Het tegenhouden van onze bankiers

Screenshot_14

(Door: Leon de Winter)

Laten we er niet omheen draaien: de economische en financiële crises die we in de EU beleven, zijn niet alleen het gevolg van de ’normale’ cycli van de economie. Ze zijn met name uitgelokt door politici en bankiers. Beide groepen, die met elkaar verweven zijn, hebben door roekeloos gedrag de economieën van de eurolanden aan elkaar gekoppeld en daarmee de problemen van de zuidelijke landen naar het noorden geëxporteerd. En onderweg hebben ze het belangrijkste middel waarmee de zuidelijke landen hun concurrentiepositie in leven hielden, devaluatie, de nek omgedraaid en onze welvaart op het spel gezet.

De politieke elites werden gedreven door fantasieën over een nieuwe federatie en over de creatie van een nieuwe supranationale bureaucratie die door hen kon worden geleid. Globalisering betekende dat we groot moesten zijn, beweerden ze.

Wie in Brussel rondkijkt, ziet gigantische glanzende gebouwen die uitdrukking moeten geven aan de nieuwe globale status van mensen als Van Rompuy en Barroso. Overal liggen de bouwkranen stil, maar niet in Brussel.

En wat wilden de bankiers? Die waren op zoek naar nieuwe inkomstenstromen en het vergroten van hun bonussen. Ik weet het, dit zijn simplificaties, maar in essentie komt het hier op neer. We zijn op sleeptouw genomen door machtsgroepen met hun eigen codes en waarden die nauwelijks meer een afspiegeling vormen van de ideeën en belangen van meerderheid van de volken die zij zeggen te representeren.

Corrigeren

Ik heb het hier al zo vaak geschreven: de enige manier om hieraan een einde te maken is een vorm van directe democratie. Wij, burgers, hebben geen greep meer op onze representanten. We moeten besluitvormingsmiddelen krijgen waarmee wij hen kunnen corrigeren.

Een ambitieuze politicus kan alleen carrière maken wanneer hij binnen een politieke hiërarchie voldoende aanhang vindt, en die hiërarchieën hebben hun eigen kenmerken. Eén daarvan is het geloof in de euro en het heil van de Europese federatie die in het verschiet ligt. Wie daarvan afwijkt, wordt verketterd en kan een carrière op zijn buik schrijven.

Een groot deel van de media deelt het Europese geloof. Het wemelt in Brussel van onderzoekscentra en mediaclubjes – allemaal gesubsidieerd door de EU. Wie op het plein voor het hoofdgebouw van de EU staat, wordt geconfronteerd met misselijkmakende slogans over het heil van Europa. Ik had de slogantechniek sinds mijn bezoeken aan het voormalige Oostblok niet meer gezien. De propagandisten van de EU weten dat wij, burgers, ernstige twijfel hebben over het heil van de EU. Dus nemen ze hun toevlucht tot ouderwetse, socialistisch aandoende propaganda.

Veel van ons zelfbeschikkingsrecht is naar Brussel gevloeid. Daar worden nieuwe wetten aangenomen waaraan onze wetten ondergeschikt zijn. Wordt er druk gediscussieerd? Zeker. Maar van een echte oppositie is in het Europees Parlement geen sprake. Bijna alle afgevaardigden delen het geloof in de historische missie van de EU, en mochten ze daaraan twijfelen dan is de ruime honorering een goede reden om die twijfel te begraven.

Screenshot_15

De problemen van de zuidelijke economieën zijn niet begonnen met de invoering van de euro. Ze bestaan daar al eeuwen. De euro heeft die problemen naar onze huistafel gebracht. Ook een redelijk ogende man als Jeroen Dijsselbloem beweert zonder met de ogen te knipperen dat Griekenland en Cyprus hun concurrentiepositie moeten verbeteren. Dat is de kreet die we sinds het uitbreken van de crises continu horen. Het is loze retoriek.

De Grieken en Cyprioten kunnen alleen via devaluatie hun economieën aantrekkelijker maken, niet via de productie van goederen die de wereldmarkt wil hebben, zoals de Duitsers dat kunnen, want die goederen produceren zij niet. Een vakantie naar Griekenland is duur geworden. Mensen die op de kleintjes moeten letten, en wie is dat tegenwoordig niet, gaan naar Turkije.

