Enoch Powell en de politieke correctheid (incl. video “Rivers of Blood”-speech met Nederlandse ondertiteling!!)

Screenshot_4

Enoch Powell

Een klein opstel over politieke correctheid. Ik vind politieke correctheid eigenlijk wel fascinerend. Mensen die niet politiek correct zijn worden vaak afgeschilderd als mentaal gemankeerden met ziekelijke xeno-, islamo-, en weet ik veel wat voor vreselijke wanen. Voor mij is het net andersom, politiek correcte mensen hebben ziekelijke angsten; voor de realiteit bijvoorbeeld. Of voor meningen die zij niet delen. Ik vraag mij wel eens af of er ook zoiets is als ‘de historie van de politieke correctheid’. Zijn de Hoekse en Kabeljauwse twisten en de twisten tussen Schieringers en Vetkopers hier ook op terug te voeren ?

Vervelend is wel dat het politiek incorrect zijn je leven behoorlijk overhoop kan gooien. De politiek correcten hebben altijd de mond vol over gelijkberechtiging van homo’s bijvoorbeeld. Homo’s kunnen er nu eenmaal niets aan doen dat ze zo zijn. Dat is een standpunt dat onze regering onderschrijft. Net zoals een vrouw er ook niets aan kan doen dat ze vrouw is.

Dat is altijd de vergelijking die zich bij me opdringt, omdat het ambigue er duimendik bovenop ligt. Ik denk wat ik denk, en als ik wat anders denk als jij dan zijn wij verschillend. Ik sta er nog altijd van te kijken dat in mijn tijd, en onder mijn neus een geweldsverheerlijkende ideologie met alle egards behandeld word door onze overheid, terwijl ze jou de hel en eeuwige verdoemenis toegewenst word omdat je wat anders denkt. Dat onze overheid deze waarden tot bijna heilig heeft verklaard en gezellig thee gaat drinken met lui die openlijk anderen de dood toewensen, terwijl mensen die onze waarden onderschrijven maar anders denken over gelijkheid zichzelf ruggelings terugvinden op straat in Hilversum of Amsterdam.

Een van de bekendste verhalen over de vroege manifestaties van politieke correctheid die iedereen eigenlijk zou moeten kennen is het verhaal van Enoch Powell. Iedereen heeft wel eens gehoord van de bekende ‘rivers of blood’ toespraak die hij gehouden heeft maar omdat het bastion van de MSM nu eenmaal ook in de greep is van die ziekelijke angst voor afwijkende meningen is hij wat in het vergeethoekje geraakt.

Screenshot_5Enoch Powell was een parlementslid voor de Conservatieve partij in Groot Brittannië en tussentijds ook voor de Ulster Unionistische Partij. Hij bekleedde verschillende keren ministersposten.

Bekend werd hij vooral in de jaren vlak voor het begin van WO2. De jonge Powell wond zich in de media van die dagen vreselijk op over de politiek van appeasement. Bij het uitbreken van de oorlog stelde hij zelfs dat dit aan de Engelsen zelf lag, want als ze niet van die blinde paarden waren dan hadden ze landverraders zoals Chamberlain en dat soort slijmjurken allang opgeknoopt.

Tijdens de oorlogsjaren deed hij dienst bij de ‘Desert Rats’ van Montgomery maar hij raakte nooit bij gevechtsacties betrokken. In die tijd kreeg hij ook de overtuiging dat de Amerikanen actief de ondergang van het Britse wereldrijk in de hand werkten teneinde hun eigen positie op het wereldtoneel te versterken.

In 1950 kwam hij voor het eerst in het Britse parlement voor de conservatieve partij, vanuit het kiesdistrict Wolverhampton. Hij werd later minister (van volkshuisvesting) en was op 20 april 1968 schaduwminister van defensie toen hij zijn beroemde ‘rivieren van bloed’ toespraak hield tijdens een bijeenkomst van zijn partij in Birmingham. Zijn controversiële uitspraak ging over zijn mening over door Labour voorgestelde anti-discriminatie wetgeving. Hij citeerde daarbij ook uit een brief die 1 van zijn kiezers aan hem geschreven had.

Hij gaf in zijn toespraak al aan te verwachten uitgestoten te worden voor zijn mening, hetgeen inderdaad gebeurde. Als hyena’s stortte de politiek correcte meute zich op hem. De dag na zijn toespraak werd hij ontslagen als schaduwminister en Powell moest zich overal verdedigen tegen de meest wilde beschuldigingen. Powell moest bekendmaken wie de schrijfster van de brief was, wilde dit niet,  Powell klaagde een krant aan wegens laster, en zo voorts, and so on.

De toespraak werd niet in zijn geheel opgenomen, opnames waren nog niet gebruikelijk in die tijd. In de video is alleen het begin van zijn toespraak te zien. Andere gedeelten van de fameuze toespraak worden voorgelezen door een acteur, en vanaf 04:33 luisteren we naar fragmenten van een discussie tijdens een radio uitzending naar aanleiding van zijn toespraak.

