Qatar vindt Griekse standbeelden ‘te naakt’

Screenshot_21

Griekenland heeft uit Qatar twee antieke standbeelden van atleten teruggenomen. De beelden mogen niet, zoals afgesproken, in de kleine Golfmonarchie tentoongesteld worden, wegens de naaktheid van hun edele delen. Dat meldt een woordvoerder van het Griekse ministerie van Cultuur. ‘De standbeelden zijn teruggekeerd naar Griekenland. De organisatoren van de expositie in Qatar wilden de geslachtsdelen van de beelden met zwarte doeken bedekken. Ze zijn nooit tentoongesteld, ze zijn teruggekeerd op 19 april’, aldus de zegsman.

Olympische atleten

De beelden stellen naakte jonge mannen voor zoals de Olympische atleten in de Oudheid waren. Het eerste beeld dateert van de Archaïsche periode (zesde eeuw voor Christus) en het tweede is een Romeinse kopie van een Griekse klassieke atleet.

De secretaris van het Griekse ministerie van Cultuur, Costas Tzavaras, ging op 27 maart naar de opening van de expositie in het Museum voor Sport en Olympisme in Qatar om de ‘vriendschap’ tussen de twee landen te bevorderen.

De tentoonstelling schetst de geschiedenis van de Olympische Spelen van de Oudheid tot nu. Ze loopt in samenwerking met ExxonMobil tot 30 juni.

Afwezig

Kort na de opening maakte de Franse krant Libération zich zorgen over de afwezigheid van bepaalde naakte sculpturen uit de Grieks-Romeinse tijd op de vernissage in een kort artikel met de titel ‘Qatar wil geen naakte beelden zien’. Museumdirecteur Christian Wacker ontkende daarop alle mogelijke censuur. Qatar wil de Olympische Spelen in de zomer van 2024 organiseren. In 2022 vindt er het WK Voetbal plaats.

Bron:

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20130423_00552607

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Griekenland, Islam, Qatar. Bookmark de permalink .

15 reacties op Qatar vindt Griekse standbeelden ‘te naakt’

 1. Je vraagt je af wat die jongens in Qatar daar hebben hangen tussen hun benen!?

  Like

 2. delamontagne zegt:

  Hier moet je toch eigenlijk wel heel hard om lachen. Had dergelijk artikel al eerder hier verwacht. Heb paar jaar terug op een van de satellite-zenders al eens zo iets gezien in een van die “pracht-paradijsjes” = Dubai/Abu dabi
  Ik meen dat er alleen mannen betreffende zaal in mochten, DE ACHTERLIJKHEID.
  Deed me denken aan Pompeii, Italie.jaren 60.. Mocht je ook niet alle muurschilderijen zien.

  Like

 3. Jan zegt:

  Dit is natuurlijk weer wel gewild bij die pederasten:

  (Grieks, kylix, roodfigurig ca. 460 v. Chr.)

  Like

 4. Martien Pennings zegt:

  Moord, verkrachting, terreur, onderdrukking, uitbuiting, maffiositeit, lieglasterhypokrieten, racisme, parasitisme en vooral met dat parasitaire oliegeld het Westen infiltreren: het kan allemaal in Qatar.
  Nee: dat móét allemaal in Qatar.
  Maar een marmeren piemeltje in slappe toestand?
  Nee, dat kan écht niet!
  Vindt u het raar, mevrouw, mijnheer, dat ik af en toe een uitroeiingsneiginkje jegens de moslimische medemens in mijn onderbuik voorbij voel trekken?
  Ja, dat zijn inderdaad gewoon algemene massamoordneigingen in-het-wilde-weg.
  Wel heel abstract hoor!
  En als Verlicht-Humanistische Christen-Jood vecht ik erg tegen die impulsen.

  Like

 5. Tom Hendrix zegt:

  @Martien Pennings 06.43. uur. ” Moord, verkrachting,terreur,onderdrukking,uitbuiting etc”, dat natuurlijk wel Martien, want hun grote voorbeeld, Mohammed, de pedo profeet, halsafsnijder, en karavanenberover heeft hun deze activiteiten nagelaten in het HAATBOEK KORAN.

  Like

 6. BertG. zegt:

  In ieder zijn er weer 2 beelden gered van een sloop actie.
  Dat ze ze bewaard hebben vind ik al een wonder want alles wordt daar kort en klein geslagen wat maar enigszins als “onrein” over komt daar.

  Like

 7. BertG. zegt:

  Dat kleine beeldje is anders wel ze pikkie kwijt geraakt.
  Is waarschijnlijk tijdens een besnijdenis gebeurt.
  Ze kunnen der ook niet van af blijven hé.

  Like

 8. vanhetgoor zegt:

  Penisnijd, doorgaans wordt dat alleen aangetroffen bij vrouwen die ontevreden zijn omdat zij geen penis hebben. Maar nu blijkt dat de mannen in Qatar dus ook afgunst hebben naar kleine Griekse piemeltjes. Geeft te denken!

  Like

 9. Henk.V zegt:

  Zouden al deze leidinggevende figuren in het Midden Oosten allemaal aan schizofrenie lijden? Martien geeft een hele waslijst van hun gewoontes en daarin vallen weinig tekenen van respect voor hun vrouwelijke medemensen te bespeuren. Op sexueel gebied hebben ze zich duidelijk niet goed in de hand.En dan opeens de zedenmeester uithangen….

  Nu gebiedt de waarheid mij op te merken dat het in veel religies vaker voor komt dat er onder elke dikke laag opzichtige vroomheid een andere,. minstens zo dikke, laag schuil gaat, heel wat minder vroom..
  Ik ben best bereid zo’n Grieks beeld in onze tuin een mooie plaats te geven.
  En wat de ”zedige”broeders uit Qatar betreft: gewoon eens rondkijken in onze geweldige musea, mannen, en de oude meesters aan de wand maar goed bestuderen. Die hadden allang bedacht dat een vijgenblad elke persoon goed kan afkleden. Probeer zelf maar eens daar in jullie oliestaatje.

  Like

 10. Benedict Broere zegt:

  Een dergelijke preutsheid is niet per se islamitisch. Het vijgenblad is niet voor niets een bekend gegeven in veel Westerse kunst. Verontrustender is de houding tegenover niet-islamitische kunst in het algemeen. De echte hardliners zullen dat alles willen vernietigen of in ieder geval wegdrukken. In bijvoorbeeld Turkije is het te verwachten dat het klimaat jegens moderne kunst heel negatief wordt, en dat wat ze daar hebben aan musea voor moderne kunst, gesloten wordt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s