Na de Joegoslavië-oorlog: “Europa´s financiële crisis als gevolg van de NAVO-inzet”

Screenshot_2

Brand in Belgrado als gevolg van NAVO-bombardementen in 1999

De VS hebben Joegoslavië verwoest om van Kosovo een soort steunpunt te maken  – nu komt die oorlog de Europeanen duur te staan. Dat zeggen gerenommeerde Servische politici en kunstenaars. Passages uit het Balkandagboek van een Russische journalist.

Toen de Servische hoofdstad Belgrado in het voorjaar van 1999 gebombardeerd werd, heb ik die nachtmerrie als journalist meegemaakt. In mijn dagboek heb ik ooggetuigenverslagen van veel gerenommeerde inwoners van Belgrado. Borka Vucic was ooit minister van Financiën en cheffin van de Joegoslavische centrale bank. In het jaar 2009 kwam ze bij een verkeersongeluk om het leven. Hier is haar commentaar over die oorlog:

“De NAVO-agressie in het jaar 1999 heeft ons land definitief geruïneerd. De financiële oorlog was niet minder taai dan de gevechten op de Balkan. De mensen verstopten zich in hun huizen en stopten met werken. Veel Serviërs zijn hun domicilie in Bosnië, Kroatië en Kosovo kwijtgeraakt en werden straatarme vluchtelingen. We hebben de VS gestoord – zowel in letterlijke als figuurlijke zin. Belgrado wilde zich niet onderwerpen aan Washington. Toen werd besloten ons klein te krijgen en op de knieën te dwingen. Het is eenvoudiger om kleine landen aan te sturen en te beleren hoe ze verder moeten leven. Na operatie Merciful Angel hebben de VS en het Pentagon Kosovo van ons afgepakt en van deze regio een sterk militair steunpunt gemaakt. Nu worden al onze buurlanden zoals Bulgarije, Roemenië en Hongarije door de Amerikanen aandachtig gecontroleerd en gestuurd.”

Zoran Andjelkovic was ooit secretaris-generaal van de Socialistische Partij van Servië en plaatsvervangend parlementspresident. Met betrekking tot het optreden van de VS en de NAVO nam hij geen blad voor de mond:

“In het voorjaar van 1999 werden we tien jaar teruggegooid. Veel mensen hebben hun familieleden en geliefden verloren. Onze belangrijkste infrastructuur zoals wegen, bruggen en industrie werd vernietigd. De NAVO-agressie is een hele diepe en pijnlijke wond. We zullen deze nog heel lang voelen. De Amerikanen begrijpen inmiddels dat ze met hun aanval op Servië een grote fout hebben begaan. Helaas komt dit begrip te laat. De doden komen niet meer terug, hoewel zij niet schuldig waren aan het feit in Servië geboren te zijn. Naar het lijkt zijn de Amerikanen er tot op de dag van vandaag van overtuigd dat een oorlog de weg uit een grote crisis kan wijzen. Het belangrijkste is dat men zijn oude wapenbestanden kwijtraakt om nieuwe wapens te kunnen produceren. Er worden biljoenen dollars in militaire projecten geïnvesteerd. De wapenindustrie betekent niet alleen nieuwe wapens, maar ook nieuwe technologieën. In de jaren-90 kwam het in de VS tot zo´n situatie en ze besloten tot een oorlog op de Balkan. Met haar toenmalige beslissing heeft de Amerikaanse regering de verdere ontwikkeling van Europa en de EU afgeremd. De Europeanen werden betrokken bij de oorlog tegen het kleine Servië. Ik ben er van overtuigd: de huidige politieke en financiële crisis in Europa gaat terug tot operatie Merciful Angel. Voor de misdaden tegen Servië en haar volkeren moeten nu gewone doorsnee EU-burgers boeten. We werden rondom de klok gebombardeerd. Deze wreedheden kunnen niet vergeten worden. God bewaar hier andere landen voor. We zaten in de bunker af te wachten welk huis als volgende werd aangevallen. Ik heb veel met mensen gepraat die de Tweede Wereldoorlog hadden meegemaakt. Zij zeggen dat er destijds legers tegen elkaar gevochten zouden hebben. In het jaar 1999 vochten we echter tegen niemand, maar werden vanuit de lucht gedood.”

