Zweepslagen wegens een glas bier

Screenshot_27

Sinds in Cairo de radicale islamieten regeren, bestaan er inspanningen om de alcoholconsumptie te beperken. Nu wilde een officier van justitie in Opper-Egypte een bierdrinker bestraffen met zweepslagen. Hij werd geschorst.

De melding uit de provincie Minya was al vlug een van de meest gelezen op internet. Een officier van justitie in de Opper-Egyptische stad Matay genaamd Hussein Anan werd onlangs geschorst, nadat bekend werd dat hij een jonge bierdrinker wilde bestraffen met 80 zweepslagen. Tegelijkertijd waarschuwde hij de gevangenbewaarders er ook nog voor dat ze de wet van Allah zouden overtreden als ze zouden weigeren de lichamelijke straf uit te voeren. Anan motiveerde de straf met twee verzen in de koran, volgens welke alcohol en gokken laagheden van de duivel zouden zijn en door gelovigen gemeden zouden moeten worden.

Traditie op het platteland

Screenshot_24De jonge man had een verklaring laten opnemen dat hij op een bruiloft geweest zou zijn en daar zou zijn uitgedaagd een glas bier te drinken. Dat is een gebruik, dat vooral op het platteland wijdverbreid is, ook onder moslims. Het drinken van alcohol is in Egypte niet verboden. Alleen dronkenschap in het openbaar wordt bestraft. Maar de Egyptische wet kent hiervoor geen lichamelijke straffen. Straffen worden altijd door een rechter opgelegd en niet door een officier van justitie. Er loopt nu een tuchtzaak tegen Anan. Bovendien werd hij overgeplaatst naar een andere rechtbank. De zaak heeft mensenrechtenadvocaten gealarmeerd. Maar enkele aartsconservatieve radicaalislamitische groeperingen hebben Anan geprezen, omdat hij uiteindelijk de sharia, het islamitische recht dus, consequent zou hebben toegepast.

In de nieuwe (en in de oude) Egyptische grondwet wordt in artikel 2 de sharia de belangrijkste bron van wetgeving genoemd. Sinds de radicale islamieten na de val van Moebarak de dominerende kracht werden, worden andere radicale krachten luider, die een strikte interpretatie van deze wetsteksten eisen. Een controversieel thema is alcohol, die voor moslims eigenlijk verboden zou zijn, maar desondanks gedronken wordt. Ongeveer 10% van de Egyptische bevolking is christen. Daarbij komen miljoenen toeristen, die jaarlijks het land aan de Nijl bezoeken. Er bestaat ook een eigen productie van bier en wijn met een lange traditie. Alcohol wordt verkocht in zaken met een speciale licentie, in restaurants en in hotels met drie of meer sterren. Alleen tijdens de vastenmaand ramadan wordt in de regel geen alcohol geschonken. Ook bestaan er conservatieve streken waar geen alcoholische dranken te vinden zijn, bijvoorbeeld de oase Siwa.

Een winkel voor alcoholische dranken in een woonwijk van de middenklasse van Cairo heeft al enige tijd de schappen volgepropt met radio´s. Wijn en bier werden naar een afgesloten ruimte verbannen. Hij zou nog geen problemen gehad hebben, verzekert de winkelier. Het duivelse spul werd ook al voor de val van het Moebarak-regime verpakt in ondoorzichtige zwarte plastic zakken. Ook in restaurants stuit men steeds opnieuw op obers, die met duidelijke tegenzin een fles wijn openen.

Screenshot_23

Voortdurende beperkingen

Inspanningen om de consumptie of de beschikbaarheid te beperken zijn echter duidelijk. De regering van president Morsi wilde eerst de belasting op alcohol verdubbelen, maar is na heftige kritiek teruggekrabbeld. Enkele weken geleden kondigde het ministerie voor Burgerluchtvaart aan de stoppen met de verkoop van alcohol in de tolvrije winkels. Daarmee zou een belangrijke bron voor de Egyptenaren om zichzelf te voorzien van buitenlandse sterkedrank. In de vliegtuigen van Egypt Air wordt, net zoals in alle andere instellingen van de staat, al tientallen jaren lang geen alcohol meer geserveerd. Het ministerie van Woningbouw heeft onlangs bekendgemaakt om in de nieuwe te bouwen woonwijken rondom Cairo geen licenties voor alcoholwinkels te verstrekken. Dit zouden bewoners geëist hebben. Beperkingen, zoals deze door Salafisten werden voorgesteld, bijvoorbeeld dat buitenlandse toeristen hun alcohol zelf mogen meenemen en alleen in de hotelkamer mogen consumeren, hebben tot nu toe weinig gehoor gevonden.

