Het voeden van antisemitisme, ook op school, is het probleem

Screenshot_20

(Door: Ronald Kaatee & Ya´akov Siepman)

Op 24 februari zond de NTR het programma Onbevoegd gezag uit, waarin enkele Turkse jongeren hun antisemitisme de vrije loop lieten. De antisemitische uitspraken werden op internet veroordeeld en inmiddels, ruim twee weken later, is er ook in de reguliere media ophef ontstaan over de ‘ongenuanceerde uitspraken’, zoals het onverholen antisemitisme door Paul Witteman in Pauw & Witteman van 12-3-2013 werd betiteld. 

Waar de media al vele jaren uitblinken in wegkijken en in het vergoelijken van het antisemitisme onder met name islamitische allochtonen voelt deze ophef enigszins ongemakkelijk. Voor het vergoelijken volstaat doorgaans een verwijzing naar het Israëlisch-Palestijnse conflict waarvan de reguliere media het beeld hebben geschapen dat Israël, als de nieuwe apartheidsstaat, de hoofdschuldige is. Als de vraag op tafel komt waarom die jongeren zulke uitspraken doen, dan zou je mogen hopen dat de hand bij de media in eigen boezem wordt gestoken, maar dat gebeurt niet. Er wordt gewezen op de opvoeding, thuis en op school.

Op scholen met veel islamitische kinderen durven veel docenten de Holocaust niet ter sprake te brengen. Dat is al veelzeggend genoeg. Maar er is meer aan de hand. Likoed Nederland zag zich vorig jaar genoodzaakt om uitgeverijen van schoolboeken aan te schrijven over de talrijke feitelijke fouten over Israël in schoolboeken. Fouten die onveranderlijk de toch al negatieve beeldvorming rond Israël versterken. Maar het kan nog erger. In het Wassenaar van het Noorden, Haren, worden de leerlingen van de vijfde klas van het Atheneum van het Zernike College voor het vak Geschiedenis onder andere getoetst op hun kennis van het Midden-Oosten. Bij die toets zaten vorig jaar een paar vragen over een cartoon van Jos Collignon van een kleine tien jaar geleden met daarop het Palestijnse meisje A’hne Franq, haar ouders en de tekst: ‘Terwijl ze zich met haar familie schuil houdt voor de Israëli’s begint de kleine A’hne-Franq met een dagboek.’ De portee van de vragen en de gewenste antwoorden is dat ‘wat eerst de Joden in Europa overkwam (zich schuilhouden voor de vijand), overkomt nu de Palestijnen (waardoor een klein meisje aan een dagboek begint)’, want er is immers sprake van ‘grootscheeps geweld tegen de Palestijnse burgerbevolking.’ Het is in dit verband misschien nuttig de lezer erop te wijzen dat Anne Frank symbool staat voor het op industriële wijze vermoorden van 6 miljoen Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog (1939-1945). En dat de cartoonist van mening is dat cartoons ‘heel associatief zijn en diep ingrijpen’ (de Volkskrant, 28-9-2012).

Waar er geen leger ter wereld is, dat zich al decennialang zoveel moeite getroost om het aantal burgerslachtoffers te beperken als het Israëlische, waar de Palestijnse bevolking in Gaza groeit als kool en voor medische verzorging in Israëlische ziekenhuizen terecht kan, daar kun je je bij dit soort ‘lesmateriaal’ alleen maar afvragen of de desbetreffende docent een onverbeterlijke antisemiet, verregaand incompetent of beide is. Kritiek op de staat Israël hoeft niet per se gelijk te staan met antisemitisme. Redeloze en ongefundeerde kritiek op Israël is helaas wel een eigentijdse verschijningsvorm van deze geestelijke pest.

Het zou beter zijn als er eens wat meer aandacht in het onderwijs en de media was voor de bronnen van het tomeloze islamitische geweld, voor de Jodenhaat waarmee de Palestijnse kinderen worden opgevoed, voor de verregaande corruptie van de Palestijnse elite, voor de vraag of het terecht is te spreken van ‘bezette gebieden’, voor de vraag waarom de vluchtelingenstatus van de Palestijnen als enige ter wereld overerfbaar is, voor de vraag waarom in veel islamitische landen na de Koran Mein Kampf en de Protocollen van de wijzen van Sion de best verkopende boeken zijn, en voor uitspraken als deze van ‘parlementslid’ voor Hamas Fathi Hammad (29-2-2008, Al-Aqsa TV): “De vijanden van Allah weten niet dat het Palestijnse volk zijn eigen methoden heeft ontwikkeld van dood en dood-zoeken. Voor het Palestijnse volk is de dood uitgegroeid tot een industrie waarin vrouwen uitblinken, en eigenlijk alle mensen die op dit land leven. De ouderen blinken erin uit en ook de moedjahedien en de kinderen. Dit is waarom ze menselijke schilden hebben gevormd van de vrouwen, de kinderen, de ouderen en de moedjahedien. Om de zionistische bombardementen-machine uit te dagen. Het is alsof ze zeggen tegen de zionistische vijand: ‘Wij verlangen naar de dood zoals jullie het leven begeren’.”

