Uittocht van de Koerden uit Duitsland en Turkije?

Screenshot_14

Het schijnt dat er bij de Koerden een uittocht aan de gang is met het doel Irak. De Duitse en Duitstalige media berichten  echter alleen van de uittocht van de Koerden uit Turkije, terwijl Al Jazeera ook bericht van de uittocht van Koerden uit Duitsland:

Na maandenlange vredesonderhandelingen zijn strijders van de Koerdische PKK, zoals afgesproken, met de aftocht uit Turkije begonnen.

Daarbij neemt de hoop toe op een einde van het ongeveer 30-jarige conflict, waarin meer dan 40.000 mensen werden gedood. “Naar aanleiding van de informatie die wij bezitten, kan ik meedelen dat de aftocht vandaag is begonnen”, zei een vertegenwoordiger van de pro-Koerdische partij BDP. In kringen van de Turkse geheime dienst werd gezegd dat er beweging viel te constateren bij PKK-strijders. Het begin van een verhuizing naar Irak zou echter niet bevestigd kunnen worden. De ongeveer 2000 strijders zouden in groepjes van zes man de bergachtige grens oversteken. Dit zal vermoedelijk meerdere maanden duren.

Hier, in de Europese media, wordt op een bepaalde manier de indruk gewekt dat de vredesakkoord tussen de Turken en de Koerden ervoor gezorgd zou hebben dat de Koerden de wapens zouden hebben neergelegd:

Aan de aftocht gingen langdurige onderhandelingen vooraf tussen de Turkse geheime dienst MIT en de gevangen zittende PKK-chef Abdullah Öcalan. Tot het laatst bleef omstreden of de strijders hun wapens konden houden. De MIT controleert van Turkse zijde de aftocht (…).

De overeenkomst is voor minister-president Tayyip Erdoğan, gezien de verkiezingen volgend jaar, politiek riskant.

Reuters

Screenshot_13

Ze zullen dus gegarandeerd hun wapens gehouden hebben en vertrekken naar Irak. Maar of dat iets met een vredesproces te maken heeft, is de vraag. Want ook de in Duitsland wonende Turkse en Irakese koerden gaan mee, zegt Al Jazeera:

“Duitse” Koerden van plan om terug te keren naar hun thuisland.

Niet verkeerd begrijpen, de “Duitse” koerden willen niet naar Duitsland, maar naar Koerdistan terugkeren, want ook al noemen alle journalisten ter wereld hen “Duitsers”, hun thuisland is Koerdistan en ze zijn geen Duitsers.

In Duitsland wonende koerden observeren de uittocht van de Koerdische Arbeiderspartij PKK uit Turkije naar het door de Koerden gecontroleerde Noord-Irak.

In Duitsland woont de grootste Koerdische gemeenschap in Europa: 800.000

En in een ander artikel van enkele weken geleden stond te lezen dat Irak vermoedelijk zal afdrijven naar een burgeroorlog. Duidelijk dat de Koerden hun wapens dan meenemen. Toch?

Syrische toestanden?

Angst voor openlijke oorlog in Irak neemt toe

De woordvoerder van de soennitische protestbeweging in Irak waarschuwt: “Onze volgende stap is de gewapende strijd.” De oorzaak van de nieuwe escalatie is een bloedbad van gisteren met talrijke doden.

20min Schweiz

Screenshot_15

PKK-leider Öcalan (links) en Recep Tayyip Erdogan

Bron:

http://www.kybeline.com/2013/05/10/auszug-der-kurden-aus-deutschland-und-aus-der-turkei/#more-45000

Auteur: Kybeline

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Irak, Koerden, Turkije. Bookmark de permalink .

4 reacties op Uittocht van de Koerden uit Duitsland en Turkije?

 1. Pingback: BOINNK!!! | Koerden keren massaal uit zowel Duitsland als uit Turkije terug of gaan op weg naar hun ‘eigen’ vrijstaat in Noord Irak

 2. guusvelraeds zegt:

  Ik denk niet dat de gemiddelde Duitse burger gaat huilen bij een uittocht van 800.000 koerden.

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/archief/article/detail/444111/1996/10/21/Turk-smokkelde-90-duizend-Koerden-naar-Duitsland.dhtml

  Like

 3. republikein zegt:

  Al honderden jaren rotzooi daar, laten ze het zelf uitzoeken en allah vragen om gerechtigheid.

  Like

 4. Henny Clemens zegt:

  Dan mogen wij toch hopen dat de koerden hier ook terug gaan?
  En wat daar gebeurd, dat zal me worst zijn.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s