Treffend vind ik vooral de uitspraak van zijn Labour tegenhanger in het radiodebat dat ‘hij vooral de relaties tussen mensen wil verbeteren’. De manier van praten of zijn stem doet me heel erg aan F. Halsema denken. Hoewel een groot deel van de Britten Powell steunde en hij wel invloed hield op de politiek was het gelijk de laatste keer dat hij een hoge politieke functie bekleedde.

Geinig detail is dat –hoewel Powell schaduwminister van defensie was op het moment van zijn uitspraak- er raakvlakken liggen met Geert Wilders. Voordat Powell schaduwminister van defensie werd was hij al eens minister van volkshuisvesting geweest. Hij was door zijn kiezers ook aangeschreven op juist die verantwoordelijkheid. In zijn toespraak zei hij : “Wij moeten wel gek zijn. Letterlijk ==> gek <===”. Zo’n uitspraak deed toen al veel stof opwaaien. Toen Wilders hier in het parlement een minister voor ‘knettergek’ uitmaakte, welke portefeuille had die minister destijds ?

Laat iedereen maar voor zichzelf uitmaken hoe fijn we nu -45 jaar na dato- samengebracht zijn.

Door:

M

(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Hypocrisie, Linkse Kerk, Naïviteit, political correctness. Bookmark de permalink .

16 reacties op Enoch Powell en de politieke correctheid (incl. video “Rivers of Blood”-speech met Nederlandse ondertiteling!!)

 1. Mooi om zo Enoch Powell weer een beetje voor het voetlicht te brengen. Dank daarvoor.

  Like

 2. Tom Hendrix zegt:

  M bedankt voor het artikel. En in nederland, zijn de mensen die ook tegen de overloop van immigranten waren, net als Enoch Powell, behoorlijk op de koffie gekomen! Te beginnen bij boer Koekoek, Janmaat, professor Pim Fortuyn en Geert Wilders. Maar de politiek correcte en de roden verdommen het om te accepteren, dat hetgeen Powell heeft voorspeld de wrange werkelijkheid is geworden.

  Like

 3. Ben zegt:

  Vergeleken bij deze intellectueel E.Powell, is dat stelletje dat wij in de tweede en eerste kamer hebben en hadden, niet meer dan een stel infantieltjes. Kleutertjes van het vervelendste leugenachtigste soort waar ik altijd braakneigingen van krijg.

  Like

 4. Tommie zegt:

  BELLA HORRIDA BELLA ET RHENVM MVLTO SPVMANTEM SANGVINE CERNO

  Like

 5. BigLJohn zegt:

  Enoch Powell, Geert Wilders. Wat is het verschil. Zij kregen en krijgen toch nooit een eerlijke kans. Die politieke correctheid begon al in de jaren zestig onder invloed van de Frankfurter Schule. De Frankfurter Schule stond voor communistische indoctrinatie voor heel West Europa. Een voorbeeld was de Katholieke Universiteit Brabant in Tilburg. Studenten namen de KUB tijdelijk over, en noemden die demonstratief de Karl Marx Universiteit. Deze en andere ontwikkelingen hebben geleid naar het fenomeen wat we nu de politieke correctheid noemen. Dit soort van – correctheid – zit ons nu overal dwars. Van de regering in Den Haag, rechtbanken, politie, tot de E.U. in Brussel en ons Koningshuis toe. Het communisme in Oost Europa begint maar net te verdwijnen, terwijl het in West Europa weer gekoesterd word. Zelfstandig denken is voor veel westerlingen een onmogelijkheid gebleken. Dat wil men overlaten aan vadertje staat. Trouw stemmen op Eurofiele Islam vriendelijke politieke partijen, en vadertje staat zal er wel voor zorgen dat alles goed komt. Dit is de gruwelijke werkelijkheid van vandaag de dag !

  Like

  • Anneke zegt:

   Tja; de Marx K(l)UB van deze stad, veelal (niet zonder reden) het KUT(je) van Tilburg genoemd. “Heeft al enige tijd géén hoog aanzien meer, overigens dit heeft deze van oorsprong Hoge School in mijn ogen nooit gehad”. Verstrooide (slobbertrui) professoren die hun papieren totaal niet waard zijn. Mijn gedachten gaan nu even naar Diederik Stapel en de verstrooide CDA-professor Hirsch Ballin…..”Wat een zielige lachertjes….”.

