Syrië-oorlog splijt EU-top

Screenshot_9

Strijders van het “Vrije Syrische Leger” in een huis in de provincie Aleppo

Het verrassende initiatief van Frankrijk en Groot-Brittannië om wapens te leveren aan de Syrische rebellen heeft tijdens de EU-top tot grote spanningen geleid. De Franse president François Hollande eiste een einde van het pas twee weken geleden verlengde EU-wapenembargo tegen Syrië: “De Britten en de Fransen zijn voor de opheffing van het embargo.”

Bij de opening van de tweedaagse topontmoeting op donderdag ruzieden de 27 staats- en regeringschefs ook over uitwegen uit de zware economische crisis. Ongeveer 15.000 werknemers uit heel Europa demonstreerden op gezichtsafstand van het conferentiegebouw tegen de bezuinigingspolitiek. Nieuwe zorgen om Italië en Cyprus, dat een hulppakket nodig heeft, overschaduwden bovendien de topontmoeting.

Minister-president Jean-Claude Juncker appelleerde dat wat betreft Syrië een openlijke strijd en tegenstrijdige beslissingen vermeden moesten worden. De Duitse Minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle (FDP) waarschuwde in een kranteninterview voor ondoordachte stappen. Berlijn zou echter tot gesprekken binnen de EU over het thema bereid zijn.

Hollande zei: “We moeten druk uitoefenen en laten zien dat we bereid zijn de oppositie te ondersteunen. Zo ver moeten we gaan.” Hij voegde er aan toe: “Men kan niet toestaan dat een volk wordt afgeslacht.” De opstand van de rebellen tegen het regime van Baschar al-Assad duurt al twee jaar en heeft ongeveer honderdduizend doden geëist – het land in het Midden-Oosten is grotendeels verwoest.

De EU-regeringen hadden op 28 februari het wapenembargo tegen Syrië met drie maanden verlengd. Tegelijkertijd hadden ze de export van “niet-dodelijke uitrusting” nadrukkelijk toegestaan en verklaard dat ze de ontwikkeling van de situatie verder wilden observeren.

De Duitse Minister van Buitenlandse Zaken Westerwelle (FDP) was terughoudend. “We mogen ons niet alleen door gevoelens laten leiden”, zei hij tegen de “Weser-Kurier”. Het gevaar zou bestaan om met wapenleveringen een “uitgestrekte brand” in de hele regio te veroorzaken. Tegelijkertijd liet hij bereidheid tot gesprekken zien: “Wanneer belangrijke partners in de Europese Unie nu een andere situatie zien, die vanuit hun optiek opnieuw een verandering van de sanctiebesluiten nodig maakt, zijn wij uiteraard bereid om daarover onmiddellijk in de EU te discussiëren.”

Bron:

http://www.handelsblatt.com/politik/international/waffenlieferungen-syrien-krieg-spaltet-eu-gipfel/7932022.html

(gedeeltelijke vertaling van een artikel uit het Duitse “Handelsblatt”)

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EU, Frankrijk, Groot-Brittannië, Syrië. Bookmark de permalink .

11 reacties op Syrië-oorlog splijt EU-top

 1. nn zegt:

  Waarom moeten ze zo nodig weer de rebellen steunen? De islamisten hebben weer de voorkeur van onze leiders! Ook de nieuwe paus lijkt weer zo’n islamknuffelaar! Zie: http://xandernieuws.punt.nl/content/2013/03/Zal-paus-Franciscus-het-christendom-en-de-islam-samenvoegen

  Like

 2. Jade zegt:

  Na de val van Assad zijn wij aan de beurt.
  Leuk zeg, worden we tenminste met onze eigen wapens afgemaakt.

  Like

 3. Pingback: BOINNK!!! | De kwestie “Syrië” zorgt voor tweedracht binnen de EU

 4. Tom Hendrix zegt:

  @Jade 20.48. uur. Maar dat, beste Jade, willen de CRIMINELE HOLLANDE en CAMERON niet weten. Dit is weer een truc om de bevolking, in dit geval van Engeland en Frankrijk, te besodemieteren, door de binnenlandse problemen uit te ruilen met agressie naar een ander land.
  Klootzakken, bemoei je niet met deze haatbaardenoorlog!

