Leven en werken in een Parijse buitenwijk

Screenshot_10

27 keer overvallen in de hel die ‘banlieue’ heet.

Ongeveer een maand geleden waren we Parijs en enkele van de omliggende buitenwijken tijdens een korte vakantie. We brachten ook een bezoek aan een buitenwijk van Parijs met de naam Le Bourget, waar mevrouw Marie-Neige Sardin woont en leeft. Zij baat daar een boekhandel uit en doet dit al vanaf 1978. Hoewel het toch meer lijkt op wat wij kennen als een uitgebreide sigarenwinkel met een aantal tijdschriften en kranten liggen er ook klassieke Franse boeken van bekende schrijvers als Rousseau, Voltaire en Balzac.

Ze promoot Franse schrijvers en verkoopt daar literatuur uit het land zelf en ziet dit naast de klassieke functie van de sigarenboer, een ontmoetingsplek van de buurt, ook als een manier om een stukje cultuur en kennis te verspreiden. Maar het gaat niet zo goed met haar boekhandel, want ze is in de afgelopen zeven jaar maarliefst 26 keer overvallen. Over die ervaringen heeft zij een boek geschreven: Celle qui dit non (‘Zij die nee zei’).

Radicale verandering

De buitenwijk ten noorden van Parijs, op ongeveer 10 kilometer afstand van Montmarte, waar de schrijfster is opgegroeid, is de afgelopen jaren nogal veranderd. Zelf vat zij dit in haar boek als volgt samen:

“Het is geen lichte verandering die zich hier heeft afgespeeld, maar een radicale wijziging. De straten, eens bestaande uit kleine toegankelijke huisjes, die mijn ouders deden dromen, zijn vandaag nauwelijks veilig, en zelfs gevaarlijk. Mensen zoals ik, die hebben geweigerd loyaal te zijn aan de jongerenbendes die de wetten voorschrijven en totaal ongestraft blijven, leven volledig afgesloten en bewegen zo min mogelijk. De notabelen echter hebben de stad inmiddels verlaten. Men kan ze wat dat betreft begrijpen.”

U begrijpt dat de veroorzakers van deze problemen, de vervelende jongeren zijn. Ze staan ook wel bekend als hangjongeren of probleemjongeren. In Parijs en vooral in de buitenwijken (de bekende ‘banlieues’) zijn daar tallozen van.

‘Gevoelige’ gebieden

In rapportages van de Chinese, Japanse en Russische televisie, die onbekend zijn met politieke correctheid, spreekt men over invloed van de islam en de grote aanwezigheid van Afrikanen. Maar de Nederlandse media, in de zeldzame rapportages die ze maken, noemen het slechts “jongeren die het moeilijk hebben.”

Vandaar ook dat de werkelijke situatie in de Franse wijken nauwelijks bij ons bekend is. Inmiddels zijn er in Frankrijk al honderden ‘gevoelige’ gebieden: delen van Frankrijk die de politie heeft overgelaten aan de bendes.

Zakkenrollers in het Louvre

Zo zijn dus Frankrijk, en Parijs, snel aan het veranderen. De media laten echter nog altijd vooral het positieve zien. Zo kennen we vooral de verhalen over geslaagde migranten, de gezellige culturele trekpleisters die in reisbladen worden beschreven en “de leuke multiculturele buurtjes” die in de dagbladen naar voren komen.

Maar zelfs het bekende kunstpaleis het Louvre, dat midden in het centrum van Parijs ligt, heeft inmiddels met overlast te kampen en moest zelfs enkele dagen sluiten.

Groepsverkrachtingen

Het verhaal van de schrijfster is echter veel ernstiger. De zesentwintig overvallen zijn niet zomaar kleine gebeurtenissen, maar bestaan uit zware fysieke mishandelingen, bespuwingen, het slopen van haar zaak en zelfs een groepsverkrachting. Alsof dat allemaal niet ernstig genoeg is, komen daar nog de reacties van de plaatselijke autoriteiten bij. Althans: er komen nauwelijks reacties want de autoriteiten doen maar weinig. Die autoriteiten trekken liever haar verhalen in twijfel of geven aan dat ze “maar beter uit de wijk kan vertrekken”.