De regisseur Emir Kusturica zei het nog concreter:

“Men zegt tegenwoordig:´Wie niet met ons is is tegen ons´. Joegoslavië werd alleen vanwege Kosovo gebombardeerd en verwoest. Daarna werd Kosovo van ons afgepakt. De Amerikanen hebben van het kleine Servische volk een paria gemaakt en begonnen ons vanuit de lucht te vernietigen. In Brussel en Washington werden deze luchtaanvallen humanitaire acties om de Kosovo-Albanezen te redden genoemd.”

Bron:

http://german.ruvr.ru/2013_05_08/Nach-Jugoslawien-Krieg-Europas-Finanzkrise-als-Folge-des-Nato-Einsatzes/

Auteur: Konstantin Katschalin

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

 

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Balkan, EU, Historie, Hypocrisie, Kosovo, NAVO, Servië, Verenigde Staten. Bookmark de permalink .

13 reacties op Na de Joegoslavië-oorlog: “Europa´s financiële crisis als gevolg van de NAVO-inzet”

 1. Hans zegt:

  Slobodan Milošević toch maar beter for president dan maar?
  Iemand?

  Like

  • Henny Clemens zegt:

   Hans@,
   Diezelfde Slobodan zei in een interview, op het linkse commentaar van een reporter: Europa zou ons danbaar moeten zijn voor wat wij doen, wij zijn de buffer die westeuropa behoed voor de invasie van moslims.
   Toen geloofde ik hem niet, daar schaam ik mij nu voor, want hij had verdomme gelijk!
   Deze man moet onmiddelijk invrijheid gesteld worden, en een eremedaille moeten krijgen.

   Like

   • daiyu-ninja zegt:

    …………..Deze man moet onmiddelijk invrijheid gesteld worden, en een eremedaille moeten krijgen…………………

    Slobodan leeft niet meer. Hij is in de gevangenis vermoord.

    Like

 2. Joop Klepzeiker zegt:

  dick clinton had in den haag moeten worden veroordeeld !

  Like

 3. Niek Verheyen zegt:

  De manier waarop de Bosnische Serviers in Bosnie zijn behandeld door de VS van Bill Clinton is een grof schandaal. De ‘behandeling’ van Servie een nog veel groter schandaal. In beide situaties koos Clinton partij voor de mohammedanen tegen een christelijk Europees volk in een strijd die een eeuwenlange geschiedenis kent. Een strijd waarin het christelijke Servische volk altijd zwaar geleden heeft onder het mohammedaanse juk tijdens de Ottomaanse periode en vooral ook door het optreden van de volledig islamitische Handschar SS-divisie in dienst van Hitler tijdens WOII; meer dan 100.000 serven zijn toen uitgemoord. Hoezo genocide? Het laatste wat de Serven wilden na het uiteenvallen van Joegoslavie is terugkeer naar een dergelijke situatie. Clinton had hier geen enkel begrip voor en koos om hem moverende redenen (olie Saoudi Arabie?, Turkije?) voor ondersteuning van de mohammedaanse tegenstander. In feite was dit een daad tegen christelijk Europa. Net zoals mevrouw Hillary Clinton de afgelopen jaren ook vaak tegen de belangen van de christelijke westerse landen heeft gehandeld door, nog erger en dus onvergeeflijker, in het kielzog van Hussein Obama ronduit partij te kiezen voor de nieuwe nazi’s van deze tijd de Moslim Broederschap.

  Geweldig echtpaar die Clintons, verraders van de vrije westelijke wereld!

  Like

 4. Tom Hendrix zegt:

  @Nick Verheijen 23.56. uur op 10/5. Helemaal conform de waarheid zoals U het zegt. Herinnert U zich misschien nog het MOSLIMBEEST ORIC, die 100 Servische dorpen uitmoordde. Daar werd geen enkele aandacht aan gegeven! De CLINTONS, de democratische partij en de MOEZELMAN OBAMA, dat is de grootste boevenbende der SOCIALISTISCHE INTERNATIONALE. Tevens zijn het allemaal moslimkontlikkers!

