Zou Duitsland een nieuwe oorlog kunnen aanwakkeren? Ik ben bang dat dit maar al te zeer mogelijk is

Screenshot_1

(Door: Dominic Sandbrook)

De wereld bevindt zich op een kruispunt in de geschiedenis. Enorme, ontembare economische krachten vernieuwen het landschap van de internationale betrekkingen. In Groot-Brittannië wordt een weifelende premier door de ene crisis na de andere geteisterd. In het buitenland, van het hart van Europa tot aan de grenzen van Azië, komen economische machten op. En er is sprake van een nieuw Duits rijk, groter en machtiger dan ooit. 

Steeds meer burgers, in het bijzonder in de mediterrane landen van de eurozone, stellen dat in minder dan 100 jaar Duitsland voor de derde keer probeert de macht in handen te nemen over Europa. Het klinkt alsof er iets uit de kranten van vandaag gepikt is. Maar dit was de situatie van de planeet in 1913, 100 jaar geleden. Op het eerste gezicht lijkt het Groot-Brittannië van 1913 onvoorstelbaar anders dan het Brittannië van vandaag. Onze heerschappij over de dominions strekte zich uit over de hele wereld, terwijl onze bankiers en fabrikanten algemeen werden beschouwd als de beste in de wereld. En in een samenleving die onwrikbaar verdeeld was in standen, bevonden de Tories (conservatieven) zich in de woestijn,  Labour was slechts een ​​onbelangrijke derde partij en voor de liberalen – onder leiding van Herbert Asquith –  brak het achtste opeenvolgende regeringsjaar aan.

Huiveringwekkend

Onder de oppervlakte echter leken de problemen waarmee onze voorouders destijds geconfronteerd werden griezelig veel op die waar we vandaag de dag voor staan, met name in verband met de veranderende machtsverhoudingen in Europa.

Deze week waren de breuklijnen, die steeds dieper het continent doorsnijden, het onderwerp van een buitengewone toespraak van de voorzitter van de Europese Raad, die al heel lang voorzitter is en die met nadruk beweerde dat er inderdaad huiveringwekkende parallellen bestaan tussen 2013 en de vooravond van de Eerste Wereldoorlog, een eeuw geleden.

Jean Claude Juncker zei dat de wrok tegen Duitsland hoog oploopt, omdat de Duitse oplegging van soberheid – in een poging om de euro te versterken – langlopende spanningen tussen de naties heeft blootgelegd.

“De demonen zijn niet verbannen, ze slapen alleen maar” waarschuwde hij, eraan toevoegend dat “iedereen die gelooft dat het eeuwige probleem van oorlog en vrede in Europa  permanent is begraven, een monumentale fout zou kunnen begaan”.

Misschien dat hij een decennium geleden zou zijn afgedaan als een onrustzaaier. Maar vandaag de dag is de politieke stemming in heel Europa dramatischer aan het verschuiven dan dit in vele jaren het geval is geweest. Zoals de legendarische Amerikaanse investeerder George Soros vorig jaar zei, als de Duitse bondskanselier Angela Merkel bleef vasthouden aan haar economische eisen voor de rest van Europa, dan “zal het resultaat een Europa zijn waarin Duitsland wordt gezien als een imperialistische macht, die niet geliefd of bewonderd zal worden door de anderen, maar gehaat zal worden en verzet zal ondervinden, omdat het land zal worden beschouwd als een onderdrukkende macht”.

Screenshot_2Het linkse tijdschrift de ‘New Statesman’ bestempelde Merkel simpelweg als ‘de gevaarlijkste Duitse leider sinds Hitler’. De taal mag opruiend lijken, maar steeds meer burgers, in de mediterrane landen van de eurozone in het bijzonder, stellen dat voor de derde keer in minder dan 100 jaar Duitsland probeert om de controle over Europa te krijgen.

De nauwe relatie die Merkel had met de rechtse Nicolas Sarkozy van Frankrijk is opgeheven door de verkiezing van de socialistische François Hollande.

Natuurlijk zullen de Duitsers zeggen dat ze gewoon proberen om de economische stabiliteit in landen, die al jaren ver boven hun stand hebben geleefd, in stand te houden.

