Netanyahu: rechtstreekse lijn van de getto-opstand naar de onafhankelijkheidsoorlog

Screenshot_34

Een maand lang vochten de Joden in het getto van Warschau 70 jaar geleden tegen de nazi´s 

De getto-opstand in Warschau 70 jaar geleden heeft een verandering in de joodse historie ingeleid. Deze opvatting vertegenwoordigde de Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu zondagavond tijdens een ceremonie in de Holocaust-gedenkplaats Yad Vashem in Jeruzalem. De aanleiding vormde de herdenkingsdag Yom Shoah.

Netanyahu sprak zich er voor uit dat de nog levende slachtoffers van de nationaalsocialistische Jodenvervolging hun laatste dagen in waardigheid kunnen doorbrengen. “De Holocaust-overlevenden zijn het symbool van de herrijzenis”, zei hij volgens een mededeling door zijn kantoor. “Zij, die de Shoah hebben meegemaakt, zijn het waard om de rest van hun dagen in welbehagen en in rust te leven. Zoals de profeet Johannes zei: “Er dienen voortaan weer oude mannen en vrouwen op de pleinen van Jeruzalem te zitten, ieder met een stok in de hand vanwege de hoge leeftijd. (Johannes 8,4). Op hoge leeftijd, in veiligheid, welstand en waardigheid.”

De Israëlische regeringschef voegde er aan toe: “Burgers van Israël, in iedere generatie verheft men zich boven ons om ons uit te roeien. In iedere generatie moet een mens zichzelf zo zien alsof hij zelf de Shoah overleefd en de staat opgericht zou hebben. In iedere generatie moeten we er voor zorgen dat er geen andere Shoah komt. In de generatie van de Shoah konden we de vernietiging niet verhinderen. Velen hebben het gevaar niet tijdig opgemerkt en voor diegenen die het opmerkten, was het al te laat. De val was opgesteld en klapte dicht. De poorten van het land Israël werden voor de joodse vluchtelingen gesloten, evenals de poorten van de meeste staten, niet allemaal, inclusief de opheldering in die landen.”

Waardering voor de helden van Warschau

In het middelpunt van de herdenkingsceremonie van dit jaar stond de opstand in het getto van Warschau 70 jaar geleden. “In de kampen van de dood en de getto´s, in het getto van Warschau, waar deze plek naar genoemd is, veranderde de joodse historie”, zei Netanyahu in Yad Vashem. “Daar ontstond opnieuw het joodse verzet. Daar werd opnieuw de geest van de Macabeeërs ontdekt, daar werd opnieuw de vlag van de rebellie gehesen. In de vernedering, zoals de mensheid die nog nooit gekend had, rekruteerden jonge Joden het joodse weerstandsvermogen en de heldenkracht en antwoordden op de nazistische vijand met een oorlog. Dat ze de veldtocht niet wonnen, doet niets af aan de heldhaftige kracht van hun daden en de grote revolutie die zij in de geschiedenis van ons volk begonnen. Van hulpeloze slachtoffers veranderden de verdedigers van het getto in innerlijk sterke strijders, die het Duitse leger bijna een maand lang bezig hielden.”

De chef van Likoed maakte een boog van de opstand in de Poolse hoofdstad naar de Israëlische onafhankelijkheidsoorlog: “Vijf jaar later hebben met diezelfde geest, weinig tegen velen, de soldaten van het Israëlische leger, en onder hen vele overlevenden van de Shoah, de Arabische legers overwonnen die kwamen om de jonge staat Israël te vernietigen en met hem de rest van de overlevenden. De joodse herrijzenis is in de kern met de bereidheid en het vermogen van de Joden verbonden om met al hun kracht tegen diegenen te vechten die hen willen uitroeien. Het vermogen en de bereidheid om onszelf te verdedigen hebben de oprichting van de zionistische onderneming mogelijk gemaakt en ze garanderen het voortbestaan van onze existentie en onze toekomst.”

Verder zei Netanyahu: “In het duistere dal van de Shoah kwamen zes miljoen Joden om. In de staat Israël leven nu, voor het eerst sinds de oprichting van de staat, meer dan zes miljoen Joden. Jullie, burgers van Israël, zijn de uitdrukking van onze overwinning. Uit de hel van de Shoah zijn we naar de top van de Sion geklommen.” Met betrekking tot het Iraanse atoomprogramma stelde hij vast: “De moorddadige haat tegen de Joden, die de historie van ons volk begeleidt, is niet uit de wereld verdwenen. Deze werd gewoon in moorddadige haat tegen de staat Israël van de Joden veranderd.”

Bij de herdenkingsbijeenkomst waren ook de voormalige Britse minister-president Tony Blair en de Canadese minister van Buitenlandse Zaken John Baird aanwezig. Naast vooraanstaande Israëlische politici namen hieraan ook overlevenden van de Shoah deel.

De volledige naam van de Israëlische herdenkingsdag is “Yom Hashoah we-haGevurah” – “Dag van de Holocaust en van het heldendom”. Op deze dag worden de zes miljoen Joden herdacht die door de nationaalsocialisten werden vermoord. Maandag morgen loeiden in heel Israël de sirenes en stond het openbare leven stil om twee minuten te zwijgen. Ook de tv-zenders waren georiënteerd op het centrale thema van deze dag. Of ze zonden helemaal geen programma´s uit of het waren uitzendingen die zich bezighouden met de Europese Jodenvernietiging. De Yom Hashoah, die altijd op de 27e dag van de joods de maand Nissan valt, eindigt vandaag met zonsondergang.

Bron:

http://tinyurl.com/cav33xs

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in antisemitisme, Holocaust, Israël, Joden, Jodendom, Jodenhaat, nationaalsocialisme, nazisme, nieuw fascisme. Bookmark de permalink .

Een reactie op Netanyahu: rechtstreekse lijn van de getto-opstand naar de onafhankelijkheidsoorlog

  1. louis-portugal zegt:

    Goed gesproken die Netanyahu.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s