De daders worden zelden gestraft en kunnen dus overal mee wegkomen. Er is altijd wel weer wat: camera’s die plots niets gefilmd blijken te hebben, getuigen die zich uit angst terugtrekken en een overheid die de bewoners aan hun lot overlaat.

Extreem geweld

Ook brieven naar hogere personen in het staatsapparaat zoals de Minister-president lijken niet te helpen. Slechts nadat ze de hulp van enkele persorganen heeft ingeroepen krijgt haar verhaal enige aandacht. Met als gevolg dat de controle en bewaking van de lokale politie iets wordt opgevoerd.

In haar boek beschrijft ze enkele overvallen en de extreme gewelddadigheid daarvan is veelzeggend. Groepen jongeren die binnenvallen, een aanwezige klant met zijn twee kinderen en de eigenaresse met traangas bespuiten, haar vervolgens nog een paar klappen verkopen, om uiteindelijk de kas en wat waardevolle spullen mee te nemen. Of die keer dat in de straat waar ze loopt een scooter voorbijkomt en ze “een lasso om haar nek krijgt” waarmee ze haar enkele meters door de straat sleuren.

Feiten gebagatelliseerd

Zeer ernstige verhalen dus. Het is echter opvallend hoe opzichtig ze telkens wordt verraden door een intellectuele bovenlaag die enkel met het eigen belang bezig is. Ze klagen over de populisten die verkeerde opvattingen hebben en vinden dat de immigranten slecht behandeld worden. Daarbij laten ze voortdurend weten hoe blij ze worden van zoveel gezellig nieuwe culturen en nieuwe mensen in het land, maar zelf verkiezen ze om in de bijna geheel blanke en goed beveiligde binnenstad van Parijs te wonen. En onderwijl steken ze geen vinger uit en slaan ze zelfs verwijtende taal uit naar hun medeburgers die elke dag met dergelijke intimidatie moet zien te leven.

Het merendeel van de Franse pers schrijft in bedekte termen over de buitenwijken van de grote steden. De aard van de feiten wordt gebagatelliseerd en de afkomst van de personen wordt altijd verzwegen.

‘Dood in mijn winkel’

Het is moeilijk in te zien hoe dit verhaal van de moedige boekhandelaar in Le Bourget zal aflopen, maar zelf schrijft ze in haar boek dat ze denkt “op een dag dood in haar winkel te worden aangetroffen”.

Ze schrijft zich nergens meer veilig te voelen, “noch bij mij thuis, noch in de boekhandel, noch op de straat”.

Bron:

http://nieuws.thepostonline.nl/2013/04/16/leven-en-werken-in-een-parijse-buitenwijk/

Auteur: Sjors Remmerswaal

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Verrijking", Frankrijk. Bookmark de permalink .

