“Hamas heeft alles kapotgemaakt”

Screenshot_2

Ahmad Mansur

De Israëlische Arabier Ahmad Mansur is in een Arabisch dorp opgegroeid en heeft in Tel Aviv gestudeerd. Tegenwoordig werkt hij als streetworker in Berlijn en behoort tot de Duitse islamconferentie. In een interview met het dagblad “Die Welt” praat hij over het vredesproces – en het democratieprobleem van de islam.

Mansur groeide op in een Arabisch dorp en werd in zijn jeugd door de plaatselijke imam tot een “islamist” gemaakt. Wat dit voor hem betekent? “Haat”, zegt hij. “Haat tegenover moslims die de islam niet waarderen, tegen vrouwen die geen hoofddoek dragen, tegen Europeanen, tegen Amerikanen, tegen anders denkenden.” Tijdens zijn studie psychologie in Tel Aviv leerde Mansur een andere kant van het leven kennen: hij ontwikkelde vriendschappen met Joden, die hem bij zijn studie hielpen, hem thuis bezochten, met hem koffie dronken. “De haat speelde opeens geen rol. In plaats daarvan de vrouwen echter een des te grotere.”

De nu 37-jarige denkt graag terug aan de tijd na zijn studie en het werk als therapeut in een Duits ziekenhuis bij Tel Aviv: “Alles was mooi, de tijd rook rondom het jaar 2000 weer naar vrede. Totdat de Tweede Intifada alles teniet deed.” Nadat hij bijna gedood werd bij een aanslag, zou hij naar Berlijn zijn gegaan. Daar werkt Mansur nu als streetworker met islamitische jongeren. Voor velen van hen is de rapper Bushido een voorbeeld, die onlangs vanwege zijn contacten tot de georganiseerde misdaad in het nieuws kwam. “Jammer dat hij zo´n succes heeft met zijn geweldsverheerlijkende en vrouwenvijandige songs”, vindt Mansur.

Duidelijke woorden vindt de belijdende moslim, die zich als lid van de Duitse islamconferentie intensief met de thematiek bezighoudt, voor de Salafisten: “Ze worden graag gebagatelliseerd”, zegt hij, omdat ze tot nu toe slechts zelden gewelddadig zouden zijn geworden. Maar: “Verbaal en symbolisch geweld oefent in mijn ogen al iemand uit die zegt, omdat jij christen bent, ben je minder waard dan ik, want ik ben moslim.” In Duitsland zou enerzijds “paniekzaaierij” bestaan, anderzijds echter ook mensen die denken moslims te moeten “beschermen” en daarom iedere kritiek verbieden. Beide manieren zouden moslims “onmondig” maken.

“Bestaansrecht van Israël onaantastbaar”

“Die Welt”-journaliste Andrea Seibel vraagt Mansur ook naar gevoelen voor Israël. “Ik ben er trots op dat ik in een democratisch land ben opgegroeid, hoewel het waarschijnlijk veel mensen woedend maakt dat ik Israël een democratie noem”, antwoordt hij. Hij zou blij en trots zijn dat hij in Israël zou hebben mogen studeren en veel kansen gekregen zou hebben. “En voor mij als Arabier is het ongelooflijk belangrijk”, benadrukt hij, “dat het bestaansrecht van Israël onaantastbaar blijft.” De jaren voor de aanslag op Rabin zouden de mooiste zijn geweest: “toen had men het gevoel dat alles bloeit. Opeens was er geen haat meer. En de checkpoints waren überhaupt niet belangrijk. Maar toen heeft Hamas alles kapotgemaakt.”

De islam, aldus Mansur, zou zich op de verhalen uit de koran moeten concentreren, waarin de mensen met Allah strijden en afwijkende meningen vertegenwoordigen. De straffende Allah speelt een te grote rol in deze religie. Op de vraag waarom er geen islamitische staat bestaat die de rechten van minderheden respecteert, antwoordt hij: “Omdat daar overal een islam wordt geleefd die de mensen bijna alles voorschrijft in het leven, hen in een korset van religieuze rituelen en dogma´s dwingt. Zo wordt islam onverenigbaar met democratie.”

Bron:

http://tinyurl.com/czetjh2

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Arabische wereld, democratie, Hamas, Israël, Joden. Bookmark de permalink .

9 reacties op “Hamas heeft alles kapotgemaakt”

 1. Peter te Velde zegt:

  Geachte heer Bron,

  Even off-topic.U heeft hier op de site altijd dat mooie plaatje staan van Stop EUSSR.
  Kunt u daar geen stickers van laten maken. Een verkopen voor een euro?
  Ik wil er dan direct 5 kopen!