  Like

  • Jade zegt:

   Beste Tom, helemaal correct…
   Ze zijn niet zomaar voor de lol 8000 moslims gaan omleggen.
   Dat had een reden, een verzwegen reden.
   Maar vanwege olie-belangen, kiest Amerika en de VN altijd de kant van de vijand.
   En die keuze zal hen , en daardoor ons, duur komen te staan.

   Like

 5. vigilante zegt:

  Ach laten we niet vergeten dat osama bin laden in 1993 ereburger werd en een paspoort kreeg van de bosnische president Alija Izetbegovic voor zijn steun en inzet..
  Het groepje had toen nog de naam Qaeda al-Jihad nu beter bekend als Al-Qaeda.

  Zij aan zij met de VS en nato bestreden ze de infidels in servie,hoe had de geschiedenis er uit gezien als ze éérst de VS hadden aangevallen.
  Diezelfde Alija Izetbegovic schreef ook een leuk boekje genaamd Islamic Declaration
  Waarin hij vrij duidelijk beschreef dat moslims zich niet mochten organizeren binnen een seculiere systeem.
  En dat de enige zuivere manier tot overwinning die van geweld is.
  Meneer werd in de westerse media genoteerd als een gematigde moslim.
  Lust u nog peultjes?

  Like

 6. louis-portugal zegt:

  Ook ik heb me immens geërgerd aan de laffe aanvallen op de serviërs.
  Ik ben het echter niet eens met de stelling dat de €uropese crisis daaruit voortkomt.
  De crisis is begonnen door miljoenen hypotheken in de VS aan mensen te geven die in de verste verte geen mogelijkheden hadden om die te betalen.(NINJOS,no income-no jobs).
  Die hypotheken werd in paketten aan veel €uropese instellingen en banken verkocht.
  Carter maakte de wet, Clinton hielp met de financiering en Bush liet het te groot worden.
  Toen die mensen stopten met betalen gingen de banken in nood komen en moesten geholpen worden.
  De eerste crisis begon.
  Het grootste probleem was er al en dat was en is dat alle Euro-landen meer uitgeven dan dat er binnenkomt en dat wordt steeds erger.
  Dat de aanval op Servië geld gekost heeft en via uitkeringen nog steeds geld kost zal wel waar zijn.
  Dat de EU met hulp van Clinton de boel kapot gebombardeerd heeft vind ik ook smerig.
  Maar zoveel mensen die leven op kosten van anderen kan geen enkel land volhouden.
  Misschien Noorwegen wat langer omdat daar het geld bijna uit de aarde opborrelt in de vorm van olie.

  Like

 7. Niek Verheyen zegt:

  Klopt van jou ook helemaal Tom. De afhandeling van de zaak Oric door het Strafhof in Den Haag was de grootste juridische farce van de afgelopen decennia. Maar ja, stel je voor dat de genocide (want dat was het met het uitmoorden van bejaarden, vrouwen en kinderen) uitgevoerd door het leger van Oric naakt op tafel zou zijn komen te liggen? Dat kon natuurlijk niet want dan zou er geen zaak meer tegen de Servische leiders geweest zijn en zou hun handelen in een heel ander daglicht komen te staan. Net zoals het handelen van Clinton en helaas ook van de Nederlanders, die veel soldaten van Oric tussen het moorden door (onwetend?) onderdak verschaften op de Nederlandse compound.

  En inderdaad Tom, Hussein Obama doet het hele vrije westen in de uitverkoop richting zijn mohammedaanse vriendjes. Met hulp van figuren als de Clintons en een hele hoop socialisten van de Democraten (sic).

  Maar er is misschien weer enige hoop nu Benghazi weer nadrukkelijk schijnt te gaan spelen.

  Like

 8. lucky9 zegt:

  Op 2 zinnen van Zoran Andjelkovic na, een volledig waarheidsgetrouw artikel. Alleen heeft de titel niets met de inhoud te maken. Het suggereert een rechtstreeks verband dat er niet is. De echte oorzaken van de financiële crisis zijn elders te vinden en hoofdzakelijk in Brussel, Straatsburg en Parijs en bij de grootheidswaanzin van de dictatoriale oligarchen van de EUSSR en hun legertje parasitaire apparatsjiks.

  Like

 9. Pingback: De NAVO heeft ons land systematisch en ongenadig verwoest | E.J. Bron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s