De tactiek van de Europese politici is het creëren van onomkeerbare processen. De euro is ingevoerd, en het is duidelijk dat de problemen die door die invoering zijn veroorzaakt het hele continent naar adem doen happen. Maar het afschaffen van de euro is net zo gevaarlijk – dat is de bedoeling ook.

Weinig kopstukken zul je horen zeggen dat de invoering een rampzalige gebeurtenis was. Het geloof in de euro is een van de geloofsartikelen van de hedendaagse politicus. Het is zo goed als ondenkbaar om politicus te zijn en niet in de euro te geloven. Ja, het is een vorm van geloof. De euro heeft niets te maken met rationeel, functioneel opereren. Het gaat om de creatie van een enorme Europese verzorgingsstaat. Maar wij kunnen onze eigen verzorgingsstaat al niet betalen, laat staan die van de zuidelijke landen erbij.

Implosie

Inmiddels krijgt de omvang van de Nederlandse werkloosheid zuidelijke trekken. Terwijl de werkloosheid explodeert moeten we volgens onze premier geld uitgeven. Wie durft dat? En wie kan bij een bank geld lenen wanneer dat geld er niet is? Zoals de socialistische planeconomie aan haar eigen ambities ten onder is gegaan, zo zal de verzorgingsstaat, die een humane variant is van die planeconomie, ook ten onder gaan. We zitten momenteel midden in die implosie. Sinds de Tweede Wereldoorlog hebben ambitieuze politici de functie van de staat dramatisch uitgebreid. Elk aspect van de samenleving wilde de staat reguleren, aanpassen, uitbreiden of beperken. De staat ging zich met alles bemoeien. En beloofde zijn burger veiligheid, gezondheid, educatie, huizen, vakanties, ja, zelfs geluk. Wat op nationaal niveau gebeurde, moest ook op Europees niveau. Koste wat het kost. Dus kwam er de magische euro.

Waar liggen oplossingen? Die liggen niet in de lades van de bureaus van politici. Het elan waarnaar we op zoek zijn, zien we bij jonge wetenschappers, uitvinders, dromers en denkers. Het is een kwestie van tijd voordat er een doorbraak komt ten aanzien van goedkope, schone energie. Op een dag zal kanker geheel worden genezen. De ontwikkeling van nanotechnologie beleeft een stroomversnelling. De toekomst van deze eeuw is vol hoop en schoonheid. De vraag is of we onze politici en bankiers kunnen tegenhouden bij het woeste najagen van hun ijdele illusies.

Screenshot_12

Bron:

http://eurabie.punt.nl/content/2013/04/Het-tegenhouden-van-onze-bankiers

Auteur: Leon de Winter

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Brussel, Elite, EU, euro, Eurocrisis, EUSSR, Graaien, landverraad, Nederland, politici. Bookmark de permalink .

17 reacties op Het tegenhouden van onze bankiers

 1. Makropoelos zegt:

  Jiep jiep hoera, ben zo blij weer eens een opbouwende reactie te lezen. Hoe is dat spreekwoord ook al weer? O ja: De beste stuurlui zitten thuis achter hun computer”. Misschien nog even wachten op de volledige probleemanalyse.

  Bedankt Leon de Winter voor uw bijdrage om de elende en chaos waar Europa bewust in verwikkeld wordt aan de kaak te stellen.

  Like

 2. Jade zegt:

  Moet je heel veel van economie begrijpen dan?
  Honderden jaren ging het goed met de gulden, en na
  slechts 10 jaar euro staan we aan de rand van de afgrond.
  Het spreekwoord “Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald”
  lijkt me hier zeer op z`n plaats.

  Like

 3. Tom Hendrix zegt:

  In grote lijnen sta ik achter het artikel. De grootste misdaad is begaan in 1992, toen op de top van Maastricht, door Helmuth Kohl en Francois Mitterand het idee van de EU en de Euro erdoor geduwd werd. Men had gewoon de zaak moeten laten als die was, de EEG deed het prima!
  De invoering van de EU en de Euro, zijn de grootste misdaden die regeringsleiders in europa gepleegd hebben. Ken de verantwoordelijken!

