Religie is in Tunesië geen privéaangelegenheid

Screenshot_15

Een moskee in Tunis

Christenen en Joden in het nauw. Het aantal christenen en Joden in Tunesië is de afgelopen jaren sterk gedaald. Weliswaar heerst er in het land traditioneel tolerantie, maar de minderheden komen sinds de revolutie steeds meer onder druk te staan.

Religieuze kwesties zijn in Tunesië niet gewoon privéaangelegenheden. De islam bepaalt de publieke ruimte en de politieke discussie. De geesten scheiden aan de verenigbaarheid van politiek en geloof, van islam en democratie. De revolutie van 2011 bracht de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid om het islamitische geloof publiekelijk te leven. Maar deze godsdienstvrijheid schijnt voor moslims groter te zijn dan voor religieuze minderheden als christenen en Joden.

Voor de onafhankelijkheid leefden er in de jaren-50 bijna 300.000 christenen in Tunesië, nu nog maar 30.000. Christenen zijn een minderheid geworden, die grotendeels is samengesteld uit migranten, Afrikaanse studenten en internationale expats. Ook de ooit zo sterke joodse gemeenschap is enorm geslonken tot ongeveer veertig joodse families in Tunis en duizend Joden op Djerba.

Door christenen gevormd

De dictator Ben Ali wilde net als zijn voorganger Habib Bourguiba een seculier Tunesië en tolereerde de terughoudende christelijke en joodse minderheid. Terwijl de malikitisch beïnvloede Tunesische islam eigenlijk gematigd en tolerant is, bestaan er tegenwoordig radicale groeperingen die strijden voor een maatschappijmodel zonder anders gelovigen.

Screenshot_17Daarbij behoort het christendom tot de Tunesische geschiedenis. Tot aan de islamisering in de 7e eeuw was Carthago, tegenwoordig een voorstad van Tunis, een centrum van de christelijke wereld. Hier werkten de schrijver Tertullianus, de kerkvaders Cyprianus en Augustinus, de latere pausen Victor, Miltiades en Gelasius, de martelaarsters Perpetua en Felicitas. In 1964 werden het Vaticaan en de regering onder Bourguiba het eens over een tot op de dag van vandaag geledende “Modus Vivendi”, dat het de kerk toestaat om in het kader van godsdiensten, scholen en liefdadige instellingen actief te zijn. Het christendom mag echter niet openlijk gepraktiseerd worden. Dat zijn de grenzen van de godsdienstvrijheid in het Tunesië van voor en na de revolutie: muezzin ja – kerkklok nee, volledige versluiering ja – nonnenhabijt nee, vrijdagsgebed open op straat ja – processie op Goede Vrijdag nee. Ramón Echeverría, vroeger vicaris-generaal en al meer dan twee decennia in Tunesië, maakt zich desondanks geen zorgen: “De kerk dient de mensen, zegt ons tweede Vaticaanse concilie. De Tunesische kerk dient de tien miljoen mensen in dit land. Onze aanwezigheid is belangrijk.” (foto hierboven: kathedraal in Tunis).

In tegenstelling tot de christelijke gemeenschap heeft de joodse gemeenschap overwegend Tunesische wortels. “Het ging ons goed onder Ben Ali en de nieuwe regering beschermt ons ook”, verzekert Batou Hattab, rabbi van Tunis en directeur van een joodse school. De geschiedenis van de Joden in Tunesië zou altijd al begeleid zijn geweest door antisemitisme. Maar het antisemitisme zou nu openlijker aan het licht komen, aldus Hattab.

Synagoge achter prikkeldraad

De Grote Synagoge van Tunis, die dichtbij een salafistische moskee in het stadsdeel La Fayette staat, lijkt op een zwaar bewaakte gevangenis met prikkeldraad en politiebewaking. Na de revolutie vonden er overvallen plaats, tegenwoordig is men waakzaam. Voor de dit weekend plaatsvindende traditionele bedevaart naar de El-Ghriba-synagoge op Djerba werden speciale veiligheidsmaatregelen genomen; er komen minder Joden uit de hele wereld dan in voorgaande jaren.

De regering bood de joodse gemeenschap twee parlementszetels aan. Rabbi Hattab wees dit af: hij zou rabbi zijn, geen politicus. Bovendien zouden de Joden als gelijkberechtigde Tunesische burgers door de afgevaardigden in het parlement vertegenwoordigd zijn. Maar in de joodse gemeenschap gaan stemmen op om het aanbod als voorbeeldige omgang met minderheden in Tunesië aan te nemen. De afgevaardigde Salma Baccar, die voor een democratisch-progressief partijenbondgenootschap in de commissie fundamentele rechten van de grondwetgevende vergadering zit, uit zich gealarmeerd: “De Nahda heeft verhinderd dat de vrijheid van belijdenis en geweten als apart speciaal grondrecht in de grondwet wordt opgenomen. Ook heeft die partij nee gezegd tegen het wetsartikel ter bescherming van minderheden.” Nu rest alleen nog de mogelijkheid om tijdens de in mei geplande plenumdiscussie over het totale grondwetsontwerp een verzoekschrift tot aanvulling met deze beide artikelen te doen, zegt Baccar. De Nahda, die in de grondwetgevende vergadering de meerderheid bezit, motiveert haar afwijzing met de aanwijzing dat de preambule met de garantie van de vrije keuze van godsdienst voldoende zou zijn en dat er in Tunesië geen ernstig minderhedenprobleem zou bestaan.

Dat ziet Yamina Thabet, voorzitter van de vereniging ter bescherming van minderheden in Tunesië, anders: “De verscheidenheid maakt deel uit van de Tunesische identiteit. Tegenwoordig worden minderheden bedreigd.” De regering zou meer moeten doen om discriminatie en onderdrukking te beëindigen, eist Thabet.

