De nieuwe hongergolf in Afrika en de oplossing van de Amerikaanse regering: geld i.p.v. voedsel

Screenshot_40

Afrika meldt alweer een nieuwe “hongergolf”. Dat is geen wonder bij de volkeren van het zwarte continent, die de kunst van het vermenigvuldigen briljant beheersen, maar de kunst van het voeden des te minder. Tot nu toe hebben de Afrikanen – net zoals de Bijbelse vogels – erop vertrouwd dat ze alleen maar kinderen hoeven verwekken, voor de rest zal God dan wel zorgen. Of in een humanistische wereld de domme voederende NGO´s en de ministeries van Ontwikkelingssamenwerking van de regeringen van wet Avondland. Het Verre oosten voedert namelijk alleen de markt waar men grondstoffen kan winnen (zie de economische betrekkingen van China in Afrika). Het Midden-Oosten echter geeft liever korans, wapens en moslimstrijders. De goudlanden zoals Qatar, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten leveren aan Afrika: moedjahedien, radicale islamieten en terroristen en kopen daar als grondstof slaven. Wij echter voeden.

Meer dan 250.000 mensen verhongeren in Somalië.

In Somalië werden tussen 2010 en 2012 een kwart miljoen mensen het slachtoffer van de hongercatastrofe – veel meer dan werd aangenomen. Bijzonder tragisch: het grote aantal kinderen dat verhongerde.

N-24

Welnu, te midden van deze voedselescalatie onder leiding van de VN en de Wereldhonger Hulp heeft de Amerikaanse regering bijna onopgemerkt een interessant besluit genomen. In het vervolg wil men de hongerende mensen in Afrika niet meer van levensmiddelen, maar van geld voorzien.

Groeperingen aan beide kanten argumenteerden maandag dat de regering Obama bij de volgende begrotingsperiode, die 1 oktober begint, geld in plaats van levensmiddelen wil geven.

“Dat is een serieus plan”, zei Eric Munoz van Oxfam. “We denken dat hier de wil tot hervormingen” te herkennen is.

Oxfam en de bondgenoten, zoals de joods-Amerikaanse Wereldhonger Hulp toonden al in 2012 in een studie van de universiteit Cornell aan dat geldschenkingen ervoor gebruikt zouden kunnen worden om op de lokale markt levensmiddelen te kopen en dat dit veel efficiënter zou zijn dan de behoeftige mensen zakken rijst en meel of flessen olie, pakken melkpoeder e.d. te sturen.

Daaruit kunnen zich interessante aspecten ontwikkelen, die deels ook de vraag naar de ware reden van deze verandering zouden kunnen verklaren. Waarom wil men de Afrikanen liever geld dan levensmiddelen geven?

Screenshot_42

We willen ook op het argument ingaan volgens welke de transportkosten veel zouden opslurpen, omdat de schenkingen volgens de Amerikaanse wet ook met Amerikaanse schepen vervoerd moeten worden. Dat betekent gegarandeerde regeringsopdrachten voor enkele Amerikaanse transportondernemingen, die nu zullen wegvallen. Want ook al spreekt men van “verspilling”, er is altijd iemand die profiteert – bijvoorbeeld de Amerikaanse transportondernemingen en ook de Amerikaanse boeren:

Landbouworganisaties zeggen dat ze tegen de dramatische verminderingen van de levensmiddelenschenkingen of zelfs hun totale afschaffing zijn.

Reuters

Uiteraard hebben de landbouworganisaties, net zoals de voorstanders van de geldschenkingen, het allemaal alleen maar over het nobele streven van het voeden van de honger lijdende, veel kroost verwekkende volkeren overzee. Niemand heeft het over de eigen belangen in de zaak. Die zijn er echter genoeg en we kunnen er van uitgaan dat de Obama regering vooral deze belangen van de verschillende lobby´s op het oog heeft en niet van de honger lijdende mensen elders.

Je moet je eens proberen voor te stellen hoe het zou zijn als Brussel ook de Griekenlandhulp in goederen wilde leveren. Laten we zeggen een paar honderdduizend ton Schwarzwälder ham of Limburgse kaas. Zulke schenkingen zou men tot aan de laatste ontvanger met een speurhond kunnen volgen. Daarentegen heet het zo mooi: pecunia non olet – geld stinkt niet – waar het ook verdwijnt.

