel Caracas is in de rouw. Met een emotionele herdenkingsbijeenkomst namen de socialisten van Venezuela vrijdag afscheid van Hugo Chávez. De afgelopen dinsdag overleden president moet voor zijn aanhangers eeuwig zichtbaar blijven.

Zijn gedoodverfde opvolger Nicolás Maduro kondigde aan dat het stoffelijk overschot, net zoals ooit de stoffelijke overschotten van de communistische dictators Lenin, Stalin of Mao gebalsemd gaat worden: “Op deze manier kan het Venezolaanse volk de Comandante altijd zien in het Museum van de Revolutie.” Zijn lichaam zal voor altijd opgebaard worden in een vitrine in een museum in Caracas.

De stroom aanhangers, die afscheid wil nemen van zijn “Comandante Presidente”, neemt niet af. Kilometers lang is de rij mensen die hoopt een laatste blik op Chávez te kunnen werpen. Daarom wordt de staatsrouw in Venezuela met zeven dagen verlengd. Het verdriet onder de aanhangers in Caracas is bijna grijpbaar.

Screenshot_66

Veel “Chavistas” maken van de gelegenheid gebruik om persoonlijk afscheid te nemen aan de opgebaarde lijkkist. Velen salueren, anderen slaan een kruisje, en enkelen moeten door veiligheidspersoneel ondersteund worden omdat ze overmand worden door hun gevoelens. De liefde voor Chávez is authentiek en wordt niet gespeeld voor de camera´s.

Oppositie blijft op de achtergrond

De oppositie, die Chávez bij de verkiezingen in oktober met 45% bijna de helft van de stemmen afhandig kon maken, blijft op de achtergrond. Op de sociale netwerken heeft ze boodschappen gezet, die een stil protest tegen de voorstelling van de machtige regeringsmedia uitdrukken dat heel Venezuela in rouw gedompeld zou zijn. “Vrede voor Venezuela” of “Mijn echte commandant stierf aan het kruis” staat er in de boodschappen.

Het kamp van oppositieleider Henrique Capriles Radonski wil de rouw van de “Chavista” respecteren. Chávez zou volgens meldingen van verschillende Latijns-Amerikaanse media kort voor zijn dood de sacramenten van de katholieke kerk gekregen hebben. Ondanks zijn voortdurende vete met veel geestelijken had de overleden president zich na het bekend worden van zijn kanker de twee laatste jaren van zijn leven weer tot de kerk gewend en aan talrijke godsdiensten deelgenomen.

Donderdag en vrijdag waren meer dan 55 staats- en regeringschefs in Caracas aangekomen om afscheid te nemen van Chávez. Daarbij kwam het tot deels ontroerende scènes aan de lijkkist, toen de Braziliaanse presidente Dilma Rousseff en de Cubaanse president Raúl Castro met hun tranen vochten.

Screenshot_68

Ook de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad en de dictator van Wit-Rusland Aleksandr Loekasjenko waren naar Caracas gekomen en zaten naast elkaar. Steeds opnieuw grepen ze bij de muziek van het orkest Simón Bolivar naar hun zakdoeken. De meest prominente niet-politicus bij de rouwplechtigheid was de Amerikaanse acteur Sean Penn, die een intieme vriend was van Chávez.

Maduro aan kop in de peilingen

De katholieke kerk riep intussen haar landgenoten op om gedurende de komende dagen af te zien van geweld en agressiviteit. Aartsbisschop Reinaldo del Prette uit het bisdom Valencia was een van de weinige kerkvertegenwoordigers die een uitspraak deed over de politieke levensprestatie van de vooral bij de armere bevolkingslagen populaire Chávez: “De tijd zal ons leren hoe goed of hoe slecht zijn ambtsperiode was.” De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch ging minder kleinzerig met Chávez om. Zij bekritiseerde dat Chávez Venezuela autoritair geregeerd zou hebben – een van de weinige kritische geluiden te midden van de rouw.

Vicepresident Maduro, de gewenste opvolger van Chávez, werd in aansluiting op de herdenkingsplechtigheid officieel als interim-president beëdigd. De oppositie kondigde vrijdag aan weg te blijven van de ceremonie, omdat deze niet conform de grondwet zou zijn.

Binnen de komende 30 dagen moeten er volgens de grondwet nieuwe verkiezingen plaatsvinden, mits dit vanwege organisatorische redenen mogelijk is. Omdat de komende paasweek in deze periode valt, is een verschuiving van de termijn waarschijnlijk. In peilingen gaat Maduro in vergelijking met de oppositiekandidaat Capriles duidelijk aan de leiding.

