Jonge straatvechters tegen radicale islamieten

Screenshot_4

Geweldsspiraal in de grote Egyptische steden. Het geweld tegen demonstranten heeft de jeugd van Egypte sinds het begin van de Egyptische revolutie in het jaar 2011 geradicaliseerd. Een “Zwart Blok” krijgt steeds meer aanhang.

De haat heeft zich zo diep in de ziel van Ibrahim Dahoud* gegraven als de kogels in het lichaam van zijn vriend Christi, die ze in november op het Tahrirplein hebben doodgeschoten. Hij haalt zijn gsm uit zijn zak. Ergens tussen “Eminem” en “FC Barcelona” heeft hij de filmpjes opgeslagen.

Op eentje staat een met bloed overstroomd gezicht, waarop door al het rood nauwelijks nog iets te herkennen is. Dan een tweede filmpje. Deze laat het gewassen stoffelijk overschot op een lijkbaar zien met twee ronde gaten in de hals en een in het voorhoofd. Christi werd 18 jaar oud.

Ibrahim Daoud heeft vanaf het begin van de revolutie in 2011 teveel filmpjes van de dood op zijn gsm opgeslagen. Ze getuigen van terreur tegen de jonge demonstranten.

Pure moordlust

Maar de onderdrukking zou zijn omgeslagen in pure moordlust sinds de Moslimbroeder Mohammed Morsi in 2012 aan de macht gekomen zou zijn, zegt de 19-jarige. Nu zouden het niet meer alleen de geüniformeerden zijn die jacht op de jongeren maken, maar ook de bebaarden.

Daoud laat nog een video zien. Deze laat demonstranten zien die hulpeloos bescherming zoeken te midden van traangaswolken. Ze kokhalzen en staan te braken. Dan vallen er nieuwe schoten. “Die dag hebben ze Gika vermoord”, zegt Ibrahim. Twee vrienden doodgeschoten in twee dagen: de 19e en 20e november hebben Ibrahim voorgoed veranderd.

En niet alleen hem. Van Alexandrië aan de Middellandse Zee tot Port Said aan de Rode Zee slaan de jonge aanhangers van de revolutie sindsdien terug. Met zwarte mutsen op vallen ze de politie aan. Ze steken de partijcentrales van de Moslimbroeders of van de Salafisten in brand en slaan alles kort en klein wat radicaalislamitisch overkomt. Als de bebaarden bij elkaar komen zijn de zwarte mutsen er al. En ook zij hebben knuppels en lange messen.

De oude stad van Cairo lijkt op een van radicale islamieten bevrijde zone. De jeugd heeft hier de macht naar zich toe getrokken. Alleen de poppen, die in de omgeving van het Tahrirplein aan de verkeerslichten en bomen bengelen, dragen nog baarden. “De Moslimbroeders aan de galg, de Salafisten in de hel”, staat er op de poppen geschilderd. Ibrahim Daoud is trots op datgene wat de regering anarchie noemt. Dat is niet verbazingwekkend – hij noemt zichzelf een islamitische anarchist.

Kwaad met kwaad vergelden

Enkele dagen na de dood van Christi en Gika kwam er een harde kern van 22 jonge mannen en vrouwen bij elkaar uit het tentenkamp op het Tahrirplein. Vanaf dat moment zou kwaad met kwaad vergolden worden. Het ontbrak alleen nog aan een naam voor de beweging. “Ik heb op internet video´s gezien van een ´Zwart Blok´ in Berlijn. Dat draagt zwarte mutsen en leveren op 1 mei slag met de smerissen en de fascisten – net als wij”, zegt Ibrahim Daoud.

In Egypte verspreidt het nieuws van de jonge straatvechters zich als een lopend vuurtje op internet. In Port Said werd een bijzonder agressieve cel van het “Zwarte Blok” gevormd en zelfs in Alexandrië, waar de radicale islamieten ooit veel aanhangers hadden, stonden nu de partijcentrales van de Moslimbroeders in brand.

Een Molotovcocktail is snel gemaakt. Je hebt een paar lege Colaflessen nodig, wat lappen en een jerrycan benzine van de benzinepomp. Ibrahim Daoud vult de flessen in zijn kleine woning in de armenwijk Bulaq. Daarna stopt hij ze, samen met de zwarte muts en een halsdoek, die hem tegen traangas moet beschermen, in zijn rugzak. In de metro speelt hij nerveus met zijn gsm.

Er is een flashmob gepland voor de zetel van de lokale regering in Gizeh, de buurstad van Cairo. “Ik zou het goed vinden als het echt zou knallen”, zegt Daoud en meent het serieus. Maar de onlusten blijven uit, omdat de politie passief blijft en de radicale islamieten niet komen opdagen. De 19-jarige deelt alleen maar folders uit en kijkt grimmig naar de politieagenten. Ze zijn nauwelijks ouder dan hij.