  Like

 4. Bedankt voor het artikel meneer de Winter. Ik zou hieraan mijn vandaag voor meest Engels lezers gestelde overwegingen met als opening een later toegevoegde aanvulling willen aansluiten. Daaronder volgt
  Far from assuming to have all the relevant factors like the gargantuan fact the middle and upper class in the US and western Europe have robed between 5.000 to 17.000 billion in derivatives
  ———
  Geo politics are the politics of the New World Order. Not America or China or Russia as single isolated countries … but their much larger spheres of influence plus their own geographical position are at play. Geo politics are solely the realm of the secret intelligence agencies like the CIA, MI6 etc.

  Since Russia ended their communist isolation and China more or less is allowed to operate on the free market their economies and their financial dependencies are more and more mixed up and a (leftist defined) re-distributive, large government and innovation stagnant New World Order is at hand.

  In the rich world especially the medical and pharmaceutical mafia – as a placebo for classic war – is at the very front of this New World Order. In the US the Health Care program as promised by Hussein Obama will substantially aggravate the US financial strength which is what al Qaeda wants to succeed in the first place.

  On top China and Japan both have more than 1.000 debt claim each on the US. Japan has 250 % debt to GDP and the US perhaps will have 200 % debt to GDP in 2016 (2.000 billion USD). China has a huge housing bubble. Just a week ago eminent Dutch politician and former European commissioner Frits Bolkestein said France being a major economy for what it is … is bankrupt and pleaded for the Netherlands to step out of the Euro .. together with Germany.

  When the Euro were to be abolished by all 17 current Euro countries it would result in
  the resurrection of 17 instead of 1 exchange and interest policies and thus for the short term (10 years) improve their economies.
  ——–
  It is here that I resume the fact that it was Polish Catholic US immigrant Zbigniew Brzezisnki who advised Jimmy Carter to betray the free people of Persia to the Shia Muslims of Khomeini soon after he returned from Paris exile into Iran where former psy ops project MKULTRA convict CIA director Richard Helms had been ambassador for the US .
  ——–
  It was in 1979 that Brzezinski (and others) developed their method to diminish the sphere of influence of the then Soviet Union and still today Russia by betraying western oriented secular free people to the Islamic fundamentalists. At that time in 1979 the CIA being the sole operator in the geopolitical war of the spheres of influence of the US and Russia as well as China that invested in Africa since the seventies for minerals and not primarily for military and political influence. This method of enlarging the US Sphere of Influence by betraying western oriented secular people to the murderous Islam was proceeded under Reagan by Richard Perle and under Clinton by Albright and under Bush by Paul Wolfowitz
  ——–
  Political and military mineral number one for the US since Roosevelt’s Suez negotiation in 1945 has been Islam oil and the consequent arms trade in return … Part of the Islam oil revenues has leaked into the hands of the Saudi Osama bin Laden who became instrumental in the policies of Brzezinski and especially Madeleine Albright to liberate Catholic Croatia from the Serb dominated Jugoslavia which is why the CIA prevented Bill Clinton to kill their agent when they had Osama bin Laden in their cross hairs.

  The last few years the US is developing an energy INDEPENDENCE from Islam oil that will decrease their military presence as well as arms trade with the Arab region. At the same time the classic style of warfare has developed since 9/11 and the second Iraq war into an asymmetric war. That is why the CIA under CIA director Muslim John Brennan as head behind the unmanned drone attack program in Pakistan is increasingly taking over the military.
  ——–
  Far from assuming to have all the relevant factors like the gargantuan fact the middle and upper class in the US and western Europe have robed between 5.000 to 17.000 billion in derivatives it is fair to accept that the US is in a very complex social, domestic and foreign geo political process which – under Hussein Obama – will almost impossible to revert until 2016 which is why for Europe indeed is to support Frits Bolksestein and others in their call for abolishing the Euro.

