Cyprus: uit de EU en terug in het Ottomaanse rijk?

Screenshot_4

Het Ottomaanse rijk op het hoogtepunt van zijn macht

Cyprus blikt terug op een verleden vol gebeurtenissen. In het jaar 1878 door het Ottomaanse rijk aan Groot-Brittannië verpacht en bij het begin van de Eerste Wereldoorlog door de Britten geannexeerd. Tot het Verdrag van Lausanne in 1923 geldig werd, behoorde Cyprus formeel nog tot Turkije. In dit artikel gaan we niet verder in op de desbetreffende schermutselingen. In 1925 was Cyprus daarna officieel een kroonkolonie van de Britten en pas op 16 augustus 1960 werd Cyprus op grond van de akkoorden van Zürich en Londen tussen Groot-Brittannië, Griekenland en Turkije onafhankelijk. Sinds 1974 wordt het noordelijke deel van het eiland tegen het volkerenrecht in door Turkije bezet. Volgt nu spoedig de terugkeer in het Ottomaanse rijk?

De regering Erdoğan speelt een geheel eigen spel, dat hebben we al vaker benadrukt. “Alle opties” worden op tafel gelaten en op dit moment wil iedereen graag dat Turkije aan zijn kant staat. Weliswaar is de economische opbloei grotendeels tot stilstand gekomen, maar ook geopolitiek is Turkije voor veel medespelers een parel. Toen Turkije het NATO-systeem van vriend-vijand herkenning uit zijn gevechtsvliegtuigen verwijderde om zelf te beslissen of men Israëlische vliegtuigen kan aanvallen, was de verwarring groot. Tot op de dag van vandaag heeft hij er niet veel aan gedaan om deze verwarring op te ruimen.

Waarnemers vermoeden een streven van de kant van Turkije om de afvallige regio´s successievelijk weer naar huis in het eigen rijk te halen. Precies bij deze theorie past een melding van Reuters.

De Turkse president Abdullah Gül ziet in de buiten zijn oevers tredende financiële crisis in Cyprus een kans om de deling van het Middellandse Zee-eiland te overwinnen en op deze manier de samenwerking tussen Griekenland en Turkije te versterken. Na de gebeurtenissen in de afgelopen weken en een financieel geruïneerd Griekenland uiteraard een interessant initiatief. Cyprus moet zo snel mogelijk een nieuw maatschappelijk model voor zichzelf bedenken, anders zullen sociale onlusten en protesten heel snel de situatie destabiliseren.

Rondom de grondstofvoorraden van het eiland heerst immers al langere tijd een meer dan heftig debat en op de korte termijn zal hiervoor ook geen oplossing te vinden zijn.

Je kunt je voor het initiatief van Gül geen beter tijdstip voorstellen. Griekenland zal vermoedelijk nauwelijks in staat zijn om Cyprus boven water te houden. Zal het binnenkort heten: “Terug naar huis in het Ottomaanse rijk”? We zullen zien. Wellicht blijft dat ook niet het laatste geopolitieke initiatief van Turkije.

Carpe diem.

Screenshot_5

Bron:

http://www.iknews.de/2013/04/04/zypern-raus-aus-der-eu-und-heim-ins-osmanische-reich/

Auteur: Jens Blecker

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Cyprus, Griekenland, Turkije. Bookmark de permalink .

Een reactie op Cyprus: uit de EU en terug in het Ottomaanse rijk?

  1. Makropoelos zegt:

    Wat zijn dat dan in Brussel voor klojoos, inclusief Deisselbloem, om geen garanties te eisen via de bodemschatten van Cyprus. Ach het gaat maar om 10 miljard en daarmee stemmen we ook nog eens Turkye tevreden, die hebben we nodig om Europa in een dictatuur te brengen en dan verdelen we samen de buit die we binnenhalen met de fette kluif Europa door ze in een federale dictatuur onder te brengen.

    Ik ben maar een eenvoudige artiest, maar zit ik er ver naast? Ze maken echter 1 grote fout, we leven niet meer in de tijd van Chamberlain die nog in Sinterklaas geloofde. Vooral de noordelijk Europeanen denken nu bewuster en de communicatie is beter. Ze gaan tegen een muur oplopen van miljoenen Europeanen die voor hun vrijheid gaan vechten.

    Denk na Burgers !!! SAMEN ZIJN WE STERK !!!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s