De haat verandert de mensen

De haat heeft Daoud veranderd. Hij maakt nu deel uit van een beweging die zijn woede deelt. Maar het is ook eenzaam om hem heen geworden. Zijn vriendin heeft hem verlaten, omdat ze geweld afwijst. Ibrahim Daoud heeft ook vrienden die met hem gaan demonstreren, maar het houden bij het oproepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid. Zo wil het vreedzame deel van de democratiebeweging het volk tot de parlementsverkiezingen in het voorjaar tegen Mohammed Morsi mobiliseren.

Maar uiteindelijk heeft Ibrahim Daoud zijn zin gekregen. De democratie-activisten vertrekken uit Gizeh en ´s nachts komt het “Zwarte Blok” de stad binnen. De straat voor de zetel van de lokale regering wordt geblokkeerd, opdat de hoge heren met de lange baarden niet naar buiten en naar binnen kunnen. Er wordt met stenen gegooid en Daoud staat in de voorste rijen, op zijn hoofd de zwarte muts en voor zijn gezicht de halsdoek.

Zijn ogen schitteren van opwinding uit de uitgesneden gaten in de zwarte muts. Het lijkt bijna alsof hij naar traangas zou verlangen, dat de oogleden en de keel in brand zet. Hij zegt dat hij niet bang zou zijn om te sterven.

Maar hij zegt ook dat hij intussen ook bereid zou zijn om te doden.

* namen van nog levende personen veranderd

Screenshot_3

Bron:

http://www.rp-online.de/politik/ausland/junge-strassenkaempfer-gegen-islamisten-1.3261985

Auteur: Cedric Rehman

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Arabische Lente", democratie, Egypte, Islamitisch fundamentalisme, islamofascisme, Moslimbroederschap, Moslims, nieuw fascisme, Salafisten. Bookmark de permalink .

9 reacties op Jonge straatvechters tegen radicale islamieten

 1. wim van rooy zegt:

  De banlieues op zijn kop!

  Like

  • Martien Pennings zegt:

   Ja, de globalisering is niet alleen een economisch verschijnsel!
   Er schijnt ook nog zoiets te bestaan als Mentaliteit, in het Marxistisch jargon Ueberbau.
   Blij te zien dat 1400 jaar islam niet alleen mutanten heeft opgeleverd, maar dat er desondanks ook nog mensen zijn overgebleven.
   En het is eigenlijk tóch NIET “De banlieues op zijn kop!”, Wim, want in de banlieues zijn nooit mensen bewust kapot gemaakt . . . . . .
   Zo’n jongen mét die beelden op zijn mobieltje . . . . . ga d’r maar aanstaan!

   Like

   • Hans Jacobs zegt:

    “Blij te zien dat 1400 jaar islam niet alleen mutanten heeft opgeleverd”. Tja, dat dicteert gelukkig de statistiek. En ik vind het geweldig nieuws, ben zelf meer van de praktijk.

    Like

 2. Martien Pennings zegt:

  En nog eens wat!
  Waar blijft godverdomme de beleefdheid hier?!?!
  http://bit.ly/YGjed7
  Dit moet door de netheidspredikanten toch wel nog véél erger gevonden worden dan wat ik schrijf:

  “Zijn ogen schitteren van opwinding uit de uitgesneden gaten in de zwarte muts. Het lijkt bijna alsof hij naar traangas zou verlangen, dat de oogleden en de keel in brand zet. Hij zegt dat hij niet bang zou zijn om te sterven.”

  Of ben ik nou tóch degene die gek is?
  Leg eens uit, beleefheidsfreaks.

  Like

 3. Martien Pennings zegt:

  Goeie keus om te vertalen en te plaatsen trouwens weer, Bert.

  Like

 4. Tom Hendrix zegt:

  Och, dat is niet waar, de GEK BERTUS HENDRIKS heeft toch gezegd, dat het allemaal LENTE is daarzo. Whoehahaha…de RODEN en hun inzicht, slaap maar verder policor politici en gutmench dwazen!

  Like

 5. henk schroemges zegt:

  Dat hoor en zie je hier in dit d’himmielandje echt niet op TV of radio. (totaal linkse media!)
  Ook in Griekenland zijn -vrijheidsstrijders- zo noem ik die wel- onderweg; die zich niet laten leegzuigen door massa’s subsidie en bijstandsslurfzuigers. Vind het prima zo. Hopenlijk geeft dat allemaal navolgers in heel Europa.

  Like

 6. louis-portugal zegt:

  Het artikel haalt een beetje weg van het pessimisme dat ik heb over die broederschap.
  Ik vrees echter dat ze niet veel klaarkrijgen of ze zouden Morsig moeten opblazen en iedere fanatiekeling die erna komt.

  Like

 7. oogenhand zegt:

  Reblogged this on oogenhand and commented:
  De strijd tegen de Islam wordt niet gewonnen door alle lichtgetinte mensen Europa uit te trappen, maar door het religieus-politieke systeem, een sociale constructie, een systeem van privilege, in het Midden-Oosten te deconstrueren.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s