Willen de Israëli’s vrede met de Palestijnen?

Screenshot_11

President Barack Obama bezoekt Israël en het autonome door de Palestijnse Fatah-beweging bestuurde Palestijnse Gebied. Dit om het vredesproces tussen Israel en de Palestijnen, dat al jarenlang stilligt, vlot te trekken.

Sinds 2009 weigeren de Palestijnen om over vrede en een definitief vredesverdrag te onderhandelen, ondanks het toen gedane aanbod tot een Palestijnse staat van premier Netanyahu, begeleid door een bouwstop in Joodse dorpen op de “Westbank” (de “nederzettingen”).

Israëli’s willen die vrede en de tweestatenoplossing. Uit opiniepeilingen blijkt ook dat nog steeds een ruime meerderheid (56%) van de Israëli’s achter de tweestatenoplossing staat. Ze willen dus en een staat voor Israëli’s en voor Palestijnen. Dat percentage is echter wel aan het dalen. Hoe is dat te verklaren? Daarvoor zijn zeven redenen:

 1. Elke terugtrekking uit veroverd gebied heeft Israël alleen maar ellende opgeleverd. Zowel de terugtrekking uit Libanon in 2000 als de Israëlische terugtrekking uit Gaza in 2005 zijn ‘beloond’ met het afvuren van duizenden raketten op Israëlische burgers. Vanuit Gaza zijn sinds 2005 meer dan 14.000 raketten afgeschoten op Israëlische steden en dorpen. De bevolking in de gebieden waar deze raketten vallen leeft in angst, moet vaak weken achtereen in schuilkelders schuilen en is getraumatiseerd geraakt.
 2. De vredesverdragen die Israël in ruil voor terugtrekkingen heeft gekregen, blijken weinig waard te zijn. Want op het moment dat moslimfundamentalisten aan de macht komen, voelen die zich niet gebonden aan afspraken met Joden. Dat gebeurde met Hamas, dat pertinent weigert de Oslo-vredesakkoorden uit te voeren. Eenzelfde scenario lijkt nu in Egypte te gaan plaatsvinden, waar Mohammed Morsi van de fundamentalistische Moslimbroederschap president is geworden. Morsi beschouwt Joden als afstammelingen van apen en varkens, zo was januari 2013 op de Egyptische TV en Pownews te zien, en een vredesakkoord met een varken is vanzelfsprekend niet veel waard.
 3. De Israëli’s zien dat de Palestijnen niet zo veel belang hebben bij een definitief vredesverdrag. Op het moment leeft al 100% van de Palestijnen in Gaza en 96% van de Palestijnen op de “Westbank” onder zelfbestuur.
 4. Hier komt bij dat vrede wel eens heel nadelig zou kunnen zijn voor de Palestijnen. De onderlinge verdeeldheid tussen de Palestijnen – Hamas wil nooit vrede met Israël, staat in haar Handvest – zou nog meer op scherp gezet worden. En de Palestijnen vrezen dat na een vredesverdrag de internationale hulpgelden – goed voor maar liefst een derde deel van de Palestijnse economie – worden afgebouwd.
 5. Bovendien bleek al eerder dat de Palestijnen niet bijster geïnteresseerd zijn in een tweestatenoplossing. Israëlische regeringen hebben in 2000, 2001 en 2008 vrede aangeboden op basis van het afstaan van 100% van Gaza en circa 95% van de “Westbank”. Dat is drie maal geweigerd. Uit opiniepeilingen onder Palestijnen blijkt ook dat 66% alleen maar iets ziet in een tweestatenoplossing als die uiteindelijk leidt tot de totale vernietiging van Israël.
 6. Dat veel Palestijnen Israël vernietigd willen zien, wordt mede veroorzaakt door de officiële, door de Palestijnse regering gesponsorde, haatcampagne tegen Israël en Joden, zoals op de Palestijnse staatstelevisie. Zo werd 2 weken terug nog op de officiële Hamas televisie gepropageerd dat zelfmoordaanslagen tegen Joden de meest verheven vorm van jihad is. Terroristen en aanslagen worden bejubeld.
  Deze haatcampagne is uiteraard volstrekt strijdig met de Oslo-akkoorden, waarin de Palestijnen zich verplicht hebben tot normalisering van betrekkingen met Israël. Het is ook volstrekt tegenstrijdig met de daarin beloofde vredeseducatie.
 7. Het moslimfundamentalisme rukt bovendien steeds verder op in de Arabische wereld. Er is een grote kans dat Syrië in handen komt van moslimfundamentalisten als het regime van Assad valt. Als dat gebeurt, wordt ook Jordanië kwetsbaar. Israël zou dan uiteindelijk omringd kunnen worden door regimes die op islamitische geloofsgronden van mening zijn dat Joden geen centimeter ‘islamitische’ grond mogen bezitten. Daarmee wordt de “Westbank”als militaire buffer van essentieel belang.