  —————————————–

  Nederland heeft een transito handels en consumptie economie en de Schalie gas vondst blijkt slechts een tiende van het Groningse gas. Wel heeft Nederland 650 miljard hypotheek huizen schuld en die zou op kosten van verkoop aan het buitenland geliquideerd moeten worden. Dit kan door de schuld naar buitenlandse spelers te verkopen en een massieve goedkope super hoogbouw realiseren in de plaats van de rijtjes huizen tot 400.000 euro.
  Deze innovative entrepreneurs en venture capitalist zoals Kouwenhoven en zijn team http://kouwenhovenlab.tudelft.nl/people/ met een start kapitaal van 10 miljard en 1.000 wetenschappers en 2 jaar extreem hoge futuristische nieuwbouw staat (elitair) op voet van oorlog met de crony capitalist aandelen regenten kliek rond Philips, Shell, Akso Nobel DSM, Ahold, Gasterra, ABN etc. Het poldermodel van vakbeweging en cronies zoals Bernard Wientjes en miljardairs zoals van Oranje, de Mol, Heineken etc. en daarom moet steun komen van de pensioen fondsen.
  Het V.O.C 2.0 plan moet 100 tot 400 miljard uit de hypotheek schuld vrijmaken die direct weer geïnvesteerd worden zodat Nederland wellicht ook wereldleider kan worden boven Amerika als dat multiculturele experiment mogelijk (zie boven) in een burgeroorlog verzeilt raakt.
  Nederland moet voor dit investeringsplan gedurende 10 jaar het nationale burgerlijke bestuur opschorten met een technocratisch bestuur en gedurende 10 jaar 100 miljard Euro jaarlijks via bezuiniging direct herinvesteren (1.000 miljard in 10 jaar !).
  50 miljard van de 75 miljard gezondheid, 20 miljard van de 60 miljard uitkeringen door 1 miljoen allochtonen te remigreren. 25 miljard van de 30 miljard onderwijs door internet. Wellicht 45 miljard van de Zelfstandige Bestuursorganisaties.
  Toch moeten 1.000.000 passieve ne actieve re-distributieve en multiculturele en 5e colonne activisten allochtonen remigreren naar land van herkomst waar zij overigens meer welvaart kunnen bereiken en de westerse seculiere mentaliteit kunnen promoten. In de gezondheidszorg is nodig deze onder militaire medici en tucht te plaatsen. Een tweede fase is een ambitieus ruimtevaart programma (nu 200 miljoen, straks 5 miljard) waaronder een soeverein GPS, astro mining, Moon colony, kolonisatie en terra forming Mars, Venus en hopelijk mogelijk een 50 jarige onbemande reis naar de meest nabij staande sterren.
  Nederland krijgt daarmee zoals China een dubbele economie. Voor Europa, Engeland en de rest van de wereld blijft de transito economie al of niet onderdeel van het Bolkestein munt systeem. En een gesloten V.O.C. 2.0 scientific economie b.v gebaseerd op een Helium-3 standaard .

  Like

 5. koddebeier zegt:

  We gaan ten onder aan de door en door verrotte graai cultuur van: bank en verzekeringsdirecteuren, directeuren en managers uit het bedrijfsleven, onze onkundige politicie met talloze bijbanen, commessariaten en laten ook het graaien van de Europese Unie niet vergeten, dit alles tesamen voert ons naar de ondergang.

  Like

  • Rudi zegt:

   @koddebeier
   Beste koddebeier, zonder u te willen tegenspreken, zou ik een kanttekening willen plaatsen bij uw comment van 17:21.Altans wat die ‘graaicultuur van bank en -verzekeringsdirecteuren, directeuren en managers uit het bedrijfsleven’ betreft,
   U heeft volkomen gelijk dat er exorbitante bedragen mee gemoeid zijn in die bonus- en ‘graaicultuur’.