In ieder geval vinden wij dat zulk economisch nieuws veel meer aandacht verdient dan de internationale media er aan schenken.

Bron:

http://www.kybeline.com/2013/05/02/die-neue-hungerwelle-afrikas-und-die-losung-der-us-regierung-geld-statt-essen/#more-44773

Auteur: Kybeline

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Afrika, Obama, Verenigde Staten. Bookmark de permalink .

13 reacties op De nieuwe hongergolf in Afrika en de oplossing van de Amerikaanse regering: geld i.p.v. voedsel

 1. bobzelf zegt:

  Dus als met de honger op wil lossen , dan moet je mensen geen vis geven maar ze leren vissen !!!
  58 jaar geleden , liep ik in de melkcentrale om de hoek v.d. straat al capsules van de lege flessen af te halen VOOR DE ZWARTE ARME EN ZIELIGE KINDERTJES IN AFRIKA !!!!!
  NOU HET HEEFT HEEL VEEL GEHOLPEN, al die honderden miljarden aan voedsel hulp e.d. !!
  De directeur van deze organisaties staan op de loonlijsten vanaf euro 375.000 per jaar !!! .
  Maar ontwikkelingshulp niet schrappen hoor , kleed de burger in Nederland maar uit !
  Jezus christus en in dit land hebben we maar 1 PVV en 1 Geert Wilders , en de rest ?
  IS LANDVERRADERS HET GOEDE WOORD ??
  dUS OP NAAR NEURENBERG 2.0 OF GEWOON MALIEVELD 1
  IS OOK GOED !!.

  TROUWENS HOUDT ALLEN EVEN DE VERKIEZINGEN IN THE U.K. IN DE GATEN ,
  DENK DAT DE KANJER VAN DE UKIP NIGEL FARAGE , EEN HELE GROTE VERKIEZINGSWINST GAAT BEHALEN !!!
  HEBBEN WE DAN EEN BEGIN OF NIET , NOU ZEKER WETEN VAN WEL !!

  DAN BEGINT THE VICTORY WEER IN ENGELAND , HURRAY FOR UKIP !!!

  Like

 2. BertG. zegt:

  Hoe moet je mensen nou noemen die niet verder dan 1 of 2 dagen vooruit kunnen denken.
  Dit is al zo lang ik me kan herinneren.
  Het eerste wat die gasten blijkbaar bedenken als ze wakker worden is of er nog wat te neuken valt. En dan zijn ze het daarna direct vergeten wat ze gedaan hadden of eventuele gevolgen hiervan. Net als beesten die in het wild leven. Katten b.v.
  Er zijn nou eenmaal volkeren die nooit in staat zijn om een samenleving op te bouwen.
  Die moet je niet meer helpen maar dan helaas maar koloniseren. Toen draaien de meeste landen daar nog enigszins redelijk en een stuk minder ellende en honger.

  Like

 3. Rick zegt:

  Wat ik nu ga zeggen klinkt vreselijk cru: Het boeit me absolúút voor geen meter!!! Ben inmiddels 60 lentes jong en dus opgegroeid met deze beelden. Al zouden ze doorzichtige Afrikaanse kindertjes laten zien; ben er, na 50 jaar dezelfde plaatjes, totaal immuun voor geworden. Heeft inmiddels Biljoenen gekost en niets opgelost.

  Like

  • louis-portugal zegt:

   Ik heb ergens gelezen dat de ontwikkelingshulp aan Afrika ergens rond de 2400 miljard ligt.
   En idd. wat is het resultaat.
   En dan ook nog te bedenken dat landen waar westerlingen toch een vorm van welvaart hadden gebracht zoals Rhodesië (zimbabwe) nu weer helemaal aan de grond raken.

