Fiasco dreigt voor EU: Cyprus wijst reddingspakket af

Screenshot_13

Het einde van een vriendschap: Nicos Anastasiades en Herman Van Rompuy (rentenier in spe). Misschien vliegt echter nog voor het aftreden van de Vlaamse voorzitter van de Europese Raad de euro uit elkaar.

In Cyprus gaat het niet goed voor de EU: het parlement heeft de gedwongen heffing op de spaartegoeden afgewezen. Dat heeft men in Brussel niet verwacht. Het is maar zeer de vraag of de euroredders een plan-B hebben.

Het parlement in Cyprus heeft de door de trojka geëiste gedwongen heffing op spaartegoeden afgewezen. 39 parlementariërs stemden met “nee”, 19 onthielden zich van stemming. Geen enkele parlementariër stemde voor.

Hoe de EU hierop zal reageren, moet afgewacht worden. De Duitse bondskanselier Merkel heeft in ieder geval laten mededelen dat de banken in Cyprus niet geopend mogen worden voordat niet het Cypriotische volk en zijn vertegenwoordiging een legitiem besluit hebben genomen (hier). Dit zei ze echter voor de parlementsbeslissing van heden avond.

Nu is de vraag: wat gebeurt er eigenlijk als de banken toch opengaan? Afgezien van de bankrun zou er dan immers ook weer online gebankierd kunnen worden. We kunnen er van uitgaan dat er achter de coulissen al overleg wordt gevoerd hoe men Cyprus van het internationale betalingsverkeer zou kunnen afsnijden.

Zo´n idee was tot afgelopen zaterdag ondenkbaar. De beslissing van de EU, het IMF en de ECB om de Cyprioten de geldkraan dicht te draaien door de banken te sluiten, heeft immers laten zien dat hier een masterplan achter zit (hier).

De volgende stap van de trojka zal daarom vermoedelijk niet zozeer in de onderhandelingszaal, maar in de computerruimtes van de voor het globale geldverkeer verantwoordelijke instellingen worden gezet.

Bronnen:

http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2013/03/19/fiasko-fuer-eu-droht-zypern-wird-zwangs-abgabe-ablehnen/

http://www.n-tv.de/wirtschaft/20-09-Uhr-Russland-wittert-seine-Chance-article10322981.html

Vertaald (en bewerkt) uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Cyprus, democratie, EUSSR, Graaien. Bookmark de permalink .

3 reacties op Fiasco dreigt voor EU: Cyprus wijst reddingspakket af

 1. Tom Hendrix zegt:

  Zo, dus de dictators zoals Merkel, gaan dit eens even beslissen dat de banken daar gesloten dienen te blijven…zodat natuurlijk het EUSSR OPPERBEVEL de cyprioten weleens laten zien, dat zij, de rode BOJAREN NIETS op hebben met DEMOCRATIE. O ja, denk eraan mensen dat BALKENENDE en RUTTE ons compleet hebben overgeleverd aan deze DICTATUUR EU!

  Like

 2. Rick zegt:

  Nog zo een om geldstromen onder controle te houden. Kwam vandaag, voor het eerst in dit jaar op het filiaal van mijn bank ABN-AMRO, ging wat contant geld storten.
  Ja ik weet het; Hoe dom kan je zijn ;<)) Hangt er naast de geldautomaat een stencil met de volgende mededeling; "Per klant zijn de eerste 6 stortingen per kalenderjaar gratis" "Daarna € 2,80 per storting + 0,25 % over het gestorte bedrag" Voor de goede orde, ik deponeer cash in een automaat. Komt dus geen medewerker aan te pas. Moeten "we" dus niet willen….Al dat gedoe met contant geld!! Straffen we direct en onmiddellijk af met kosten. Het is veel beter als deze stromen binnen het girale en/of internet bankverkeer plaats vinden. Hebben wij als overheid een véél beter inzicht (lees controle) in uw financiële doen en laten.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s