Bolkestein: EU kan geen federatie zijn

Screenshot_2

DEN HAAG – Een Europese federatie zal er nooit komen, want er is geen Europees volk, geen Europese cultuur, geen Europees rechtsstelsel, geen Europese taal en geen Europese publieke opinie.

Bovendien is er ook niet zoiets als een duidelijk geheel van typisch Europese waarden, aldus oud-Eurocommissaris Bolkestein dinsdag tijdens een bijeenkomst van het Wetenschappelijk Instituut van de CU in Den Haag. Daar werd de nota ”In verscheidenheid verenigd” van dr. Sander Luitwieler gepresenteerd.

Vicepresident Donner van de Raad van State wierp hem tegen dat er bij de oprichting van het Koninkrijk der Nederlanden in 1815 ook geen Nederlandse natie of volk was en evenmin gemeenschappelijk recht. „Het volk van nu is een product van de structuren die toen zijn opgericht.”

Hij bepleitte evenwel niet de vorming van een Europees volk. „Ik ben voor verscheidenheid.”

Donner waarschuwde de CU culturele verscheidenheid niet te vereenzelvigen met nationale lidstaten. „Juist nu de betekenis van nationale staten afneemt, is Europese samenwerking belangrijk voor het behoud van culturele diversiteit.”

Die verscheidenheid kan alleen voortbestaan „als de band die allen bijeenhoudt, niet ter discussie staat”, zei hij verder.

Daarom vindt hij het „zeer onwenselijk” dat de ChristenUnie pleit voor de opstelling van voorwaarden waarop lidstaten de EU kunnen verlaten.

Bolkestein haalde nog hard uit naar de „mislukte” Economische en Monetaire Unie. „Ik hoop vurig dat die verdwijnt.” Hij houdt het ook „niet voor mogelijk” dat de euro in zijn huidige vorm gehandhaafd blijft. „Laat het kabinet onderzoek doen naar invoering van een parallelle munt voor de financieel sterke EU-landen” als Nederland en Duitsland.

Bron:

http://www.refdag.nl/nieuws/politiek/bolkestein_eu_kan_geen_federatie_zijn_1_729671

(h/t Ya´akov Siepman)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EU, Europa, Europeanisering, EUSSR, Nederland. Bookmark de permalink .

20 reacties op Bolkestein: EU kan geen federatie zijn

 1. Louis H. Ruijtenbeek zegt:

  Uit de EU en weg met de Euro, alle rookgordijnen ten spijt, mijn visie wordt er alleen maar helderder van.

  Like

 2. DonnaDolce zegt:

  Wijsheid komt met de jaren ………………

  Like

 3. Inderdaad een referendum over dit onderwerp: 1: wilt u een federaal Europa 2: Wilt u dat Europa een verbond blijft van zelfstandige lidstaten.
  Consequentie van de 2e keus: Afschaffing €, afschaffing Schengen, afschaffing Euro-parlement. En het Europese hof is ondergeschikt aan nationale wetgeving. Dat zou mijn ideale Europa zijn. Dan nog kan de EU armere landen helpen, we kunnen tekorten op de arbeidsmarkt importeren en weer wegsturen, we blijven ons zelfbeschikkings recht houden!

  Like

 4. M.A.L. Sion zegt:

  De invoering van een parallelle munt zou wel eens een zeer goed middel kunnen zijn om het vertrouwen van de bevolking terug te winnen. Nu vragen velen zich af wat er hen boven het hoofd hangt als de Euro mislukt en om welke reden dan ook zijn waarde verliest.
  Anderzijds is de Euro wellicht nog sneller tot ondergang gedoemd als er parallelle munten ingevoerd zouden worden.
  Voor zowel de ene als de andere mogelijkheid is goede voorlichting gewenst en eveneens een referendum waarmee de bevolking een keus kan maken uit deze mogelijkheiden.
  Dat er iets moet gebeuren is wel duidelijk maar de overgrote meerderheid van de bevolking is niet in staat – zonder goede voorlichting – zich een beeld te vormen van het vraagstuk.