   Aan de andere kant, echter, staat de politiek met zijn verzorgingsstaat. Ik weet niet hoe de vork in Nederland precies in de steel zit, maar gemeentebesturen lenen bij de banken om bijstandsuitkeringen te kunnen betalen, gratis dit en dat uit te delen en openbare werken te financieren. Wie denkt dat die allemaal met belastinggeld betaald worden, dwaalt.
   Dit leidt er echter toe dat banken hun winsten elders gaan zoeken, niet zelden in praktijken die niet anders omschreven kunnen worden als ‘piraterij’. En waar piraterij is, daar zijn piraten.
   Directeuren en bedrijfsleiders hebben een verantwoordelijkheid om zowel voor de aandeelhouders als de werknemers ervoor te zorgen dat er überhaupt een bedrijf is en blijft om draaiende te houden. Maar ook hier geldt: waar een zee is, zijn er vissen (*), en daar zwemmen al eens haaien tussen.
   Overigens verdienen tv-lui, acteurs en sportlui ook exorbitante bedragen en daar zegt (haast) niemand wat van. Want ze zouden maar eens met hun centjes in Monaco kunnen gaan wonen.

   (*) met uitzondering van de Dode Zee

   Maar ik herhaal, met wat u zegt over politici met hun commissies en het nieuwe Versailles van de EUrocraten ben ik het fundamenteel eens.
   Als u weet dat de man die in het EU-parlement in Brussel niets anders doet de hele dag dan koffie maken €2000 per maand mee naar huis neemt, dan weet u hoe er in die wereldvreemde ivorentorenbewonende kringen met andermans geld wordt omgesprongen.

   De EU is een vliegtuig dat, terwijl iedereen aan het stuur en de knoppen wil zitten, regelrecht de plomp wordt ingevlogen.(*)
   (*) met dank aan Bill Whittle van PJ Media voor het beeld

   Like

 6. Claudia zegt:

  de schuld van de crisis ligt hoofdzakelijk aan het neo liberaal denken,ikke ikke en de rest kan stikke
  Winst maximaliseren ,zonder rekening te houden met de mensen
  Privatisering wat niet te privatiseren valt(ziekenfonds- water- post- energie treinen- enz enz
  Overal ellende ,steeds duurder en steeds slechter,alleen een paar graaiers worden er beter van
  Woningbouw verenigingen waar door het vrijgeven van de salarissen,de gekte in de bolletjes is geslagen,en het bouwen voor de gewone man is veranderd in het nemen van enorme risico s
  met de bekend noodlottige resultaten
  Wat ook weer doorwerkt in de teloorgang van de bouw, en dat weer doorgeeft aan de economie
  En dan hebben we het nog niet over de banken, en de bedrijven waar de leiding zich enorme salarissen toedeeld zonder rekening te houden met het voortbestaan van het bedrijf
  Kortom het kapitalisme is ontspoort
  Dit is geen pleidooi tegen het kapitalisme,integendeel ik hang het kapitalisme aan
  Je schaft de trein en ook niet af als er eentje ontspoort,
  Maar je zorgt dat het niet meer kan gebeuren
  Het wachten is op een briljante econoom of filosoof die de boel weer op de rails zet
  Als dit niet gebeurd zie ik een risico van uiteenvallen van de maatschappij.
  En dan zijn we nog niet jarig
  We zijn dan wel een heel makkelijke prooi voor de islam
  EUROPA ONTWAAK

  Like

  • Rudi zegt:

   @Claudia
   Claudia zegt: “Het wachten is op een briljante econoom of filosoof die de boel weer op de rails zet”

   Ik vrees dat het niet de taak is van economisten, hoe briljant ook, om de boel op de rails te zetten. Zelfs de tien intelligentste mensen ter wereld zijn niet in staat de boel op de rails te zetten, omdat zij niet weten welke beslissingen ieder afzonderlijk individu maakt. En daar draait het om.
   En over filosofen gesproken, diegene naar wie geluisterd werd, hebben met hun ideetjes de wereld dichter bij de hel dan het paradijs gekregen: Rousseau, Marx, Marcuse. Het is helaas met filosofen net als met economen, men luistert niet naar de juiste.
   Ik refereer hier graag aan Friedrich von Hayek, Milton Friedman en Thomas Sowell. Wat mij betreft de verstandigste economen ooit.

   Claudia zegt: “Privatisering wat niet te privatiseren valt(ziekenfonds- water- post- energie treinen- enz”
   Hier verplicht u mij het met u oneens te zijn. Deze dingen zijn wel degelijk te privatiseren. Die diensten in handen van de staat houden, zoals voor een groot deel in België, zorgt ervoor dat verliezen goedgemaakt dienen te worden door de belastingbetaler. Daarbij komt nog dat in België de diensten die u opnoemt vaak in handen zijn van acolieten van het politieke establishment, of zoals ik ze pleeg te noemen: ‘parachutisten’.