Screenshot_69

Bron:

http://www.welt.de/politik/ausland/article114280422/Die-Despoten-der-Welt-nehmen-Abschied-von-Chavez.html

Auteur: Tobias Käufer

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Socialisten, Venezuela. Bookmark de permalink .

14 reacties op De despoten van de wereld nemen afscheid van Chávez

 1. Als je machtig bent en volop Jodenhaat hebt kom je aan vrienden zoals de president van Iran, anders niet.

  Like

 2. Jan zegt:

  Ook die geweldige gezondheidszorg van Cuba, tot de ‘beste in de wereld’ (volgens Sicko Michael Moore) kon Chavez niet redden, Hein was sterker.

  Great Healthcare in Cuba Sicko Style

  Like

 3. Petrossa zegt:

  Dit is wel een goede nuchtere analyse van de ramp Chavez
  Why Hugo Chavez Was Bad for Venezuela
  http://www.thedailybeast.com/articles/2013/03/07/why-hugo-chavez-was-bad-for-venezuela.html

  Like

 4. Anneke zegt:

  “Weer een anti-semiet minder…” Zijn KARKAS wordt tentoongesteld in Caracas, mogen de afgod-aanbidders nog effe treuren en zeuren.

  Like

 5. Jan; moge Magere Hein ook even langs gaan bij de president van Iran!

  Like

 6. M. Devrindt zegt:

  Voor Nederland was door Hans van der Stoel, aangetrouwde familie van de koningin en minister van staat, vertegenwoordigd.
  Hij zal zich tussen al die anti-semitische dictators best op zijn gemak gevoeld hebben.

  Like

  • Anneke zegt:

   Zo zien we heel duidelijk dat de huidige wereld nog ‘geheel’ in handen is van het kwaad. De macht, rang en status van de huidige monarchiën is fiks gedaald. Het kwaad wordt stap voor stap in ‘d’r’ kraag gegrepen. Overigens is het de ‘minister van staat’ H.v.d.Broek; zijn dochter (Laurentien) is gehuwd met prins Constantijn.

   Like

   • Anneke zegt:

    “Correctie: minister van Staat L.J.Brinkhorst (D-66) is verweven met het koningshuis; via zijn dochter Laurentien”…

    Like

 7. Jan zegt:

  Antisemitisme in Venezuela

  Being a Jew in Venezuela
  http://israelmatzav.blogspot.nl/2013/03/being-jew-in-venezuela.html

  Onder Hitler

  Venezuela 2009
  http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/7863356.stm

  En het kon niet missen
  Hans van den Broek naar broeder Chavez begrafenis
  http://politiek.thepostonline.nl/2013/03/07/hans-van-den-broek-naar-begrafenis-chavez/

  Like

 8. luckybee zegt:

  Hopelijk staan de deuren van de Hel voor ze wagenweid open.Al de aanhangers van Besebub staan dan al klaar in de rij om binnen gelaten te worden.

  Like

 9. Jan zegt:

  Nieuwe despoot laat zien wat hij en zijn junta waard zijn: niets. Regering van Venezuela laat het volk (onder gewapende bescherming) winkels plunderen

  Venezuelan military seizes major retail chain
  Thousands of Venezuelans lined up outside the country’s equivalent of Best Buy, a chain of electronics stores known as Daka, hoping for a bargain after the socialist government forced the company to charge customers “fair” prices.
  http://www.usatoday.com/story/news/world/2013/11/09/venezuela-seizes-stores/3486581/

  Voor mij graag een Canon 5D MKIII voor een schappelijke prijs

  Like

 10. Jan zegt:

  Nicolás Maduro, president en dictator en dief van Venezuela meent dat onteigening van privébedrijven dé oplossing is om de verdere ineenstorting van de economie tegen te houden:

  Venezuela’s Maduro: “We’ll expropriate whatever needs to be expropriated”
  “We will expropriate whatever needs to be expropriated,” Venezuelan President Nicolás Maduro cautioned in reference to the new Law of Costs and Fair Prices.

  “I am determined to make an economic revolution. Nobody, nothing will stop me!” he said.
  http://www.eluniversal.com/economia/140205/venezuelas-maduro-well-expropriate-whatever-needs-to-be-expropriated

  Men zal socialisten dus van de planeet moeten schoppen om deze te redden. Zij zijn onverbeterlijk en stekeblind en compleet gestoord.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s