   Like

 6. Anneke zegt:

  Een heldere -, realistische blik had deze grote persoonlijkheid zeer zeker….Voor hem waren zijn collegae zeer zeker BANG. (Het is al veel te lang…de wereld op z’n kop….wat in werkelijkheid goed en correct is; is voor de lijdinggevenden juist een grote leugen/’een vloek in het gezicht’.) Inderdaad een gelijke situatie die zich nú hier in Nederland voordoet; betreffende Geert Wilders ten opzichte van zijn (psychisch zwaar zieke) mede-politici. En ‘Pimmeke’ (PFfffFfff) is niet zonder reden ‘de laan uitgestuurd’, deze sterke persoonlijkheid moest het helaas met de dood bekopen !!! De geschiedenis herhaalt zich menig keer; zowel op landelijk -, als op mondiaal niveau. “Bevrijding is zeer zeker inzicht, voor diegenen die hun ‘voelsprieten’ goed laten functioneren is al heel veel hiervan zicht-/herkenbaar”.

  Like

 7. Tom Hendrix zegt:

  @BigLJohn 13.03. uur. Beste John, daar zit hem inderdaad de kneep. Sinds 1968, is de linkse kliek, sluipenderwijs bezig geweest, en met succes, om alle geledingen van de maatschappij te infiltreren! Zelfs politieke partijen, die van oorsprong niet links zijn, of waren zijn geinfiltreerd, te weten met name de vvd en het cda! En men heeft het laten gebeuren. Leest U ook maar een het boek; ” De schijnelite van de Valsemunters”, dan kunt U zien hoe dit land zorgvuldig door de RODEN is en wordt overgenomen!

  Like

 8. M zegt:

  Nog maar een nabrander op dit onderwerp : het is niet dat ik de lezers hier voor onwetend wil verslijten, beslist niet. Er zijn echter wel onwetende mensen, als ik er maar 1 bereik dan is het al winst. Vaak blijven die mensen onwetend omdat ze wel chillax kunnen zeggen en weten wat ‘go ahead punk, make my day’ betekent maar toch niet zo goed zijn in Engels als ze zelf denken, vooral als het gesproken word. Vandaar die ondertitels. In het opstel komt naar voren dat de jonge Powell zich openlijk uitsprak tegen appeasement en Chamberlain. Ik heb er even wat beelden bijgezocht en de ondertitels erbij gezet.
  We zien een apetrotse Chamberlain, hoe hij apetrots een papiertje in de lucht houdt en trots verteld dat erop staat dat Hitler en hij hebben afgesproken om geen oorlog met elkaar te willen. Wat hij er niet bijzegt is dat hij in die koehandel tegen Hitler had gezegd dat ‘ie dan gewoon het Sudetenland kon annexeren.
  Historische beelden : http://youtu.be/KlNT0YcrSuw

  En over de historie van de politieke correctheid vond ik ook een leuk filmpje, daarover later meer.

  Like

 9. BigLJohn zegt:

  Beste Tom Hendrix 17.48 uur. De schijnelite van de Valsemunters. Ik zal het eens opzoeken op internet. Naar jouw schrijven te zien moet dit een heel interessant boek zijn.

  Like

 10. E.J. Bron zegt:

  @BigLJohn

  Verplichte literatuur! Ik bezit een gesigneerd exemplaar van het boek. Aanrader!!!!

  Webmaster

  Like

  • louis-portugal zegt:

   Bert hoewel ik er ook een heb zit ik nog altijd te wachten op een gesigneerde versie van ik meen Artikel 7 n.a.v. het winnen van een ……
   Idd. verplichte literatuur.
   Overigens vond ik bij de Slegte een boek van Ergut en Emir Caner, ISLAM ontsluierd.
   Met de islam v. Rooy´s, weg uit de islam ibn warraq en de omstreden bronnen van de islam van Eildert en Thomas kan ik weer even vooruit.

   Like

  • Rudi zegt:

   @Webmaster
   Vandaag ben ik het boek gaan bestellen bij de boekenboer en kijk ernaar uit het te lezen. Uiteraard is het geschreven vanuit een Nederlands standpunt en vanuit een Nederlandse situatie, maar ongetwijfeld legt het een aantal kwalen ter linkerzijde aan de dag waaraan ook de Belgische schijn-elite lijdt.

   Op Frontpage Magazine en PJ Media verneem ik ook hoe The Frankfurt School (eufemisme voor communistische brainwash academie) de V.S. van binnenuit verziekt heeft.
   Bekijk dit filmpje maar eens waarop Bill Whittle een presentatie geeft over de oorsprong van politieke correctheid:

   @Tom Hendrix: hartelijk bedankt voor de tip voor het boek.

   Like

 11. Avidia zegt:

  BigLJohn zegt:
  13 maart 2013 om 21:07

  Ja, dat boek moet je zeker lezen, helemaal eens met men. Bron, je ogen gaan open. De moeite (nou ja moeite) meer dan waard!!!

  Like

 12. Pingback: Knack censureert, waant zich links, maar is extreem-rechts | E.J. Bron

 13. Pingback: Liberty GB: De beste partij in het Verenigd Koninkrijk voor de Europese Coalitie van Geert Wilders | E.J. Bron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s