Spanje: en het grootste drama is de honger

Screenshot_3

Spanje bevindt zich in de grootste politieke, economische en institutionele chaos. Sinds de burgeroorlog was het nog nooit zo erg. Bij de president, die niet in staat is het land te besturen of met macht verstandig aan te sturen, en de lokale autonomie onder zijn heerschappij ontbreken het karakter en de geestelijke bronnen om de zeer ernstige problemen van de natie op te lossen. Justitie is veranderd in een mediaspektakel, met rechters die elkaar beconcurreren om de roem, het Spaanse koningshuis is verwikkeld in schandalen vanwege het achterover drukken van openbare gelden en amuseert zich met de olifantenjacht, terwijl complete sectoren van de bevolking onstuitbaar in ellende en honger worden gedreven.

Het moderne Spanje wordt in toenemende mate een chaos, waarin een elite in luxe leeft, terwijl de meeste mensen tussen ellende en honger moeten overleven. Deze scheve verhoudingen beschrijven een Spaanse samenleving, waarin een groot deel van de bevolking verarmd is door werkloosheid en armoede, terwijl de politieke elites zich schaamteloos verrijken. Meer dan de helft van de Spaanse gezinnen verliest zijn geregelde inkomen en vermogen sinds het begin van de crisis vanaf het jaar 2008, maar sinds 2012 verloor de werkende bevolking slechts in één jaar tijd 10% van haar inkomen en 24% van haar vermogen. De grootste verliezen die ooit in Spanje bekend werden. Spanje was altijd al rijk en arm, maar de afstand tussen rijk en arm is nog nooit zo groot geweest als nu. Spanje is het land met de grootste ongelijkheid niet alleen in Europa, maar overal in de OESO. Het land dat op dit moment de negende plaats bezet in de wereldranglijst van het aantal miljonairs. Anderzijds met 60% van de werkende bevolking die gemiddeld € 800,- per maand verdient, een land waar 3 miljoen mensen alleen nog kunnen overleven door Caritas en daarmee onder de armoedegrens leven.

Screenshot_6

De regering Rajoy ziet werkeloos toe hoe het land langs de klippen schuurt en verrijkt zichzelf d.m.v. dienovereenkomstige mogelijkheden. Iedere dag wordt het erger. De economische randvoorwaarden voor Spanje worden steeds slechter en men begint er aan te twijfelen of het onvermogen van de regering het land uit de crisis kan halen. Integendeel. Men voorspelt een verdere verslechtering. Tegelijkertijd wordt de middenklasse, niet alleen als de grootste verworvenheid van het Franco-regime, maar in onze historie, vernietigd.

Screenshot_8Een groot aantal verarmde gezinnen onthult niet de diepte van het dagelijks drama dat miljoenen Spaanse gezinnen in de overlevingsstrijd beïnvloedt. Een gedetailleerde analyse van de gedragsveranderingen van het gemiddelde Spaanse gezin met twee volwassenen en twee kinderen had normaal gesproken de beschikking over een inkomen van € 24.000,- per jaar. De reële waarde is echter naar € 16.000,- gedaald door de lopende rekeningen, verbruik van gas, elektra, telefoon, hypotheek, zodat het gemiddelde gezin slechts  800,- tot   1000,- euro ter beschikking heeft om van te leven. Afgezien van diegenen die geen inkomen hebben en van sociale uitkeringen moeten leven. Caritas bericht dat er in toenemende mate volledig verwaarloosde en half verhongerde kinderen bij haar aankloppen. En het grootste drama: is de honger. De informatie van Caritas toont aan dat duizenden kinderen lijden aan ondervoeding, bijvoorbeeld op de Canarische eilanden, in Andalusië en Extremadura, omdat subsidies op voeding werden ingetrokken. Daarmee verloren veel kinderen de “enige evenwichtige maaltijd” per dag. Bovendien hebben veel kinderen geen goede kleding of boeken voor school. En het onvoorstelbare: leraren vertellen van flauwvallende kinderen, die zonder eten op school komen.

Bron:

http://spanienleben.blogspot.com.es/2013/04/spanien-und-das-groe-drama-ist-der.html

Vertaald (en bewerkt) uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in euro, Eurocrisis, EUSSR, Graaien, Spanje. Bookmark de permalink .

17 reacties op Spanje: en het grootste drama is de honger

 1. E.J. Bron zegt:

  De euro zou toch meer welvaart brengen voor de burgers…..? 😦

  Like

  • Rudi de anti-dhimmi zegt:

   @Webmaster
   Afhankelijk van de invulling die de Brusselse elite aan het woord ‘burger’ geeft.
   Denk aan de Franse Revolutie: het woord ‘citoyen’ kwam in de praktijk ook niet neer op ‘iedereen’.