   We moeten gewoon kijken naar wat een staat MOET doen en naar wat een staat NIET moet doen. En wat een staat NIET moet doen, is al datgene wat een private onderneming efficiënter kan qua prijs/kwaliteit. Openbaar vervoer, bv, is perfect te privatiseren, hetzelfde met post en energie. Ik weet niet hoe dit in Nederland is geregeld, maar in België zijn die in handen van de staat en al die staatsbedrijven draaien met cijfers die even rood zijn als de ‘parachutisten’ die er aan het hoofd staan: post, spoor (NMBS), luchthaven van Zaventem, nationale omroep, de openbare bus- en trammaatschappij (De Lijn).

   Sinds de Tweede Wereldoorlog zitten we in Europa met de economische leer van Keynes opgescheept: zoveel mogelijk staatsinterventie en -controle, de overheid moet het voorbeeld geven. Onze huidige (vooral linkse) machthebbers hebben zeer goed naar hem geluisterd. De overheidsuitgaven swingen de pan uit sedert WO2, en zeker sedert de jaren ’70, toen men tijdens de economische crisis het ambtenarenapparaat is gaan uitbreiden om mensen toch maar werk te geven.
   En dan de Europese Unie, een soort Moloch die misschien niet zijn eigen kinderen, dan wel zijn eigen welvaart verslindt.

   Ik sluit graag af met Milton Friedman. Tijdens een debat werd hij gevraagd of men niet gewoon een nieuw parlement nodig had. Zijn antwoord luidde: “The way you solve things is by making it politically profitable for the wrong people to do the right things.”

   Like

   • Tom Hendrix zegt:

    @Rudi 21.27. uur, op 23/4. Wat de economen Hayek, Friedman en Sowel betreft deel ik uw mening volledig. Het was een van deze uitmuntende economen die terecht zei: ” Massa – immigratie en het in stand houden van de sociale zekerheid gaan NIET SAMEN”.
    Maar de hele politieke elite, LUISTERDE voor geen meter. Economen als Klamer en Fortuyn hebben in de jaren ’90 ook geregeld gewaarschuwd dat de EU en de Euro, een groot gevaar zouden opleveren voor de economie. Het meest schandalig vond ik wat er gebeurde in het jaar 2000. De CDA, toen in de oppositie, diende een motie in door dhr. de Haan, om Griekenland buiten de EMU en de EURO te houden, omdat TOEN de boekhouding al NIET op orde was. En wat deed minister-president kok, en minister van Financiën Zalm, ze lachtten dhr. de Haan vierkant uit, en zeiden dat Griekenland er best bij kon. Ik KOTS van dat hele rode en andere politieke gespuis!

    Like

 7. louis-portugal zegt:

  Onzin jouw verhaal Jiep.

  Like

 8. Jan zegt:

  “Wie daarvan afwijkt, wordt verketterd en kan een carrière op zijn buik schrijven.” Voorbeeld is Sarrazin met zijn boek ‘Deutschland schafft sich ab’ en nu hiervoor door de UNO wordt vervolgd want het is ‘natuurlijk’ ‘racistisch’ als Sarrazin stelt dat moslims en andere allochtonen geen bijdrage leveren aan de Duitse maatschappij maar slechts parasiteren, zelfs als je dit aantoont met cijfers van de staat:

  UNO kritisiert Deutschland wegen Sarrazin
  Was von der hiesigen Staatsanwaltschaft als Ausdruck freier Meinungsäußerung gewertet worden war, ist auf der völkerrechtlichen Ebene als Rassismus eingestuft worden. Das Unterlassen strafrechtlicher Ermittlungen stelle einen Verstoß gegen das UN-Übereinkommen zur Beseitigung jeder Form von Rassendiskriminierung dar, so der Ausschuss.
  http://www.pi-news.net/2013/04/uno-kritisiert-deutschland-wegen-sarrazin/

  Like

 9. Pingback: Het tegenhouden van onze bankiers | Badr Youyou

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s