Dus hoewel nog steeds een ruime meerderheid van Israëli’s achter de tweestatenoplossing staat, is het hun tegelijkertijd duidelijk dat werkelijke vrede met de Arabieren en de Palestijnen momenteel vrijwel niet te realiseren is. Want zelfs de al gesloten vredesverdragen – met Egypte, de Palestijnen en Jordanië – lopen gevaar of worden al lang niet meer nagekomen.

Israëli’s komen dan ook tot de trieste constatering dat veiligheid voorlopig zal moeten komen van veiligheidshekken en militaire kracht.

Bron:

http://tinyurl.com/boxyzc5

LIKOED

 

 

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Palestina", "Westbank", "Westelijke Jordaanoever", Fatah, Hamas, Israël, Joden, Jodenhaat. Bookmark de permalink .

3 reacties op Willen de Israëli’s vrede met de Palestijnen?

 1. Rudi zegt:

  Bedankt Likoed NL.
  Ondanks deze feiten blijven Westerse mainstream media en politici halsstarrig vasthouden aan hun eigen theorie dat ‘er pas vrede is als de joden stoppen met huizen bouwen’ en ‘instemmen met een tweestatenoplossing’.

  De reden waarom er geen vrede is in het Midden-Oosten is heel erg simpel en is reeds verwoord door Dennis Prager en ook door Pat Condell en is de lezers en volgers van deze blog welbekend:
  De “Palestijnen” willen de joden dood en de joden willen blijven leven.

  Het is waarschijnlijk al eerder opgemerkt op deze blog of elders, maar weet u wat ook zo hypocriet is van de hele goegemeente (zowel in Nederland als in België)?
  Van de Israëli’s eisen ze dat ze aan tafel moeten gaan zitten met mensen die gezworen hebben hen te vermoorden. Dit terwijl diezelfde lui in eigen land weigeren samen te werken of nog maar te onderhandelen met partijen die als ‘populistisch’ bekend staan (denk aan het cordon sanitaire, en de continue aanvallen op NV-A en Bart De Wever en de PVV en Wilders).

  Hier het filmpje van Pat Condell van 25/11/2012 waarin hij het nog eens haarfijn uitlegt:

  Albert Einstein zei ooit: “De definitie van waanzin is keer op keer hetzelfde doen en andere resultaten verwachten.”
  Hoe de mainstream media en politiek over vrede in het Midden-Oosten denken, is de waanzin ten top.

  Like

 2. Joop Klepzeiker zegt:

  Ik begrijp dat men niet over de 3 lagen van politiek voeren uitgebreid kan communiceren met de buitenwereld, maar ik raak nu toch even de tactiek van BIBI kwijt.

  Misschien kan Likoed Ned hier eens wat meer duidelijkheid in verschaffen.

  Like

 3. Joop Klepzeiker zegt:

  Erdogan plans to ‘monitor status of blockade’ in Gaza visit
  By JPOST.COM STAFF
  03/26/2013 14:31
  Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan said on Tuesday that he is planning to visit Gaza and the West Bank to see if Israel is holding up its end of the deal to lift the Gaza blockade, one of the conditions set by Ankara to normalize ties with Jerusalem, Turkish paper Today’s Zaman reported.

  Erdogan, who announced over the weekend plans to visit the Strip next month, told ministers in a parliamentary meeting on Tuesday that he will arrive to the Palestinian territories with Turkish relief organizations in order to work to improve the current humanitarian condition

  http://www.jpost.com/Headlines/Article.aspx?id=307756&R=R101

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s