   Like

 2. Tom Hendrix zegt:

  Beste web master Bert, hoe zouden onze onvolprezen politici in Den Haag nu reageren, als zij dit artikel onder “de neus”, zouden krijgen? Ik heb compassie met de doorsnee bevolkingen in Griekenland, Spanje en Italië, die nu als eersten het gelag moeten betalen, van het GEDROCHT EUSSR en de vermaledijde munt de EURO! Een grote schande dat is het, en het is een vuile streek dat RUTTE cum suis in juni vorig jaar hebben gezorgd dat we werden overgeleverd aan Brussel, door aanname van het ESM verdrag in de Tweede (SLAAP) Kamer.

  Like

  • bigljohn zegt:

   Tom. Onze politici met hun super salarissen, wonende in villawijken ver weg van iedere vorm van armoe of allochtonen, hebben een enorme ebbenhouten plank voor hun kop.
   Hun begripsvorming van armoe is net zo groot als die van een atheist t.a.v. het geloof in Christus. En als ze al armoede bespeuren, is dat als hun eigen salaris eens weer niet verhoogd kan worden richting 3x de Balkenende norm. Dus als ze het artikel over Spanje lezen, zullen ze, gewetenloze boeven als ze zijn, alles uit de kast trekken om het te ontkennen. Politici. Breek me de bek niet open. Er lopen geen grotere schurken rond dan deze notoire in driedelig kostuum zittende witteboord criminelen.

   Like

 3. baksteen zegt:

  inkomen 24.000,- per jaar. De reële waarde is echter naar € 16.000,- gedaald door de lopende rekeningen, verbruik van gas, elektra, telefoon, hypotheek, zodat het gemiddelde gezin slechts 800,- tot 1000,- euro ter beschikking heeft om van te leven. En hoe zijn deze cijfers voor Nederland??
  Dat zal onze draaideurliberalen een worst wezen.

  Like

 4. Rick zegt:

  Ik heb jaren in Spanje gewoond en heb daar de afgelopen 10 á 15 jaar, onder andere, één ding geconstateerd; Een enorme explosie van het wagenpark. Met name de duurdere importmerken. En bijna alle auto’s betreffen de allerduurste uitvoering die verkrijgbaar is. Je ziet echt weinig standaard auto’s!! Durf gerust te stellen, dat de Spanjaarden de afgelopen 20 jaar op een godsgruwelijke wijze de financiële kanen hebben lopen braaien. Ik viel om de haverklap van de ene in de andere verbazing bij het zien van de schaamteloze luxe die op ALLE fronten floreerde. En; nu krijgt men uiteindelijk de rekening gepresenteerd.

  Like

  • Tom Hendrix zegt:

   @Rick 00.00. uur. Maar ik weet zeker Rick, dat er vele Spanjaarden zijn, die nooit dergelijke auto’s hebben kunnen kopen, en al blij waren dat ze een beetje konden rondkomen. Het patsers gedrag, zal wel meer de elite hebben vertoond. Verder is het evident, dat de hele EU KRAAM, de grootste ellende veroorzaakt, en nog zal veroorzaken.
   Dat hele GEDROCHT EU en de waardeloze EURO, hebben we te danken aan de grootheidswaanzin van 2 politieke figuren in 1992, te weten KOHL en MITTERAND. Zij, en geen anderen, hebben de EU en de Euro erdoor geduwd op de Top van Maastricht in 1992. En zie de resultaten, ellende, sociale onrust, banenverlies, voedsel -en kledingbanken. En dat zal ook steeds meer voor NEDERLAND opgaan, mede dankzij het WURGCONTRACT het ESM verdrag!

   Like

 5. Theodoor zegt:

  Bedroevend en alle politici van Spanje, inclusief het koningshuis aan te rekenen, op de 9e plek wereldranglijst miljonairs en dan honger in de straat.
  Vraagje, maar wat staat ons te wachten met die roversbende uit Brussel en de ongebreidelde import van onderontwikkelde mensen met een vreemd geloof hier in Nederland?
  Nou, bereidt u zich maar voor.

  Like

 6. jowitteroos zegt:

  ….het volk………………….de melkkoe van slechts enkelen………………

  Like

 7. louis-portugal zegt:

  Rick een beetje domme opmerking.
  Ik hoor het hier ook wel eens van nederlanders.
  Ze zien dan mensen voor de kroeg zitten en zien dat als rijkdom.
  Als je een week door Nederland rondrijdt en loopt en hier terugkomt dan zie je het immense verschil.
  Ik stond in de lokale supermarkt toen een moeder met 3 magere kinderen binnenkwam.
  De kinderen liepen naar de diepvriezers, haalden er bevroren hamburgers uit en aten die meteen op.
  Het personeel draaide zich om alsof ze het niet zagen.
  Er zijn al veel lagere scholen die in het weekend een maaltijd voor hun kinderen verzorgen omdat ze thuis niets krijgen.
  En dat alles om de misdadigers die de €uro overeind willen houden vooral geen gezichtsverlies mogen lijden.
  Als van een land met 1000 km. kust de hele visserij kapot gemaakt wordt, door allerlei regels uit
  Brussel, zodat nu 70 a 80 % van de gecosumeerde vis geïmporteerd wordt moet toch wel duidelijk worden hoe fout dat beleid is.

