De volgende crisiskandidaat in euroland… Nederland

Screenshot_1

Toen de Griekse schuldencrisis rondom de jaarwisseling 2009/2010 uitbrak, werd ons door o zo sluwe Duitse politici zoals bondskanselier Angela Merkel en minister van Financiën Wolfgang Schäuble verzekerd dat de crisis in Griekenland zelf door drastische bezuinigingen ingedamd zou kunnen worden. In  euroland zou alles weer goed komen.

Toen de crisis in de daaropvolgende maanden oversloeg naar Portugal, later naar Ierland en toen ook nog naar Italië en Spanje, klonk er een nieuw mantra uit Berlijn waarmee de belastingbetalers, die immers ook kiezers zijn, gerustgesteld moesten worden. Nu werd er gezegd dat het alleen maar zou gaan om landen aan de rand of de “periferie”, die het niet gelukt zou zijn de eigen financiën in orde te brengen.

Screenshot_2

Wolfgang Schäuble en Angela Merkel

Enkelen spraken al van de tweesporige eurozone zonder de verspillende zondaren van de zogenaamde PIIGS-landen (Portugal, Ierland, Italië, Griekenland, Spanje) met hun problematische staatsschulden, stijgende werkloosheid en instortende prijzen van onroerend goed. Daarna, zo vertelde men ons, zouden we de “gedisciplineerde” harde kern van de euro hebben – uiteraard onder leiding van de Bondsrepubliek Duitsland met haar begrotingsdiscipline. Daartoe zouden ook de “Noord-Europese” economieën van Oostenrijk, Finland, Nederland, Luxemburg en Frankrijk behoren.

De Nederlandse ziekte

Welnu, mevrouw Merkel, zoals het er naar uitziet is de hele constructie van de eurozone kwetsbaar. De volgende dominosteen die volgens vele insiders en bronnen in de Nederlandse Bank en in onroerend goed kringen zou kunnen vallen, is het spaarzame buurland Nederland. De economie van Nederland zakt in elkaar, huizen staan leeg, de mensen kunnen zich geen nieuwe auto´s meer permitteren, vele steden en gemeenten staan aan de rand van de financiële afgrond. Paradoxaal genoeg zijn de Nederlandse banken door dezelfde onroerend goed zeepbel getroffen als de VS en Spanje meer dan tien jaar geleden. Er werden kredieten verstrekt die hoger waren dan de waarde van de huizen, huizen werden aan klanten verkocht die het zich niet konden permitteren en die niet over welke garantie dan ook beschikten.

Het Nederlandse onroerend goed casino functioneerde geweldig totdat het bankroet van de investeringsbank Lehman Brothers er in september 2008 deze vorm van kredietverlening wereldwijd tot instorten bracht. Sinds 2008 zijn de huizenprijzen in Nederland gemiddeld met 18% gedaald, veel woningbezitters hebben meer schulden bij de bank dan hun woning op dit moment waard is. De banken noemen deze toestand “onder water zitten”.

Screenshot_3

Tot 2012 deden de banken net alsof de hypotheken voor onroerend goed gebruikt zouden worden, de klanten betaalden de laagste rentes, het drogbeeld van een gezond bankensysteem werd overeind gehouden. Toen trad de nieuwe regering onder de conservatief-liberale minister-president Mark Rutte aan, die onmiddellijk begon om tot dan toe bestaande mogelijkheden om de belasting te ontduiken te blokkeren. Sinds januari zijn deze maatregelen nu voelbaar. Banken en huiseigenaren moeten zich houden aan de realiteit – en die is niet echt fraai. Nederlandse banken hebben in totaal ongeveer 650 miljard euro aan hypotheekkredieten in de boeken staan. De schuld van de private huishoudens ligt bij 250% van het beschikbare inkomen. Ter vergelijking: in Spanje bedraagt deze slechts 125%. Het langzame instorten van de onroerend goed zeepbel in Nederland dreigt nu de hele economie en de banken mee in het verderf te sleuren.

De werkloosheid stijgt, de consumptie daalt, de groei is tot stilstand gekomen. Ondanks harde bezuinigingsmaatregelen zal de regering dit jaar het EU-criterium overtreden, volgens welke een nieuwe schuld van meer dan 3% van het BNP verboden is. De economie van Nederland loopt verder terug, de werkloosheid is met officieel 8,1% nog nooit zo groot geweest als sinds de jaren-80.

Het is een paradox dat de Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem niet alleen tegelijkertijd de nieuwe chef van de Eurogroep is, maar nu ook van het EU-“toezicht”, dat enkele weken geleden 60% van de onverzekerde banktegoeden bij Cypriotische banken in beslag nam en vermoedelijk aan nog meer dwaze eurolanden strikte bezuinigingsmaatregelen zal opleggen. Zijn eigen tekort op de begroting raakt buiten controle, de schuldenlimiet van Maastricht van 3% wordt overschreden.

Om deze pijnlijkheid te voorkomen, heeft hij al methodes toegepast om op de begroting te bezuinigen die de crisis, net zoals in Griekenland, alleen nog maar erger zal maken. Nu al heeft hij 46 miljard euro op de begroting doorgestreept, maar omdat dit niet voldoende is debatteert het parlement al voor 2014 over nog meer bezuinigingen van 4,3 miljard bij de openbare diensten en de gezondheidszorg. Twee jaren van strikte bezuinigingspolitiek hebben de economische crisis alleen maar verscherpt. In februari ging het grootste aantal ondernemingen sinds 1981 failliet. Dijsselbloem zal vermoedelijk al snel toezicht moeten houden op zijn eigen land als volgende crisiskandidaat voor een euroland bailout… uit Berlijn.

