Frans Gerechtshof maakt gehakt van betoog van Van Agt

Screenshot_36

Het Frans Gerechtshof van Versailles heeft een gerechtelijke uitspraak gedaan over de bouw van een tramlijn in Jeruzalem. Het Hof oordeelde dat Israël daarbij juist en verantwoordelijk heeft gehandeld, binnen de Haagse Conventies:

“De autoriteit van de wettelijke macht die in feite in handen werd gelegd van de bezetter, zal alle maatregelen treffen die hem ter beschikking zijn, om in zoverre dat mogelijk is, de openbare orde en veiligheid te herstellen, met inachtneming van, tenzij absoluut onmogelijk, de geldende wetgeving in het land.”

Het lijkt volkomen logisch, deze uitspraak dat een staat goed moet handelen voor alle burgers die onder zijn gezag staan (ongeacht geloof of ras). En er dus ook voor zorgen dat al die burgers over goed openbaar vervoer kunnen beschikken, waar dan ook. En dat dit volgens het internationaal recht is.

Deze logica wordt echter niet gedeeld door alle bekende Nederlandse anti-Israël activisten, zoals Gretta Duisenberg (Stop de Bezetting), Anja Meulenbelt en Harry van Bommel (SP). Zo schreef Harry van Bommel: “De Haagse Tramweg Maatschappij is betrokken bij de illegale aanleg van een light rail verbinding in Oost Jeruzalem.” (1)

Het actiefst hierin was oud CDA-premier Dries van Agt, die zich er bijzonder over opwond dat een van de Franse bedrijven, Veolia, die betrokken was bij de aanleg van de tram, ook in Nederland zaken wilde doen. Hij protesteerde via twee paginagrote artikelen in dagblad De Gelderlander. Hij schreef: “Wat Veolia daar doet, is het bieden van actieve medewerking aan internationaal gesproken volstrekt onrechtmatig gedrag.” Wegens deze schending van het ‘internationale recht’ zou Veolia in Nederland geboycot moeten worden. (2)

Likoed Nederland wees van Agt er destijds in een reactie in De Gelderlander op dat de tram niet strijdig was met het internationaal recht en dat deze juist ook ten goede kwam aan moslims en christenen in Jeruzalem. (3) In een tegenartikel verwierp van Agt dat nogmaals scherp: “Volgens de Geneefse verdragen van 1949, waarbij ook Nederland partij is, zijn alle staten, met inbegrip van decentrale organen als de Stadsregio, verplicht die verdragen te eerbiedigen en ook te doen eerbiedigen. Het inwilligen van een verzoek om een profijtelijke vervoersconcessie aan Veolia c.s. is met deze verplichting in strijd.” (4)

Het Hof van Versailles oordeelt daarentegen dat Israël juist volkomen heeft gehandeld volgens die Geneefse verdragen van 1949. Het Hof veroordeelde daarom de aanklager – de PLO – tot de gerechtskosten en tot een boete van 30.000 euro aan elk van de aangeklaagde partijen, waaronder Veolia. (5)

Mocht Van Agt de PLO tot deze rechtsgang hebben aangezet of daarin geadviseerd, dan heeft hij  ‘de Palestijnse zaak’ wel een ontzettend slechte dienst bewezen.

Van Agt heeft altijd zijn mond vol over het ‘internationaal recht’ waar het Israël betreft. Dit blijkt echter meer ingegeven door vijandigheid tegen Israël dan op juridische feiten gebaseerd. Dat is wel een heel trieste constatering voor een voormalig Minister van Justitie.

Noten 

 1. Kamervragen Harry van Bommel. NB Harry van Bommel had zich blijkbaar niet goed verdiept in de materie bij het stellen van deze Kamervragen, waardoor hij de Haagse Tramweg Maatschappij beschuldigde van ‘betrokkenheid bij illegaliteit’, terwijl die niets met de tram in Jeruzalem te maken had.
 2. Interview met Van Agt in De Gelderlander, 25 juni 2011. 
 3. Opinie artikel van Likoed Nederland in De Gelderlander, 2 juli 2011. 
 4. Opinie artikel van Van Agt in  De Gelderlander, 15 juli 2011.
 5. De uitspraak van het Gerechtshof van Versailles (Franstalig).

Bron:

Likoed Nederland

LIKOED

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Westelijke Jordaanoever", Israël, Israël-vijandigheid, Nederland. Bookmark de permalink .

10 reacties op Frans Gerechtshof maakt gehakt van betoog van Van Agt

 1. dutchess43 zegt:

  Heerlijk dat die half demente van Agt nu eens nul op request krijgt, moge het niet de laatste keer zijn!

  Like

 2. Helena zegt:

  Heel blij met deze uitslag, maar heeft dit artikel hier al niet al eerder gestaan of haal ik iets door de war?

  Like

 3. Martien Pennings zegt:

  Wat is het toch tot in elke vezel een viezerik, die van Agt:
  “Het inwilligen van een verzoek om een PROFIJTELIJKE vervoersconcessie aan Veolia c.s. is met deze verplichting in strijd.”