  Like

  • Rick zegt:

   Zie niet echt het “domme” van mijn opmerking in. Hak al sedert 1968 met het Spaanse bijltje en weet dus heus wel van de hoed en de rand. Europa begon altijd vanaf de Pyreneeën. Door de combinatie van vermeende democratie na Franco en de prestigieuze toetreding tot de toenmalige EEG is er een schier euforische inhaalslag gepleegd door alle lagen van de bevolking. Misschien wel juist zónder de hogere klassen aangezien deze laatsten reeds wereldburger waren. Met alle privileges van dien. Juist de lagere- en middenklasse hebben zich laten gaan als een klein kind in een snoepwinkel. Eindelijk horen “we” erbij. Voor de goede orde: ik neem ze niets kwalijk; maar volhardt in mijn mening, dat zij simpelweg de rekening gepresenteerd krijgen.
   Net zoals alhier het gros der natie in de komende paar jaar totaal financieel ontmanteld zal gaan worden. Nu reeds 88.000 huis “eigenaren” met betalingsachterstand. Doet me altijd denken aan die auto’s met drie banken. De enige reden, dat kinderen hier nog geen bevroren Hamburgers eten komt omdat de Banken nog niet durven te executeren. Angst voor imagoschade en wat moet je vervolgens met al die woningen.

   Like

 8. Pieter Nokkio zegt:

  De euro zal, als deze vreselijke ‘geld’-‘eenheid’ niet meer bestaat *) de geschiedenis ingaan als de grootste politieke flop van de laatste eeuwen. Het boek van Thilo Sarazzin ‘Europa braucht den Euro nicht’ wordt in het politiek-correcte Duitsland doodgezwegen, maar is honderd procent waar. Net als zijn eerdere boek ‘Deutschland schaft sich ab’, met de eveneens alleszeggende titel. Daarin legt hij het foute immigratiebeleid van de Bondsregering uit. Puur vergelijkbaar met de PvdAntisemitistische aanpak van Nederland. (Dit gebonden boek, topliteratuur feitelijk, kon ik voor 1,49 € via Amazon aanschaffen, een schande eigenlijk. Gelukkig waren de verzendkosten ruim twee keer zo hoog, dus voelde ik me wat minder schuldig met deze onmisbare aanschaf).

  *) Waar dagelijks miljoenen worden bijgedrukt en dus -verzonnen, in Europa net zo erg als in de VS, zal de waarde van die valuta in de nabije toekomst kelderen. Wanneer weet ik niet, maar dat het gaat gebeuren kun je op de vingers van een hand (en met een klein beetje verstand, wat dus de meeste politici ook al niet hebben) natellen.
  Mijn advies tegen armoede: zet je (laatste?) spaargeld om in zilver en goud, de prijs van deze edelmetalen die altijd geld zullen blijven vertegenwoordigen, ligt momenteel onnatuurlijk laag.

  Like

  • Tom Hendrix zegt:

   @Pieter Nokkio 13.44. uur. Ik ben het volledig met U eens!

   Like

  • roelant zegt:

   Waar haal je die informatie vandaan?De goudprijs is nog nooit zo hoog geweest als nu de afgelopen 10 jaar.Hiermee wil ik niet zeggen dat het geen goede investering zou zijn,maa sinds 2002 is de prijs omhoog geschoten en zo´n beetje rond dat hoogtepunt blijven schommelen.

   Like

 9. Jan zegt:

  Hoe Spanje miljarden verspilde:
  Road to nowhere: Haunting images of the abandoned multi-million euro highway in Spain that no one could afford to finish… as Eurozone slumps into longest recession ever
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2324977/MP-203-Haunting-images-Spains-abandoned-multi-million-euro-highway–Eurozone-slumps-longest-recession-ever.html

  Like

 10. Spasiba zegt:

  Het is in en in triest..de percentages die genoemd worden zoals 24% vermogensverlies voor de gewone bevolking, lijkt mij in Nederland ook wel haalbaar.

  Het is om te huilen en ik hoop dat nog dit jaar de bom bij het volk barst.
  Dit kan zo toch niet langer doorgaan?

  Opstand, regering weg nieuwe erin, weg uit de EU en daarna alle bewijzen verzamelen en elke onrechtmatig verkregen euro terugeisen van de elite/graaiers.

  Like

 11. johan zegt:

  ik ben een tijdje geleden begonnen met een soort van overlevings pakket aan het samenstellen
  zou eingelijk iedereen moeten doen, dan moet je denken aan zaden,tent,waterzuiveraar,kookstel dat op alles brand,boeken kunnen ook handig zijn b.v eigen groente kweken of eten uit de natuur,
  verder is het handig om een goede EHBO,kit er bij te hebben je moet er gewoon van uit gaan dat het kan gebeuren dat je vroeg of laat buiten moet zien te overleven,dan is het goed om ruil handel te doen,

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s