Maar als ze doorgaan met het opleggen van de onmenselijke economische beperkingen aan de Europese volkeren, dan zouden de gevolgen in termen van sociale vervreemding,  internationale geschillen en de opkomst van politiek extremisme wel eens dramatisch kunnen zijn.

We hebben al bloedige protesten tegen het Duitse economische juk gezien in Athene, Rome en Madrid.

Het is een situatie die op maat gesneden is voor ultranationalistische, rechtse partijen zoals ‘Golden Dawn’ in Griekenland, die week na week met toenemend geweld en ongestraft optreedt tegen buitenlanders.

In het hart van de crisis bevindt zich het grote europroject, een economisch regime dat in overmoed tot stand is gebracht – maar dat nu wordt bedreigd met een rampzalige ineenstorting.

Verdeeld worden

In het afgelopen jaar is aan de nauwe relatie die Merkel had met de rechtse Nicolas Sarkozy van Frankrijk een einde gekomen door (de verkiezing van) de socialistische François Hollande, die aan de regering kwam met de belofte van omvangrijke nieuwe overheidsbestedingen om de economie nieuw leven in te inblazen. Als gevolg daarvan bestaat er nu een diepe ideologische kloof tussen de twee naties.

Screenshot_3

De diepe ellende van Griekenland, waar beeltenissen van Angela Merkel gekleed als een nazi werden verbrand, is goed gedocumenteerd, maar Portugal is ook wreed getroffen. Na een financiële reddingsoperatie (bailout) van 78 miljard euro in 2011, hebben de mensen gemerkt dat er in de sociale uitgaven werd gesneden en dat de belastingen omhoog gingen. Zelfs een aantal feestdagen is afgeschaft.

Ondertussen zijn er in Spaanse steden rellen geweest, omdat de werkloosheid tot 25 procent is gestegen en het anti-Duitse sentiment is gegroeid.

Vorig jaar verzamelden zich honderden mensen in het centrum van Madrid om te protesteren nadat de Duitse bondskanselier de hoofdstad had verlaten, terwijl ze zwaaiden met spandoeken en riepen: “Merkel ga naar huis” en “Nee tegen een Duits Europa”. Een Spaanse econoom die deelnam aan het protest zei: “De Duitse financiële maffia neemt de Spanjaarden in gijzeling. . . Merkel behoort tot een politieke klasse die de Duitse oligarchieën bedient”.

Hetzelfde gevoel van diepe verontwaardiging drijft een massale protestbeweging in Italië aan, waar de rechtse krant ‘II Giornale’ een foto van Merkel op de voorpagina publiceerde onder de kop ‘het vierde rijk’.

In de recente algemene verkiezingen in Italië behaalde de technocratische premier Mario Monti – die probeerde de bezuinigingsmaatregelen van Brussel op te leggen – slechts 9 procent van de stemmen.

Screenshot_4

In plaats daarvan werden de krantenkoppen in beslag genomen door de anti-establishment partij onder leiding van stand-up comedian Beppe Grillo, die nu kon laten zien dat hij een man van gewicht is in een coalitieregering.

Dankzij deze schijnbaar eindeloze politieke crisis wordt Duitsland in toenemende mate niet zozeer gezien als de economische redder van Europa, maar meer als zijn onderdrukker.

Natuurlijk had, destijds in 1913, het Duitse Rijk van keizer Wilhelm II meer onverhulde militaire ambities. Omdat hij gefrustreerd was dat zijn pas verenigde land de kolonisatie van Afrika en Azië had misgelopen, was hij begonnen aan een enorm dure wapenwedloop met Groot-Brittannië, gesymboliseerd door de productie van zware slagschepen voor de marine.

Zelfs in die tijd waarschuwden veel mensen dat er oorlog zou komen. Al in 1906 had de Daily Mail  – die toen nog maar tien jaar bestond –  een bestseller boek van William Le Queux in verschillende afleveringen gepubliceerd, dat voorspelde dat de onvermijdelijke oorlog met Duitsland zou kunnen leiden tot een Teutoonse invasie van Zuid-Engeland.

