Duitsland: één op de twee beschouwt de islam als een bedreiging

Screenshot_25

De islam is bedreigend en past hier niet. Dat zegt volgens een Bertelmann-onderzoek 50% van de Duitsers. Het democratiebegrip zou bij moslims echter beter ontwikkeld zijn dan bij Oost-Duitsers.

Eén op de twee Duitsers beschouwt de islam als een bedreiging. 50% van de Duitsers is er bovendien van overtuigd dat de islam niet bij Duitsland past. Deze opvatting heeft ook 18% van de moslims in Duitsland en 25% van de ondervraagden in Turkije. Tot dit resultaat komt de nieuwe “religiemonitor” van de Bertelsmann-stichting, waarvan de cijfers exclusief  in het bezit zijn van de “Welt am Sonntag”.

Uit het onderzoek blijkt: de helft van de bevolking is het niet eens met de opvatting van ex-president Christian Wulff dat de islam bij Duitsland zou horen. Ook internationaal wordt de islam als een bedreiging waargenomen: 76% van de Israëli´s, 60% van de Spanjaarden, 50% van de Zwitsers en 42% van de Amerikanen schatten hem in als gevaarlijk. Maar ook het Jodendom ziet 19% van de West- en Oost-Duitsers als een bedreiging.

De twijfels aan de compatibiliteit van islam en westerse wereld zijn in Oost-Duitsland sterker ontwikkeld dan in het westen (57% tegenover 49%), hoewel daar minder moslims leven. Ouderen en mensen met een lager opleidingsniveau neigen er sterker toe de islam als gevaar waar te nemen.

Veel moslims zeggen: alleen mijn religie heeft gelijk

Er zijn ook duidelijke verschillen te herkennen bij de relatie tot religie: 39% van de moslims in Duitsland is van mening dat in religieuze kwesties alleen hun religie gelijk heeft en de anderen ongelijk. Bij de christenen is dit slechts 12%. In totaal was 15% van de ondervraagden het met deze uitspraak eens.

Er bestaan echter nauwelijks verschillen bij de vraag of de democratie een goede regeringsvorm is: 88% van de christenen beamen dat, 79% van de moslims en 80% van de mensen zonder religie.

Bovendien is het democratiebegrip bij moslims in Duitsland kennelijk beter ontwikkeld dan bij Oost-Duitsers. Terwijl 80% van de moslims de zin “De democratie is een goede regeringsvorm” beaamt, is dat bij de Oost-Duitsers slechts 76%. In West-Duitsland ligt de instemming bij 88%. Onder de confessies is de instemming bij de protestanten het grootst (90%), gevolgd door de katholieken (86%) en de mensen zonder confessie (80%).

Oost-West-scheidslijn bij ethische kwesties

Ook bij ethisch-morele kwesties verlopen de scheidslijnen eerder tussen oost en west of tussen de confessies dan tussen westerse en islamitische wereld. Dat het afbreken van een zwangerschap principieel toegestaan zou moeten zijn, vindt volgens het onderzoek 54% van de West-Duitsers, maar 69% van de Oost-Duitsers.

Bij mensen zonder confessie (73%) en protestanten (62%) is er een duidelijke meerderheid voor de legale abortus, bij de katholieken (46%) en moslims (35%) slechts een minderheid. Op de vraag of homoseksuelen zouden mogen trouwen, komt bij de moslims weliswaar duidelijk minder instemming (48%) dan bij katholieken en protestanten (70% en 78%) evenals bij de mensen zonder confessie (87%) voor, maar desondanks is bijna één op de twee moslims hier voorstander van.

Anders bij euthanasie. Terwijl bij alle andere confessies over dit thema grote instemming heerst, denkt slechts 42% van de moslims dat een ongeneeslijk zieke het recht zou hebben op euthanasie.

Moslims willen meer invloed voor religieuze vertegenwoordigers

Er zijn duidelijke verschillen bij kwesties betreffende de relatie van religie en politiek. Eén op de drie moslims is van mening dat vooraanstaande vertegenwoordigers van de religies invloed zouden moeten nemen op de beslissingen van de regering – dat zijn duidelijk meer dan bij de andere confessies.

39% van de moslims was het eens met de uitspraak “dat in religieuze kwesties vooral mijn eigen religie gelijk heeft en andere religies ongelijk hebben”- meer dan driemaal zoveel als bij de katholieken (12%) en protestanten (11%).

Voor de “religiemonitor” werden in november en december 2012 in totaal aan ongeveer 14.000 mensen in 13 deelstaten hun mening gevraagd over hun persoonlijke religiositeit, hun houding tegenover waarden en de relatie tussen religie, politiek en samenleving.

Bron:

http://www.welt.de/politik/deutschland/article115664989/Jeder-Zweite-haelt-den-Islam-fuer-eine-Bedrohung.html

Auteurs: Miriam Hollstein & Freia Peters

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Duitsland, Islam. Bookmark de permalink .

10 reacties op Duitsland: één op de twee beschouwt de islam als een bedreiging

 1. Rick zegt:

  Nú dus inmiddels 50/50. Kan dus alleen maar verder berg afwaarts gaan. Zelfde peiling over 10 jaar: slecht 1 op de 3 vind de islam een bedreiging. moslims hebben namelijk door gefokt als Konijnen terwijl de Autochtoon het bij 1½ kind houdt. Hun stem zal steeds zwaarder mee gaan tellen bij allerlei peilingen, moties en overige besluitvorming.

  Like

 2. “Er bestaan echter nauwelijks verschillen bij de vraag of de democratie een goede regeringsvorm is: 88% van de christenen beamen dat, 79% van de moslims en 80% van de mensen zonder religie.”