  Like

 2. Helena zegt:

  Ik begrijp het even niet meer geloof ik.
  Een “redelijke moslim”??? Dit moet een uniek exemplaar zijn. Is hij homo????

  Like

  • Theresa Geissler zegt:

   @Helena 22.44u. Misschien. (dat laatste) maar op zichzelf is dat even minder relevant.
   De goede man kwam toevallig door zijn studietijd in een democratische omgeving terecht en werd er door geraakt. Dat is op zichzelf geen ongewoon verschijnsel: Er zijn gevallen bekend van Sovjet-spionnen die, na jaren undercover in het westen te hebben geleefd, eenmaal terug in de Sovjet-unie totaal niet meer konden aarden en met hun land en de partij radicaal braken. En denk aan Ayaan Hirsi Ali! Er is echter wel een verschil tussen haar en deze Mansur en wel dit, dat zij de Islam openlijk afgezworen heeft en hij die stap toch niet heeft gezet. Je kunt natuurlijk aannemen dat zij daar, als vrouw, ook meer reden toe had. Maar daar zit ‘m dan ook de kneep: Hij blijft toch aan de andere kant van de scheidslijn, wat voorzichtigheid geboden maakt: Er zijn, ook in Nederland, genoeg Moslims, die zich aanvankelijk de westerse leefstijl geheel eigen hadden gemaakt -bijvoorbeeld doordat zij hier waren opgegroeid- maar, doordat zij zich bleven openstellen voor de Islam, later weer in contact kwamen met radicalere ‘Broeders’ en dan opeens weer radicaliseerden, soms zelfs nà het bereiken van de middelbare leeftijd. Met Moslims blijft het koffiedik kijken, wat dat betreft.
   Wat, als later blijkt, dat deze beminnelijke man gewoon een perfect exemplaar is, dat is voortgekomen uit het ‘project’ zoals onze mede-reageerder G. Deckzeijl het betitelt? Een volmaakt voorbeeld van infiltratie? Dat valt niet te voorzien en het is vooralsnog ook niet nodig om hem om die reden volledig af te schrijven, m aar alertheid blijft geboden. Zeker, zolang hij zelf toegeeft, wèl Moslim te zijn.

   Like

 3. luckybee zegt:

  Als een moslim over democratie spreek , dan staat hij automatisch in conflickt met de Koraan en ahadith.Er zijn genoeg moslims die het geprobeerd hebben het te reformeren , maar allemaal worden ze door de Mainstream islam vervolgd en gedood als ze gepakt worden.Denk aan de Aleviten,Sufi’s,Ahmadyah, en anderen die na de dood van hun profeet geprobeert hebben.

  Like

 4. Tom Hendrix zegt:

  @Helena 22.44.uur. Ik denk dat U zich vergist. Ik denk dat de Hr. Mansur, geen moslim meer is, daar hij, uitdrukkelijk vermeld dat hij, omgang had met Joden, werkte in een ziekenhuis bij Tel Aviv, en tijdens de tweede intifadah naar Duitsland vluchtte. Deze man is een realist, en in mijn ogen een held. Tja, en qua geaardheid, dat is ieder individu zijn/haar eigen pakkie an!

  Like

 5. Joop Klepzeiker zegt:

  Op de vraag waarom er geen islamitische staat bestaat die de rechten van minderheden respecteert, antwoordt hij: “Omdat daar overal een islam wordt geleefd die de mensen bijna alles voorschrijft in het leven, hen in een korset van religieuze rituelen en dogma´s dwingt. Zo wordt islam onverenigbaar met democratie.”

  Ik weet het zo net nog niet ik val over het woordje wordt , zo geeft hij eigenlijk aan dat de de islaam dus wel verenigbaar is !!!!

  Like

 6. Jan zegt:

  Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst: Hamas-kinderen spelen lijkje/martelaar en wat nog allemaal meer.
  http://www.thetower.org/hamas-our-children-love-martyrdom/

  Like

 7. Jan zegt:

  Hamas-aanhangers slaan Yosef Antebi in elkaar. Antebi was degene die ik vorig jaar november fotografeerde op de pro-Hamas-demonstratie op de Dam. Hij werd nu cultureel verrijkt door hen die hij steunt:

  De dhimmie met vrienden die geen vrienden bleken te zijn:

  Neturei Karta Rabbi Attacked in Amsterdam
  A Neturei Karta rabbi was assaulted by a Muslim man in the Dutch capital. He has been hospitalized.
  Rabbi Antebi is anti-Zionist, he does not advocate for war in the Middle East but he was identified as a Zionist. The Muslim started yelling at him and threatening him, and the rabbi noticed that the immigrant was going to attack him.”
  At this point, the friend said, Rabbi Antebi asked passersby to help him, but was ignored.
  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169240#.Uchk6r1NKru

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s