Waarnemers met een vooruitziende blik op de situatie in de wereld konden zien dat achter alle binnenlandse gedachtewisselingen over vrouwenkiesrecht, de populariteit van grammofoons en fietsen en al de roddelrubrieken over beroemdheden en gastvrouwen uit de hogere kringen, de wereld een nieuwe en zeer gevaarlijke fase inging.

Aan de rand van Europa viel het Ottomaanse Rijk uit elkaar en destabiliseerde daarmee de allianties die tot dan toe de vrede op het continent hadden bewaard.

In de eerste Balkanoorlog van 1912 hadden Bulgarije, Servië, Griekenland en Montenegro de Ottomanen verslagen en waren ze bezig de Balkan onder elkaar op te delen.

In juni 1913 raakten de overwinnaars in onmin over de buit, terwijl de Bulgaren de anderen bestreden vanwege het betwiste gebied van Macedonië. En zelfs nu, na een eeuw, herinnert dit conflict ons aan het potentieel aan etnische passies en nationale wrok, dat verwoestend geweld kan loslaten op de volkeren van Europa.

Oppervlakkig bezien ziet onze eigen situatie er natuurlijk heel anders uit. De Duitse kanselier, Angela Merkel, heeft zelfs verklaard dat het bestaan ​​van de euro een garantie is dat het continent nooit meer zal afdalen naar bloedvergieten. Alleen door zo’n middel, zei ze, konden we er zeker van zijn dat wij ´een halve eeuw van vrede in Europa’ zouden genieten.

Maar de waarheid is dat het aan elkaar binden van de economieën van landen die zo uiteenlopend zijn als Portugal, Griekenland, Frankrijk, Italië en Duitsland er alleen maar voor gezorgd heeft dat oude vijandschappen weer ontvlammen.

Screenshot_5

Bloedigste

En als het in leven houden van het europroject betekent dat de armere landen tot jaren van armoede worden veroordeeld, terwijl de mediterrane economieën in puin liggen, neonazi’s in de straten van Athene marcheren en wrok wordt opgebouwd tegen Berlijn en Brussel, dan is er iemand met moed voor nodig om te voorspellen dat geweld nooit meer zal terugkeren naar de steden van Europa.

Is het dus mogelijk dat de oorlog opnieuw door de steden van het continent spookt?

Het is helaas nooit gemakkelijk om eenvoudige lessen uit de geschiedenis te trekken. In 1913 realiseerden weinig mensen in Groot-Brittannië zich dat de bloedigste oorlog uit de menselijke geschiedenis er weldra aankwam. Net als de meesten van ons hadden ze niets anders gekend dan vrede en welvaart en zij veronderstelden dat de gouden eeuw voor eeuwig door zou gaan.

Ook in het buitenland konden weinigen zich de storm die op komst was voorstellen. Zonder dat men het besefte, was Europa aan het dansen op de rand van de afgrond.

Ook wij hebben van het goede leven genoten, van een comfort dat onze voorgangers zich nooit hadden kunnen indenken. En als het verhaal van 1913 een les leert, dan is het dat, zelfs in deze financieel benarde tijden, wij onze zegeningen moeten tellen.

We denken vaak dat de dingen alleen maar beter kunnen gaan. Maar, zoals de gebeurtenissen van een eeuw geleden zo tragisch en vernietigend hebben bewezen, kunnen de dingen, in feite, heel veel slechter gaan.

Screenshot_6

Bron:

http://www.dailymail.co.uk/debate/article-2292401/Could-Germany-spark-war-I-fear-possible-says-Dominic-Sandbrook.html

Auteur: Dominic Sandbrook

Vertaald uit het Engels door:

Wachteres & Henk V.

(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Duitsland, Europa. Bookmark de permalink .

21 reacties op Zou Duitsland een nieuwe oorlog kunnen aanwakkeren? Ik ben bang dat dit maar al te zeer mogelijk is

 1. Adolf zegt:

  De softe Merkel moet het veld ruimen voor een nieuwe rechtse duitse Leider.De kiem is dan gezaaid voor het vierde rijk.Das Reich moet weer zegevieren..

