Opgepast bij reizen naar Frankrijk: douane mag ongevraagd mobiele telefoon onderzoeken

Screenshot_50

Uit Frankrijk wordt een nieuwe beperking van de burgerrechten gemeld: de douane mag zonder enige vorm van verdenking mobiele telefoons en laptops van de reizigers inspecteren. Of je nu beroepschauffeur of toerist bent – telefoonlijsten en adresboeken zijn in Frankrijk in zekere zin publiek bezit.

Maandag bevestigde de algemene directie van de Franse douane dat bij grenscontroles alle meegebrachte elektrische apparaten kunnen worden gecontroleerd. De rechtvaardiging hiervoor zou te vinden zijn in artikel 60 van de Franse douanewet. Volgens die wet kunnen ook personenauto´s gecontroleerd worden en mobiele telefoons en laptops zonder aanwijsbare reden onder de loep worden genomen.

“Douaneambtenaren mogen goederen, transportmiddelen en personenauto´s controleren”, bericht Heise. De website meldt dat ze in het bezit is van klachten van lezers, volgens welke burgers van onbesproken gedrag zouden zijn gefouilleerd. Er zouden klachten zijn van Duitse vrachtwagenchauffeurs “dat Franse douaneambtenaren geprobeerd zouden hebben hun uitgeschakelde mobiele telefoons te onderzoeken en telefoonlijsten of adresboeken uit te lezen.” De willekeurige greep op persoonlijke en vertrouwelijke gegevens van privépersonen wordt in Frankrijk dus gedekt door de wet. De documentaire van een Franse tv-zender laat het werk van de douane zien (video). Behalve de controle van private mobiele telefoons ondervragen Franse douaneambtenaren gecontroleerde personen zonder aanwezigheid van een advocaat.

De belangrijkste reden voor deze acties van de douane is de Schengen-grens naar Afrika. Volgens officiële informatie gaat het om smokkel, drugs en vervalste merkartikelen – een blijkbaar bloeiende zwarte markt is voor de Fransen heel moeilijk onder controle te krijgen.

Omdat ze zo ver gaan, zijn de Franse wetten echter een overtreding van de Europese mensenrechtenconventie, die op papier voorziet in de integriteit van de privésfeer.

Met deze maatregel overtreffen de Fransen zelfs de Amerikanen: in het land van de altijd aanwezige politie- en veiligheidsautoriteiten is het Amerikaanse douaneambtenaren vanaf maart 2013 niet meer toegestaan om zonder een gegronde verdenking mobiele telefoons of laptops van privépersonen te onderzoeken.

Bron:

http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2013/05/06/vorsicht-bei-frankreich-reisen-zoll-darf-ohne-grund-handy-filzen/

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Frankrijk. Bookmark de permalink .

10 reacties op Opgepast bij reizen naar Frankrijk: douane mag ongevraagd mobiele telefoon onderzoeken

 1. Flutsehut zegt:

  Ik ben overal in de Westerse wereld geweest, dus ook in Israel, maar in Frankrijk heb ik helemaal geen trek.

  Like

  • Theresa Geissler zegt:

   Flutsehut 13.12u. Ik ook niet zo; ik ga liever naar Duitstalige landen. De Fransen zijn, geloof ik, nogal afstandelijk en hautain. Vergeet niet dat Frankrijk de bakermat van het existentialisme is, dat zegt genoeg. Aan wie niet tot hun kringen behoort, hebben ze al snel geen boodschap.

   Like

 2. JooJootje zegt:

  Interessante denk en handels wijze ven de Franse overheid.
  Deze controles vinden plaats om de smokkel van uit Afrika van drugs en nep artikelen tegen te gaan
  Aha, vandaar dat je dan aan de noord grenzen van Frankrijk de noord Europeanen gaat controleren en voornamelijk Duitsers.
  Misschien een tip stuur de Franse douane terug naar school kunnen ze leren dat Afrika in het zuiden ligt en niet in het noorden.
  Of zou het helemaal niet gaan om de Afrika route maar is het meer treiteren van de Duitse en Nederlandse burgers omdat we geen geld meer willen geven aan Europa en dus aan Frankrijk.

