Misbruik donorgelden in de Palestijnse Autoriteit blijft voortduren

Screenshot_13

Mahmoud Abbas voor een groot portret van Yasser Arafat, beide betrokken bij corruptie binnen de Palestijnse Autoriteit

(Door: Missing Peace)

Het misbruik van (Europese) donorgelden door de Palestijnse Autoriteit is niet nieuw. Op de website van de Britse organisatie EU Funding zijn hiervan genoeg voorbeelden te vinden.

Tijdens het bewind van PLO leider Yasser Arafat kwam bijvoorbeeld aan het licht dat Arafat een deel van de buitenlandse hulp (waaronder geld van de EU) gebruikte voor het verrichten van betalingen aan Palestijnen die terreuraanslagen pleegden op Israëlische burgers.

De bewijzen van de betalingen, die werden gevonden tijdens een inval in Arafats hoofdkwartier in Ramallah, werden door de Israëlische politicus Benny Elon aan EU-parlementariërs overhandigd.

Hun pogingen om de EU te dwingen om de financiering van de Palestijnse Autoriteit (PA) te herzien werden echter gefrustreerd door het EU-bureau voor fraudebestrijding OLAF. OLAF weigerde volledige inzage te geven in de bevindingen van een onderzoek naar de fraude bij de PA.

De kwestie werd daarop in de doofpot gestopt door de EU en grotendeels genegeerd door de internationale media. Wel werden later van de PA hervormingen geëist op het gebied van financieel beheer. Een eis die onder andere resulteerde in de benoeming van Salam Fayad een Palestijnse econoom die carrière had gemaakt bij de Wereldbank. Fayad werd uiteindelijk premier  van de Palestijnse Autoriteit.

Enkele jaren later, onder het bewind van Mahmoud Abbas en Salam Fayad, kwam Fahmi Shabaneh, het voormalige hoofd van de Palestijnse Algemene Veiligheidsdienst opnieuw met bewijzen over de corruptie in de PA. Het ging daarbij om de diefstal van honderden miljoenen dollars door PA-officials, die geld, dat afkomstig was van buitenlandse donororen, wegsluisden naar privé bankrekeningen. Zijn onthullingen waren bedoeld om de internationale gemeenschap wakker te schudden over de gevolgen van deze corruptie voor de Palestijnse samenleving. De zaak leidde echter niet tot heroverweging van de financiële hulp aan de PA.

Het meest recente voorbeeld van misbruik van donorgelden door de PA is het bedrog met de betalingen aan Palestijnse terroristen die gevangen worden gehouden in Israël  In Noorwegen heeft dit al geleid tot een politiek schandaal. De regering van Noorwegen was eerder op de hoogte gebracht van het bedrog door de Israëlische organisatie Palestinian Media Watch, maar had niets gedaan met de informatie totdat het Noorse TV station NRK aandacht besteedde aan de zaak.

De PA had altijd tegen de donorlanden gezegd dat het om sociale bijstand ging aan de families van de gevangen terroristen. In werkelijkheid ging het echter om betaling van salarissen die ver boven het gemiddelde in de PA liggen. Gevangen terroristen met de langste straffen (dus degenen die bijv. Israëlische burgers vermoordden) kregen de hoogste salarissen. In totaal besteedt de PA vier miljoen euro per maand aan deze betalingen.

De afgelopen twee maanden werden de betalingen echter opgeschort vanwege de financiële problemen in de PA. De vereniging voor Palestijnse gevangen Hussam eist nu dat de PA onmiddellijk de salarissen overmaakt.

De Israëlische kranten Ma’ariv en Makor Rishon gaven vorige week meer details over de betalingen. Beide kranten maakten melding van het feit dat Salam Fayad twee jaar geleden zelf opdracht zou hebben gegeven om de salarissen van deze terroristen te verdrievoudigen.

Fayad nam vorige week ontslag als premier van de PA. Volgens Fatah-leider Husam Khader had Fayads besluit ook te maken met de campagne die hij voerde tegen de corruptie in de PA.

Husam zei in een interview met Sama News dat Fatah-leiders samenzweerden tegen Fayad, omdat hij hun financiële- en andere privileges reduceerde. Khader zei verder dat “Fayad zijn best had gedaan in de meest vuile realiteit die een volk heeft ervaren sinds maatschappijen en staten ontstonden”.

De recente onthullingen hebben behalve in Noorwegen inmiddels ook in Engeland geleid tot nader onderzoek op politiek niveau, maar het misbruik van donorgelden blijft onverminderd doorgaan.

In Birzeit op de West Bank werd bijvoorbeeld onlangs een museum geopend waar de geschiedenis over Israël wordt vervalst. Zo wordt in de expositie beweerd dat in Palestina een van de meest invloedrijke culturen ter wereld huisde, daarbij werd uiteraard niet de Joodse geschiedenis bedoeld, die wordt ontkend door het museum. Het museum is tot stand gekomen met o.a. donaties van de EU en de Wereldbank

Verder schreef Nitsana Darshan-Leitner, de directrice van het Israëlische centrum voor justitie Shurat HaDin, op 14 april jl. in The Jerusalem Post dat 28% van het PA-budget wordt besteed aan defensie, vergeleken met 16 procent voor onderwijs en 10 procent voor gezondheidszorg. Deze cijfers kwamen ruwweg overeen met wat het Palestijnse centrum voor economisch onderzoek MAS berichtte in januari van dit jaar. MAS schreef in een rapport dat 31% van het Palestijnse BNP opgaat aan de veiligheidsdiensten.

Shurat HaDin wil nu dat de VS en de EU ( de voornaamste donoren van de PA) beginnen met het naleven van de eigen wetgeving op controle op de besteding van overheidsgelden waar het gaat om de financiële hulp aan de PA.

Bron:

http://missingpeace.eu/nl/2013/04/misbruik-donorgelden-in-de-palestijnse-autoriteit-blijft-voortduren/#content

Auteur: Missing Peace

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Palestina", "Westelijke Jordaanoever", Gazastrook. Bookmark de permalink .

5 reacties op Misbruik donorgelden in de Palestijnse Autoriteit blijft voortduren

 1. G.Deckzeijl zegt:

  Waarom ik een pesthekel aan alle zgn “godsdiensten”heb, incl. die verdomde veroveringsideologie islam, niet alleen omdat ze stuk voor stuk verzonnen zijn maar ook omdat ze het BEEST in de mens losmaken, mensen tot totale waanzin drijven! Hier is het zoveelste bewijs dat islam vele malen gevaarlijker is dan nazi-fascisme en communisme samen.
  http://www.barenakedislam.com/2013/04/19/chechen-muslims-strip-humiliate-and-savagely-beat-a-pregnant-woman-for-an-alleged-affair-with-a-russian-soldier/

  Like

  • Anneke zegt:

   En brengt de politiek -, financieel -, economische wereld bevrijding??? NEE, dit ‘wereldje’ maakt eveneens veel haat los in de mens. Sterren zijn het, in ’t ophitsen van de multiculti-burgerrij. Die toch al zo intens FRAGIEL is…
   Verwacht zelf binnen afzienbare tijd een ware burgeroorlog in Europa!!! In Oost-Azië broeit het eveneens met de dag meer en meer….”De wereld staat op springen…och; genoeg duistere wapens en springstoffen”.

   Like

 2. Anneke zegt:

  Bij een (evt.) derde wereldoorlog zal Israel zich letterlijk WAAR maken!!! De wereld zal zien wiens Hand dit land en haar bewoners stuurt. Angst, zweet en tranen zullen van veel gezichten afdruipen!!! ! !!! “De wedloop is nog maar van korte duur”.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s