  Like

  • Henk.V zegt:

   Ik hoop niet dat u bedoelt dat er een voortzetting van het Derde Rijk moet komen, Adolf, met weer een Adolfje aan het hoofd…
   Mensen met enig verstand en besef van goed en kwaad zitten daarop niet te wachten.

   Like

   • Adolf zegt:

    Eerst moet er afgerekend worden met de linkse veroorzakers vd massa-immigratie.Daarna alle #moslims en islammeelopers het land uit.Dan pas kan er een einde aan de crisis komen..

    Like

 2. Tom Hendrix zegt:

  Naar mijn mening is de ellende begonnen op de top van Maastricht in 1992. Daar hebben de duitse bondskanselier Kohl en de toenmalige president van Frankrijk-Mitterand- een onderonsje gehouden waar de eu uit voort kwam.

  Like

  • louis-portugal zegt:

   Tom, Bolkesteijn zei eens dat die 2, grote romantici waren en dat geloof ik ook.
   Het grote probleem begon toen de landen zich niet meer hielden aan de afspraken die ze in Maastricht gemaakt hadden.
   Ze zijn ze gaan breken en telkens verder oprekken.

   Like

 3. Geert zegt:

  Misschien zou een oorlog wel eens heel goed kunnen zijn.

  Like

 4. Adolf zegt:

  Comment verwijderd, “Adolf”

  Webmaster

  Like

 5. Petrossa zegt:

  Beetje over de top. Zie die oorlog niet zou gauw gebeuren. De economieen zijn zo vervlochten, de nato structuur, de legers die volledig geintegreerd zijn. Dat is vrijwel onmogelijk.

  Like

 6. luckybee zegt:

  Hoe zo dat? hebben wij niet al een oorlog met Al Qaida?

  Like

 7. Hans Langbroek zegt:

  Duitsland kan die bezuinigingen alleen maar opleggen doordat de Méditerraanse leefwijze deels met Duits geld is gefinancieerd. Ze leven van geleend geld, en zoals elke Hollander weet: “Wie betaalt, bepaalt”. En dat is volkomen terecht.

  Like

 8. Wachteres zegt:

  We kunnen niet alleen Duitsland de schuld van alle ellende geven.

  Wat mij betreft heeft de hele huidige Europese regerende ‘elite’ boter op zijn/haar hoofd.

  Ze hadden NOOIT op deze manier met elkaar in zee mogen gaan, zonder het volk van hun echte bedoelingen op de hoogte te stellen.

  En het feit dat ze weigeren om er maar over na te denken of het allemaal wel zo verstandig geweest is wat ze met elkaar bekokstoofd hebben, zegt mij genoeg.

  Ze zullen doorgaan ….. doorgaan …… tot het bittere einde en de negatieve gevolgen zijn, zoals dat altijd het geval is, in elk opzicht voor het gewone volk.

  Hun houding is zo overduidelijk arrogant en dictatoriaal. Hoe dan ook kunnen/hoeven wij zo’n gedrag nooit en te nimmer van onze regeringen accepteren.

  Van een regering die weigert naar het volk te luisteren komt NOOIT IETS GOEDS

  We hebben dat in het verleden genoeg gezien ….. deze mensen moeten daarom het veld ruimen en worden vervangen door verstandige, wijze leiders die wel het belang van hun volk op het oog hebben.

  Als zulke leiders tenminste nog bestaan. Ik heb daar een zwaar hoofd in.

  In ieder geval: voor dit tuig is mijn wens: “GOOD RIDDANCE” !!!!!

  Like

 9. Henk.V zegt:

  Dit is een fascinerend stuk om te lezen en de parallellen tussen de periode van honderd jaar terug en nu zijn inderdaad opmerkelijk.
  Het wordt zo langzamerhand wel duidelijk dat in plaats van voorspoed en rust te bewerkstelligen, de EU op een catastrofale koers ligt die alles wat Sandbrook zegt in vervulling kan laten gaan. De aanleiding tot dit duistere scenario is echter nog wat gecompliceerder dan wat het verhaal aangeeft.

