Onderscheid tussen Joden en Israëli’s kunstmatig

Screenshot_16

Theodor Herzl, oprichter van de politieke zionistische beweging

(Door: Ratna Pelle)

Op 27 maart stond er wederom een artikel van Bart Voorzanger over antisemitisme op Republiek Allochtonië. Zijn eerdere stuk van 8 maart riep naar eigen zeggen nogal wat reacties op (ikzelf reageerde hier), en hij voelde de behoefte zaken wat verder uit te diepen. “Laat ik dus vooral proberen eens een echt saai stukje te schrijven”, zo liet hij weten. En dat heeft enig effect. De toon is duidelijk rustiger en zakelijker dan zijn vorige stuk, maar ook hier komt hij met boude beweringen die – de rustige toon ten spijt – niet worden onderbouwd en die antisemitisme ‘de schijn van een rechtvaardiging geven’. Zo schrijft hij dat de solidariteit van Joods Nederland met Israel “de stap van antizionisme naar wangedrag jegens joden op z’n minst de schijn van een rechtvaardiging geeft”. Daarom moeten we antizionisten duidelijk maken “dat er een wezenlijk verschil bestaat tussen ‘Joden’ en ‘Israëli’s’, maar ’t zou helpen als dat meer was dan een formeel verschil.”

Juist dat kunstmatige onderscheid tussen Joden en Israëli’s, tussen zionistische Joden en niet-zionistische Joden, ofwel goede Joden en niet zulke goede Joden, is deel van het probleem. Vóór dit citaat heeft hij uitgebreid uitgelegd dat Joden geen volk maar een religie zijn en dat het zionisme op een mythe berust, de zogenaamde ‘stichtingsmythe van het Jodendom’. Het verschil tussen Joden en Israëli’s is niet zozeer formeel maar vooral irrelevant. Mag je Israëli’s dan wel dood wensen, uitschelden, of erger? Een dergelijk verband tussen de politiek van een land (of de misdaden van een regime) en vijandschap tegenover de inwoners van dat land, is bij andere landen erg ongebruikelijk. China en Rusland onderdrukken tal van minderheden, waaronder moslims, maar ik heb nog nooit gehoord van anti-Chinese sentimenten onder moslims in Nederland. Alleen bij Israëli’s en Joden (die zich niet genoeg tegen het beleid van Israël zouden uitspreken) vinden we zo’n verband wel logisch of ‘begrijpelijk’.

Lees verder…

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in antizionisme, Israël, Joden, Jodendom. Bookmark de permalink .

5 reacties op Onderscheid tussen Joden en Israëli’s kunstmatig

 1. Jan zegt:

  Ach, Voorzanger

  Israëlische strijdgroepen vermoordden en verdreven flink wat niet bij de strijd betrokken Palestijnse Arabieren; een nog grotere groep Arabieren sloeg vervolgens begrijpelijkerwijs zelf alvast maar op de vlucht. Het idee dat de Palestijnse vluchtelingen uit eigen vrije wil vertrokken, en daarmee het recht op terugkeer naar hun huizen en landerijen verspeelden, is een gotspe.

  De staat Israël had er nooit moeten komen. Als er al ergens een Joodse staat had moeten worden gesticht, dan in Centraal-Europa – het gebied waar de eerste golven Joodse vluchtelingen in Palestina vandaan kwamen.

  De afgelopen week erkenden de Verenigde Naties op Palestijns verzoek de staat Palestina….hún land

  Lees meer stompzin op: http://www.voorzanger.nl/weblog/voorzanger_123.html

  Op de site ook ‘hoogst interessante’ stukken over de PVV
  De PVV en het Derde Rijk
  http://www.voorzanger.nl/weblog/voorzanger_030.html

  Like

 2. oogenhand zegt:

  Reblogged this on AFA Bollenstreek and commented:
  Hier is binnen Links een zeer interessante discussie over mogelijk.

  Like

 3. Tom Hendrix zegt:

  Ach weer zo een “nestbevuiler”, te vergelijken met een landverrader bij ons tussen 1940 en 1945.
  Een schande is het, dit gooien met drek naar je eigen bevolking, maar het blijft maar doorgaan, het antisemitisme!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s