En dan is het de vraag of het team Schäuble-Merkel in staat zal zijn de volgende catastrofekandidaat van de eurozone, namelijk Frankrijk, tot na de verkiezingen in september on der de armen te grijpen. Zonder twijfel: de euro is de verkeerde weg tot economische gezondheid van de EU en haar lidstaten.

Screenshot_4

Jeroen Dijsselbloem

Bron:

http://tinyurl.com/cyt266n

Auteur: F. William Engdahl

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in euro, Eurocrisis, EUSSR, Nederland. Bookmark de permalink .

11 reacties op De volgende crisiskandidaat in euroland… Nederland

 1. G.Deckzeijl zegt:

  CHAOS, DISCORD and MISERY for MILLIONS…!!
  Waarvan acte.

  Like

 2. bobzelf zegt:

  Heerlijk, heerlijk, pleur alles maar om , al 10-15 jaar gewaarschuwt, maar door blijven gaan , met alles helemaal naar de kloten te helpen .
  Al die gestudeerde klootzakken , nooit 1 dag gewerkt en ze wisten het allemaal. zo goed ,
  het zou een geweldige stabiliteit brengen , geen oorlog meer ( nou we zitten er straks midden in ) , europa zou een grootheid worden in de wereld , geen werkeloosheid meer ,
  mag ik effe : WHAHAHAHAHAHAHA
  HANG ZE GLOEIENDE , GLOEIENDE MAAR AAN DE HOOGSTE BOOM , vanaf Gerrit , ik steel als de raven Zalm, Balkenende de rasklootzak die na ons 63% Nee , toch de leugen van Lissabon getekend heeft , die volgevreten homo de Jager ( eigen boom ) met we krijgen al ons geld met rente terug , Pinokkio Rutte de man die sneller liegt dan zijn schaduw en snel met de Jager zonder REFERENDUM EFFE BIJ HET KRUISJE TEKENDE voor het ESM ,
  MOET IK NOG EFFE DOORGAAN ???
  ALLE BANKTOPPERS ??? HAAL ALLE TORENHOGE BONUSSEN MAAR VAN HUN REKENINGEN AF , EN HANG ZE OOK OP !!!
  ER ZAT TOCH WEL 1 GOEIE BIJ ??
  Hang die dan maar apart op !
  En torenhoge gevangenisstraffen voor al de landverraders in de regering , met Pechthold voorop
  want die wil ons eens mooie landje het liefst morgen met een strik erom naar brussel brengen .
  JA , ALLES VOOR EEN GOEDE BAAN !!!!!!!!!
  jEZUS CHRISTUS WAT BEN IK BOOS !

  Like

 3. koddebeier zegt:

  Eindelijk is het dan zoveer Nederland is bijna falliet: leeg gezogen door de knoflooklanden, de Euro, de Europese unie, zinloze VN missies die per dag klauwen geld kosten en jarenlang onze fijne politici, die het geld met bakken aan allerlei zinloze onzin uitsmeten en een niet aflaten stroom van gelukzoekers,opvreters, oplichters,criminelen over onze landsgrenzen lieten binnenrennen.
  Ze werden beloont met een huis,inrichting,uitkering, allerlei toeslagen en subsidies en met een toen nog uitstekende zorg, ook soms met werk als ze daar zin in hadden. Formidable bedragen aan kinderbijslag verdwenen naar het buitenland zgn. voor hun nog daar wonende kinderen.
  Alles gierde uit de klauw en werd onbetaalbaar zoals bv. onze zorg,enz enz.
  Nu zijn we de dupe, het land is falliet. Het is over en uit en wie betaald het gelach ??
  Juist U raad het al !!

  Like

 4. oogenhand zegt:

  Reblogged this on oogenhand and commented:
  Heel simpel. Mij als Sterke Man aanvaarden. Dan wordt er grote schoonmaak gehouden!!! De hel is eeuwig…

  Like

 5. Tom Hendrix zegt:

  En deze waanzin, het GEDROCHT EU en de EURO, mogen wij betalen, totdat ook wij, net als de hypotheken “onder water staan”. En MEN de POLITIEK, had het kunnen en moeten WETEN! Sinds de ’90 jaren van de vorige eeuw, hebben economen van naam, waaronder Klamer en Fortuyn gewaarschuwd, niet aan DIT HEILLOOS EXPERIMENT- de EU/EURO- te beginnen. En wat deed de gevestigde politiek, HEEL HARD LACHEN, en de critici beschimpen en honen. En het ergste is nog, dat het ESM FEITELIJK betekent, dat wij burgers zijn VERRADEN en VERKOCHT aan BRUSSEL. Dus stop maar met de flauwekul van parlement, regering en koningshuis, want BRUSSEL is HIER nu de BAAS!

  Like

 6. Johan van O zegt:

  De vraag is niet wanneer ik ga emigreren, maar wanneer ik deze scherts vertoning van onze elite niet meer kan verdragen en ik mij genoodzaakt zie een veilige en stabiele plaats elders in de wereld te vinden. Helaas valt Zwitserland al af.

  Like

 7. G.Deckzeijl zegt:

  27-4, 15:54
  Hou op met je GEZEIK over niet-bestaande hersenspinsels.
  En als er één zeker is: jij wordt geen sterke man, genoeg pseudoreligieuze idioten
  in deze wereld!

  Like

 8. henk schroemges zegt:

  Laf, angstig en hypocriet, de al vele eeuwen bestaande eigenschappen van heel veel Nederlanders. Dus er zal zeker in dit land spontaan totaal niets veranderen; of we zullen achter een ander land met meer eergevoel en “ballen” moeten aanlopen. Zo is het tot nu toe al altijd gegaan!? Inderdaad, als hypocrisie, een dodelijke ziekte zou zijn hadden we in dit “polderketeltje” geen z.g bestuurderselite cq intelligentia-elite meer.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s