Griekenland: jeugdwerkloosheid stijgt naar 64%

Screenshot_51

Jonge volwassenen protesteren in Athene tegen de economische misère 

Dramatische cijfers uit Griekenland: inmiddels heeft bijna twee derde deel van alle jonge volwassenen geen werk. En dat, hoewel het minimumloon voor jongeren nauwelijks meer voldoende is om van te leven.

In Griekenland waren nog nooit zoveel jongeren werkloos als in het begin van dit jaar. Het werkloosheidscijfer bij de 15- tot 24-jarigen steeg in februari naar 64%, zoals het bureau voor de statistiek bekendmaakte.

In januari lag dit nog bij 59% en in maart bij 54%. Prikkels om jongeren aan te nemen, hadden blijkbaar geen effect. De regering in Athene verlaagde bijvoorbeeld het maandelijkse minimumloon voor onder de 25-jarigen naar € 500,- om firma´s aan te moedigen jongeren in dienst te nemen.

In totaal steeg het werkloosheidscijfer naar 27% en is daarmee sinds het uitbreken van de schuldencrisis van het land in 2009 verdrievoudigd. In de Europese vergelijking is het meer dan tweemaal zo hoog als het gemiddelde werkloosheidscijfer in de eurozone, dat 12% bedraagt.

Griekenland zit al zes jaar in de recessie. Men verwacht dat de economische prestatie dit jaar tussen 4,2 en 4,5% afneemt. Als tegenprestatie voor internationale hulp moet Griekenland belastingen verhogen en minder uitgeven.

Ook andere landen lijden

Ook wereldwijd is de jeugdwerkloosheid volgens informatie van de VN opnieuw gestegen. In 2013 zou deze gemiddeld 1`2,6% bedragen – na 12,4% het jaar daarvoor, verwacht de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO).

Ongeveer 73,4 miljoen 15- tot 24-jarigen zullen in 2013 geen werk hebben. Met het oog op de internationale situatie waarschuwde de ILO dat het welzijn van een hele generatie bedreigd zou worden. Steeds meer jongeren zouden de sociaaleconomische en politieke systemen van hun landen wantrouwen, zoals massale protesten in Spanje en Griekenland tegen bezuinigingsmaatregelen zouden aantonen.

Verdere stijging waarschijnlijk

Dit jaar zijn er volgens de ILO 3,5 miljoen jongeren meer werkloos dan in 2007, het jaar van het uitbreken van de globale financiële crisis. De deskundigen van de VN-organisatie vrezen dat de werkloosheid onder jongeren tot 2018 stijgt naar 12,8%.

Volgens de informatie ligt de jeugdwerkloosheid in de industrielanden inclusief de EU, waar deze tussen 2008 en 2012 met bijna een vierde deel naar 18,1% gestegen zou zijn, boven het wereldwijde gemiddelde.

Slechts in zes industrielanden zou dit percentage minder zijn dan 10%, daartoe zou ook Duitsland behoren. Het grootste regionale werkloosheidscijfer onder jongeren zou op dit moment het Midden-Oosten bezitten met 28,3%, het laagste in Zuid-Azië met 9,3%.

Bron:

http://www.welt.de/wirtschaft/article116034768/Jugendarbeitslosigkeit-klettert-auf-64-Prozent.html

Vertaald  uit het Duits en bewerkt door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EU, euro, Eurocrisis, Griekenland. Bookmark de permalink .

7 reacties op Griekenland: jeugdwerkloosheid stijgt naar 64%

 1. Philippine zegt:

  De EU moet zich doodschamen.

  Like

  • Tom Hendrix zegt:

   @Philippine 00.29. uur. Doodschamen, is nog mild uitgedrukt. Deze hele poel van communistische ellende eu en euro, had nooit, nee nooit ingevoerd mogen worden.
   Willens en wetens heeft men, tegen alle waarschuwingen van economen en dekundigen in, dit gedrocht in het leven geroepen! De eu zal de oorzaak ervan zijn, dat honger, armoede, sociale onrust, en zelfs burgeroorlogen in de europese landen ontstaan.
   Maar onze criminele politici gaan maar voort, met ons de afgrond in te duwen1
   Dus niet bedankt, vvd,cda,d66,pvda.

   Like

 2. Kan me de machteloze woede van de Grieken wel een beetje voorstellen, de economie is door de elite van het land veroorzaakt en verergert, de gewone arbeider had daar geen of nauwelijks voordeel van maar wordt nu hard getroffen, terwijl de elite al lang en breed hun geld veilig gesteld hebben en rustig toekijken hoe dit escaleert.
  Op een iets andere schaal gebeurt in Nederland precies hetzelfde, directeuren, managers, raden van toezicht, ze lopen stuk voor stuk te graaien dat het een lieve lust is.
  Dat ze bedrijven naar de ratsmodee helpen zal ze worst zijn, het enige dat telt is het eigen gewin.
  Tel daarbij een sociaal stelsel dat van binnenuit wordt uitgehold mede door toedoen van (vaak allochtone) beroepswerkelozen en de ramp wordt al een stuk inzichtelijker.
  Daarbij hebben we een politieke kaste die de werkelijke problemen niet ziet of niet wil zien, men ziet niet dat er met vuur gespeeld wordt, als straks om wat voor reden dan ook de lont in het kruitvat komt, in Griekenland, Spanje of Italië, kun je er op wachten tot dit overslaat naar andere landen die hard worden getroffen door de crisis.
  Je hoeft geen glazen bol te hebben om te weten dat dit straks misgaat, het is alleen nog even afwachten waar het ’t eerste misgaat.
  En laten we ons geen illusies maken; ook Nederland komt aan de beurt

  Like

 3. G.Deckzeijl zegt:

  Chaos, discord and misery for millions…

  Like

 4. Tom Hendrix zegt:

  @G. Deckzeijl 07.32. uur. En de SOCIALISTEN, de CHRISTEN-DEMOCRATEN en de LIBERALEN in heel EUROPA zijn hier SCHULDIG aan. VERRADERS, allemaal.

  Like

 5. Tom Hendrix zegt:

  O ja, 10 jaren plannen, 5 jaren plannen etc, waar moet ik dan ook alweer aan denken? O ….wacht de communistische Sowjet Unie onder STALIN. Wat een frappante overeenkomst met deze EUSSR onder de rode BOJAREN, VERROTSTAD, BAROSSO, van RAMPUIL, de kampcommandant SCHULZ. O ja, deze communisten kunnen beter de INTERNATIONALE zingen, dan MISBRUIK te maken van de 9e SYMFONIE van BEETHOVEN. AAN DE HOOGSTE BOOM MET DEZE LANDVERRADERS!

  Like

 6. Griekenland zegt:

  Wow, 64 procvent, das ook niet niks, lijkt mij tijd dat er interne ook echt wat veranderd, maar is het altijd nodig om overal geld in te stoppen om iets gedaan te krijgen

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s