De Duitse grondlegger van de euro eist dat er een einde komt aan de’rampzalige’ munt

Screenshot_40

Oskar Lafontaine, de voormalige Duitse minister van Financiën die de euro heeft gelanceerd, heeft ertoe opgeroepen dat de gemeenschappelijke munt ontbonden wordt,  zodat  Zuid-Europa zich kan herstellen, en hij waarschuwt dat de huidige koers ‘’tot een ramp leidt”.

“De economische situatie verslechtert van maand tot maand en de werkloosheid heeft een zodanig niveau bereikt dat aan de [handhaving van] de democratische structuren steeds meer getwijfeld moet worden” zei hij.

“De Duitsers hebben zich nog niet gerealiseerd dat het zuiden van Europa, waaronder Frankrijk, door hun huidige ellendige situatie vroeger of later gedwongen zullen worden om in de tegenaanval gaan tegen de Duitse hegemonie”, zei hij, terwijl hij een groot deel van de crisis toeschrijft aan Duitsland, die de lonen onder druk zet om zijn aandeel in de  export te vergroten.

Lafontaine zei op de parlementaire website van de Duitse Linkse Partij dat bondskanselier Angela Merkel zal “ontwaken uit haar zelfgenoegzaam dutje” zodra de landen die in de problemen zitten zich zullen gaan verenigen om een ​​verandering in het crisisbeleid ten koste van Duitsland af te dwingen.

Zijn voorspelling leek te worden bevestigd toen de Franse minister van Financiën, Pierre Moscovici , gisteren het einde van de bezuinigingsmaatregelen en de overwinning van het Franse beleid uitriep, waarmee hij nog meer schade riskeerde aan de gehavende relaties tussen Parijs en Berlijn.

“De bezuinigingsmaatregelen zijn voorbij. Dit is een beslissende wending in de geschiedenis van het EU-project sinds de euro” zei hij tegen de Franse televisie. “We zien het einde van het bezuinigingsdogma. Het is een overwinning van het Franse standpunt”.

De kritische opmerkingen van Moscovici volgen op een overeenkomst met Brussel om Frankrijk en Spanje nog twee jaar te geven om te voldoen aan het streefcijfer voor het tekort van 3% van het BBP [Bruto Binnenlands product]. De triomfalistische toon zou hardliners in Berlijn wel eens tot razernij kunnen brengen en de vrees bevestigen dat concessies ertoe kunnen leiden dat men op een hellend vlak belandt, een fiscale chaos tegemoet.

De Duitse vicekanselier Philipp Rösler (FDP) haalde dit weekend uit naar de Europese Commissie. Hij noemde haar ‘onverantwoordelijk’, omdat zij de beleidslijn waarin men streng wil bezuinigen, ondermijnt.

De Duits-Franse alliantie, die de EU-politiek een halve eeuw heeft aangestuurd, ligt in puin, nadat de Franse Socialistische Partij uithaalde naar de ‘egoïstische onverzettelijkheid’ van mevrouw Merkel, terwijl ze haar ervan beschuldigden dat ze alleen dacht aan de “Duitse spaarders, haar handelsbalans, en haar electorale toekomst “.

Het is onduidelijk of het zich terugtrekken van de EU uit de bezuinigingen alleen bij retoriek zal blijven. Moscovici heeft de vorige week toegegeven dat de begrotingsvertraging alleen maar extra bezuinigingen voorkomt, om het tekort aan belastinginkomsten dat door de recessie is ontstaan op te heffen.

Het nieuwe beleid maakt het mogelijk de automatische fiscale stabilisatoren in werking te laten treden, maar Frankrijk zal de koers van het oorspronkelijke bezuinigingsbeleid blijven aanhouden. “Het is er niet om te doen dat men de bezuinigingsinspanningen zal gaan vertragen. Er zullen geen extra aanpassingen zijn om slechts aan een paar bezuinigingsmaatregelen te voldoen” zei hij.

Lafontaine zei dat hij de Europese Monetaire Unie [EMU] steunde, maar dat hij niet langer gelooft dat die houdbaar is. “De verwachtingen ​​dat de invoering van de euro bij iedereen rationeel economisch gedrag zou afdwingen, waren tevergeefs”, zei hij, en hij voegde eraan toe dat het beleid om Spanje, Portugal en Griekenland te dwingen interne devaluaties uit te voeren  ‘catastrofaal’ [gebleken] was.

Lafontaine was door ‘The Sun’ bestempeld als “de gevaarlijkste man van Europa”, nadat hij in 1998 had opgeroepen tot een “verenigd Europa” en in 1999 tot het “einde van de natiestaat”. De euro werd op 1 januari 1999 gelanceerd, drie jaar later volgden de bankbiljetten. Hij verliet later de Sociaal-Democraten en richtte de Linkse Partij op.

Bron:

http://www.telegraph.co.uk/finance/financialcrisis/10039329/German-euro-founder-calls-for-catastrophic-currency-to-be-broken-up.html

Auteur: Ambrose-Evans-Pritchard

Vertaald uit het Engels door:

Wachteres & Henk V.

(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Communisme, Duitsland, Eurocrisis, EUSSR, Frankrijk, Socialisten. Bookmark de permalink .

25 reacties op De Duitse grondlegger van de euro eist dat er een einde komt aan de’rampzalige’ munt

 1. bobzelf zegt:

  nou deze gaat met liefde in 1 x naar onze landverraders in Den Haag , hoppa
  kijk we blijven maar slap elkaar gelijk geven IN DE KRANT !
  DUS DIT NIEUWS MAG HEN NIET ONTHOUDEN WORDEN !!