9 reacties op Leven en werken in een Parijse buitenwijk

 1. Theresa Geissler zegt:

  Ik zei het al eens een keer in een eerdere reactie; Met de traditioneel-sterke nationale trots van de Fransen zal het best nog goed zitten, maar qua overheidsbeleid -dat zie je nu weer met deze banlieue-problematiek- bespeur ik overeenkomsten met ons land. Hoewel je het bij ons dus eerder zou verwachten omdat wij al sinds jaren met de zo beruchte weg-met-ons mentaliteit kampen. Maar toch……
  Wat zijn dit voor berichten dat niet alleen vernieling en intimidatie, maar ook mishandeling, groepsverkrachting en zelfs poging tot doodslag -iemand een touw om haar nek slingeren en meters ver met een scooter meesleuren mag je daar wel toe rekenen- ongestraft blijven? Dat men hoegenaamd niets uitzoekt, geen arrestaties verricht en volstaat met het slachtoffer aan te raden, te vertrekken? Het artikel zegt althans duidelijk: Omdat de verantwoordelijke ambtenaren zelf buiten schot willen blijven en overigens veilig in de binnenstad wonen. En zo is het, natuurlijk.Bang voor de Algerijnen, Marokkanen en wat dies meer zij, zelf hoog en droog in hun rustige ‘quartiers’ en hun autochtone medeburgers, die in de vuurlinie zitten, kunnen verrekken. Geen greintje solidariteit. Terwijl toch ook hier de sociaal-democraten aan de macht zijn, die al sinds mensenheugenis met het begrip ‘solidariteit’in hun zak lopen.
  Maar het klinkt bekend, niet? Het is hier tenslotte niet anders.
  Het volk moest maar weer eens tegen de elite opstaan, voor het helemaal uit de klauwen loopt. En vergeet niet: de verhoudingen liggen niet meer zo duidelijk als vroeger: De PvdA is op de eerste plaats de elite! Trouwens samen met de rest, de PVV uitgezonderd. (En volgens sommigen de SGP, hoewel ik daar zelf minder enthousiast over ben).

  Like

 2. BertG. zegt:

  Waar ze nou weer wel goed in zijn zijn cijfertjes in NL.
  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2013/04/nifty_de_tuighometer.html
  Je eigen tiughometer om te zien hoe erg het in je gemeente is geworden.
  Dus ze weten het wel wie het zijn en waar ze zijn.

  Like

 3. Tom Hendrix zegt:

  Gloeiende, gloeiende nakende, bij de kloten van Herodes, het blijft maar doorgaan met dat moslimtuig, en het wegkijken van de RODE RATTEN-zgn. elite- en de huichelaars van liberlale en christen-democratische snit! En als WIJ hiervan af willen- want in Nederland is het hetzelfde laken een pak- zullen we de politici uit DEN HAAG moeten jagen met PEK en VEREN, en zelf het moslim tuig aanpakken. Maar ja, de bevolking bij ons zijn weekdieren geworden! Kijk maar naar GOUDA met de ROOIE BURGEMEESTER CORNELIS, met zijn moslima vrouw, ook daar zijn de MAROKKANEN al de baas. Walgelijk wat zich hier in Europa afspeelt, door toedoen van het VERRAAD door aanname van de RESOLUTIE VAN STRAATSBURG 1975, en door de verraders die hebben ingestemd met het GEDROCHT EU in 1992.

  Like

  • Theresa Geissler zegt:

   @Tom Hendrix.18.26 u. Bravo Tom! “De kloten van Herodes”, dat is nog eens een originele nieuwe krachtterm! Wie weet helpt het.
   En, alle gekheid op een stokje: Het verheugt me echt dat je je net zo druk maakt over die Goudse burgemeester met zijn moslima vrouw als ik, een paar weken geleden. -Je weet wel, in verband met die gestolen brommer van de kennis van bigLjohn. Zulke maffia-achtige relaties leggen nota bene het hele politie-apparaat lam! Ach, je kunt er kort of lang over praten, de hele westerse samenleving wordt ondermijnd en zie het tij maar te keren!

   Like

   • Tom Hendrix zegt:

    @Theresa Geissler 20.19. uur. Hi Theresa, tja, al dat geweld van de moslims, tegen de gevestigde autochtone bevolking, zowel in Frankrijk/Parijs als in ons eigen land-Gouda- maakt dat ik in heilige toorn ontsteek. Ik ben wel zo moe, van deze koran volgers, dat ik een rode waas voor de ogen krijg, als ik weer lees hoe dit moslim gajes, de oorspronkelijke bevolking, het leven tot een hel maakt. Maar nooit zal ik vergeten, dat het met name de SOCIALISTEN de RODEN waren en zijn, die deze neanderthalers de hand boven het hoofd houden. Overal, door HEEL EUROPA! VERZET dat moet er komen!

    Like

  • BertG. zegt:

   Inmiddels hebben ze daar al sinds zo’n half een vvd’er zitten.
   http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3352712/2012/11/23/Gouda-heeft-een-nieuwe-burgemeester.dhtml
   Maar veel heeft het nog niet uitgemaakt.