  Like

 5. Tom Hendrix zegt:

  @Johan Vrijheid 22.01. uur. Inderdaad, een BINDEND REFERENDUM, want de consequenties voor de belastingbetalers zijn gigantisch. We hebben nu al een staatsschuld van ca. 430 miljard euro, gauw ca. 30.000 euro per nederlander, van baby tot grijsaard. Dit kan zo niet langer voortduren! Er zijn enige mogelijkheden i.m.o zoals een parallelle munt naast de euro, of een NEURO met de solvabele landen in europa, en een ZEURO voor de zuidelijke landen, en de landen die NIET SOLVABEL zijn. In ieder geval iets zal er moeten worden gedaan, en snel, want we denderen richting afgrond.

  Like

 6. Godver! Komt ie ook laat mee zeg! Waarom nu wel en niet eerder?
  In hoeverre kun je zo’n bolkenstein nog serieus nemen nu?
  Waarom kon die ‘zak’ dat niet eerder inzien/zeggen?
  Wat is hiervan de achterliggende reden?

  Like

 7. oh en vanavond zit ie bij dat weerzinwekkende duo om hierover te praten…

  Like

 8. Joop Klepzeiker zegt:

  Ik begin dat vertrouwen in de democratie en referenda wat onnozel te vinden.

  Like

 9. Jade zegt:

  Volgens Plasterk is het referendum een duur grapje…
  Misschien moeten we al die flapdrollen in Den Haag ook maar
  vervangen door een stelletje polen.
  http://www.spitsnieuws.nl/archives/binnenland/2013/04/referendum-is-duur-grapje

  Like

 10. Wachteres zegt:

  Bolkestein heeft zelf in Europa gewerkt en heeft daar zijn niet gering salaris ontvangen.

  Ik vraag me af of hij destijds voor- of tegenstander was van Europa.

  Ik ben bang DAT HIJ ER TOEN BEPAALD NIET TEGEN WAS.

  “’t Kan verkeren”, zei Brederode. Zo de wind waait, waait mijn jasje.

  Like

  • Roel zegt:

   Dat kan ik prima verklaren. Kort gezegd: Bolkestein was voor het goede Europa van vrije handel en tegen het slechte Europa van de eindeloze harmonisering. Harmonisering is het verlangen alle staten aan elkaar gelijk te maken.

   Like

 11. Frits Bolkestein bij Pauw & Witteman sluit zich aan bij het Burgerforum en stelt een parallelle munt
  B. dekt zich in op constitutionele gronden op Donner van de RvS. en ook Dijsselbloem door compliment ?? over Cyprus. Lees Russische Gas terminal R-dam
  B. wil de Fransen niet in de parallelle munt
  Bundesbank moet initiatief nemen
  Boele Staal meteen op de kast
  Bolkestein gispt Staal dat je een Europese unie kunt hebben zonder munt unie (ik denk het niet want B. bedoelt natuurlijk een Eurozone met gesloten grenzen zoals Thierry Baudet terecht wil)

  Like

  • louis-portugal zegt:

   Met respect zei Bolkestein. Ik vond die Boele Staal eigenlijk verschut staan.
   Hij heeft natuurlijk volkomen gelijk met zijn verhaal dat de EU niet hetzelfde is als de €uro.

   Like

 12. Misschien ook wel een leuk idee om dat landelijk in heel europa te laten doen? Kunnen degeen die door willen gaan lekker doormodderen met hun waanideeen

  Like

 13. Catherine zegt:

  Die zgn “parallelle munt” maakt de rotzooi alleen maar groter, opnieuw dat gepruts met omwisselen, verdragen die voor de een nog wel en voor de ander niet meer gelden enz. Het enige wat er moet gebeuren is terug naar kleinere monetaire stelsels, dan hebben landen automatisch de vrijheid hun munt te devalueren indien nodig. Wellicht kan de euro blijven dienen als een soort van handelsmunt?