  Ik zet alles even op een rijtje:
  Alle ontwakende oorlog demonen die de EU politicus Juncker ziet zijn namelijk door de EU zelf opgeroepen.
  Ik noem ze op:
  A) DE EU voert een politiek van AFGEDWONGEN ÉÉNWORDING die automatisch tot spanningen leidt.
  Deze organisatie streeft er naar de zelfstandigheid van de lidstaten op te heffen en de leiding in Brussel lijkt totaal niet geïnteresseerd in de principes van oorzaak en gevolg!
  Elk land heeft een namelijk eigen wordingsgeschiedenis gekend en ontwikkelde vandaar uit een eigen identiteit .Wie daaraan sluipenderwijs een einde wil maken kan zeker op weerwerk en spanning rekenen.
  B) Voor deze geplande eenwording gebruikt ‘Brussel’ een aantal ”TECHNIEKEN.
  -Allereerst de bijna letterlijke VERSMELTING MET DE ARABISCHE WERELD, vastgelegd in het Verdrag van Straatsburg in 1975 EN verder uitgewerkt in de daarop volgende verdragen;
  -Daarin werd de officiële INTOCHT van de ISLAM in de EU vastgelegd, waarbij deze een nagenoeg ONAANTASTBARE STATUS kreeg en TOTALE BEWEGINGSVRIJHEID van handelen;
  -Ook werd daarbij besloten tot een VRIJE INSTROOM van grote stromen mensen uit het Midden Oosten. En dan zijn er nog verstandelijk onderontwikkelde lieden die het bestaan van zoiets als islamisering ontkennen.
  DE ISLAMISERING VAN EUROPA BEGINT OFFICIEEL MET DIT VERDRAG!!!! De hele ontwikkeling is GEDOCUMENTEERD VASTGELEGD..
  -De EU neiging om landen te verplichten STROMEN MENSEN TOE te LATEN is NOOIT GEËINDIGD! Binnenkort kloppen er vele Roemenen en Bulgaren op onze deur.
  -Deze geënsceneerde ontwikkelingen kunnen er uiteindelijk toe leiden dat de AUTOCHTONE BEVOLKINGEN tot VREEMDELINGEN WORDEN IN EIGEN LAND, wat neerkomt op een ETNISCHE ZUIVERING en, geloof mij, zoiets roep ABSOLUUT een hele sterke tegenreactie op.

  C) DE Euro, een POLITIEKE MUNTSOORT, IS BEDOELD ALS EEN DICTATORIAAL BINDMIDDEL!
  ALLE ELLENDE in de armere landen is ontstaan, omdat men de Euro ten koste van ALLES in stand wil houden.Een veelzeggende krachtsinspanning! Valt de Euro om, dan valt de EU om.

  Het monetaire beleid van de EU is altijd al een ramp geweest !De munt moet gedragen worden door landen waarvan de economieën in het geheel niet allemaal op elkaar aansluiten en de daarmee gepaard gaande verschillen in welvaart zijn extreem hoog.Dat leidde tot een zeer instabiele basis voor de euro. De EU leiding wilde dat niet inzien.
  -Om de Euro een zekere mate van stabiliteit te verschaffen vond en vindt er in stilte een stille, kolossale HERVERDELING VAN WELVAART plaats: gelden uit zeer rijke landen stromen nog steeds richting arme landen, wat in Europees verband misschien sociaal lijkt, maar totaal absurd is:omdat de rijke landen uit eigen kracht die welvaart in eeuwen zelf hebben opgebouwd, terwijl het geld in de arme landen niet bij de bevolking terecht komt.
  Naarmate het besef zal groeien dat Europa ongelimiteerd graait uit ONZE welvaart middelen zal de afkeer van de EU als plunderende, bemoeizuchtige instantie alleen maar toenemen en de sympathie voor landen die zich als bodemloze putten gedragen beslist afnemen;
  En wanneer de bevolking werkelijk door zal krijgen dat haar lange jaren van toenemende armoede zullen,wachten met uitgeklede sociale voorzieningen,dank zij de steeds toenemende bezuinigingen die ons door ‘Brussel’ worden opgelegd dan zijn de rapen helemaal gaar..

  D) DUITSLAND WORDT NU ALS EEN BOOSDOENER GEZIEN,MAAR..

