Nieuw decreet: iedere Egyptenaar is nu politieagent

Screenshot_1

Politieagenten in Caïro 

De hoofdofficier van justitie in Egypte heeft een drastisch decreet uitgevaardigd: in het vervolg mag iedereen iedereen arresteren. Het leger spreekt van het einde van de rechtsstaat en dreigt met ingrijpen.

Het is een decreet dat dramatische gevolgen zou kunnen hebben voor Egypte: afgelopen weekend heeft de nieuwe hoofdofficier van justitie van president Morsi, Talaat Abdullah, alle burgers gemachtigd om anderen op eigen houtje voorlopig te arresteren als zij “openbaar of privé eigendom beschadigen, het verkeer blokkeren of andere mensen terroriseren.”

Waarlijk een ruim scala aan potentiële delicten die in het vervolg kunnen leiden tot onmiddellijke arrestatie door privé politieagenten. De liberale partijen en de democratische jeugdbeweging wijzen het decreet van de hoogste aanklager daarom unaniem van de hand. Instemming komt ondertussen van radicaalislamitische zijde.

Politici van de Moslimbroeders overwegen om privé beveiligingsfirma´s per wet toe te staan inclusief het recht om tot arrestaties over te gaan. En de radicale Al-Gamaa-Al-Islamiya stelt in steden zoals Assiut en Minia als lijsten op met vrijwilligers voor zogenaamde burgercomités. Men zou een eigen islamitische politie gaan samenstellen om eindelijk weer rust en orde te scheppen, zei de secretaris-generaal van Al-Gamaa-Al-Islamiya, Alaa Abu El-Nasr, en sprak van een eerste stap tegen het “systematische geweld” op straat.

Want de reguliere politie in het land zou niet meer functioneren. Tienduizenden ambtenaren staken, in bijna de helft van alle 29 provincies blijven de hoeders van de wet op dit moment thuis. Oproerkraaiers, criminelen en smokkelaars profiteren daarvan. Alleen al in de Sinaï wordt door 8000 man van de oproerpolitie gestaakt, datzelfde geldt voor steden als Alexandrië, Ismailia, Assiut en Minia.

In de hoofdstad Caïro zijn de politieagenten inmiddels weer aan het werk – zonder hun eisen op te geven: ze eisen meer wapens en een betere uitrusting. Ze voelen zich door Minister van Binnenlandse Zaken Mohammed Ibrahim, gelieerd aan de Moslimbroeders, misbruikt voor politieke doeleinden. En ze zien de politie als zondebok voor fouten van de politiek. “als we hard tegen oproerkraaiers optreden, worden we aan de schandpaal genageld – als we niets doen, regent het ook kritiek”, zegt een van de woordvoerders.

Wat het nieuwe decreet voor politieke tegenstanders van de radicale islamieten zou kunnen betekenen, vernam de oppositie al in december voor het presidentiële paleis in Caïro  Georganiseerde knokploegen van de Moslimbroeders pakten ongeveer 70 demonstranten op, gooiden ze in een provisorische cel en probeerden bekentenissen uit hen te slaan dat ze door het buitenland betaalde spionnen zouden zijn.

Pas een dag later werden de mishandelde demonstranten aan justitie overgedragen. De verantwoordelijke officier van justitie liet ze allemaal onmiddellijk vrij wegens gebrek aan bewijs, maar werd daarvoor diezelfde dag nog voor straf overgeplaatst door de hoofdofficier van justitie Talaat Abdullah.

Einde van de rechtsstaat

Ook voor toeristen zouden openlijke ruzies met handelaren of koetsiers in het vervolg tot handboeien kunnen leiden. Dat in ieder geval vrezen de autochtone touroperators en hoteliers. Eveneens gealarmeerd reageerde Ehab Moussa, voorzitter van de Egyptische vereniging ter ondersteuning van het toerisme. Dit zou een “merkwaardige beslissing” zijn die de hele branche zou kunnen schaden, zei hij.