   Like

  • DonnaDolce zegt:

   Klopt, Rick……over bodemloze put gesproken 😉

   Like

 4. Tom Hendrix zegt:

  @Rick 19.32. uur, op 2/5. Rick ik ben van dezelfde generatie als jou. Ik weet nog goed dat we op de lagere school, zilverpapier moesten sparen voor de missie- te weten voor de arme negertjes in Afrika- inmiddels zijn we meer dan 50 jaar verder, en de “arme negertjes”, zijn nog even arm. Miljarden zijn er gestoken in Afrika, en wat heeft het gebracht, helaas niets! Hoewel ik iedere mens op aarde voeding en een dak boven het hoofd toewens, zie ik wat dat betreft geen verbetering. Helaas!

  Like

  • daiyu-ninja zegt:

   Inderdaad Tom Hendrix. Het heeft geen biet geholpen.
   Zestig jaar geleden zat Karim op een rieten matje voor zijn hutje te wachten op een handjevol rijst.
   Zestig jaar later zit Karim nog steeds, op datzelfde matje voor zijn hutje te wachten op een handjevol rijst.

   Like

 5. luckybee zegt:

  Mischien is dit de oorzaak waar om Paul Kruger de appartheids politiek heeft ingevoerd.Niet vergeten dat hij ook een Gereformeerde is, en weet dat alle mensen gelijk zijn in de ogen van God.

  Like

  • Rick zegt:

   Heb ooit eens een documentaire gezien over apartheid. De dominee die daar in werd geïnterviewd stelde de reporter eerst de volgende vraag: “U bent het toch wel met mij eens, dat God almachtig is?”. Nadat de reporter dit bevestigend had beantwoord; verkondigde de dominee, met droge ogen en de bijbel in zijn hand, de volgende stelling:
   “Als God almachtig had gewild, dat iedereen gelijk zou zijn; dan had hij iedereen wel gelijk geschapen.” Vind dit nog steeds een keigave uitspraak.
   Oh ja. En al die miljarden die in de afgelopen 50 jaar zijn overgemaakt. Nou die zijn in eerste instantie blijven hangen aan de legio strijkstokken van de vele hulporganisaties en hun vriendjes. Het geld dat daarna nog overbleef is merendeels terecht gekomen bij de vele dictators die leven “Als God in Frankrijk” en er hun paleizen en privé vliegtuigen van laten bouwen. Zou zeggen: Geeft gul ;<))

   Like

 6. Jade zegt:

  Ik denk hetzelfde…, al het geld is nooit op de plek
  van bestemming aangekomen.
  Alleen al €375000,- voor de directeur??? Als kind zat ik bij elke
  maaltijd een kwartje in een doosje van Novib-Gast aan tafel te stoppen.
  Ik had het beter gewoon op de bank kunnen zetten…

  Like

 7. vanhetgoor zegt:

  Voedselhulp is een systeem om de overproductie van een land goed te verkopen. Zogenaamd geeft men voedselhulp aan een arm Afrikaans land, maar feitelijk draaien alleen de fabrieken in het donor-land en in het hulp ontvangende land krijgt de plaatselijke economie het zwaar voor de kiezen. Die brokkelt dan meestal volkomen af. Doordat de boeren geen geld meer krijgen voor de opbrengsten van hun akkers. Doordat de tussenhandel stopt. Doordat de gehele lokale structuur van inkoop en verkoop op zijn kont ligt. Daarom moet de hulp stoppen. Er moet geen voedsel worden geschonken maar tegen een lagerij prijs worden verkocht, bijvoorbeeld zonder belasting, of vervoerskosten gratis. In dat geval blijft vrijwel de hele sociale structuur van het zakenleven overeind. Uiteindelijk heeft men daar meer aan.

  Het probleem is dat er aan voedselhulp zo ontzettend veel wordt verdiend. De fabriek krijgt betaald en de vervoerder ook. En daarbij komt als extra ook nog bij dat de economie van dat andere land totaal aan gort is. Dus de volgende jaren zal men weer hulp nodig hebben. Waardoor er weer fabrieken in het rijke westen een gigantische omzet zullen draaien. Een bijna onoplosbaar probleem, tenzij men geld stuurt. Dat heeft Turkije ook geholpen, want jullie denken toch niet dat Turkije op eigen kracht een groeiende economie heeft gekregen?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s