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden er ruim 100.000 Joden uit Nederland afgevoerd naar de nazi-vernietigingskampen om nooit meer terug te keren. Dat het nu zover gekomen is dat het voor Joden gevaarlijk is om als jood herkenbaar over straat te gaan, dat joodse instellingen verhoogde bewaking en bescherming behoeven, dat er sprake is van schuilsynagogen en dat Joden geadviseerd wordt het land te verlaten: het is allemaal een bloody shame. Politici, ouders, onderwijs en media mogen het zich aantrekken.

Door:

Ronald Kaatee (voorzitter Populistische Omroep Nederland)

Ya’akov Siepman (initiatiefnemer werkgroep Tolereer geen Intolerantie)

(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

20 reacties op Het voeden van antisemitisme, ook op school, is het probleem

 1. Martien Pennings zegt:

  Héél, héél goed, Ronald en Yakov!

  Like

 2. Dank je Martien Helaas weten de meesten niet dat het grootste gros van leraren SP aanhangers zijn. Ik ben al diverse keren in conclave geweest met bepaalde leraren maar het is onbespreekbaar ze blijven Joden als van voormalige slachtoffers als nu huidige daders zien

  Like

  • delamontagne zegt:

   U zult ongetwijfeld de jonge generatie leraren bedoelen. Mijn vrouw en ik herkennen ons daar totaal niet in.
   Ben verder erg gelukkig dat het voor mijn kinderen 30 jaar geleden is dat ze onderwijs volgden.
   Erg goed artikel overigens. Jammer dat ,t geen grotere verspreiding heeft.

   Like

 3. Jeannette zegt:

  Dit artikel is mij uit het hart gegrepen.Dit verwoord precies zo als het is.Je kunt bijna niet meer discussieren over dit onderwerp als jood zijnde. Momenteel is het een hele angstige tijd en ik zie het somber in.

  Like

 4. E.J. Bron zegt:

  Niet allemaal Ya´akov! 😉

  Like

 5. Tom Hendrix zegt:

  Sluit mij aan bij de woorden van Martien Pennings. Shalom Israel!!!

  Like

 6. GT zegt:

  Probeer nog maar eens met jullie Gore poten aan deze mensen te komen, probeer ze nog maar eens in deze ellende te storten. Dan hoop ik dat Israël die landen die daar aan mee geholpen tehebben vernietigd met de nodige kernbommen! Ik zeg het wel eens meer maar het mensdom staat totale vernietiging te wachten als het zo door gaat en de verantwoordelijken hiervoor zullen uitgeroeid worden, nogmaals probeer ze nog maar eens in deze catastrofe gestorten.

  Like

 7. Rudi zegt:

  Heel goed artikel. Het legt de vinger precies op de wonde. De media zijn vergeven van de antisemieten. Ook hier in België, overigens, kijk maar naar Kuifje in de zandbak Rudi Vranckx, Nooit is hij in Sderot of Beersheva geweest waar het qassamraketten regent, maar een jood bouwt een kippenhok in Jeruzalem en dan staat hij daar weer, klaar met zijn voorgekauwde praatjes over ‘kolonisten’, ‘nederzettingen’ en ‘geblokkeerde wegen’ en bla bla bla.

  Maar het antisemitisme wordt niet alleen op middelbare scholen gevoed door tekstboeken en linkse leraars, helaas zit ook het hoger onderwijs mee in het complot.

  Kijk ook maar eens naar wat er in Amerika gebeurt: David Horowitz kreeg het aan een universiteitscampus (!) ooit een keer aan de stok met een keffiahdragende vrome moslima, die niet alleen openlijk vóór de uitspraak was van een Hezbollaleider die ‘het liefst had dat alle joden naar Israël verhuisden, dan hoefde hij ze niet over de hele wereld te gaan zoeken’, maar deze troela nodigde David ook uit voor ‘Hitler Youth Week’ (!!) op een universiteitscampus nota bene.

  Bekijk ook dit artikel op Frontpage over ‘Israel Apartheid Week’
  http://frontpagemag.com/2013/charles-jacobs/israeli-apartheid-week-learn-to-crush-it/
  Wat een wereld…

  Am Yisrael chai! Ann Barnhardt noemde Israël ooit in een van haar video’s ‘a proxy for humanity’. Dus ik zeg het opnieuw: Lang leve het volk van Israël!

  Like

 8. @Martien
  Dank! En misschien moet ik je gelijk bedanken voor de vertaling van die Fathi Hammad, want die komt uit jouw artikel ‘Israël onder dubbelchantage van Hamas en Media’ (https://ejbron.wordpress.com/2012/11/19/israel-onder-dubbelchantage-van-hamas-en-media/)?