  Like

 3. Tom Hendrix zegt:

  @Joojootje 14.09. uur”. Maar is het meer het treiteren van de Duitse en Nederlandse burgers…etc.
  Dat kan zomaar waar zijn. En dan spreken de HUICHELAARS van de EU dictatuur over EEN EUROPA-KOTS- ja, alleen als het er om gaat ons burgers uit “te persen”. Dat hele GEDROCHT EU is rijp voor de sloophamer, Frankrijk en Duitsland zijn de stichters van deze MISGEBOORTE uit 1992, en tevens de landen die het eerst LAK hadden aan de 3% norm. Schei toch uit, wat een theater is de hele EU toch.

  Like

 4. Petrossa zegt:

  Dankij de Franse douane zitten er behoorlijk wat minder Roemenen, Albaniers, Maghrebi’s en andere uitvreters in Europa. Italie is namelijk zo lek als een mandje en Frankrijk is nu de eigenlijke buitengrens.

  Like

  • delamontagne zegt:

   De douane is er toch voor om te controleren!!!!!!! zouden ze in NL eens meer moeten doen met allerlei “önbevoegd” geteisem dat ongehinderd de NL-grens passeert. Wonen hier alweer een heel tijdje in Fr en VOELEN ons toch veiliger dan in NL. Mijn vrouw ging vorig jaar in d,er eentje een weekje naar NL met autootje . Bij Berg & Donk de grens over. Wordt gelijk gevolgd/gehinderd door auto met marokanen voor haar rijden/opzij proberen te drukken. Ik zei door telefoon tegen haar ik niet begreep dat ze aan zo,n öud mens” nog drogue zouden willen verkopen.!!(loopt tegen 70 ) Bij m,n zoon in NL naar politie gebeld. En na wat snedige opmerkingen harer zijds:: ( dat ze in Fr wel achter dat soort lui aangaan ) antwoord van politie:: dan moet U maar weer gauw teruggaan, hetgeen ze na enkele dagen weer deed.
   (p.s: de NL-politie zou ook weleens wat van de Fr politie, qua authoriteit iets kunnen leren )
   sorry, allemaal…………laat me gaan…heeft niets met onderwerp te maken.

   Like

  • Pike zegt:

   Zo slim ben je dan door ook over Roemenen te spreken als “uitvreters in Europa”. Roemenië is een volwaardig lid van de Europese Unie en Roemeense burgers hebben dezelfde rechten om te gaan en te staan, overal in de Europese Unie, precies zoals jij en ik.

   Like

 5. Pingback: Franse douane mag zonder opgave van reden uw telefoon en laptop doorzoeken | Welke toekomst?

 6. Jan zegt:

  Ja franse doeane .een beetje zou ik zeggen weinig manieren,zij hebben het recht om van alles te controleeren volgens de franse wet ( ja woordt soms wel een beetje overdreven ) maar als je alles in orde heb zoals rekeningen van handel, bewijzen van geld ,niks bij je hebben overdreven zoals tabac ,alcohol ( ja in frankrijk als je teveel wijn bij je heb factuur graag, )altijd rustig blijven ,meewerken en op je woorden letten wat je zeg,heb je wat onophoud maar ze moeten dat werk doen,bij de doeane is ieder verdacht en zoals het nu toegaat in deze wereld niet te verbaasen
  Als je rustig blijf ben je het vlugste weg ,gewoon aardig doen en beleeft zijn , ook al zijn sommige
  Van deze lui gewoon te extreem en discriminated .helaas als je woordt geconfronteerd met die lui
  Dit is mijn advies.gewoon leuk bijven want als ze zien dat je niks heb te verbieden ben je het vlugste weg.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s