  – Met alle respect, maar dat kan niet. Er zit fraude in de enquête of in de beantwoording. Het is al jaren bekend dat ruim 70% van de moslims voor een Moslimpartij of niet tegen, en dat daarvan weer bijna 70% ervoor is deze te baseren op de sharia of niet tegen (dus op de islamwetten met handen afhakken, ongelovigen doden, overspelige vrouwen geselen, vrouwen discrimineren).
  Ruim 80% is voor of niet tegen harder aanpakken van “beledigingen” van de islam (en die zijn al gauw begaan).

  Binnen de voortschrijdende islamisering zal ook niemand een voorbeeld weten van een geëiste moskee, islamitisch centrum of islamitische school, waarvoor geen toestemming werd gegeven. Zelfs als het bestemmingsplan het niet toeliet gingen de gemeente overstag. We eten inmiddels zogenaamd gezegend vlees van dieren die op een gruwelijke wijze worden geslacht, maar ook halal kaas en veel andere zaken, alles zonder dat we het wisten en ons daarover mochten uitspreken. En denkt echt iemand nog dat wij een tentoonstelling mogen inrichten als onze mohammedaanse vrienden zich daarover opwinden of dat Geert Wilders waar dan ook in dit land zijn boek kan signeren zonder dat de pleuris uitbreekt?
  Daarnaast zou geen enkele regering van een niet-geislamiseerd land het pikken dat er maar liefst negentig gesubsidieerde volkomen nutteloze Marokkaanse organisaties bestaan die hen schaamteloos sommeren een gekozen volksvertegenwoordiger te schofferen dan wel te negeren. En dus één volksvertegenwoordiger die ook nog eens door dezelfde gasten nonstop met de dood wordt bedreigd.
  Dus?

  http://infohit.nl/multicul/opinie.htm

  Like

  • E.J. Bron zegt:

   “Don´t shoot the messenger! I´m just the translator!” 😉

   Like

  • delamontagne zegt:

   Dit gelezen hebbende, zou ik haast gaan concluderen dat de islamisering van NL al een heeeeeeeeel eind op weg is. Dit toch in tegenstelling tot de boven ons =(U) gestelden, o.a de hr opstelten:: “islamisering?????………..ik merk er NIETS van”
   NIET boos worden, denk dat ik U eerder geloof. Hier..in ons kleine Fr gehucht.!!
   Hoor 3 x per dag de kerkklok luiden ( ergeren ons er niet aan, vinden het eerder mooi ) Lijkt Brabant jaren 50 wel…….

   Like

  • luckybee zegt:

   Sorry maar voor ,moslims is de democratie,alleen een weg om zo de islam in zijn plaats te stellen.dat Met demokratie niets temaken heeft, het is een absolute monotheistische religie dat geen andere geloof naast zich duld.

   Like

 3. M.A.L. Sion zegt:

  Deze bijdrage levert zeer veel stof tot nadenken.
  Mijn voorzichtige eerste opmerking is dat het goed is dat Geert contacten heeft in Duitsland, België (vLAAMS BELANG) en Frankrijk (Front National) en nog andere landen.
  Wij moeten ook veel nadrukkelijker onze steun voor de PVV uitspreken.
  Helaas wordt op veel te beperkte wijze deelgenomen aan de eerstvolgende verkiezingen door de PVV. Daar kan mogelijk alsnog uitbreiding aan gegeven worden als we zelf voor een lokale basis voor de PVV zorgen. Vanuit de eigen organisatie (Kamerfractie en medewerkers) is dat teveel werk. In verband met strenge veiligheidsopties is dat ook een moeilijke taak.
  Kom op, mensen, die dit willen steunen. Zoek elkaar lokaal op en doe er wat aan!

  Like

  • luckybee zegt:

   Ik steun dit pvv alleen als ze niet in tegenspraak is met de wil van Jezus Christus.Dus afblijven, van voormalige Nazi’s of Fascisten,Socialisten. Zo naa als mogelijk bij de leer van Jezus Christus blijven.Het beste is volg de Staten bijbel dat reeds door de Geuzen wordt gebruikt bij de oprichting van de Staat der Nederlanden.

   Like

 4. Tom Hendrix zegt:

  Goed artikel. Maar islam en democratie; whoehahahaha. Ja, hun soort democratie, opleggen van de sharia, dan willen de muzelmensen pas vrede, en zelfs dan niet, want dan vliegen ze elkaar naar de keel. @M.A.L. Sion, inderdaad is het goed dat Wilders contacten heeft over en weer, in Duitsland, België en Frankrijk.

  Like

 5. peter selie zegt:

  Dan wordt het tijd dat ze er naar gaan handelen voor het te laat is, of eigenlijk, daar ben ik van overtuigd, is het al te laat. Waarom laten we toch zoveel nuttige tijd voorbij gaan?
  Terwijl ons de mond wordt gesnoerd, kunnen hier barbaren met slechte bedoelingen zich rustig vestigen en we moeten er nog dik voor betalen ook.

  Like

 6. Jean zegt:

  Zouden ze (de laffe volksverraders) een lijntje toevoegen op de stembiljetten waarop de burger te kennen kan geven of islam toegelaten of verboden moet worden dan zou “de waarheid” door de linkse hoernalisten niet meer verzwegen kunnen worden want dan stond er achter ‘verboden’ ± 95%.
  Maar ja, dat zou een “democratische” daad zijn maar met democratie hebben die laffe volksverraders nu eenmaal een groot probleem, dat komt ze niet gelegen….

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s