Screenshot_25

Bron:

http://www.nzz.ch/aktuell/international/auspeitschen-wegen-eines-glases-bier-1.18073742

Auteur: Astrid Frefel

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Egypte, Hypocrisie, Islamisering, Islamitisch fundamentalisme. Bookmark de permalink .

12 reacties op Zweepslagen wegens een glas bier

 1. G.Deckzeijl zegt:

  …. de wet van allah…. hoe krijgen ze het verzonnen. Stumpers.
  http://tinyurl.com/3v3kah7

  Like

 2. BertG. zegt:

  Dit soort nieuws berichten valt bij onder, WE TOLD YOU SO.
  Kan er totaal niet mee zitten. Ze hebben (althans de meeste) ontzettend hun best gedaan om in een voor hun zo gewenste degelijke islamitische wereld te mogen leven met de sharia als wetboek.
  En nou niet gaan zeuren dat het een beetje tegenvalt. Laat ze er maar achter komen waar ze voor gekozen hebben.
  Kan me niet streng genoeg zijn. Misschien gaan die oogjes dan een keer open of dit nou wel zo slim was om het islamitische broederschap de baas te maken..
  Als ze zover kunnen denken in die gemuteerde breinen.

  Like

 3. Theresa Geissler zegt:

  Zo zo, dus die officier van Justitie is geschorst en overgeplaatst. Nou, mooi, maar uitkijken dat dit niet het begin is van veel méér: Voor zover ik het begrepen heb is dit de eerste keer sinds mensenheugenis dat er in Egypte een dergelijke absurde straf werd geëist en wel…juist ja, nà het aantreden van Morsi. De fundamentalisten roeren zich in elk geval weer en ze zullen niet rusten voor ze alle terrein hebben veroverd. Ach ja, leve de Arabische Lente!

  Like

 4. luckybee zegt:

  Je ziet mij nergens in zo’n Islamistische land op vacatie gaan.Ik drink van tijd tot tijd heel graag een glaasje bier. Maar daardoor mij te laten geselen ? dus kan je lang op mijn bezoek wachten.

  Like

 5. Tom Hendrix zegt:

  De Arabische Winter is aangebroken. Helaas zitten we hier ondertussen ook met miljoenen van deze achterlijke MOSLIMS opgescheept. Eens barst de bom, en zullen de RODEN merken wat zij ons hebben aangedaan, met deze GESTOORDEN massaal hier toe te laten!

  Like

 6. louis-portugal zegt:

  MAAAAAAAAAAAR 80 zweepslagen??????????????

  Like

  • BertG. zegt:

   Ze hadden ‘m ook een soort van khaddafi straf kunnen geven door een bierfles in ze hol te douwen. Ze zijn er gestoord genoeg voor.

   Like

   • BertG. zegt:

    (iets wat vreemde reactie.maar dit n.a.v. filmpje waarbij ze khaddafi oppakken en een of ander mannetje druk bezig is met een stok om zeer wazige handelingen uit te voeren tijdens het oppakken van khaddafi)

    Like

 7. guusvelraeds zegt:

  Vanaf 80 zweepslagen en meer kom je in het gebied waarin je zeker moet rekening houden met dodelijke afloop. Hadden we in Nederland niet ooit een minister ik meen Donner die ervan uitging dat bij meerderheid van stemmen in Nederland de sharia best ingevoerd mocht worden. Hem geef ik het advies eens aandachtig naar bijgevoegde video te kijken.

  Like

  • Tom Hendrix zegt:

   En waar zijn nu de rooie vrouwen? Waar zijn nu de Kamervragen van LINKS? Waar is Gretta Duysenberg, en van Bommel, en Meulenbelt nu? O …wacht, dat is koeltoer van de ieslam moet koennen van LINKS toch?

   Like

 8. Theresa Geissler zegt:

  @guusvelraeds 23.01u. Had dat filmpje al eens op Youtube gezien, dus dat hoeft geen tweede keer. Misselijk werd ik ervan, vooral wegens dat vertoon van làfheid door die zogeheten politieman. -Ik heb datzelfde gevoel als ik iemand op tv een kind zie aftuigen, al is het binnen een bepaalde context, bijvoorbeeld een 19e- eeuwse schoolmeester. Van de zwakkere blijf je af. Punt. In dit gevalbetrof het trouwens een combinatie van machtsbeluste Islam en Afrikaanse primitiefheid.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s