  Like

 5. Jan zegt:

  De situatie is nu als volgt:
  1. Assad+Hezbollah+Iran+Rusland
  2. Al Nusra+Al Qaida+Hamas+Tsjetsjenië+VS+Groot Brittannië+Frankrijk (+steun van Nederland+Turkije+Duitsland)
  3. Israël tegen 1 en 2
  Conclusie: de NATO is al meer dan 20 een groepering van krankzinnigen en imbecielen

  Waarom schuift men die 70.000 Sadat in de schoenen? Al dat andere geteisem (geldt ook voor Rutte en Samsom) heeft er niets te zoeken, komt zelfs uit Zierikzee, Assendelft , Toronto.

  Like

 6. BigLJohn zegt:

  @Jade@ Met dat idee loop ik al heel erg lang rond. Zodra het karwij in het midden oosten geklaard is, zijn wij aan de beurt. Immers het hele midden oosten moet een groot Sharia gebied worden. Ik vernam via deze site ook al dat radicalen vanuit Afrika gewapenderhand probeerden Spanje binnen te komen, en twee Spaanse agenten doodden. Nostradames schreef het al; De islam zal oprukken vanuit Spanje, en zo noordwaarts Europa binnentrekken. Welnu, de Islam zit al in Europa, maar als daar ook nog eens mogelijk gewapende strijders vanuit het zuiden van Europa bijkomen ? Wie weet ! Dan krijgen ze een anschluss met alle Moslims in Europa, en is ons lot bezegeld !

  Like

 7. Schandalig is dit! Hollande maakt zeker te weinig inkomsten de asociale salonsocialist en gaat bijverdienen met wapens aan die terroristen te verkopen! Daar zal t naw gewoon om gaan!

  Wij hebben hier met gewetenloze criminelen te maken en dat geldt ook voor GB. Het maakt hen geen bàrst uit wat de uiteindelije gevolgen zijn voor ons… het volk!

  Dat van die paus las ik ook bij Xander. Daar hoor ik zoveel tegenstrijdige meningen over, dat het een groot ‘complot toestand’ zou zijn het hele Xander gebeuren, anderen geloven er weer heilig in. Wat is jullie mening er over?

  Like

  • nn zegt:

   Aan het eind van het stuk is Xander heel duidelijk, hij zet gewoon de feiten op een rijtje. Alleen is het geen kwestie van samenvoegen, maar christenen worden binnengeleid is de islam! En als je daarbij bedenkt dat in Italië de meeste kinderen is islamgezinnen geboren worden (en nu spreek ik al van 20 jaar geleden!) zal dat zonder slag of stoot kunnen gebeuren. De mannen van de Kerk zijn daarop voorbereid (of hebben dat voorbereid!)
   Ik heb het eerste optreden van paus Franciscus op het balkon van het Vaticaan gezien: hij stond daar als een zoutzak, zonder een enkel gebaar van hartelijkheid naar de duizenden enthousiaste katholieken op het Pietersplein. Toen zei hij koeltjes Buona sera, goedenavond, daar is weinig katholieks aan, vervolgens bad hij het Onze Vader zonder kruisteken vooraf, zo kunnen de moslims het ook meebidden. Hij richtte zich tot alle mensen van goede wil (wie dat ook wel mogen zijn!) en niet speciaal tot de katholieken.
   En als je niet in complottheorieën gelooft, noem het dan maar beleid van onze leiders, want als er onderhand één ding duidelijk is dan is dat wel dat onze leider gekozen hebben voor de islam, pur et dur!

   Like

 8. toetssteen zegt:

  Follow the money:

  http://mediawerkgroepsyrie.wordpress.com/2013/01/17/de-geplande-gaslijnen-van-qatar-via-de-conflictgebieden-in-syrie/

  Zet de aluhoedjes maar weer af. Het gaat om geld en belangen. Wat is er nieuw?

  Like

 9. luckybee zegt:

  Wij zijn niet de EU top ; dus poten weg van Syrie.

  Like

 10. Tom Hendrix zegt:

  @Scarlatti Bombatti 22.18. uur. Het is ook een groot complot Scarlatti. Het gaat om grondstoffen, controle en macht. Uiteindelijk zullen ze ons tot slaven degadreren, en de aanjagers van deze ellende zijn de eu, de bilderbergkliek. de paladijnen van de nwo.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s