  Maar dan zullen de eurostalinisten toe moeten geven dat de euro op een gigantische flop is uitgedraaid en dat kun je vergeten. Ze veroordelen nog liever de hele bende tot de bedelstaf, en dat gaat ervan komen bij deze manier van doormodderen

  Voor NL: Uit de EU, terug naar de gulden (al dan niet gekoppeld aan de D-mark), directe democratie (referenda), grenzen dicht en de goede oude EEG verdragen weer eens afstoffen en in werking zetten.

  Weet iemand trouwens of die berekening van Lucas Hartong juist was: De totale kosten voor NL zouden ± 45 miljard euro zijn bij vertrek uit de EU?

  Like

 14. Ik moet mijn gedachten in ondersteuning van de welkome oproep van Frits Bolkestein nog op een rij zetten maar hier alvast een inleiding.

  Bolkestein: Uit de Euro !
  Margareth Thatcher was pro abortus en furieus tegen Apartheid sinds de Amsterdammer Hendrik French Verwoerd Zuid Afrika uit de klauwen van het Britse Gemenebest goud diamant, platina enz hawkers trok en Thatcher noemde het ANC consequent he he een terroristische organisatie totdat zij met Helen Zille van de Democratic Alliance, de Klerk en Oppenheimer een deal sloeg en vervolgens met de terrorist Nelson Mandela op de foto stond.
  2. Margareth Thatcher deed weinig om het verraad aan de seculiere bevolking van Perzië uitgeleverd aan de klauwen van het islamitische Iran door Jimmy Carter en Zbigniew Brzezinski ongedaan te maken.
  Dit omdat de politieke elite van het westen van de Poolse Paus Woytilla (de Hun), Zbigniew Brzezinski, christen democraten Helmuth Kohl, Wilfried Martens Ruud Lubbers van Agt etc. aan de ene kant en Ronald Reagan en Thatcher aan de andere kant elkaar vonden in een duivels pact. Reagan en Thatcher zouden voor hun overwinning in de omverwerping van de Sowjet Unie via een template van Perzië / Iran toegepast op Afghanistan.
  Namelijk door het Rode leger in Kabul een zodanig zware nederlaag toe te brengen dat het Soviet regime in Moskou zou omvallen.
  Dit gebeurde met leverantie van stingers aan de Kadafi style linkse quasi islamitische Mujahedin Khalq die zelf na de ondergang van de Soviets weer in exil werden verdreven naar Irak door de Pakistaanse Taliban (ISI) met steun van de CIA.
  Ik laat de hypocrisie van Bush inval in Afghanistan hier even buiten beschouwing.
  In ruil kreeg Brzezinski, Woytilla, Kohl, Martens, Lubbers, van Agt hun bevrijdde Katholieke Polen en Duitsland een goedkoop werknemer land met de DDR en een Rooms Verenigd Europa dat de domme Hollandertjes in Den Haag de Euro zone noemen.
  —————
  Het gevolg van Reagan, Thatcher, Kohl, Vaticaan is dat we nu onder de islam zitten en waarom Bush i.p.v Iran Irak aanviel en daarmee de Brzezisnki template onder Carter verder ontwikkelde en Hussein Obama Libië en Egypte en Syrië enz heeft verraden aan Al Qaeda, de Muslim Brotherhood what have you.
  —————
  Gister zei Bolkestein bij Witteman http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1336727 – die indertijd zijn katholieke minister van buitenlandse zaken Hans van den Broek live in de uitzending liet souffleren om een grap van Rudi Carell op de Duitse televisie over Khomeini en de Iraanse Revolutie – dat tekortlanden zich zullen verzetten als de Duivel tegen wijwater het zijn katholieke landen …

  Like

 15. bigljohn zegt:

  Die uitspraak van Bolkestein loopt volledig parralel met de geschiedenis van Europa sinds Julius Cesar. De wou ook Europa EEN maken met als machtscentrum Rome. Diverse andere idioten na hem bewandelden seze heiloze weg. Met name; Karel de Grote en zijn drie zonen, De Spanjaarden met de 80 jarige oorlog, Napoleon, Hitler, en nu dus de E.U. alliantie met als machtscentrum Brussel. Een oeroud gegeven dus. Bolkestein gaat gelijk krijgen, de E.U. stort vandaag of morgen als een kaartenhuis in elkaar !

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s