  Like

 9. @Jeannette, Tom en Rudi
  Ook jullie natuurlijk: dank!

  Like

 10. guusvelraeds zegt:

  GT zegt:
  16 maart 2013 om 17:38
  Probeer nog maar eens met jullie Gore poten aan deze mensen te komen, probeer ze nog maar eens in deze ellende te storten.

  Helaas is het niet ondenkbaar dat het ooit voor een 2de keer opnieuw zover komt. De inleidende mentale voorbereiding is inmiddels zo goed als afgerond. Uitgevoerd door decennia van desinformatie en leugenpropaganda van en door politici, media, onderwijs, g.o’s en n.g.o’s.. Joseph Göbbels en Julius Streicher zouden vol ongeloof hebben staan toekijken bij het zien van de hedendaagse maatschappij brede anti joodse propaganda machinerie. In het midden oosten zijn nauwelijks mensen te vinden die niet anti Joods zijn (zacht uitgedrukt) en in West en Oost Europa zijn inmiddels ook honderdduizenden zo niet miljoenen die ook vinden dat Israël de Palestijnen slecht behandeld en dat het vooral de Joden zijn die de vrede in de weg staan. Bij desinformatie gaat het niet altijd om grote pertinente leugens maar om subtiele woordkeuze, verdraaiing en continu herhaling. Steeds spreken over “”bezette gebieden”” met structurele weglating van de feiten hoe dit gekomen is heeft op den duur effect. Altijd spreken over “”Palestijnse Activisten”” zonder te benoemen dat ze niets ontziend terreur uitoefenen op Joodse mannen, vrouwen en kinderen heeft effect. Het zijn de dagelijkse vitriool druppels in de media en de niet neutrale stem van de nieuwslezer die ervoor zullen zorgen dat bij een 2de Shoah honderdduizenden in Europa zullen zeggen, “”wat verschrikkelijk, maar zijn het niet de Joden zelf die schuld hieraan hebben””. Die arme Palestijnen. Hun bleef immers niets anders meer over.

  Like

 11. guusvelraeds zegt:

  Wellicht overbodig voor de gemiddelde lezer van E.J. Bron. Maar beelden zeggen eenmaal meer dan woorden. Elke ziel die je bereiken kunt schept kansen. Het volk van Israël verdient alle kansen en binnenkort vieren ze het 65 jarig bestaan van hun onafhankelijkheid.

  http://christenenvoorisrael.nl/2013/01/kaarten-mazzeltovtoer-65-jaar-israel/

  Like

 12. Tom Hendrix zegt:

  De VUILE RODEN hebben alle geledingen in onze maatschappij, en in de rest van europa geinfiltreerd. En hun AGITPROP hebben ze geleerd van de NATIONAAL SOCIALISTEN van de NSDAP te weten JOSEPH “GOEBBELS en JULIUS STREICHER. Goebbels sprak de woorden: ” Een goede regering dient een goede propaganda te hebben”, en “een goede propaganda een goede regering”. Uiteraard op NATIONAAL SOCIALISTISCHE leest. Alle LINKSE partijen werken volgend dit adagium!

  Like

 13. Avidia zegt:

  Ronald, ik heb hier al eens eerder gepost over de de joden in de oorlog, hoe mijn vader onder de vloer van zijn meubelzaak (die ontruimd werd door de Duitsers voor een danszaal) tientallen Joden verborgen hield met kans om gesnapt te worden. Overdag moesten ze zich stil houden, in de nacht na de dansavond mochten ze vrij rond lopen, ze kregen voeding en drinken. Mijn Vader was er erg zenuwachtig over, toch deed hij het, ik heb het niet meegemaakt, ben van na de oorlog, maar de verhalen maakte dat ik zeer onder de indruk was. Overdag ging mijn vader langs de boeren voor groenten of vlees als het er was, mijn Moeder kookte voor hen. Als je dit allemaal nagaat, weet je hoeveel mensen op een lijn staan met het Joodse volk. Wedden dat als het Joodse volk in de knel komt, er heel veel hulp klaar staat om in te grijpen, daar ben ik van overtuigd!!!!

  Like

 14. koddebeier zegt:

  Links is het kankergezwel in onze samenleving !!

  Like

 15. reageerbuis zegt:

  Heel goed. Ik houd mijn hart vast voor de ideeen van onze jeugd, als op school de holocaust niet ter sprake wordt gebracht. Wat er jong is ingehamerd krijg je er niet gemakkelijk meer uit. Tegengeluid is absoluut noodzakelijk.

  Like

 16. @Avidia
  Jouw ouders waren helden. Ik betwijfel of er nu nog veel van zulke helden zijn. We kunnen maar beter voorkomen dat het zo ver komt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s