  Like

 2. bobzelf zegt:

  en daar is tie weer , hij ligt bij alle landverraders in de E=mail box !
  kijk als er maar 1 van die klootzakken wakker schrikt , zou toch al geweldig zijn !
  en een bom op brussel !! Ja, dat ook !!

  Like

 3. G.Deckzeijl zegt:

  Weet Gerrit Zalm dit al…???? Dat er een einde moet komen aan die rampzalige munt..??

  Like

 4. bobzelf zegt:

  JA, GERRIT ik steel als de raven .
  De man die van iedere nederlander , van iedere 2 gulden 20 die U bezat , 30 cent gejat
  heeft met het omwisselen van de gulden naar de EURO ! , DUS OOK VAN UW PENSIOEN STRAKS !!!!
  Dus de grootste miljarden fraude in de Nederlandse geschiedenis !
  Nou U weet allen hoe het met landverraders , diefstal op grote schaal , en jarenlang liegen tegen de nederlandse bevolking afloopt ???, en hij weet trouwens ook wat een Folkertje kost !!!!!!!!!!!!!!!
  Hij zit lachend op de troon voor euro 710.000 euro ( zonder bonus ) bij de met ONS geld geredde ABN/AMRO !
  Dus die kan straks aan 1 boom met Balkenende !!
  Het net gaat zich nu snel sluiten !!

  Like

 5. Tom Hendrix zegt:

  En nooit vergeten waarde reageerders, dat het HELMUT KOHL en FRANCOIS MITTERAND waren, die deze WAANZIN erdoor hebben gedrukt op de Top van Maastricht in 1992, zover ik het mij kan herinneren. En alle leiders van de europese landen GINGEN AKKOORD. In de tijd tussen 1992 en de invoering van de vermaledijde euro, hebben heel veel economen van faam, en andere goed ingevoerde wetenschappers GEWAARSCHUWD voor het invoeren van de EURO op zo een grote schaal, en met de zuidelijke europese landen, waarvan bekend was dat zij problemen hadden met het innen van Belastingen en waar veel corruptie is en was. Maar onze politici hebben alles weggelachen, net als met de islam.
  Geen GENADE VOOR EUROFIELEN EN ISLAMOFIELEN!

  Like

 6. Jan zegt:

  Socialisten menen dat de maatschappij een laboratorium is voor hun experimenten en de mensen proefkonijnen zijn waarbij niet gekeken wordt op een paar miljoen slachtoffers.

  Like

 7. baksteen zegt:

  Wat een LUL! en hoe vaak is hij gewaarschuwd, ZAK!
  Hoe is het met de zelfmoordstatistieken in Nederland, wat ik om me heen zie en hoor……mede mogelijk gemaakt door de euro en de EU. Wij danken u allen zeer feestelijk.

  Like

  • Tom Hendrix zegt:

   @ baksteen 22.19. uur, op 6/5. Waarschuwingen hebben de linksen constant genegeerd.
   Vanaf 1992, hebben diverse economen, waaronder Klamer en Hayek gewaarschuwd voor de gevolgen van de EU/EURO. En de politici zijn gewoon door blijven gaan, met de weg te banen voor het grootste echec van heel Europa. En alle partijen in Nederland, buiten de PVV en ik geloof de PvdD hebben ingestemd met de hele gang van zaken, namelijk het landverraad door het aannemen van het ESM verdrag in Juni vorig jaar!

   Like

 8. Pieter Nokkio zegt:

  Als je in Duitsland tegen de euro zegt te zijn, word je ijskoud door krant en vaderland voor neonazi uitgemaakt. En iedereen slikt dat… Ja, u leest het goed, in het land dat zo weer een nieuwe nationaal-socialistische Leider zou kunnen volgen.
  Die Oskar L heeft nu ( achteraf) wel gelijk, maar zijn partij is net zo vals als die andere, uitgezonderd Alternativ fur Deutschland.

  Like

 9. G.Deckzeijl zegt:

  Ik in een grot leven? (felix 6-5, 21:24)
  Een beetje op je woorden letten hè, in het vervolg! Jij komt hier pas kijken, merk ik.
  http://tinyurl.com/7sbftbr
  http://tinyurl.com/a7xeh5m
  Ziezo, heb je wat te doen.
  En let op je geld want Rutte & Co hebben ’t in no time achterover gedrukt, en niet alleen om de knoflooklanden overeind te houden…

  Like

 10. Wachteres zegt:

  http://news.sky.com/story/1087676/lord-lawson-calls-for-britain-to-leave-eu

  Lord Lawson Calls For Britain To Leave EU

  Lord Lawson says the UK should leave the European Union, increasing pressure on the PM to take a tougher stance on the issue.

  Lord Lawson, who was Margaret Thatcher’s longest-serving chancellor and remains a highly respected figure within the party, said that it was “by no means assured” that Mr Cameron would win the 2015 general election.

  Like

 11. koddebeier zegt:

  De Euro een rampzalige munt, net als de Europese Unie, maar breng dat die sufkoppen in Den Haag maar is aan het ‘verstand’.

  Like

 12. Tom Hendrix zegt:

  @Helena 11.20. uur. Inderdaad Thatcher een top vrouw, die de ellende van Europa al zag aankomen! En ze wist precies, dat het de RODEN LABOUR was, die de soevereiniteit van Engeland in de waagschaal stelden! Zo ’n mens missen we, hoewel ik Nigel Farage ook schaar onder de mensen met ruggengraat.

  Like

 13. Pingback: De Duitse grondlegger van de euro eist dat er een einde komt aan de ’rampzalige’ munt | Welke toekomst?

 14. Pingback: Elk nadeel hep sen foordeel… | Nageltjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s