  De bevolking in dat land lijkt niet opgewassen tegen de koers die alle grote partijen voorstaan: DOORGAAN MET EUROPA en dat terwijl de Duitsers in grote meerderheid de reddingsplannen voor Europa afwijzen.Meer dan 70% is op deze politiek tegen.
  Interessant is de suggestie dat Angela Merkel de democratie soms als nogal als hinderlijk ervaart
  http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3309745/2012/09/02/Democratie-Merkel-zou-er-vooral-vanaf-willen.dhtml
  Zij geeft er de voorkeur aan geen rekening met de wensen van de Duitsers te houden.Zij kan zich dat veroorloven, omdat onze ”oosterburen” een trek hebben die wij Nederlanders niet kennen, een bijna kritiekloze drang tot gehoorzaamheid aan de overheid.
  Een essentieel verschil met 1913 en nu is dat de Duitse bevolking absoluut geen oorlog wil!
  In gesprekken met mensen hier werd mij duidelijk dat men grote angst had juist voor deze vergelijking met het verleden die het buitenland maakt.Men wil ABSOLUUT als een goede buur worden gezien.
  De reden voor de oplopende spanningen in Europa is al in de tekst genoemd. De Duitse staat heeft zich op buitensporige wijze garant gesteld voor de oplossing van een schuldenlast in de EU die inmiddels in de BILJARDEN beloopt en geen enkel land zal ooit weer instaat zijn om onder die schuldenberg vandaan te kruipen.Wat dan rest is het verlies van enorme schulden ,wat de rijke donorlanden zo arm zal maken als kerkratten.
  Nu begint de Duitse welvaartsstaat al af te brokkelen en de enige mogelijkheid om IETS van het welzijn te bewaren en wat van de uitgeleende gelden terug te zien is een extreme sanering van de schuldenlanden, wat tot een onvoorstelbare ellende voert.
  Omdat Duitsland de grootste gever van geld is en daarvan iets terug wil zien, zal overal waar ondraaglijke bezuinigingen worden doorgevoerd Duitsland onherroepelijk als kwade Pier worden gezien.
  Voor deze sentimenten bestaat onvoorstelbaar grote angst in Duitsland.
  Wachteres en ik wonen hier al een aantal jaren en we kunnen stellen dat de Duitse inspanning om als goede buren te worden gezien geen grenzen kent.
  De EU waanzin kent inmiddels nauwelijks grenzen meer en er is één aspect dat de schrijver niet heeft genoemd in zijn heldere analyse: de opkomst van het nazisme werd versneld toen het bankroete Duitsland genoodzaakt was om zijn valuta systeem te herzien, waarna de prijzen krankzinnig opliepen.Bankroet landen belanden vaak in een revolutie.

  Dit aspect kondigt zich nu al aan, omdat de huidige president van de Centrale Europese Bank Mario Draghi,de EU financieel zelfmoord laat plegen:hij laat regelmatig nieuwe stromen Euro bankbiljetten van de persen rollen..Ongedekt, wel te verstaan.Tel uit je winst.

  Wij moeten dus UIT de EU, hoe dan ook, waarbij het nog de vraag is of wij onze goudvoorraad die wij aan de ECB hebben afgedragen nog weer de Nederlandse Bank belanden kan.
  Krijgen wij te maken met grote botsingen?
  Ja, dat denk ik, maar geen militaire op grote schaal, want de EU heeft het al lang voor elkaar dat de meeste landen hun legers afbouwen (om plaats te maken voor één EU leger???)
  We zouden wel een hevige burger oorlogen kunnen meemaken vrees ik.
  Een periode voor vele troebele wateren.En daarin is het goed vissen.

  Like

 10. maria zegt:

  De reden dat de EU-leiders wegkomen met hun “beleid” is dat er bedragen en rekensommen in het spel zijn die onze pet ver te boven gaan. Ikzelf lees de berichten over de miljarden-tekorten niet meer uit omdat de consequenties voor onze economie niet te berekenen zijn. Dan hoop je dat er tussen al die hoogopgeleide ambtenaren nog wel iemand enig economisch inzicht heeft, maar het lijkt wel of iedereen verlamd zit te kijken naar een onomkeerbaar proces. Zelf al anderhalf jaar werkeloos zie ik het zeer somber in. Waar ik me wel over verbaas is de Duitse economie. Kijk maar eens op wiki : BNP per land en BNP per hoofd. Terwijl Duitsland ook van binnenuit wordt opgevreten.

