Dubai: ecologisch fiasco en ontstaan van krottenwijken

Screenshot_26

“Spiegel Online” laat een korte, overzichtelijke dwarsdoorsnede van Dubai zien. Weliswaar formuleert de schrijver, de 46-jarige fotograaf Torsten Seidel, volgens de eisen van de politieke correctheid en probeert ook in een architectonische impasse iets positiefs te vinden: de esthetische verschijningsvorm, zoals op de foto hierboven, die aan een glansfoto uit een reiscatalogus van de jaren-90 herinnert. Seidel stelt vast dat Dubai een “bijzondere esthetiek bezit”:

“De steden zijn niet mooi, ze zijn ook geen voorbeeld voor duurzame architectuur”, zegt Seidel. “Maar ze bezitten een bijzondere esthetiek, die steeds opnieuw indruk op me maakt.”

Welnu, ook killeralgen kunnen ons esthetische verschijningsvormen bieden. Voor de kunstenaars van de Romantiek waren juist de ruïnes en in lompen geklede roversbendes “schilderachtig”.

Desondanks laat Seidel zichzelf en ons niet misleiden. Hij laat ook de milieuzondes zien en de sociale verpaupering in Dubai zien met weinig, maar heel duidelijke trefwoorden: de “duurzaamheid” zou daar ontbreken en de vorming van krottenwijken begint:

De financiële crisis heeft ook de Golfstaten toegetakeld. De bouwboom is voorbij, de prijzen van onroerend goed zijn ingestort. Talrijke projecten, die met vele beloften gestart zijn, kabbelen voort of zijn helemaal stilgelegd.

Seidels foto´s laten ook de sociale en ecologische problemen van de stad zien. Veel immigranten uit Pakistan, India en Bangladesh wonen in verpauperde wijken, die herinneren aan krottenwijken. Op de gigantische bouwputten van de wolkenkrabbers zijn de gastarbeiders zonder enige bescherming overgeleverd aan zandstormen en temperaturen tot 45 graden Celsius – terwijl de rijke bewoners van de Emiraten zich van mei tot oktober bijna uitsluitend ophouden in ruimtes met airconditioning.

Spiegel Online

Wat gebeurt er echter als de financiële crisis doorzet? Dubai werd eigenlijk opgezet als een soort Las Vegas van de rijke Golfstaten. Mocht de crisis in investeerderkringen aan de Perzische Golf erger worden, dan zet het verval van de goudstaat met de hoogste toren en het duurste hotel ter wereld eveneens door.

Het is ook een teken aan de wand dat de sjeik van Qatar zijn geld liever in het Islamcentrum van München wil investeren dan in Dubai. Hij weet heel goed waarom. Laten we hopen dat een paar lezers van de Spiegel dit ook ontdekken, ook al stelt niemand deze vraag.

Fotoserie

Screenshot_27

Bron:

http://www.kybeline.com/2013/05/12/dubai-okologisches-fiasko-und-slumbildung/#more-45214

Auteur: Kybeline

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Dubai. Bookmark de permalink .

16 reacties op Dubai: ecologisch fiasco en ontstaan van krottenwijken

 1. Jan zegt:

  De slaven van Dubai

  Like

 2. Anneke zegt:

  Ook daar in het ‘Dubaayse Paradijs’ is het leven letterlijk ONBETAALBAAR geworden en dat in zo’n enorm kort tijdsbestek. “Deze ontwikkeling, wereldwijd, spreekt boekdelen….”.

  Like

 3. oogenhand zegt:

  Reblogged this on oogenhand and commented:
  Waarom mogen de gastarbeiders hun vrouwen niet meenemen, zelfs als ze moslim zijn? Moeten goede moslims overgeleveverd worden aan zedeloosheid?

  Like

 4. delamontagne zegt:

