“Dat moet toch consequenties hebben”

Screenshot_43

Bernd Lücke van “Alternative für Deutschland” (AfD)

Het falen van de gevestigde partijen heeft de oprichting van de nieuwe politieke partij “Alternative für Deutschland” (AfD) mogelijk gemaakt.

De kritiek op de redding van de euro is het hoofdbestanddeel van de nieuwe partij. Maar ook de frustratie over gebroken verkiezingsbeloftes drijft de partij aan, zoals medeoprichter Bernd Lucke in de “Preußische Allgemeine Zeitung” uitlegt.

PAZ: In september 2012 ging de “Wahlalternative 2013” furieus van start en kon met haar kritiek op de euro reddingspolitiek van de Duitse regering direct 10.000 ondersteuners genereren. Dit, hoewel ze benadrukte een burgerbeweging te zijn en geen partij. En nu, voor de publieke opinie schijnbaar vanuit het niets, verkondigt de “Wahlalternative 2013” de oprichting van een partij. Hoe kwam het tot deze verandering van opvatting?

Bernd Lücke: De “Wahlalternative” (Verkiezingsalternatief) wilde eerst de “Freie Wähler” (Vrije Kiezers) steunen bij de parlementsverkiezingen. Na de mislukking bij de deelstaatverkiezingen in Niedersachsen zijn we echter tot de slotsom gekomen dat een eigen partij veel meer kansen biedt dan indirect. Dat heeft te maken met structurele moeilijkheden van de “Freie Wähler”, waarover ik liever zwijg. De enorme instemming die “Alternative für Deutschland” (AfD) nu krijgt, schijnt ons gelijk te geven.

PAZ: Wat wil de nieuwe partij “Alternative für Deutschland”, die op 14 april opgericht moet worden, wat betreft de euro anders doen?

Bernd Lücke: We willen het euro valutagebied opheffen en of terugkeren naar nationale valuta of kleinere valutagebieden van economieën met hetzelfde concurrentievermogen hebben.

PAZ: Als één thema partij zult u toch nauwelijks succes hebben. Temeer omdat voor veel mensen het eurothema te abstract is of dat ze het gewoon niet meer willen horen. Is het nu al bekend welke andere hoofdbestanddelen de nieuwe partij in haar programma wil opschrijven?

Screenshot_46

Bernd Lücke: Ik betwist uw vooronderstelling. We krijgen op dit moment enorme instemming alleen op grond van onze opvatting over de euro. Onze website www.alternativfuer.de wordt heel druk bezocht. Maar we hebben nog meer programmapunten behalve de euro, zoals u daar kunt lezen.

PAZ: Verkiezingsstrijd zonder charismatische persoonlijkheden is moeilijk. De “Wahlalternative für Deutschland”, waaruit de nieuwe partij voortkomt, telt veel economen en IT´ers tot zijn ondersteuners, allebei beroepsgroepen die eerder bekendstaan om introvert dan extrovert optreden. Hebt u al enig idee wie het trekpaard van de nieuwe partij wordt?

Bernd Lücke: We zijn een graswortelbeweging. Wij zijn immers het alternatie voor het vastgeroeste politieke bedrijf. Wij zijn gewone burgers, die hun geld verdienen met eerlijk werk. Het zou inconsequent zijn als we nu enkele groten uit de showwereld op de voorgrond zouden plaatsen.

PAZ: Op internet wordt gemompeld dat “Alternative für Deutschland” alleen maar een Trojaans paard zou kunnen zijn, dat vooral de FDP stemmen zal kosten en de stemmen van ontevreden kiezers moet opvangen. Wat is uw antwoord op zo´n gerucht?

PAZ: Ik begrijp niet wat hier bedoeld wordt met een Trojaans paard. Natuurlijk willen we de stemmen van ontevreden mensen. Maar als de FDP stemmen kwijtraakt, is dat niet onze schuld, maar die van de FDP. Die heeft toch helemaal niets waargemaakt van datgene wat ze heeft beloofd. Waar is de belastingvereenvoudiging gebleven? Waar de gezondheidspremie? Wat heeft het met economisch beleid te maken wanneer honderden miljarden via het ESM naar Zuid-Europese landen stromen die geen privékredieten meer krijgen?

Overigens geldt hetzelfde voor de CDU en de SPD. Beide partijen hebben het Verdrag van Maastricht gebroken. Ze hebben zich er niet voor geschaamd om het aan de kiezers gegeven woord te breken.

Zoiets moet toch consequenties voor deze partijen hebben. Men moet de kiezers toch juist nu een gelegenheid geven om zich af te keren van de onbetrouwbare partijen, anders is democratie als volksheerschappij helemaal niet mogelijk.

Screenshot_44

Bron:

http://www.preussische-allgemeine.de/nachrichten/artikel/das-muss-doch-konsequenzen-haben.html

Interview: Rebecca Bellano

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Brussel, Criminaliteit, democratie, Duitsland, Elite, EU, Eurocrisis, Europa, Europeanisering, EUSSR. Bookmark de permalink .

4 reacties op “Dat moet toch consequenties hebben”

 1. Tom Hendrix zegt:

  Inderdaad. Alle gevestigde partijen van CDU, CSU, FDP, Die GRÜNEN, hebben het VERDRAG van MAASTRICHT geschonden! Expliciet staat in dat verdrag nota bene, dat landen NIET elkaars schulden mogen overnemen. Maar hier in Nederland zijn de gevestigde partijen, buiten de PVV, van hetzelfde laken een pak!

  Like

 2. louis-portugal zegt:

  Laten we hopen dat de AfD heel veel stemmen krijgt.
  Men probeert die partij al als extreem rechts te difameren.
  De afweerreacties zijn begonnen.

  Like

 3. kraftavilqa zegt:

  Ach ja daar heb je het weer het loopt niet in de policor pas en dus is het extreem rechts (= nazi) totdat de goegemeente eindelijk doorkrijgt dat de bazis zeker extreem maar allesbehalve rechts waren.Pas na WWII zijn de niet-nationaal soicialisten de nationaal socialisten extreem rechts gaan noemen om het feit dat ze dezelfde ideologische wortels hebben te verdoezelen.In de vertaalde woorden van Hitler zelf:”We are socialists, we are enemies of today’s capitalistic economic system for the exploitation of the economically weak, with its unfair salaries, with its unseemly evaluation of a human being according to wealth and property instead of responsibility and performance, and we are all determined to destroy this system under all conditions.” (Speech of May 1, 1927. Quoted by Toland, 1976, p. 306

  Like

 4. Jan zegt:

  Alternative für Deutschland is dan ook echt alternatief want zij heeft namelijk een moslim, jawohl, einen MUSLIMEN voorgedragen als kandidaat van de ‘Europäischen Konservativen und Reformisten’ (ECR). Wat zijn het toch een stel debielen van AfD.
  http://www.pi-news.net/2014/06/afd-schlaegt-mit-ecr-fraktion-einen-moslem-als-praesidenten-des-europaeischen-parlamentes-vor/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s