   Like

 4. Robbert zegt:

  Theresa je hoeft ook niet enthousiast over de SGP te zijn en het ook (eventueel) niet helemaal eens te zijn met de PVV maar toch zijn zij het beste wat we hebben. Meer smaken zijn er helaas niet.

  Like

  • Theresa Geissler zegt:

   @Robbert 21.37 Ik begrijp best dat vooral mannen er zo over denken. Er zit ook wel een kern van waarheid in. Maar voor vrouwen ligt het in het geval van de SGP wat gecompliceerder en ik denk niet dat ik U hoef uit te leggen waaróm.
   Het is waar dat de SGP zich als een blok tegenover de Islam opstelt, maar op sommige momenten denk ik: Eigenlijk wel curieus dat dat zo ís. Waarschijnlijk is dat het onwrikbare idee van Çhristendom tegenover Islam maar in de praktijk denk ik wel eens dat die twee elkaar op diverse punten wonderwel zouden kunnen vinden.
   Zeker op het vrouwenstandpunt. U zult het toch hopelijk met mij eens zijn dat het in deze tijd onaanvaardbaar is dat een politieke partij stelt, dat vrouwen geen regeringsverantwoordelijkheid mogen dragen, dat de man het hoofd van het gezin is en meer van dat fraais. Het spijt me wel, maar net zo goed als ik Moslima’s sekse-verraadsters vind, vind ik dat ook min of meer van vrouwen die willens en wetens de SGP steunen. -Iets minder wel omdat de SGP haar leden althans niet verbiedt, zich bij een andere partij aan te sluiten, zoals de Islam. Maar haar kijk op de vrouw is en blijft voor mij een zeer hoge drempel, ik zeg het zoals het is.
   Voor mij vooralsnog alleen de PVV. Misschien minder realistisch, maar het is niet anders.
   Met betrekking tot de SGP staat er voor de hedendaagse vrouw te veel op het spel.

   Like

 5. luckybee zegt:

  De SGP beroep zich op de bijbel zeggen ze dat vrouwen niets te vertellen hebben. Ik heb het nergens kunnen vinden. Alleen dat vrouwen bij het bidden de mond moeten dicht houden.Nu wordt er gezegd dat het de traditie is, vergeten dat de RKK ook onze traditie was die wij op en affal hoop hebben gekiept om dat het tegen de leer van Jezus Christus is.Ook in Boston gaan alle kerken en de Synagogen, zamen bidden tegen de aanfallen in Boston.Klink goed, maar Jezus Christus is niet altijd alleen maar liefde, ook hij sprak hoe hij de vijanden van het Christendom aangepakt moet worden.
  Matheus 7 vers 13-23 DE SMALLE WEG.
  Lukas 10,25-37

  Gelijkenis van den barmhartigen Samaritaan
  Hier verteld Jezus Chrisus alleen over mensen die JHWH als God hebben.En niemand die aanhangers waren van Baal, Moloch , Zarathustra, Zeus of Juputer, Ook niet van Allah.

  Dus zamen doen is goed alleen als wij niet de leer van Jezus Christus verlaten moeten.Anders kunnen ze allemaal de pot op.
  Hier nog een paar ter herinnering
  Openbaring 21,1-8

  De nieuwe hemel en de nieuwe aarde
  Vers 8 Maar den vreesachtigen, en ongelovigen, en gruwelijken, en doodslagers, en hoereerders, en tovenaars, en afgodendienaars, en al den leugenaars, is hun deel in den poel, die daar brandt van vuur en sulfer; hetwelk is de tweede dood.
  Openbaring 21,9-27

  Het nieuwe Jeruzalem
  27 En in haar zal niet inkomen iets, dat ontreinigt, en gruwelijkheid doet, en leugen spreekt; maar die geschreven zijn in het boek des levens des Lams.

  Mij is niet helemaal duidelijk of wij hier in moeten helpen of niet, daar om blijf ik voorlopig bij het bidden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s