De EU kan haar rekeningen nauwelijks nog betalen

Screenshot_23

In de begroting van de Europese Unie gaapt een miljardengat. De verantwoordelijke commissaris verlangt een aanvullingsbegroting – dan zou de begroting zo hoog zijn als nooit tevoren.

In de EU-begroting gaapt volgens berekeningen van de Europese Commissie een gat van ruim 11 miljard euro. Er zou voor dit bedrag een aanvullingsbegroting nodig zijn om nog openstaande rekeningen van vorig jaar en nog niet gedekte betalingen voor 2013 te vereffenen, zei de Europese commissaris voor Begroting Janusz Lewandowski.

Het gat zou zo groot zijn, omdat de EU-landen de middelen de afgelopen jaren te sterk beperkt zouden hebben. Daarom zouden de onbetaalde rekeningen zich hebben opgestapeld. Deze zouden ook niet verdwijnen als de EU de kop in het zand zou steken, zei Lewandowski. Met de aanvullingsbegroting zou het budget voor 2013 naar 144 miljard euro stijgen – dat zou de tot nu toe hoogste jaarbegroting zijn.

Het grootste deel van het extra geld komt ten goede aan structuurfondsen, waarmee groei en werkgelegenheid wordt gestimuleerd. Voor onderwijs en studiefinanciering is een ondersteuning van 126 miljoen euro nodig.

Erasmus-programma in de knel

Mochten de lidstaten en het Europees Parlement niet instemmen met de aanvullingsbegroting, dan zouden er dit jaar minder studenten aan het Erasmus-programma kunnen deelnemen, waarschuwde de Europese Commissie.

De overeenstemming over een aanvullingsbegroting is ook een voorwaarde van het parlement voor zijn toestemming m.b.t. het financiële kader voor de jaren 2014 tot 2020. De lidstaten zijn bij het begrotingsplan voor de middellange termijn voor het eerst aangewezen op toestemming van het Europees Parlement.

Op hun top in februari hadden de landen na langdurige onderhandelingen overeenstemming bereikt over het complexe cijferwerk. Als grens voor de verplichtingvolmacht stelden ze 960 miljoen euro vast.

Tot dit bedrag zou ingestemd kunnen worden met projecten, die gedeeltelijk pas na 2020 gefinancierd moeten worden. Bij de reële betalingen zou het gaan om een bedrag van 908 miljard euro.

Screenshot_24

Bron:

http://www.welt.de/wirtschaft/article114815413/EU-kann-ihre-Rechnungen-kaum-noch-bezahlen.html

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Brussel, Elite, EU, Eurocrisis, Europeanisering, EUSSR. Bookmark de permalink .

12 reacties op De EU kan haar rekeningen nauwelijks nog betalen

 1. Ach 5 miljard naar Egypte miljoenen naar de Balkan, Noord Afrika en niet te vergeten miljoenen en nog eens miljoenen naar de bodemloze put van de Palestijnse maffia bende ook nu gaat er weer 145 miljoen naar hen toe http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_Data/docs/pressdata/EN/foraff/136588.pdf

  Like

 2. Tom Hendrix zegt:

  Uit de EU en weg met de EURO, en wel als een haas. Dit gaat faliekant fout lopen, we kunnen dan blijven betalen als nederlandse belastingbetalers tot in het oneindige. Waren we maar gewoon bij het EEG concept gebleven!

  Like

 3. bobzelf zegt:

  en gewoon alsof je geld zat hebt 8 weken geleden nog efffe door de ongekozen Baroso en die lul van von Rompuy 610 miljoen euro afgeven aan de Ukrainse President
  om alsvast de regering een beetje Pro euro te laten denken !!!

  Net als in Croatie maar dan was maar 350 miljoen !!!

  In beide gevallen simpel om de regering om te kopen !!!

  Maar zo noemen we het niet natuurlijk , jezus christus wat een gekkenhuis !!!

  Wanneer gaan de Russische Snipers op pad , voor deze heren , incl de rest van het zooitje , zoals Pinokkio etc etc .

  Like

 4. Rudi zegt:

  “Het grootste deel van het extra geld komt ten goede aan structuurfondsen, waarmee groei en werkgelegenheid wordt gestimuleerd.”

  Worden groei en werkgelegenheid niet efficiënter gestimuleerd als een kleinere bureaucratie lagere belastingen heft en zuiniger omspringt met dat belastinggeld? Als er om het zo te zeggen minder varkens aan de trog zitten van Animal Farm? In plaats van allerlei ‘structuurfondsen’ en dergelijke overheidsinstanties in het leven te roepen, waardoor de overheid nog meer geld kan uitgeven.

  En deze dan:

  “…dan zouden er dit jaar minder studenten aan het Erasmus-programma kunnen deelnemen, waarschuwde de Europese Commissie.”

  Ach, dan kunnen een aantal studenten niet meer een half academiejaar in een ander land gaan zitten? Inderdaad iets om voor te waarschuwen. Laten we allemaal alvast met de pet rondgaan voor die arme studenten.

  Ja, dames en heren, de EU heeft haar prioriteiten op een rijtje, hoor.

  Hier een filmpje van Bill Whittle: hij vergelijkt de euro (en bij uitbreiding de EU) met een vliegtuig dat regelrecht de plomp wordt ingestuurd. Het is een jaar oud, denk ik, maar toch nog actueel en ik vond het wel passen bij dit artikel en alle andere EU en eurokritische artikels op dit forum.

  Like

 5. s breget zegt:

  Vragen ze dan ook om een lening?

  Like

 6. G.Deckzeijl zegt:

  Ik denk dat ik ook maar eens een begrotingsaanvulling ga vragen.
  Moet kunnen. Hoeveel plucheplakkers zitten er in Brussel? 376..??
  Als ze allemaal een tientje geven horen ze me nergens meer over.
  Weet iemand het mailadres van Van Rompuy.???

  Like

 7. 3 x raden wie het straks allemaal ,mag betalen!!!

  Like

 8. Nico Omen zegt:

  G.Deckzeijl 27 maart 2013 om 21:04:
  Weet iemand het mailadres van Van Rompuy.???

  http://www.european-council.europa.eu/the-president/message-form.aspx?lang=en

  Like

 9. Pingback: BOINNK!!! | De EU kan haar rekeningen nauwelijks meer betalen

 10. louis-portugal zegt:

  Ik meen ergens te hebben gelezen dat de Eu al een betalingsachterstand heeft van ongeveer 130 miljard.
  CREDITEUREN dus
  .

  Like

 11. Tom Hendrix zegt:

  Beste mensen, het GEDROCHT EU, is door de toenmalige duitse Bondskandelier Kohl, en de Franse socialistische president Mitterand ontworpen op de top van Maastricht in 1992. En tegen alle redelijkheid in , stemden ALLE AANWEZIGE REGERINGSLEIDERS ermee in, dus ook het duo KOK en LUBBERS! En tegen de eurofielen zeg ik, nederland kan WEL uit de EU volgens artikel 50 van het betreffende verdrag van Maastricht!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s