  Elke keer als ik de foto,s van die plaatsen zie, verbijstert het me weer. Hoe is ,t mogelijk dat in zo,n korte tijd dat daar gebouwd is. Een kleine 40 jaar geleden waren daar slechts onderkomens voor de bevolking zoals op 1e foto. Huizen, slechts gebouwd van parpaings ( ruwe beton-blokken,zoals duidelijk is te zien op lichtblauwe huisje/hutje links op foto.) Het hoogste gebouw was 2 verdiepingen en was van de vader van huidige sheik. Moet ergens bij die bocht van ,t water zijn. Jammer dat er geen foto van is. Verder alleen maar woestijn.
  Dit is dus wat de koningin “die prachtige paradijsjes” noemde. foto 9. Er staat bij dat ,t water uit zeewater wordt gewonnen. Er wordt niet vermeld dat de nwe desalination plant gaat werken volgens een procede ontworpen door een Israelische Ingenieur. Vind ikzelf erg ironisch.
  Ze zal ook welniet de oude wijken hebben bezocht waar nu de arbeider-slaven wonen zoals in filmpje van 1e reageerder.
  Nu zijn die slaven afkomstig uit arme aziatische landen. Toen waren het zijn eigen onderdanen die als parelvissers met 30/40 man opgepropt en bij die onvoorstelbare hitte, onderdeks sliepen en bij toerbeurten doken.
  De schepen werden in Nederland gebouwd, weet niet meer bij wie. geld=geld
  Heb eigenlijk ook nooit begrepen wie de bewoners van die nwe stad zijn??? alleen eigen bevolking kan niet. Welke european wil daar nu wonen. Kan me mooiere plaatsen bedenken.
  Ze zijn bij die “snelle” bouwtrant ook vergeten riolering aan te leggen. Circuleren ook filmpjes van op inet.

  Like

  • BertG. zegt:

   Het waren toch ook hoofdzakelijk NL’se bedrijven die deze desalination plant habben aangelegd omdat wij zo goed in baggeren zijn en droogleggen.
   Eens een documentaire hierover gezien. Als ik het goed heb.

   Like

   • delamontagne zegt:

    Heeft niets met baggeren te maken. Die NL-bedrijven leggen eilanden aan en havens etc. Ik bedoelde het omzetten van zeewater naar zoetwater. In die landen zijn geen rivieren en regenen doet ,t er vrijwel nooit. De schoonvader van m,n zoon is ir.,wel gepensioneerd, maar werkt nog weleens “freelance” voor NL-ingenieurs-bureaux ginder. Hij vertelde mij dit en toen ging ik ,t op internet üitzoeken”. Een procede uitgevonden door Israel, heeeeeeeeeeeeeel Ironisch.

    Like

 5. Jan zegt:

  Gekken zijn van alle eeuwen:
  Berlijn voor de ‘visie’ van Hitler en Speer: http://www.heimatsammlung.de/topo_unter/10/schoeneberg/images_01/wittenberg-platz-301.jpg
  Wat het moest worden: http://tinyurl.com/cjulz8j

  Like

 6. luckybee zegt:

  Wacht maar op dekomst van de strijd om de macht tussen Sunieten (Wahabi’s) Arabieren en Ottomanen (Sufi’ Alevits,en Hizbullah)(Centraal Asiatische nomaden.) dat eigenlijk al overal te zien is.Het wordt heel erg bloedig en zonder genade zijn.

  Like

 7. Paardestaart zegt:

  Dubai, een typisch modern proleten paradijs. Voormalige ontwikkelingslanden dreigen in handen te vallen van nieuwe rijken en parvenu’s die wel mogelijkheden zien om snel hun slag te slaan, maar die geen benul van of een boodschap hebben aan wat er al was, en die daardoor de achterblijvers tragisch in de kou zetten.
  Het zijn pioniers die staan te springen om de geneugten en verworvenheden van het westen te omarmen, maar de achterliggende structuur niet begrijpen. Zich er in verdiepen willen ze eigenlijk niet, laat staan dat ze hem respecteren of er iets aan toe kunnen voegen.
  Bij tegenslagen dreigt dan instorting, wanneer de mensen voor een reset terug moeten kunnen grijpen op hun cultuur en hun tradities.
  Igv Islamië is dat een regelrechte ramp, de cultuur wordt stelselmatig vernietigd, en ter inspiratie is er niets dan een tiranniek ressentimentssysteem dat de zevende eeuw conserveert en vernieuwing verhindert.
  Proleten paradijzen zijn het, waar het oude wordt platgegooid en waar niemand ziet dat het nieuwe hol en vreemd is.

  Like

 8. Jan zegt:

  @G.Deckzeijl zegt:
  13 mei 2013 om 09:26

  Deel 2 Abandoned in Dubai
  http://vladtepesblog.com/?p=63804

  Like

  • delamontagne zegt:

   -Is alweer van enige tijd terug, deze “happening”. Alhoewel niet zo streng als aangrenzend S.A., blijven zij ook,(ondanks de toeristen die naar dit “paradijsje” komen), hun oer-rituelen handhaven.
   Moet weleens inwendig lachen als ik die cruise-schepen zie en zo,n echtpaar wordt geinterviewed. Hebben geen idee wat voor soort landen dit zijn.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s