Jeruzalem-Dag gevierd met vlaggen en herinneringen

Screenshot_37

“Het voelde alsof de Messias zou zijn gekomen”, zegt Avigail Shlesinger, 81, op de dag dat Jeruzalem 46 jaar geleden werd bevrijd. Shlesinger, die uit een joodse familie komt die al zes generaties in de stad woont, herinnert zich hoe het leven in de heilige stad was toen deze van 1948 tot 1967 werd bezet door de Jordaniërs.

“De hele stad was een gevaarlijk gebied”, vertelt ze tegenover persbureau Tzapit. “Er waren gebieden in de stad, zoals de King George Street, waar barricades opgericht moesten worden om de kogels te stoppen die de Jordaniërs op ons Joden afvuurden.”

“We voelden dat we onder een belegering leefden. Het was gevaarlijk om met de bus en de auto te gaan, omdat je ieder moment getroffen kon worden door een verdwaalde kogel. Sinds Jeruzalem herenigd werd, heb ik het gevoel dat een zeer kleine stad plotseling groot geworden is”, zegt Shlesinger.

Onder Jordaanse heerschappij werd Joden de toegang tot de Oude Stad en de heilige plaatsen, zoals de Klaagmuur en de Tempelberg, ontzegd, terwijl christenen slechts beperkt toegang werd toegestaan.

De Jordaniërs verdreven de joodse bewoners van de joodse wijken in de Oude Stad en 58 synagogen en jesjivot werden verwoest. Op de Olijfberg werden 38.000 joodse grafstenen vernield, enkelen werden gebruikt voor de bouw van muren en als bodemplaten voor wegen of als latrines voor het Jordaanse leger.

Avigail Shlesinger herinnert zich dat de jesjiva van haar grootvader, Torat Chaim, die in 1886 door rabbi Yitzchak Winograd werd opgericht, de enige jesjiva in de Oude Stad onder Jordaanse heerschappij was die niet in brand werd gestoken of op een andere manier was verwoest. De jesjiva met de 3000 heilige boeken en de Thoraschrijn werd nadat de stad onder Israël weer herenigd was aan de jesjiva-scholieren teruggegeven.

Hoewel Jeruzalem al drieduizend jaar, sinds de tijd van koning David, het centrum van het joodse geloof is, was de stad tot de Zesdaagse Oorlog voor Joden afgesloten. Pas door de Zesdaagse Oorlog werd de joodse soevereiniteit van de stad na tweeduizend jaar weer hersteld. De Israëlische regering verklaarde in 1967 dat iedereen, ongeacht zijn of haar religie, het recht heeft om alle heilige plaatsen in Israël te bezoeken.

De Jeruzalem-Dag of Yom Yerushalayim in het Hebreeuws, is de jaarlijkse feestdag van de hereniging van Jeruzalem en werd dit jaar op 8 mei gevierd.

“In 1967 gingen we van de duisternis naar het morgenlicht”, zegt Shlesinger. “Nu waardeer ik aan Jeruzalem ook de kleine dingen, die voor de mensen die de Jordaanse bezetting niet hebben meegemaakt vanzelfsprekend zijn – dat ik in staat ben veilig op straat te lopen om aan de Klaagmuur te bidden wanneer ik maar wil. Mijn kleinkinderen dragen Israëlische vlaggen en lopen mee in de Jeruzalem-Dag optocht. Op Jeruzalem-Dag vieren we dat deze stad nu ook het thuis van acht generaties van onze familie werd.”

Bron:

http://www.israel-nachrichten.org/archive/2798

Auteur: Anav Silverman

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Historie, Israël, Jeruzalem, Joden, Jodendom. Bookmark de permalink .

5 reacties op Jeruzalem-Dag gevierd met vlaggen en herinneringen

 1. delamontagne zegt:

  Het zal wel erg “pedant”klinken, maar alles hetgeen ik in dit artikel heb gelezen wist ik al. Ik denk ALLE mensen van mijn generatie weten dit, (als ze het willen weten ) dus ook die mijnheer vanacht.
  Herinner me nog de jubel-steming in NL, na de bevrijding (zoals in kranten t.d.t. genoemd ) van Jerusalem. Als je dan nu leest of hoort van de jongere generatie, alsof jerusalem door Israel is bezet.
  (helaas dus ook in je eigen kring, jongere generatie.) kan me wild ergeren eraan, aan dat soort STOMME ideen ).
  Heb zelf in Israel met Israeliers gewerkt die hun “roots” tot generaties terug konden voeren.

  Like

 2. Hier een foto van hoe de Joden verdreven werden uit het oostelijke deel van Jeruzalem
  http://brabosh.com/2013/05/09/pqpct-pbc/

  Ik wil deze gelegenheid gebruiken om te zeggen dat ik niet gelukkig ben met de jaarlijkse viering van de Jeruzalemdag. De stadsdelen zijn dan wel fysiek verenigd en in veel opzichten is het leven van de Arabische bewoners verbeterd, maar zolang er geen echte vrede is, vind ik dat er geen reden is voor zo veel vertoon.

  Like

 3. louis-portugal zegt:

  Dorith je kunt het samenvoegen van Jerusalem ook beschouwen als een stap in de goede richting.
  Die vrede met de islam gaan jullie de komende 100-den jaren toch niet bereiken.
  Wees blij met wat jullie reeds bereikt hebben.

  Like

 4. Wat betekent het Nieuwe Jeruzalem in de bijbel? Jeruzalem bevrijdt van de islam?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s