ECB-ultimatum aan Cyprus: deal tot maandag, anders draaien we de geldkraan dicht

Screenshot_7

De Europese Centrale Bank (ECB) plaatst Cyprus voor de keuze: of er is tot maandag een overeenkomst met de EU of we stoppen met de hulpkredieten. Daarmee wil de ECB de Russen de pas afsnijden.

Woensdag had de ECB de beslissing over meer noodkredieten (ELA)  uitgesteld om eerst meer duidelijkheid te krijgen over de details van de deal (meer hier). Vandaag besloot de raad van gouverneurs van de ECB om de noodkredieten tot maandag door te laten stromen. Zonder deze kredieten zouden de banken van het land onmiddellijk bankroet zijn.

De ECB maakt de betaling van meer noodkredieten ná maandag afhankelijk van een voorwaarde. Dat noodkredieten alleen dan stromen “als er een programma van de EU en het IMF werd ingezet dat de kredietwaardigheid van de gedupeerde banken zou garanderen”, schrijft de ECB op zijn website.

Dat betekent met andere woorden dat de inspanningen van Cyprus om een deal met Rusland te maken uiteindelijk geen redding kunnen brengen. Want zonder een “programma van de EU en het IMF” wil de ECB de geldkraan dichtdraaien. Contant geld is in Cyprus al schaars geworden (meer hier).

De aankondiging van de ECB heeft in Cyprus de eerste paniekreacties veroorzaakt. Vooral klanten van de Popular Bank (Laiki Bank) snelden naar de geldautomaten. In Nicosia deden geruchten de ronde volgens welke de bank zal worden opgesplitst in een Bad-Bank en een gezonde bank.

Bron:

http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2013/03/21/ezb-ultimatum-an-zypern-deal-bis-montag-sonst-drehen-wir-den-geldhahn-zu/

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Brussel, Cyprus, Eurocrisis, EUSSR. Bookmark de permalink .

6 reacties op ECB-ultimatum aan Cyprus: deal tot maandag, anders draaien we de geldkraan dicht

 1. Geert zegt:

  Er wordt gewoon betaald.

  Like

 2. Rick zegt:

  Voor de goede orde; “Grote Beer” Rusland zal zich door niets noch iemand “de pas af laten snijden”. Zeker niet door de “misfits of nature” van de EU. Gelukkig deinst men daar niet terug voor onorthodoxe methoden om hun belangen veilig te stellen. Misschien wordt kwal Dijsselbloem wel geliquideerd door de Russische Maffia. Om een voorbeeld te stellen. Hoop in ieder geval van harte dat dit een internationale diplomatieke rel zonder weerga word tussen Rusland en de EU. Aan hoe meer stoelpoten er tegelijk gezaagd word, des te sneller het gedrocht zal instorten.

  Like

  • louis-portugal zegt:

   Woensdagavond is Barroso naar Moskou gegaan achter de Cypriotische minister van financiën aan die al dinsdagavond gegaan was.
   Inmiddels heeft Putin vanochtend NJET gezegd tegen Cypres.

   Like

 3. Iznogoud zegt:

  De angst dat de crisis in Cyprus zich over heel Europa verspreidt groeit met de dag. In Duitsland wil het parlement een eventuele bankrun meteen in de kiem smoren en wordt vandaag een nieuwe wet aangenomen die telecomproviders verplicht om de pin- en pukcodes van hun klanten ter beschikking te stellen aan de overheid. Hiervoor wordt er een speciale elektronische interface opgezet, zodat de autoriteiten direct toegang krijgen tot alle bankrekeninge. Als kernland Duitsland al dermate extreme maatregelen wil nemen, kunt u er donder op zeggen dat in andere landen van de eurozone hetzelfde wordt voorbereid.

  Bron: Xandernieuws

  Like

 4. BigLJohn zegt:

  De E.U. speelt steeds meer met vuur. Dit alles blijft niet mooi staan. Nu weer dat stelen door de E.U. van bankrekeningen van particulieren ! Dientengevolge zal dat vuur ooit beantwoord worden met vuur uit geweren en van explosieven. Immers, wie het zwaard gebruikt, zal door het zwaard omkomen ! Wat de E.U. doet is niet meer dan de goden verzoeken. Dit alles zal tot een grote geweldsexplosie komen.

  Like

 5. Tom Hendrix zegt:

  Wat democratie in de EUSSR. Wat zelfstandig beslissen. Willens en wetens wordt door de dictatuur EUSSR alles in het werk gesteld, om hun gezag overal te laten gelden! Al moeten burgers tot slaven worden gemaakt, dan nog!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s