Screenshot_16

De Grote Synagoge van Tunis

Bron:

http://www.nzz.ch/aktuell/international/religion-ist-in-tunesien-keine-privatsache-1.18071277#

Auteur: Annette Steinich

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Arabische Lente", Christendom, Islam, Jodendom, Tunesië. Bookmark de permalink .

14 reacties op Religie is in Tunesië geen privéaangelegenheid

 1. Theresa Geissler zegt:

  Goed natuurlijk, dat die Rabbi zo optimistisch blijft, maar in zijn plaats zou ik maar de vinger aan de pols houden; dat de situatie er beter op geworden is, kun e nou niet bepaald beweren.
  “Arabische Lente…..” Voor de fundamentalisten, ja.

  Like

 2. daiyu-ninja zegt:

  America begint haar eigen Christenen en Joden als gevaar voor de maatschappij te noemen.
  http://xandernieuws.punt.nl/
  Pentagon begonnen met blokkeren ‘vijandige’ christelijke websites
  Xander 26-04-2013 15:38 – (114) – in Christendom, NWO-UFO-Complot, VS

  Evangelische christenen en katholieken door overheid VS gekenmerkt als ‘haatgroepen’

  Er wordt niet alleen, door dat socialistische tuig jacht gemaakt op de Joden, maar ook op de Christenen.

  Like

  • Theresa Geissler zegt:

   @daiyu-ninja 19.18u. Dit kàn helemaal niet! Het Christendomis het fundament van de USA!
   Niet, dat ik daarom nou zo gek op ze ben, integendeel zelfs, maar het vormt nu eenmaal de roots van een groot deel van de bevolking! Daar màg je helemaal niet aankomen, vanuit hún perspectief!
   Krankzinnig! En ten behoeve van wie? That’s the question…..

   Like

   • daiyu-ninja zegt:

    Theresa Geissler zegt: Het Christendomis het fundament van de USA!…………………….

    Dat was het ook bij ons. Het Joden en Christendom zijn het fundament van het Westen.
    Maar kijk wat daarvan over is.
    Onze waarden worden tot op de grond afgebroken en worden vervangen door de islam.

    Like

   • BertG. zegt:

    We hebben in NL toch ook diverse stromingen gestoeld op een christelijk fundament.
    Maar er is geen 1 die door dezelfde deur met een ander kan.
    Allemaal hebben ze de overtuiging dat ze net wat beter zijn dan die andere christelijke mensen.
    Of het dikke boek beter door hebben met weer een andere interpretatie hiervan.
    Uitsluiten van andere die niet precies hetzelfde vinden is hier tot een kunst verheven.
    Dus dat zal daar (usa) niet veel anders zijn.

    Like

  • Tom Hendrix zegt:

   @daiyu-ninja 19.18. uur. Weer een bewijs dat OBAMA een vuile gore MUZELMAN is, en de democratische partij, verworden is tot een landverraderlijke partij, net als de socialistische rode partijen hier.

   Like

 3. daiyu-ninja zegt:

  Correctie:Theresa Geissler zegt: Het Christendomis het fundament van de USA!…………………….
  Moet zijn: Het Christendom is het fundament van de USA!

  Like

  • BertG. zegt:

   Zal ze het zelf niet gezien hebben?
   Ik hoop niet dat je mijn taalvoutjes er uit gaat halen en verbeteren.
   Laat ik juist zijn om te kijken of jij het door hebt.

   Like

  • Theresa Geissler zegt:

   Daiyu-ninja 22.53 Is natuurlijk zo. Door een lichte motorische beperking heb ik moeite met typen. Je gaat het getypte wel telkens na, maar soms ontgaat je wel eens wat en zie je dat pas als het er definitief staat.
   Ik verbeter het dan ook wel eens in een extra comment maar soms ook niet; dan denk ik, ze snappen het wel. Het lijkt anders zo of je voortdurend aan het woord wilt zijn, vind ik.
   Je had het best de eerste keer al mogen verbeteren, hoor!

   Like

   • daiyu-ninja zegt:

    Ik denk dat hier een misverstand is.
    Uitleg:Theresa Geissler zegt:@daiyu-ninja 19.18u. Dit kàn helemaal niet! Het Christendomis het fundament van de USA!……………………………

    Dat Theresa, Christendomis aan elkaar heeft geschreven, was me niet eens opgevallen.
    Bij mijn reactie op Theresa heb Ik de zin van Theresa overgetypt. Toen mijn reactie geplaatst was zag ik dat IK het woord Christendom en is aan elkaar heb geschreven.
    Ik dacht dat het een type fout van MIJ was, wat ik gecorrigeerd heb.

    Pas nu zie ik dat Theresa deze twee woorden OOK aan elkaar heeft geschreven.

    Laat ik duidelijk zijn.
    Mijn Nederlands is absoluut niet feilloos, dus wie ben ik om andermans type fouten te corrigeren?

    Like

 4. Theresa Geissler zegt:

  daiyu-ninja 11.40u. Oh. Curieus toeval. 0,0zoveel % kans in twee comments, schat ik. Daarom ontstaan dan ook zulke misverstanden.
  Maar ja, een tikfoutje is zó gemaakt. -En let wel, TIKfouten zijn natuurlijk nog iets anders dan TAALfouten.
  Die maak i noot, voor zover ik kan nagaan. Met jouw Nederlands is niets mis, hoor.

  Like

 5. daiyu-ninja zegt:

  Dat ik twee x dezelfde tikfout geplaatst heb komt omdat ik een keer de tekst zelf getypt heb en een keer deels middels plakken/knippen geplaatst heb.
  Ik lees mijn reacties niet altijd na voordat ik ze plaats, wat ik natuurlijk wel moet doen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s