  Like

  • louis-portugal zegt:

   maria en dan te bedenken dat Brussel dat onlangs de nieuwe begroting afkeurde zelf met een tekort zit van 217 miljard dus ruim 1.5 keer het jaarinkomen.
   Het komt hoofdzakelijk door de landen die achter zijn met hun afdrachten0.
   Nu hebben we dus het ESM EFSF LTRO 1 en 2 Target 2 de ECB en wie gaat die 217 miljard betalen?????

   Like

 11. Tom Hendrix zegt:

  @Henk V 20.11. uur. Helemaal met je eens Henk. We gaan naar de afgrond, en onze eigen politici, crimineel als ze zijn, duwen als de gekken mee om ons in de afgrond te lazeren! Ook je constatering t.o.v. Duitsland is volkomen correct. De doorsnee duitse burger, is dadelijk net zo hard de pineut als wij.
  En wat het aanzetten van de geldpersen betreft, dan gaan we nog sneller voor gaas, en krijgen we hyperinflatie!
  Verdoemd zijn in mijn ogen alle EUROFIELEN en alle ISLAMOFIELEN!

  Like

 12. Joannes den Hollander zegt:

  Als het moet, dan maar onder Duits bewind, met eigen autonomie van de diverse Reichsstaten dan dat onze vrouwen als een vuilniszak moeten rondlopen en wij mannen met een halve snikkel door het leven moeten. De islam is tenslotte het grootste drama wat ons heeft getroffen na WO 2.

  Like

 13. petra555 zegt:

  Waarom nu afvragen òf er een oorlog zou kúnnen uitbreken. Zijn we daar niet al mee bezig, maar
  nu verbaal ipv met wapens ??? Als er wapens gebruikt gaan worden, kunnen mensen het niet meer
  met woorden af, en wie schreeuwt heeft òngelijk.
  Laten we ons maar aan deze stelregel vasthouden en doorgaan waar we mee bezig zijn :
  verbaal oorlog voeren !!!!!

  Like

 14. Petrossa zegt:

  @joannes, in Duitsland is de islamisering verder gevorderd dan in Nederland en was de PVV een rechts-extrmistische partij onder toezicht van de staatsveiligheid.

  Like

 15. Jean zegt:

  Laten we nooit vergeten en zeker nooit uit het oog verliezen dat oorlogen nooit door burgers begonnen worden maar door fanatici die terug te vinden zijn in de monarchie, religie en onder de politici meestal terug te vinden in loges of Bilderbergclubjes, fanatici die dictatuur willen opleggen om zo aan de macht te kunnen blijven.
  Dat ze daar leugens, bedrog en verraad voor plegen is hun laatste zorg, macht, daar draait alles om.
  Dé reden dat wij Europeanen moeten opkomen voor een stevige democratie, een democratie waarin de wil van het volk gerespecteerd wordt en niet de wil van enkele waanzinnigen.
  Laten we tevens niet vergeten dat wij dat kunnen realiseren, gewoon die partij stemmen die dat wil realiseren met de steun én medewerking van de burgers.

  Like

 16. peter selie zegt:

  Duitsland is nog altijd een gevaarlijk land. Alles wat links is, is eigenlijk gewoon fascistisch. De Linke, de SPD, de Piraten en niet in het minst de Groenen, in dat verband is het misschien goed naar de straatvechters van de 70-iger jaren en de huidige Silvia Roth, dat zwijn te wijzen. En de CDU is om reden het stemmenverlies ook maar Links geworden, zo gemakkelijk gaat dat met deze principloze baantjesjagers.Trouwens de FDP is ook behoorlijk links en ieder die anders denkt dan zij is “NAZI”.
  Maar militair stelt Duitsland niet veel meer voor, maar dat is geen enkel land in de EU meer.
  Dus een evt opstand onder het volk kan snel worden beslecht in het nadeel van de opstandelingen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s