  Like

  • Martien Pennings zegt:

   Oh ja.
   Ratten als Harry van Bommel en Dries van Agt maken gebruik van het feit dat de gehersenspoelde bevolking van Nederland niet weet dat in 1967 Israël GEDWONGEN werd het bestuur over Samaria-Judea (“de Westbank”) over te nemen, omdat de Arabische landen weigerden te onderhandelen (3 x nee van Khartoem).
   Het gerechtshof verwijst hier zwakjes naar door te reppen van “in handen werd gelegd”.
   En ja, dan toch weer “van de bezetter”, maar dat is een leugenterm: Israël heeft volgens San Remo 1920-22 100% recht op Samaria-Judea als vestigingsgebied.
   En dat recht is oneindig versterkt doordat Israël twee keer met genocidale bedoelingen is aangevallen via “de Westbank” (1948 en 1967).
   En dan noemen we nog niet eens de vernielzuchtige en illegale (want na een aanvalsoorlog) bezetting door Jordanië van “de Westbank” van 1948 tot 1967.

   Like

 4. Theresa Geissler zegt:

  Maar die eerste noot; “Kamervragen Harry van Bommel”sloeg werkelijk alles! Wat een afgang; als je Kamervragen stelt word je toch geacht te weten waarover je het hebt oftewel: Wàt nou precies dermate je verontwaardiging wekt dat je er Kamervragen over gaat stellen. ZAl zijn kop wel weer bij de wijven gehad hebben, schat ik.

  Like

 5. guusvelraeds zegt:

  Het politiek opportuun geboefte van Agt, van Bommel en c.s.maar vergeet vooral van den Broek niet. Deze figuren worden niet aangestuurd door antieke en contemporaine historische feiten en recht en onrecht. Hun drive zit enkel in “”hun Israël haat”” vermomd als vals oprecht gespeelde Israël kritiek. Hun haat voor Israël en het jodendom moet groot zijn. Waarom anders hun ziek aandoende ijver dit te bezoedelen zich hierbij niet bekommerend om de juistheid van de juridische en historische feiten. Wat ze maar vinden kunnen “”Maakt niet uit wat”” over elkaar heen rollend op hun weg naar Israël bashing wordt opgepakt teneinde hun sinister werk te vervullen. De torenhoge Palestijnse terreur misdaden (ook naar het eigen volk) worden hierbij gemakshalve over het hoofd gezien. Gewoonweg smerig is het hoe dit academisch geschoold schorem misbruik maakt van de onwetendheid van de gemiddelde Nederlandse burger. Steeds heeft het crapuul het over de bezette gebieden terwijl ze heel goed weten dat deze gebieden niet bezet zijn in de zin van een agressieve veroveringsoorlog van de zijde van Israël. Drommels goed weten ze dat Israël morgen deze gebieden zou afstaan in ruil voor verdedigbare grenzen en toch blijven de valse honden “”bewust spreken over bezette gebieden”” met het doel de argeloze burger te winnen voor hun haat tegen Israël. Gebruik de link en kijk nog eens goed naar de kwezelachtig huichelende houding die van Agt kan aannemen. Zo stel ik me iemand voor die tijdens de heksenvervolgingen en processen in de 16de en 17de eeuw zijn buurman bewust valselijk beschuldigd van hekserij.

  http://dutch.faithfreedom.org/forum/viewtopic.php?f=39&t=6539&start=125

  Like

 6. luckybee zegt:

  Dat wij socialistisch gehersenspoeld wordt, kan ik me nog heel goed herinneren dat iedere morgen wij de Arbeids Vitaminen moeten horen, de strijd lied van de VARA socialistenlied, dat wij iedere morgen mogen genieten op de radio.

  Like

 7. koddebeier zegt:

  Van Agt en van Bommel twee kandidaten voor Neurenberg2. Maar zo lopen er nogwel een paar duizend rond, het word daar nog druk, denk ik,

  Like

 8. Henny Clemens zegt:

  van agt is heeft niet alleen het uiterlijk van een rat, zijn profiel doet daar sterk aan denken.
  gretchen duisenberg is een moslim hoer die zich letterlijk laat (in)pakken door al wat arabisch is.
  En van bommel raast mee zonder remmen op zijn islamitische treintje.
  Zo slecht ginformeerd en toch kamervragen stellen? Dat kan alleen in dit godsbeklaagde dhimmi land.

  Like

 9. Elvi zegt:

  Voor wie dit nog leest…. van Agt heeft er geen belang bij dat er samenwerking is. Dan kan hij zijn antisemitisme niet meer uitleven. Hij ziet liever dat de ‘palestijnen’ hopeloos ongelukkig en achtergesteld worden. Alsof Hamas dat zelf niet met verve in de hand werkt.

  Seniel, oud, afgedankt en hopeloos antisemitisch. Thats it. Misschien moet hij maar gauw een keer dood gaan en helpt moedertje natuur mee.

  Vraag me soms af waar zijn haat tegen joden vandaan komt, maar eigenlijk wil ik dat ook niet weten. Een verknipte geest.

  Passé van Agt, passé.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s