De val van een voorbeeldleerling

Screenshot_3

Nog wordt de Sloveense regeringscheffin in Brussel hartelijk ontvangen. Alenka Bratusek en José Manuel Barroso

Ook al verzekert Slovenië geen hulp van de EU nodig te hebben,  de feiten spreken een andere taal.

In recordtijd heeft de politieke elite van Slovenië het land van een succesmodel naar een saneringsgeval geruïneerd. Slechts vijf jaar na de toetreding tot de monetaire unie geldt Slovenië als de volgende kandidaat voor de EU-redddingsparaplu.

“Het Zwitserland van de Balkan” – het is nog niet lang geleden dat veel Slovenen trots deze vergelijking hadden gemaakt. Pas in 2004 tot de EU toegetreden, gold het land drie jaar later al als rijp voor toetreding tot de euro. Slechts vijf jaar later is het beeld van de voorbeeldleerling bedorven. Slovenië geldt na Cyprus als de volgende crisishaard in de eurozone en zelfs als serieuze bankroetkandidaat. En opnieuw is het de euro, die zich achteraf als noodlottig dopingmiddel heeft ontpopt. Het lage renteniveau na de eurotoetreding in het jaar 2007 hebben de ondernemingen van Slovenië ervoor gebruikt om zich op de pof in een koop- en expansieroes te storten. De kredietverleners waren in veel gevallen de drie grootste banken van het land, die zich allemaal in handen van de staat bevinden.

Screenshot_8

Vlag van Slovenië

Als je beter kijkt wie er vaak van de kredieten geprofiteerd heeft, dan loopt het beeld van een markteconomie nog een kras op. Bij datgene dat in de jaren-90 aan het publiek werd gepresenteerd als privatisering, is het heel vaak om schijnprivatiseringen gegaan. De verkoop aan dicht bij de staat staande personen zou weliswaar ook voor geld in de staatskassen zorgen, het belangrijkste was echter dat de invloed van de staat op de economie behouden bleef. “Het doel was de controle door insiders”, wat intussen zelfs de Brusselse Europese Commissie moet toegeven. Het resultaat van de handig op touw gezette “privatiseringen”: de regering controleert nog steeds direct of indirect 50% van de economie. Samen met het marktaandeel van 40% dat de drie grote staatsbanken hebben, een noodlottig mengsel. Enerzijds hebben de oude politieke elites de staatsbanken regelrecht geplunderd. Anderzijds heeft de politiek druk uitgeoefend dat kredieten aan ondernemingen vaak niet volgens economische criteria werden verstrekt. Het resultaat van de verstrengeling van politiek en economie: de staatsbankensector van Slovenië zit op een berg vuile kredieten. Zoals de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling OESO in haar jongste rapport schrijft, geldt intussen een op de vier aan een niet-financiële onderneming verstrekt krediet als verlies.

Screenshot_10

Slovenië zelf schijnt echter nauwelijks in staat te zijn om de bankensector van staatshulp te voorzien. Niet in de laatste plaats omdat er steeds opnieuw vers geld in de volkomen geruïneerde banken gepompt moest worden, is de staatsschuld van Slovenië snel gestegen. Nog in 2008 bedroeg het tekort slechts 30% van het BNP, intussen is de 60% bereikt. Tegelijkertijd wordt de toegang tot de kapitaalmarkt steeds moeilijker. Afgemeten aan de kosten voor kredietverzekeringen houden de markten een bankroet van Slovenië inmiddels voor waarschijnlijker dan een insolventie van Hongarije. Over enkele weken zou het voor Slovenië al kritiek kunnen worden, wanneer 2,5 miljard euro buitenlandse schulden geherfinancierd moeten worden.

Screenshot_9

De problemen met vuile bankkredieten van Slovenië hebben echter niet alleen voor een snelle stijging van de staatsschulden gezorgd. Ook het pensioenstelsel heeft zich ontwikkeld tot een tikkende tijdbom. Met 58 jaar ligt de officiële pensioenleeftijd  zo laag als in geen enkel ander industrieland. Massale vervroegde pensioneringen hebben ervoor gezorgd dat de feitelijke pensioenleeftijd gemiddeld zelfs bij slechts 54 jaar ligt. Als gevolg van de royale regeling staan er intussen nog maar 750.000 betalers tegenover 450.000 pensioenontvangers. Alle pogingen om het pensioenstelsel te hervormen zijn tot nu toe mislukt aan de “Democratische Gepensioneerden Partij van Slovenië” (DeSUS). In het politieke systeem van Slovenië met instabiele meerpartijen coalities is het de Gepensioneerdenpartij gelukt om zich als enige constante factor in het politieke systeem te vestigen. Al jarenlang lid van iedere regeringscoalitie, zorgt de partij ervoor dat haar clientèle verschoond blijft van hervormingspogingen. Het is nog niet duidelijk of de nieuwe regeringscheffin van Slovenië, Alenka Bratušek, (van de partij “Positief Slovenië”) de ernst van de situatie echt heeft ingezien. Critici denken bij haar een “Hollande”-syndroom opgemerkt te hebben. Men vreest dat Bratušek – net zoals de Franse president – noodzakelijke hervormingen en bezuinigingen in de begroting eerst op de lange baan schuift. Mocht er, ondanks ontkenningen van Bratušek, de komende maanden toch een Sloveense hulpkreet aan het euro-reddingsfonds komen, dan zou dit heel gemakkelijk als slecht voorteken voor het volgende nieuwe EU-lid, voor Kroatië, kunnen gelden.

Nu al heeft het voorbeeld Slovenië in enkele Europese hoofdsteden voor ontnuchtering gezorgd: als de voormalige voorbeeldleerling al zulke problemen heeft, hoe zal dat er bij minder succesvolle landen van voormalig Joegoslavië, bij Kroatië en Servië, dan uitzien, die nog in de EU opgenomen moeten worden.

Screenshot_12

Bron:

http://www.preussische-allgemeine.de/nachrichten/artikel/absturz-eines-musterschuelers.html

Auteur: Norman Hanert

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in euro, Eurocrisis, EUSSR, Slovenië. Bookmark de permalink .

2 reacties op De val van een voorbeeldleerling

 1. louis-portugal zegt:

  Mooi gevonden Bert.
  Geweldig dat internet met zoveel sites waar mensen zitten die op hun beurt het hele net af stropen om informatie te zoeken.

  Like

 2. Jade zegt:

  Dus na de Polen en binnenkort de Bulgaren, komen de Slovenen
  ook weldra deze kant op om een uitkering aan te vragen???
  Ik hoop maar dat het kabinet snel valt, want ik word niet goed…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s