Moussa kent de toestanden in veel souvenirwinkeltjes en bazaars. “als een toerist bijvoorbeeld niets van een handelaar wil kopen, kan deze hem van spionage beschuldigen en arresteren”, zei hij op het online portaal “Al-Ahram”. “Deze soort burgerpolitie zal tot getreiter en chantage van toeristen leiden”, zegt Noussa – en het aanzien van Egypte als vakantieland verder beschadigen. Verleden week nog plaatste het wereldeconomieforum van Davos in zijn index “Bescherming en veiligheid van toeristen” Egypte op de laatste plaats van de 140 onderzochte landen, nog onder Pakistan, Jemen en Tsjaad.

En zo liet de Egyptische legerleiding inmiddels weten dat men dit nieuwe decreet m.b.t. burgerpolitie zou beschouwen als een poging om privémilities van Moslimbroeders en Salafisten te legaliseren. Dit zou het einde van de rechtsstaat betekenen en Egypte naar de rand van een burgeroorlog leiden. En dit “kan de legerleiding dwingen om in te grijpen”, citeert “Al-Ahram” een niet nader genoemde officier.

Bron:

http://www.zeit.de/politik/ausland/2013-03/aegypten-polizei

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Arabische Lente", Egypte, Islamisering, islamofascisme, Moslimbroederschap, Salafisten. Bookmark de permalink .

6 reacties op Nieuw decreet: iedere Egyptenaar is nu politieagent

 1. albert zegt:

  ik snap sowieso niet dat je naar dat land zou gaan, trouwens geen enkel moslimland, ik heb een keer een tussenstop moeten maken in koeweit en dat gaat mij nooit meer gebeuren.

  Like

 2. Tom Hendrix zegt:

  Maar beste mensen, het licht BERTUS HENDRIKS had ons toch echt beloofd, dat het in die ZANDBAKLANDEN LENTE zou worden. Whoehahaha, deze linkse onbenul hoor je nu helemaal niet meer, net zoals de LINKSE en RODE KLIEK die nu muisstil is over deze gang van zaken!

  Like

 3. Wern71 zegt:

  En weet je wat het ergeste is. Het westen pompt geld in die nieuwe regering van die morsi. Hij is op tourne door Europa om geld te werven. En wij in het westen trappen er allemaal in. Bang om nee te zeggen want dan zou de muslim gemeenschap in Nederland wel eens de straat op kunnen gaan. En dat wil de linkse politiek niet want anders zijn ze hun stemvee kwijt.

  Like

 4. guusvelraeds zegt:

  Wie nu nog volhoudt dat de moslimbroederschap geen beweging is die vergelijkbaar is met het nationaal socialisme handelt volledig ter kwader trouw. Zoals de nationaal socialisten hun SA (Schutz Armee) had zo zullen in Egypte voortaan de broederschap milities het straatbeeld gaan beheersen. Ben benieuwd wanneer de eerste koptische Egyptenaar de eerste islamitische Egyptenaar arresteert.

  Like

 5. Jan zegt:

  Moslim Broederschap verwerpt opvatting van VN dat geweld tegen vrouwen veroordeelt: dat is onislamitisch en vals:
  “It contains articles that clash with Islamic principles and its basics mentioned in the Quran (Islam’s holy book) and in Islamic traditions,” the Brotherhood statement said.

  “It eliminates Islamic values, and seeks to destroy the family … which would lead to social disintegration.”
  http://news.yahoo.com/egypts-brotherhood-blasts-un-womens-document-201012747.html

  Alleen een stok helpt

  Like

 6. Henk der Niederländer zegt:

  Wat zullen we er verder zo van zeggen.
  feestje bouwen ter ere van de Islamitische lente of zo iets.
  Zoals Ik al eerder aangegeven heb, dit soort landen zijn verloren en de Egyptenaar kan nu alleen nog maar hopen dat het leger inderdaad in gaat grijpen.
  Daar zal het niet allemaal koek en ei mee worden in Egypte maar het zal een verbetering geven ook al zal het niet geweldig zijn.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s